অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি. অমসুং ইতসীনা অৱাং নোংপোক্কী অপীকপা অমসুং নাৎকী আর্তিসানশিংবু শৌগৎনবগীদমক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী খুৎয়েক পীনখ্রে
তোপ-তোপ্পা অমসুং অনৌবা মওং-মতৌ চেনবা পোত্থোকশিংগী মালেমগী মার্কেতপ্লেস, ইতসীনা লমদম অসিগী আর্তিসানশিংদা মার্কেত এসেসকা লোয়ননা মথৌ হেন্না পাংথোকপা ঙমহন্নবা তেংবাংগনি
আর্তিসানশিংগী অনৌবা মখলগী খুদোংচাবা পীগদৌরিবা পার্ত্নরশিপ অসিনা লমদমসিদা শাজবা পোত্থোক (তেক্সতাইল, লী অমসুং ৱাগী পোত্থোক্তগী হৌরগা এসেসরী অমসুং অতোপ্পা পোত্থোক কয়া ফাওবা)শিংবু লৈবাক অমসুং মালেমগী বাইয়র মিলিয়ন কয়াগীদমক্তা ওনলাইন্দা ফংহনবদা তেংবাংগনি
Content:
09 MAY 2022 4:08PM by PIB Imphal
তোপ-তোপ্পা অমসুং অনৌবা মওং-মতৌ চেনবা পোত্থোকশিংগী মালেমগী মার্কেতপ্লেস, ইতসীনা নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ এন্দ হেন্দলুম দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.)গা খুৎশম্নখ্রে অমসুং পীক্না পোৎ য়োঞ্জবা, ফি-শাবা অমসুং আর্তিসানশিংদা মার্কেত এসেসকা লোয়ননা মথৌ হেন্না পাংথোকপা ঙমহন্নবা তেংবাংনবগীদমক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমসু খুৎয়েক পীনখ্রে।
ইতসীনা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অসিগী শরুক ওইনা ওনলাইন্দা পোৎ য়োনবগী মোদ্যুল য়াওনা অৱাং নোংপোক্কী আর্তিসানসশিংগীদমক্তা অখন্ননা শেম্লবা মখোয়বু মথৌ হেন্না পাংথোকহন্নবা প্রোগ্রাম শেম্নবা অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিংবু য়োনবগী হেন্না চাউবা কৈথেলগী খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.গা থবক তৌমিন্নগনি।
ইতসীনা ভারতকী হেন্দিক্রাফ সেক্তরগী আর্তিসান, ক্রিএতর অমসুং অপীকপা ওন্তোপ্রিনরশিংনা ওনলাইনগী কার্বার হৌদোকচবা অমসুং শেন্নবা ঙম্নবগীদমক্তা মরু ওইবা খুৎলায় অমসুং রিসোর্স পীনবা পান্দম থম্লি। ইতসীনা হায়রিবা পোৎ-য়োনবশিং অসিদা দিজিতেল ইনএবলমেন্ত সর্বিস পীগনি অমসুং মখোয়বু ইতসী অমসুং মার্কেতপ্লেস্তা মখোয়গী পোত্থোক করম্না য়োনগদগে হায়বগী মতাংদা হেন্না খঙহন্নবা ত্রেনিং ৱর্কশোপসু পাংথোক্কনি।
ব্রিগেদিয়র রজিব কুমার সিংহ (রিতাইয়র্দ), মেনেজিং দাইরেক্তর, এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.না থৌওং অসিগী মতাংদা মশাগী ৱাখল্লোন ফোংদোক্লদুনা অসুম্না হায়খি, “অৱাং নোংপোক লমদমগী মফমদা শাজবা ক্রাফ খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং অসিগুম্বা ক্রাফকী মীওইশিংগীদমক্তা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবা লৈহনবা হায়বসি ঐখোয়গী মরু ওইবা মিৎয়েং চঙবা থৌওংনি। লমদম অসিদা ফি-শাবা লাখ ২১ অমসুং আর্তিসান লাখ ১৪.৫ হেন্না লৈরি, অদুবু কৈথেলগা নীংথিনা শম্নবগী খুদোংচাবদি লৈত্রি। ইতসীগা খুৎশম্নরিবা অসিনা মখোয়গী অফবা খুদোংচাবা অমা ওইবা য়াগনি অমসুং মখোয়না মশাগী অপাম্বগী মখা পোন্না ওন্তোপ্রিনর ওইবা য়াবগা লোয়ননা লৈবাক অমসুং মালেমগী বাইয়রশিংদা য়ৌবসু ঙমগনি”।
ইতসীগী ভি.পি., পব্লিক পোলিসী অসুং এদভোকেসী, রোশ লাজ্যুনেসনা অসুম্না হায়খি, “ইতসীগী মালেম শিনবা থুংবগী পান্দমদি ‘কীপ কম্মর্স হ্যুমেন’ হায়বসিনি অমসুং ঐখোয়গী কারবার অমসুং প্লেৎফোর্মগী পাঙ্গল শিজিন্নদুনা পীক্না পোৎ য়োঞ্জবা অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিংবু পুক্নিং থৌগৎপা হায়বসিদা ঐখোয়না খোঙফম চেৎলি, অমসুং ঐখোয়না মসি পাংথোকপা মতমদা, খুন্নাইবুসু ঐখোয়না মপাঙ্গল হাপ্পগা লোয়ননা হেন্নসু ফগৎহল্লি। ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ পোত্থোকশিং মালেমদা পাম্নরি অমসুং অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংগী আর্তিসান অমসুং ক্রাফকী মীওইশিংবু মপাঙ্গল হাপ্তুনা ঐখোয়গী পোৎয়োনবা মিলিয়ন ৫.৫গী খুন্নাইগী শরুক ওইহনবা পাম্মি অমসুং ঐখোয়গী প্লেৎফোর্ম শিজিন্নদুনা মখোয়গী আর্তকী ফজবা, মগুন লৈবা অমসুং থবক্তা কুপ্পগী মতৌবু মালেম শিনবা থুংবগী বাইয়রশিংদা উৎপা পাম্মি”।
পার্ত্নরশিপ অসিনা লমদমসিদা শাজবা পোত্থোক (তেক্সতাইল, লী অমসুং ৱাগী পোত্থোক্তগী হৌরগা এসেসরী অমসুং অতোপ্পা পোত্থোক কয়া ফাওবা)শিংবু লৈবাক অমসুং মালেমগী বাইয়র মিলিয়ন কয়াগীদমক্তা ওনলাইন্দা ইতসীগী প্লাৎফোর্মদা ফংহনবদা তেংবাংগনি। অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য নিপান, মিং ওইনা পল্লবদা অরুনাচল প্রদেশ, অসম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাগী আর্তিসানশিংবু ইতসীদা য়াওহল্লগনি। প্রোগ্রাম অসিগী শরুক অমা ওইনা মখোয়না ফ্রী এদ ক্রেদিৎকী অকক্নবা মশিং ফংগনি।
ইতসীগী মতাংদাঃ
ন্যু য়োর্ক্কী ব্রুক্লিন্দা ময়াই লোইশঙ ওইরিবা ইং ২০০৫দা হৌদোকখিবা ইতসী ইঙ্ক অসিনা মালেম শিনবা থুংবগী থৱাই য়াওবা অমসুং ক্রিএতিব ওইবা পোৎয়নবা অমসুং পোৎ-লৈবা মিলিয়ন কয়াবু শম্নহনবা নাকল অনিগী ওনলাইন কৈথেল চলাইবনি। কৈথেলশিং অসিনা ‘কীপ কম্মর্স হ্যুমেন’ ওইহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা মখোয়গী কারবার অমসুং তেক্নোলোজীগী মপাঙ্গল শিজিন্নদুনা খুন্নাই অমসুং মীয়াম্বু মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবা খোঙফম চেৎলি। মখোয়গী মরু ওইবা কৈথেল ওইরিবা Etsy.com অসিদি তোপ-তোপ্পা অমসুং তোঙানবা অমসুং অনৌবা মওং-মতৌ চেনবা পোত্থোক কয়াগী মালেমগী পন্থুংফম্নি। পোৎ লৈবশিংনা ইথিল ফংনবগীদমক্তা ইতসীদা লাকই অমসুং ক্রিএতিব ওইবা ওন্তোপ্রিনরশিংনা শেম শাবা পোত্থোকশিং উবদা নুংঙাইবা ফাওই। পোৎয়োনবশিংগী ওইনদি, ইতসীনা কারবারগী মরু ওইবা অমসুং তঙাই ফদবা থৌওং কয়াদা মিৎয়েং চঙবা খুৎলায় অমসুং সর্ভিস কয়া পী।
ইতসী ইঙ্ককী “হাউস ওফ ব্রান্দ”গী পোর্তফোলিওদা ফেশন রিসেলগী কৈথেল- দেপোপ, ঈশৈ-নোংমাইগী খুৎলাইগী কৈথেল – রিভর্ব অমসুং ব্রাজিলদা শাবা খুৎ-শা হৈবগী পোত্থোক কয়াগী কৈথেল – ইলো৭ য়াওরি। ইতসী ইঙ্ককী কৈথেল খুদিংমক মরোমদোম ওইনা চলাই অমসুং পোত্থোক, মার্কেতিং, তেক্নোলোজী অমসুং কস্তমর সপ্পোর্তকী অপুনবা লৌশিং কয়াগা লান্নদুনা কান্নবা লৌনৈ।
এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.গী মতাংদাঃ
ইং ১৯৭৭তা শেমখিবা নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ এন্দ হেন্দলুম দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.) অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী খুৎ-শা হৈবশিংবু কান্নবা লৈগদবা কৈথেল অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংগা শম্নহন্দুনা কঞ্জ্যুমরশিংদা কলচরগী ওইবা ভেল্যু পীবগা লোয়ননা পোত্থোক শারিবা মীওইশিংদা শেন্মিৎলোন, চৎনবী অমসুং খুন্নাইগী খুদোংচাবা কয়া পীদুনা লমদমসিদা শাজবা খুৎ-শা হৈবগী পোত্থোকশিংবু চাউখৎহন্দুনা খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনবা লুপ অমনি। কোর্পোরেসন অসি ভারত সরকারগী অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয় (দোনর)গী মখাদা চলাইবনি। মসিনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য নিপান, মিং ওইনা পল্লবদা অরুনাচল প্রদেশ, অসম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাগী মখল কয়াগী পোত্থোকশিং ফংহল্লি।
লুপ অসিনা লমদম অসিগী মফম খুদিংগী আর্তিসান অমসুং ফি-শাবা খুদিংদগী হেন্দিক্রাফ অমসুং হেন্দলুম পোত্থোকশিং লৈ অমসুং শিল্লোং, গুৱাহাতী, কোলকতা, নই দিল্লী, বেঙ্গালোরদা লৈবা মখোয়গী “পুর্বশ্রী” দুকান ময়াম অমসুং চেন্নৈগী সেল্স প্রোমোসন ওফিস্তগী য়োল্লি। মসিদা নত্তনা, মখোয়না পোত্থোকশিংবু অসিবু একজিবিসন অস্মুং ত্রেদ ফেয়র কয়াগী খুত্থাংদা লৈবাক অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা খঙহল্লি। কোর্পোরেসন অসিনা ত্রেনিং প্রোগ্রামগা লোয়ননা আর্তিসান অমসুং ফি-শাবশিংগী স্কিল অমসুং লৌশিং হেনগৎহন্নবা সেমিনার কয়াসু পাংথোকই।

Ministry of Development of North-East Region
NEHHDC and Etsy sign a Memorandum of Understanding to support small and traditional artisans from the North East
Etsy, the global marketplace for unique and creative goods, will provide market access and enablement support to artisans from the region
This partnership, a gamechanger for artisans, will help indigenous products (from textiles, cane & bamboo products, accessories and more) from the region become available online for millions of domestic and global buyers
09 MAY 2022 4:08PM by PIB Delhi
Etsy, the global marketplace for unique and creative goods, has partnered with the North Eastern Handicrafts and Handloom Development Corporation (NEHHDC) and signed a Memorandum of Understanding (MoU) to support small sellers, weavers and artisans, by providing them with market access and enablement support.
As a part of the Memorandum of Understanding (MoU), Etsy will work with the NEHHDC to develop enablement programs, specifically designed for artisans from the North East including modules on online selling and entrepreneurship and the opportunity to access a wider market for their products.
Etsy aims to equip artisans, creators and small entrepreneurs in the Indian handicrafts sector with important tools and resources to start and manage online businesses. Etsy will provide digital enablement services to these sellers and conduct training workshops to familiarise them with Etsy and how to sell on the marketplace.
Commenting on the development, Brigadier Rajiv Kumar Singh (Retd), Managing Director, NEHHDC said, “It’s a key focus for us to promote the indigenous crafts of the North East region and create economic opportunities for craftspeople. There are more than 21 lakh weavers and 14.5 lakh artisans in the region, but the right kind of market linkage has been missing. This association with Etsy can be a gamechanger for our artisans and ensure that they are able to explore entrepreneurship on their own terms and reach both domestic and global buyers.”
Ross LaJeunesse, VP, Public Policy & Advocacy, Etsy, said, “Etsy’s vision across the world is to ‘Keep Commerce Human’, and we are committed to using the power of our business and our platform to empower small sellers and entrepreneurs – knowing that by doing so, we in turn empower and improve communities. There is global appreciation for ‘Made in India’ products and we want to enable artisans and craftspeople from the all the states of the North East to be a part of our community of 5.5 million sellers and use our platform to showcase the intricacy, the beauty, and the quality of their art to audiences – and buyers – across the world.”
This partnership will help indigenous products from the area (from categories like textiles, cane and bamboo products, accessories and more) become available online for millions of buyers on the Etsy platform. Artisans from all eight North Eastern states namely Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura will be onboarded onto Etsy. They will receive a fixed amount of free ad credits as a part of this programme.
About Etsy:
Etsy, Inc. founded in 2005 and is headquartered in Brooklyn, New York, operates two-sided online marketplaces that connect millions of passionate and creative buyers and sellers around the world. These marketplaces share a mission to "Keep Commerce Human," and are committed to using the power of business and technology to strengthen communities and empower people. The Etsy.com, its primary marketplace, is the global destination for unique and creative goods. Buyers come to Etsy to be inspired and delighted by items that are crafted and curated by creative entrepreneurs. For sellers, Etsy offers a range of tools and services that address key business needs.
Etsy, Inc.'s "House of Brands" portfolio also includes fashion resale marketplace Depop, musical instrument marketplace Reverb, and Brazil-based handmade goods marketplace Elo7. Each Etsy, Inc. marketplace operates independently, while benefiting from shared expertise in product, marketing, technology, and customer support.
About NEHHDC:
Incorporated in 1977, the North Eastern Handicrafts and Handloom Development Corporation (NEHHDC) is an organisation that attempts to develop and promote the indigenous crafts of the North Eastern region by connecting craftsmen to prospective markets and consumers and generating economic, cultural and social opportunities for creators while adding cultural value for consumers. The corporation is under the administrative control of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), Government of India. It offers a range of products from all the eight North Eastern states namely Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura.
The organisation procures handicrafts and handlooms from artisans and weavers across the region and retails the same through its chain of "Purbashree" Emporia located at Shillong, Guwahati, Kolkata, New Delhi, Bangalore and a Sales Promotion Office at Chennai. Moreover it promotes the products at various national and international markets through exhibitions and trade fairs. The Corporation also conducts training programmes and seminars for skill and knowledge upgradation of the artisans and weavers.