President's Secretariat
President of India graces the 61st Annual conference of Bodo Sahitya Sabha
04 MAY 2022 1:27PM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind graced the 61st annual conference of Bodo Sahitya Sabha at Tamulpur, Assam today (May 4, 2022).
Speaking on the occasion, the President said that the atmosphere of harmony and peace in the region is becoming stronger with the joint efforts of Union Government and State Governments of the North-Eastern region. He noted that developmental works have an important role in this change. He appreciated Central Government, State Governments and residents of the region for this change.
The President noted that the month of May is very important for the Bodo people as they remember Bodofa Upendra Nath Brahma on May 1 which is his death anniversary. He said that Bodofa had spread the message of "live and let live". His message of maintaining harmony with all communities while conscious of Bodo self-pride will be forever relevant.
The President appreciated Bodo Sahitya Sabha for making invaluable contribution for past 70 years in strengthening the Bodo language, literature and culture. He said that the Founder-President of the Bodo Sahitya Sabha, Joy Bhadra Hagzer and General Secretary Sonaram Thosen had made commendable efforts in recognition of Bodo language. This Sabha has also played important role in use of Bodo language as the medium of school education and place in the higher education.
The President noted that so far 17 writers have been awarded Sahitya Akademi Awards for their works in Bodo language. And out of that 10 have been awarded for poetry work. This shows the natural inclination towards poetry among Bodo writers. He was happy to note that many women are writing in different genres of Bodo literature. But it has also been observed that only two women are among senior writers who have received the Sahitya Akademi Award for original works, he said. He urged 'Bodo Sahitya Sabha' to encourage women writers. He said that to keep any literature alive and relevant, the participation of the younger generation is very important. Therefore, special encouragement should also be given to young writers by Bodo Sahitya Sabha.
The President was happy to note that the works of other languages are being translated into Bodo language with great enthusiasm. He said that it is the characteristic of any vibrant literary community. He expressed confidence that such translated literature would give an opportunity to the readers of Bodo language to get acquainted with other Indian languages as well as world literature.
The President said that the conservation and promotion of local languages is the responsibility of the society and the government. He appealed the Government of Assam to make efforts to promote Bodo language.
Click here to see the President's speech in Hindi.

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা বোরো সাহিত্য সভাগী ৬১শুবা চহিগী মীফম শরুক য়াখ্রে
04 MAY 2022 1:27PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ঙসি (মে ৪, ২০২২) অসামগী তামুলপুরদা বোরো সাহিত্য সভাগী ৬১শুবা চহিগী মীফম শরুক য়াখ্রে‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা কেন্দ্র লৈঙাক অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈরিবা স্তেতশিংগী লৈঙাকশিংনা পুন্না হোৎনিন্নদুনা লমদম অসিদা কাঙলুপ মশেল নুংশিনবগী অমদি ইং-তপ্পগী ফীভম হেন্না কনখৎলক্লে‍। হায়রিবা অহোংবা অসিদা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিংনা মরুওইবা থৌদাং য়ারি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মহাক্না অহোংবা অসিগীদমক কেন্দ্র লৈঙাক, স্তেত লৈঙাক অমসুং লমদম অসিগী মীয়ামবু থাগৎখি‍।
মে থা অসি বোরো মীয়ামগীদমক্তদি য়াম্না মরুওইবা থানি মরমদি মে ১দা মখোয়না বোরোফা উপেন্দ্র নাথ ব্রহ্মানা লৈখিদবগী কুমওন পাঙথোক্লি হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোঙদোকখি‍। বোরোফানা “হিংউ অ্রমদি অতৈবুসু হিংহল্লু” হায়বা পাউজেল শন্দোক্লম্মি হায়না মহাক্না হায়খি‍। বোরোগী মশাগী শক্তমদা চাউথোকচনা হিংদুনা অতৈ ফুরূপশিংগা নুংশি চাননা লৈমিন্ননবা মহাক্কী পাউজেল মতম পুম্নমক্তা মরুওইবা পাউজেল ওইদুনা লৈহৌরগনি‍।
রাস্ত্রপতিনা বোরো সাহিত্য সভাবু হৌখিবা চহি ৭০সিদা বোরো লোল, সাহিত্য অমসুং নাৎ মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মমল নাইদ্রবা থৌদাং লৌখৎবগীদমক্তা থাগৎখি‍। বোরো সাহিত্য সভাগী ফাউন্দর প্রসিদেন্ত জয় ভদ্র হগজর অমসুং জেনেরেল সেক্রেতরী সোনারাম থোসেন্না বোরো লোল শকখঙহনবদা শিংথানিংঙাই ওইবা থৌদাং লৌরমখি হায়না মহাক্না হায়খি‍। বোরো লোলবু স্কুল এজুকেসনগী মেদিয়ম অমা ওইহনবদা অমদি অৱাংবা থাক্কী মহৈ মশিং তমবদা মফম অমা কলহনবদসু সভা অসিনা মরুওইবা থৌদাং য়াখি‍।
হৌজিক ফাওবদা অইবা ১৭তা মখোয়গী বোরো লোলদা ইবা লাইরিকশিংগীদমক্তা সাহিত্য একাদমী মনা লান্থোকখ্রে হায়বা ৱাফম রাস্ত্রপতিনা থমখি‍। মখোয়গী মনুংদা ১০দি শৈরেং ইবদা পীখিবনি‍। মসিনা ববোরো অইবশিংগী মরক্তা শৈরেংবু হেন্না পাম্নবগী মমি উবা ফংই‍। নুপী কয়া অমসু বোরো সাহিত্যগী তোঙান তোঙানবা মওংশিংদা ইরিবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍‍। মশাগী ওইজবা লাইরিকশিংদা সাহিত্য একাদমমি মনা ফংলবা অহল ওইরবা অইবশিংগী মরক্তা নুপী অনিখক য়াওই হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। মহাক্না বোরো সাহিত্য সভাবু নুপী অইবীশিংদা পুক্নিং থৌগৎনবা হায়খি‍। সাহিত্যবু হিংহন্দুনা অমদি মতমগা চুননা থম্নবগীদমক নহা মীরোলনা শরুক য়াশিনবা য়াম্না মরু ওই‍। মরম অসিনা বোরো সাহিত্য সভানা নহা ওইণিবা অইবশিংবা অখন্নবা মওংদা পুক্নিং থৌগৎপিগদবনি‍।
অতোপ্পা লোলগী লাইরিকশিং বোরো লোলদা হন্দোকপগী থবক পায়খৎলি হায়বা ৱাফমসিদা রাস্ত্রপতিনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। মসি মচু মমেন নাইবা লিতরেরী কম্ম্যুনিতী অমগী মচৎনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। অসিগুম্বা হন্দোকপগী সাহিত্যশিং অসিনা বোরো লোলগী অপাবশিংদা ভারতকী অতৈ লোলশিংগী অমসুং মালেমগী সাহিত্যগী মরমদা খঙননবগী তাঞ্জা অমসু পীগনি হায়বগী থাজবা মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
লমদম অমগী লোল মাঙহন্দনা থমবা অমদি য়োকখৎপা হায়বসি খুন্নাইগী অমদি লৈঙাক্কী থৌদাংনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি‍। বোরো লোল য়োকখৎনবা থৌরাং পায়খৎনবগীদমক মহাক্না অসাম লৈঙাক্তা হায়খি‍।
হিন্দীদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল পানবগীদমক মসিদা নমবিয়ু‍।