জল শক্তি মন্ত্রালয়
নেস্নেল স্কীম সেঙ্কশনিং কমিতীনা স্বচ্ছ ভারত মিসন-গ্রামীনগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী এন্যুৱল ইমপ্লিমেন্তেশন প্লানগীদমক্তা খন্নখ্রে
13 MAY 2022 3:08PM by PIB Imphal
ফাইনান্সিয়েল য়িয়র ২০২২-২৩গীদমক্তা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশীংগীদমক্তা এন্যুৱল ইমপ্লিমেন্তেশন প্লানশিং খন্ননবগীদমক্তা স্বচ্ছ ভারত মিসন গ্রামীন (এস.বি.এম.-জি.)গী মখাদা নেস্নেল স্কীম সেঙ্শনিং কমিতী (এন.এস.এস.সি.)গী অহুমশুবা মীফম অদু ঙসি পাংথোকখ্রে। জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিংকিং ৱাতর অমসুং সেনিতেশন (দি.দি.দবল্যু.এস.)কী সেক্রেতরী, শ্রীমতি ৱিনি মহাজননা থৌবুরেল ওইদুনা ভর্চুৱলগী ওইবা মীফম অদু পাংথোকখি।মিফম অদু এন.এস.এস.সি.গী মেম্বরশিং- রামকৃষ্ণ মিসনগী কোওর্দিনেতর, শ্রী চান্দি চরন দে; নির্মল গ্রাম নির্মান কেন্দ্রগী শ্রিকান্ত এম. নৱরেকর; রুরল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী রোহিত কুমার; অমসুং হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী পি.ঐচ.ই.ই. (পব্লিক হেল্থ অমসুং এনভাইরনমেন্ত ইঞ্জিনিয়রিং)গী জোইন্ত এদভাইজর, দা. ভি.কে. চৌরাসিয়ানা শরুক য়াখি।
এ.আই.পি.শিং অমসুং মদুদা থম্লিবা তার্গেতশিং অদুগী মতাংদা কমেন্ত তৌরদুনা দি.দি.দবল্যু এস. সেক্রেতরীনা রাজ্যশিংদা হৌজিক ফাওবা ও.দি.এফ.কী খুদোংচাবা ফংদ্রিবা য়ুমথৌংশিংদা মরু ওইবা পীদুনা ও.দি.এফ. সস্তেনেবিলিতী মখাতানা লৈহন্নবা রাজ্যশিংদা হায়খ্রে। মহাক্নারেত্রোফিতিং মখা চত্থনবা, সি.এস.সি.শিং শানবা, লমচৎ-শাজত্তা অহোংবা পুরকপা কম্যুনিকেশন, অমসুং খুঙ্গংশিং লু-নান্না উনবা স্বচ্ছতাগী থবক-থৌওংশিং, মসিনা মরম ওইরগা খুঙ্গংগী এনভাইরনমেন্ততা য়াম্না চাউনা অহোংবা পুরক্কনি।
শ্রীমতি মহাজননা বায়োদিগ্রেদবল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত; গোবরধন, প্লাস্তি ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, অমসুং ফিকেল স্লজ মেনেজমেন্তকা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং অসি য়াংশিনহনবগী মরু ওইবা অমসুং তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা মরু ওইবা থমখি।
খন্ন-নৈনবগী থৌরম অদু হৌরদুনা, দি.দি.দবল্যু.এস.কী অখন্নবা সেক্রেতরী অমসুং এস.বি.এম.-জি. অমসুং জে.জে.এম.গী মিসন দাইরেক্তর, শ্রী অরুন বারোকানা এস.বি.এম.-জি. ফেজ IIগী মতাংদা শম্লপ্পা মরোলশিং পীরদুনা কমপ্রেহেন্সিব ওইবা প্রেজেন্তেশন অমা পীখি। মহাক্না সোলিদ অমসুং লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এস.এল.দবল্যু.এম.)গীদমক্তা ফন্দিং নোর্মশিং, মরু ওইবআ পোলিসী ইন্তরভেন্সনশিং অমসংউ অতোপ্পা মরুওইবা অনৌবা খোংথাংশিং খুদম ওইনা স্বচ্ছ সরভেক্সন গ্রামীন, ফিলম কমপিতিশনশিং, সরপঞ্চ সমৱাদশিং, স্তার্ত-অপ গ্রান্দ চেলেঞ্জ অমসুং অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা জি.পি.শিংদা সিঙ্গল য়ুস প্লাস্তিকশিং অথিংবা থম্বগী মতাংদসু ঙাংখি।
সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত নত্রগা লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত এসেতশিং লৈবা খুঙ্গংশিং অদুবু ও.দি.এফ. প্লস মোদেল কেতেগোরীদা ওন্থোক্নবা হায়খ্রে। মসিগী মথক্তা এসপিরেস্নেল নত্রগা মীশিং ৫০০০গী মথক্তা লৈবা খুঙ্গংশিংবু হেন্না মরু ওইনা লৌগদবনি। মখা তারকপদা বায়োদিগ্রেদেবল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, গোবরধন, প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং ফীকেল স্লজ মেনেজমেন্তকী স্ত্রেতেজীশিংগী মতাংদসু কুপ্থনা পনখি।
এ.আই.পি.গী মতাংদা মহাক্না অখন্ননা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা প্রোজেক্ত তৌরকপা অদুগী মতুং ইন্না আই.ঐচ.ঐচ.এল.শিং, সি.এস.সি.শিং, ও.দি.এফ. প্লস খুঙ্গংশিং অমসুং জিলাশিংগী ফিজিকেল তার্গেতশিংগী এন.এস.এস.সি.গী অয়াবা লৌরদুনা প্লান এ. অপ্রেজল কমিতী (পি.এ.সি.)না তৌখিবা ওবজার্ভেশনশিং অমসংউ সজেসনশিং অদুবু শম্লপ্না পনখি।
এম./ও. আর.দি.গী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী রোহিত কুমারনা বায়ো-গ্যাস প্লান্তশিং, সোক পিতশিং, কম্যুনিতী সেনিতরী কমপ্লেক্সশিংগী মতাংদা লোইশিনখিবা থবকশিং অদুগী মতাংদা খঙহনখি অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসি রুরল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা ফন্দ থাদখিবনি হায়না হায়খি। অমরোমদনা, দা. চৌরাসিয়ানা রাজ্যশিংনা অথিংবা-অপনবা লৈতনা পেরি-অর্বান ভিলেজশিংদা থবক পাংথোকপা য়ানবা মখোয়গী গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত পুম্নমক্কী থবকশিংগীদমক্তা লম অদু মাংজৌননা লৌশিনগদবনি হায়না তাক্লকখি।
শ্রী নৱরেকরনা লোকেল লেংগ্বেজশিংদা তেক্নিকেল লিতরেচর পীবগী তঙাইফদবা, পাংথোকখিবা থবকশিংগী মতাংদা ওরিয়েন্ত য়ুজরশিং, ইমপ্লিমেন্তরশিংদা তেক্নিকেল ত্রেনিংপীবা; রাজ্যগী থাক্তা কেপাসিতী বিল্দিং শিন্নবা অমসুং তেক্নোলোজি আদুবু নিংথিজনা ইমপ্লিমেন্ত তৌহন্নবা থর্দ পার্তী অমনা রেপিদ এসেসমেন্ত পাংথোকপগী মতাংদা ঙাংখি।
রাজ্যশিংদগী মীহুৎশিং অদুনা মখোয়গী এ.আই.পি.শিংদা থম্লিবআ তার্গেতশিং অদুবু মপুং ফাহল্লগনি হায়না থাজবা পীরকখ্রে।

Ministry of Jal Shakti
National Scheme Sanctioning Committee Considers Annual Implementation Plan of States/UTs Under Swachh Bharat Mission- Grameen
13 MAY 2022 3:08PM by PIB Delhi
The third meeting of the National Scheme Sanctioning Committee (NSSC) under Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G) Phase II for consideration of the Annual Implementation Plans of all the States and Union Territories for the financial year 2022-23 was held today. The virtual meeting, chaired by Smt. Vini Mahajan, Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry Jal Shakti saw participation of senior officials from all States/UTs was. It was also attended by members of the NSSC - Shri Chandi Charan Dey, Coordinator, Ramakrishna Mission; Shri Shrikant M. Navrekar, Nirmal Gram Nirman Kendra; Mr. Rohit Kumar, Joint Secretary - MGNREGS, Ministry of Rural Development; and Dr. V.K. Chaurasia, Joint Advisor – PHEE (Public Health and Environmental Engineering), Ministry of Housing and Urban Affairs.
Commenting on the AIPs and the targets therein, the Secretary DDWS asked states to continue to ensure ODF Sustainability while prioritising those households that are yet to have access. She called for the continuation of retrofitting, construction of CSCs, behaviour change communication, and swachhata activities to bring about visual cleanliness to all villages that would lead to a dramatic improvement in the village environment.
Smt. Mahajan emphasised on the importance and need to accelerate activities pertaining to Biodegradable Waste Management, Grey Water Management; GOBARdhan, Plastic Waste Management, and Faecal Sludge Management.
Initiating the discussion, Shri Arun Baroka, Special Secretary – DDWS and Mission Director SBM-G and JJM made a comprehensive presentation, giving an overview of SBM-G Phase II. He also spoke of the funding norms for Solid and Liquid Waste Management (SLWM), the key policy interventions and other major initiatives such as Swachh Survekshan Grameen, film competitions, Sarpanch Samvads, Start-up Grand Challenge and the banning of single use plastics in GPs, among others.
It was recommended that villages which have either solid waste management or liquid waste management assets may be easily converted to ODF Plus Model category. Besides, those villages which are either aspirational or have population more than 5000 may also be taken up on priority. Further, the strategies for biodegradable waste management, GOBARdhan, Plastic Waste Management, Grey Water Management and Faecal Sludge Management were also detailed.
Specifically, on the AIP, he outlined the observations and suggestions made by the Plan Appraisal Committee (PAC), seeking NSSC’s approval of physical targets for IHHLs, CSCs, ODF Plus villages and districts, as projected by the States/UTs.
Shri Rohit Kumar, Joint Secretary, M/o RD listed the work completed in terms of Bio-gas plants, Soak Pits, Community Sanitary Complexes and stated that all works were funded under MGNREGS by the Ministry of Rural Development. On the other hand, Dr. Chaurasia advised that States should acquire land for all their Grey Water Management activities well in advance so that work can be carried out in peri-urban villages, unhindered.
Shri Navrekar spoke of the need to provide technical literature in local languages, orient users on the various works being carried out, provide technical training to implementers; to organise state level capacity building and to conduct a rapid assessment by a third party to ensure sound implementation of the technology.
The representatives from the States assured that they would fulfil their targets set in their AIPs.