মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
শ্রী নরায়ন রানেনা ২০২২গী মে ১১দা নই দিল্লীদা অহানবা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর খাদি (সি.ও.ই.কে.) শঙ্গারগনি
10 MAY 2022 12:54PM by PIB Imphal
“খাদি ৱাখল্লোন হায়বসি পৃথিবি অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্কা মরুপ-মপাং ওইবগী ৱাখল্লোন ফাওবা অদুবুনি”- মহাত্মা গান্ধি।
মহাত্মা গান্ধিগী লুচিং মখাদা খুৎনা শুংবা অমসুং খুৎনা শাবা, খাদি ফিনা মীশিংবু পুনশিন্নবা অমসুং অমত্তা ওইনবগী খুৎলাই ওইখিঅমসুং মীওই লিশিং কয়ানা খাদি ফি শানবা অপুনবা লুপ কয়া শেমখি অমসুং মশামক নুংঙাইরবা খাদি অসি শেৎখি। অসিগুম্বা অপুনবা লুপশিং অসিনা ইন্সতিত্যুশন ওইনা ওইরকখি অমসুং মসিনা ১৯৫৭দগী হৌনা খাদি ভিলেজ এন্দ ইন্দস্ত্রীজ কমিসন (কে.ভি.আই.সি.) হায়না সর্তিফাই তৌখি। মসিগী ইন্সতিত্যুশনশিং অসিনা খাদিগী লিগেসী অসিগী কস্তোদিয়নশিংনি।
অনৌবা মফমশিংদা খাদিগআ লোইননা চৎপগী অপাম্বগা লোইননা খাদি ইন্সতিত্যুশনশীং এমপাৱর তৌনবগীদমক্তা খাদি ভিলেজ অমসুং ইন্দস্ত্রীজ কমিসনগীদমক্তা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না সেন্তর ফোর এক্সপরিমেন্তেশন, ইনোভেশন অমসুং দিজাইন অমা হৌদোরকখি। সেন্তর অসিনা মীরোল কয়াগী মীশিংনা পাম্বা অপরেল, হোম অমসুং ফেশন এসেসোরিশিং দিজাইন তৌনবা থৌগৎলি। সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স ফোর খাদি অসিনা খাদি অসিবু য়ুনিভরসল, ক্লাসিক অমসুং ভেল্যুগি মখা পোনবা ব্রান্দ অমা ওইহন্নবা হোৎনরি।
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মীদিয়ম এন্তরপ্রাইজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরায়ন রানেনা নই দিল্লীদা ২০২২গী মে ১১দা অহানবা সেন্তর ফোর এক্সেলন্স ফোর খাদি অসি শঙ্গারগনি। থৌরম অসি এম.এস.এম.ই.গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভানু প্রতাপ সিং ৱর্মা, তেক্সতাইলসকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতি দর্শনা বিক্রম জার্দোশ, তেক্সতাইলস মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী য়ু.পি. সিং অমসুং এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী বি.বি. স্বেননা থৌরম অদুদা শরুক য়ারগনি।
দ সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স ফোর খাদি অসি দিল্লীদা হব ওইনা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফেশন তেক্নোলোজীদা লিংখৎলগনি অমসংউ স্পোকশিং ওইনা বেঙ্গলোর, গান্ধিনাগর, কোলকাতা, অমসুং শিল্লোংদা লৈরগনি। মসিগী পান্দমদি অপরেল, হোম ফর্নিশিং অমসুং মীরোল কয়া অমগী মীওইশিংগী এসেসোরীশিং দিজাইন তৌবনি অমসুং ক্বালিতী, দিজাইন অমসুং মর্চেন্দাইজিংগী গ্লোবল স্তেন্দার্দশিংগী দিজাইন প্রোসেসশিংগী বেঞ্চমার্ক আমা শেম্বনি।
সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স ফোর খাদি অসিনা খাদি ইন্সতিত্যুশনশিংদা য়ৌহন্নবা দিজাইন দাইরেক্সনশিং পীনবা খাদিগীদমক্তা নোলেজ পোর্তল অমা শেমগৎলি। নোলেজ পোর্তল অসিনা মচু, মওং-মতৌ, শাবা, সরফেস, তেক্সচরশিং, প্রিন্তশিং, ক্লোজরশিং, সাইজকী চার্ত অমসুং ত্রিম অমসুং ফিনিশশিংগী দিজাইন দাইরেক্সনশিং পীরগনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Shri Narayan Rane to inaugurate the first Centre of Excellence for Khadi (CoEK) in New Delhi on 11TH May 2022
10 MAY 2022 12:54PM by PIB Delhi
“Khadi spirit means the fellow-feeling with every human being on earth” – Mahatma Gandhi.
Handspun and hand-woven, Khadi fabric became a tool to collectivize people and unify them at the behest of Mahatma Gandhi thousands of people formed collectives to create Khadi fabric and dress themselves in comfortable Khadi. Many such collectives formalized into institutions that went on to be certified by Khadi Village and Industries Commission (KVIC) from 1957 onwards. These Khadi Institutions are the custodians of the legacy of Khadi .
With the desire to travel with Khadi to newer place, a Centre for experimentation, innovation and design has been conceived by the Ministry of MSME for Khadi Village and Industries Commission to empower Khadi Institutions. The Centre aspires to design apparel, home and fashion accessories that appeal to people across generations. The Centre of Excellence for Khadi has set out to make Khadi a universal, classic and value driven brand.
Union Minister for Micro Small and Medium Enterprises Shri Narayan Rane will inaugurate the first Centre of Excellence for Khadi on 11th May 2022 in New Delhi. The event will be graced by the presence of Minister of State MSME Shri Bhanu Pratap Singh Verma, Minister of State for Textiles Smt Darshana Vikram Jardosh, Secretary, Ministry of Textiles Shri U P Singh and Secretary, Ministry of MSME Shri B.B Swain.
The Centre of Excellence for Khadi is setup at National Institute of Fashion Technology as a hub in Delhi and spokes in Bangalore, Gandhinagar, Kolkata, and Shillong. The objective is to design apparel, home furnishing and accessories for people of all generation and creating benchmarked design processes of global standards of quality, design, and merchandising.
Centre of Excellence for Khadi is in the process of developing Knowledge Portal for Khadi to disseminate design directions to reach out to all the Khadi Institutions. Knowledge portal entails design directions on—colour, silhouettes, weave, surface, textures, prints, closures, size chart and trims and finishes.