Ministry of Minority Affairs
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi inaugurates a two-day orientation-cum-training programme for Haj 2022 deputationists, in New Delhi.
Significant reforms done by the Government in the entire Haj process have made the process completely transparent: Shri Naqvi.
Hundred per cent digital/online Haj process has fulfilled the dream of “Ease of Doing Haj” for Indian Muslims and the process is one of the best examples of “Digital India”: Shri Naqvi.
Haj 2022 is taking place with significant reforms giving utmost priority to health and well-being of the Haj pilgrims: Shri Naqvi.
A total of 357 Haj Coordinators, Assistant Haj Officers, Haj Assistants, Doctors and Paramedics will be deployed in Saudi Arabia to assist the Indian Haj pilgrims.
23 MAY 2022 4:37PM by PIB Delhi
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi inaugurated a two-day orientation-cum-training programme for Haj 2022 deputationists, in New Delhi today.
Speaking on the occasion, Shri Naqvi said that the Government has ended “political deceit of Haj subsidy” with transparency and commitment to “Decisions with Delivery”.
He said that significant reforms done by the Government in the entire Haj process have made the process completely transparent and the Indian Government has made arrangements so that there is no unnecessary financial burden on the Haj pilgrims who will be performing Haj after two years.
Shri Naqvi said that hundred per cent digital/online Haj process has fulfilled the dream of “Ease of Doing Haj” for Indian Muslims and the process is one of the best examples of “Digital India”.
The Minister said that the Haj 2022 is taking place with significant reforms giving utmost priority to health and well-being of the Haj pilgrims. The entire Haj 2022 process has been chalked out with necessary guidelines of the Indian Government and the Saudi Arabia Government. These include eligibility criteria, age limit, health related requirements etc.
Shri Naqvi said that the Government’s Haj reforms include abolishing the decades-old Haj subsidy; removing restriction on women to perform Haj with "Mehram" (male relative) only (which ensured more than 3,000 Muslim women have performed Haj without “Mehram” and about 2000 Muslim women will be going for Haj 2022 without “Mehram”); making the entire Haj process hundred per cent digital/online which includes Digital Health Card, “E-MASIHA” health facility and “E-luggage pre-tagging”, providing all information regarding accommodation/transportation in Makkah-Madina to Haj pilgrims in India itself.
Shri Naqvi said that 79,237 Indian Muslims will go for Haj 2022, these include about 50 per cent women. Out of these, 56,601 Indian Muslims will go for Haj 2022 through Haj Committee of India and 22,636 Muslims will go through Haj Group Organisers (HGOs). The entire process of HGOs has also been made transparent and online. About 2000 Muslim women will go for Haj 2022 without “Mehram” (male companion), these women will go to Haj without lottery system. The Haj could not take place for the last two years due to Corona.
Shri Naqvi further stated that for Haj 2022, the pilgrims will go through Haj Committee of India from 10 embarkation points- Ahmedabad, Bengaluru, Cochin, Delhi, Guwahati, Hyderabad, Kolkata, Lucknow, Mumbai and Srinagar. Flights for Haj 2022 will start from 4th June.
A total of 357 Haj Coordinators, Assistant Haj Officers, Haj Assistants, Doctors and Paramedics will be deployed in Saudi Arabia to assist the Indian Haj pilgrims. These include 04 Haj Coordinators, 33 Assistant Haj Officers, 143 Haj Assistants, 73 Doctors and 104 Paramedics. These deputationists include 49 females- 01 Assistant Haj Officer, 03 Haj Assistants, 13 Doctors and 32 Paramedics.
In the two-day training programme, Haj deputationists are being given all the information about Haj pilgrimage, accommodation in Makkah and Madina, transport, health facilities, safety measures etc.
They will be deployed in Makkah (head office and branches, dispensaries and hospitals in NCNT Zone and Azizia), Madina (office and branches, dispensaries and hospitals and Madina Airport) and Jeddah Airport. A total of 02 hospitals and 10 branch dispensaries have been established in Azizia; 01 branch dispensary in NCNT Zone in Makkah; 03 branch dispensaries and one hospital have been established in Madina to ensure proper health facilities to Indian Haj pilgrims.

মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মুখতার অবাস নাখবিনা ন্যু দিল্লীদা হজ ২০২২ দিপুতেসনিস্তশিংগীদমক নুমিৎ নিনিগী ওইবা ওরিয়েন্তেসন-কম-ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা হৌদোকখ্রে
হজ প্রোসেস পুম্বদা সরকারনা তৌখিবা মরু ওইবা রিফোর্মশিংনা প্রোসেস অসিবু মপুং ফানা ত্রান্সপরেন্ত ওইহনখ্রে: শ্রী নাখবি৷
হজ প্রোসেস চাদা চাম্মা দিজিতেল/ওনলাইন তৌরকপনা ভারতকী মুসলিমশিংগী “ইজ ওফ দুইং হজ”কী মংলান মংফাওনহনখ্রে অমদি থৌওং অসি “দিজিতেল ইন্দিয়া”গী খ্বাইদগী মতিক চারবা খুদমশিংগী মনুংদা অমা ওইরি: শ্রী নাখবি৷
হজ পিলগ্রিমশিংগী হকশেল অমদি য়াইফ-থৌরাংদা খ্বাইদগী মরু ওইনা প্রাইয়োরিতী পীরিবা মরু ওইবা রিফোর্মশিংগা লোইননা হজ ২০২২ পাংথোক্কনি: শ্রী নাখবি৷
ইন্দিয়ন হজ পিলগ্রিমশিংবু মতেং পাংনবা হজ কোওর্দিনেতরশিং, এসিস্তেন্ত হজ ওফিসরশিং, হজ এসিস্তেন্তশিং, দোক্তরশিং অমদি পেরামেদিকশিং য়াওনা পুন্না মীওই ৩৫৭ সাউদি অরাবিয়াদা দিপ্লোই তৌরগনি৷
23 MAY 2022 4:37PM by PIB Imphal
মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মুখতার অবাস নাখবিনা ঙসি ন্যু দিল্লীদা হজ ২০২২ দিপুতেসনিস্তশিংগীদমক নুমিৎ নিনিগী ওইবা ওরিয়েন্তেসন-কম-ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা হৌদোকখি৷
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী নাখবিনা হায়খি মদুদি সরকারনা “দিসিজন্স ৱিথ দেলিভরী”দা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্দুনা অমদি থৌদাং লৌদুনা “হজ সবসিদীগী পোলিতিকেল দিসিত” লৌশিনখ্রে৷
হজ প্রোসেস পুম্বদা সরকারনা তৌখিবা মরু ওইবা রিফোর্মশিং অদুনা প্রোসেস অসিবু মপুং ফানা ত্রান্সপরেন্ত ওইহনখ্রে অমদি ভারত সরকারনা চহি অনিগী মতুংদা হজ উৎকদৌরিবা হজ পিলগ্রিমশিংদা দরকার ওইদবা মওংদা শেলগী পোৎলুম লৈহন্দনবগীদমক এরেঞ্জমেন্তশিং শিন লাংখ্রে হায়না মহাক্না ফোদোকখি৷
ভারতকী মুসলিমশিংগী ওইনদি দিজিতেল/ওনলাইন হজ প্রোসেস অসিনা “ইজ ওফ দুইং হজ”কী মংলান অসি চাদা চাম্মা মংফাওনহল্লে অমদি প্রোসেস অসি “দিজিতেল ইন্দিয়া”গী খ্বাইদগী ফরবা খুদমশিংগী মনুংদা অমনি হায়না শ্রী নাখবিনা ফোংদোকখি৷
হজ ২০২২ অসি মরু ওইবা রিফোর্মশিংগা লোইননা হজ পিলগ্রিমশিংগী হকশেল অমদি য়াইফ-থৌরাংদা খ্বাইদগী মরু ওইনা প্রাইয়োরিতী পীদুনা পাংথোক্লি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি৷ হজ ২০২২ প্রোসেস পুম্বসি ভারত সরকার অমদি সাউদি অরাবিয়া সরকারগী দরকার ওইরিবা গাইদলাইনশিংগা লোইননা শেমখিবনি৷ মসিগী মনুং চল্লিবা অদুদি ইলিজিবিলিতী ক্রাইতরিয়া, এজ লিমিত, হকশেলগা মরী লৈনবা অৱাৎপনচিংবনি৷
সরকারগী হজ রিফোর্মশিংদা মনুং চল্লিবশিং অদুদি চহি তরানা শাবা খুজিং কয়া হেল্লক্লবা হজ সবসিদী মুথৎপা; নুপীনা “মেবরাম” (নুপী মরী মতা) খক্তগা হজ উৎকদবনি হায়বসিদা অথিংবা থম্লিববু লৌথোকপা (মসিনা মুসলিম নুপী ৩,০০০ হেনবনা “মেহরাম” য়াওদনা হজ উৎপা য়াহল্লি অমদি মুসলিম নুপী ২০০০রোম্না “মেহরাম” য়াওদনা হজ ২০২২গীদমক চৎলগনি); মসিনা দিজিতেল হেল্থ কার্দ “ই-মসিহা” হেল্থ ফেসিলিতী অমদি “ই-লগেজ প্রি-তেগ্গিং” য়াওনা হজ প্রোসেস পুম্ববু চাদা চাম্মা দিজিতেল/ওনলাইন ওইহল্লি অমদি মসিনা মক্কা-মেদিনাদগী হৌরগা ভারত মশামক্কী হজ পিলগ্রিমশিংদা একোমোদেসন/ত্রান্সপোর্তেসনগা মরী লৈনবা ই-পাউ পীরি হায়না শ্রী নাখবিনা ফোংদোকখি৷
ভারতকী মুসলিম ৭৯,২৩৭না হজ ২০২২গীদমক চৎলগনি, মসিগী মনুংদা চাদা ৫০দি নুপীশিংনি হায়না শ্রী নাখবিনা ফোংদোকখি৷ মসিগী মনুংদা, ভারতকী মুসলিম ৫৬,৬০১না ভারতকী হজ কম্মিতীগী খুৎথাংদা হজ ২০২২গীদমক চৎকনি অমদি মুসলিম ২২,৬৩৬না হজ গ্রুপ ওর্গনাইজরশিংগী (ঐচ.জি.ও.শিং) খুৎথাংদা চৎকনি৷ ঐচ.জি.ও.শিংগী প্রোসেস পুম্বা অসি ত্রান্সপরেন্ত অমদি ওনলাইন ওইহনখ্রে৷ মুসলিম নুপী ২০০০রোম্না “মেহরাম” (নুপা খোংবু) য়াওদনা হজ ২০২২গীদমক চৎকনি, হায়রিবা নুপীশিং অসি লোত্তরী সিস্তেম য়াওদনা হজ চৎকনি৷ কোরোনানা মরম ওইরগা হৌখিবা চহি অনি অসিদা হজ পাংথোকপা ঙমখিদ্রে৷
হজ ২০২২গী ওইনদি, পিলগ্রিমশিংনা এম্বার্কেসন পোইন্ত ১০-অহমেদবাদ, বেঙ্গলুরু, কোচিন, দিল্লী, গুৱাহতি, হায়দ্রবাদ, কোলকতা, লখনৌ, মুম্বাই অমদি শ্রীনগরদগী ভারতকী হজ কম্মিতীগী খুৎথাংদা চৎকনি৷ হজ ২০২২গী ফ্লাইতশিং জুন ৪দগী হৌরগনি হায়না শ্রী নাখবিনা মখাতানা ফোংদোকখি৷
ইন্দিয়ন হজ পিলগ্রিমশিং অসিবু মতেং পাংনবা, এসিস্তেন্ত হজ ওফিসরশিং, হজ এসিস্তেন্তশিং, দোক্তরশিং অমদি পেরামেদিকশিং অমদি হজ কোওর্দিনেতরশিং য়াওনা পুন্না ৩৫৭ সাউদি অরাবিয়াদা দিপ্লোই তৌরগনি৷ মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি হজ কোওর্দিনেতর ০৪, এসিস্তেন্ত হজ ওফিসরশিং ৩৩, হজ এসিস্তেন্ত ১৪৩, দোক্তর ৭৩ অমদি পেরামেদিক ১০৪নি৷ হায়রিবা দিপুতেসনিস্তশিং অসিগী মনুংদা নুপী ৪৯ য়াওরি- এসিস্তেন্ত হজ ওফিসর ০১,, হজ এসিস্তেন্ত ০৩, দোক্তর ১৩ অমদি পেরামেদিক ৩২নি৷
নুমিৎ নিনিগী ত্রেনিং প্রোগ্রাম অদুদা, হজ দিপুতেসনিস্তশিং অদুদা হজ পিলগ্রিমেজ, মক্কা অমদি মেদিনাদা লৈরিবা একোমোদেসন, ত্রান্সপোর্ত, হকশেলগী খুদোংচাবশিং, সেফতী মিজরশিংনচিংবগী মরমদা ই-পাউ পুম্নমক পীরি৷
মখোয়বু মক্কা (এন.সি.এন.তি. জোন অমদি অজিজিয়াদা লৈরিবা দিস্পেন্সরীশিং অমদি হোস্পিতালশিং, হেদ ওফিস অমদি ব্রাঞ্চশিং), মেদিনা (ওফিস অমদি ব্রাঞ্চশিং, দিস্পেন্সরীশিং অমদি হোস্পিতালশিং অমসুং মেদিনা এয়রপোর্ত) অমদি জেদা এয়রপোর্ততা দিপ্লোই তৌগনি৷ ভারতকী হজ পিলগ্রিমশিংদা হকশেলগী খুদোংচাবা মতিক চানা ফংহন্নবা অজিজিয়াদা পুন্না হোস্পিতাল ০২ অমদি ব্রাঞ্চ দিস্পেন্সরী ১০; মক্কাগী এন.সি.এন.তি. জোনদা ব্রাঞ্চ দিস্পেন্সরী ০১; মেদিনাদা ব্রাঞ্চ দিস্পেন্সরী ০৩ অমদি হোস্পিতাল অমা লিংখৎখ্রে৷