ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ନିଜ ବାସଭବନରେ ଏକ ଶିଖ୍‌ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 APR 2022 8:46PM by PIB Bhubaneswar
ଏନଆଇଡିର ମୁଖ୍ୟ ସଂରକ୍ଷକ ଏବଂ ଚଣ୍ଡୀଗଡ଼ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି ମୋର ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀ ସତନାମ ସିଂହସାନ୍ଧୁଜୀ, ଏନଆଡ଼ି ଫାଉଣ୍ଡେସନର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଗଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସାଥୀଗଣ! ଆପଣମାନଙ୍କ ଭିତରୁ କେତେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମୁଁ ପୂର୍ବରୂ ଜାଣିଛି, ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି । ଗୁରୁଦ୍ୱାରମାନଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଯିବା, ସେବାରେ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିବା, ଲରଙ୍ଗ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା, ଶିଖ ପରିବାରଙ୍କ ଘରେ ରହିବା, ଏହା ମୋ ଜୀବନର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଂଶ ରହିଆସିଛି । ଏଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନରେ ସୁଦ୍ଧା ସମୟେ ସମୟେ ଶିଖ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଚରଣ ସ୍ପର୍ଶ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ମୋର ପରମ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ମୁଁ ମନେକରେ । ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ଏକ ପରମ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ମୁଁ ସଦାବେଳେ କହିଆସିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମୟାନ୍ତରେ ଭେଟିଆସୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କୌଣସି ବିଦେଶ ଗସ୍ତରେ ଯାଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ସେଠାରେ ଯେଉଁଠାରେ ଶିଖ୍‌ ସମାଜର ସାଥୀମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଦ୍ଧା ମୁଁ ଭେଟିଥାଏ ଓ ସେତେବେଳେ ମୋ ମନରେ ଏକ ପ୍ରକାର ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ । ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ମୁଁ କାନାଡ଼ା ଯାତ୍ରରେ ଯାଇଥିଲି, ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଭିତରୁ କିଛି ସଦସ୍ୟଙ୍କର ମନେଥିବ । ଦଲାଇଜୀ ତ ସେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନଥିଲେ, ସେତେବେଳଠାରୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଜାଣିଛି । ଏହା କାନାଡ଼ା ପାଇଁ ବିଗତ ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ୍‌ଆଲୋନ୍‌ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଗସ୍ତ ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ କେବଳ ଅଟାୱା ଏବଂ ଟରଣ୍ଟୋ ଗସ୍ତ କରିନଥିଲି । ମୋର ସ୍ମରଣ ଅଛି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଭାଙ୍କୋଭର ଯିବି ଏବଂ ସେଠାକୁ ଯିବାକୁ ମୁଁ ଚାହେଁ । ମୁଁ ସେଠାକୁ ଗଲି, ଗୁରୁଦ୍ୱାରା ଖାଲସା ଦିବାନରେ ମୋତେ ମଥାନତ କରି ପ୍ରଣାମ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା । ସଙ୍ଗତର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ବେଶ୍‌ ଉତ୍ତମ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ହୋଇଥିଲା । ଏହି କ୍ରମରେ, ୨୦୧୬ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଇରାନ ଗସ୍ତରେ ଯାଇଥିଲି ତାହା ମୋ ଜୀବନର ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ କ୍ଷଣ ଥିଲା, ଫ୍ରାନ୍ସରେ ନବଶପେଲ ଭାରତୀୟ ସ୍ମାରକୀକୁ ଗସ୍ତ କରିବା ମଧ୍ୟ ମୋ ଗସ୍ତକ୍ରମରେ ଥିଲା । ସେହି ସ୍ମାରକୀ ବିଶ୍ୱ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ସୈନିକମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମର ଶିଖ୍‌ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଅନୁଭବ ଏହି କଥାର ଉଦାହରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଯେ ଆମର ଶିଖ୍‌ ସମାଜ ଭାରତ ତଥା ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ମଜଭୁତ ସମ୍ପର୍କ ଯୋଡ଼ିବାରେ କିଭଳି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆଜି ମୋତେ ଏହି ଅବସରରକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାର ଅବସର ମିଳିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ସବୁମତେ ପ୍ରୟାସ କରିବି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଗୁରୁମାନେ ଆମେ ସାହସ ଏବଂ ସେବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ବିନା କୌଣସି ସଂସାଧନରେ ଆମର ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ନିଜର ଶ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନେ ସଫଳତାର ସ୍ୱାଦ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଭାବନା ଆଜି ନୂତନ ଭାରତର ମାନସିକତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସେମାନେ ନିଜର ଛାପ ଛାଡ଼ୁଛନ୍ତି । କରୋନା ମହାମାରୀର ଏହି କାଳଖଣ୍ଡ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ମୁଁ କହିବି ।
ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭ ବେଳେ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ମନରେ ଧରି ରଖିଥିବା ଲୋକ ଭାରତକୁ ନେଇ ନାନା ପ୍ରକାର ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି କିଛି ନା କିଛି କହିବାକୁ ଲାଗିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଲୋକ ଭାରତର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ବିଶ୍ୱକୁ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଦେଖ, ଭାରତ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିଛି । ପୂର୍ବରୁ କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ ଭାରତ ଏତେ ବଡ଼ ଜନସଂଖ୍ୟାବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶ, ଭାରତରେ କରୋନା ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା କେଉଁଠୁ ମିଳିବ, କେମିତି ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯିବ ? କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ଟିକାକରଣରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ବିଶ୍ୱରେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିବାକୁ ଯାଉଛି ।
କୋଟି କୋଟି ଟିକା ଡୋଜ୍‌ ଆମ ଦେଶରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦିଆ ସରିଛି । ଆପଣମାନେ ଏକଥା ଶୁଣି ନିଶ୍ଚୟ ଖୁସି ହେବେ, ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏଥିରେ ବି ୯୯ ପ୍ରତିଶତ ଟିକାକରଣ ଆମର ମେଡ୍‌ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଟିକା ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଛି । ଏହି କାଳଖଣ୍ଡରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିପାରିଛୁ । ଆମର ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଲଗାତାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଭାରତର ଏହି କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ପଦକ୍ଷେପ, ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ସଫଳତାଏ ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚା କରିବାର ଅଛି ତ ତାହା ହେଉଛି ଆମର ଡାୟାସ୍ପୋରାମାନଙ୍କର । କାରଣ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସମ୍ମାନ ବଢ଼ିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ, କୋଟି କୋଟି ମୂଳ ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କର ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ମଧ୍ୟ ବଦଳି ଯାଇଥାଏ । ଏହି ସମ୍ମାନ ସହିତ ନୂତନ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ନୂତନ ଭାଗୀଦାରୀ ଆସିଥାଏ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ଭାବନା ମଜଭୁତ ହୋଇଥାଏ । ଆମର ଡାୟାସ୍ପୋରାଙ୍କୁ ତ ମୁଁ ସଦାବେଳେ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଭାବେ ମାନିଥାଏ । ସରକାର ଯାହାଙ୍କୁ ବିଦେଶକୁ ପଠାଇଥାନ୍ତି ସେମାନେ ତ ରାଜଦୂତ ମାତ୍ର । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତରୁ ବାହାରେ ରହି, ଭାରତର ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ଓ ଦୃଢ଼ ପରିଚୟକୁ ପ୍ରସାରିତ କରିଚାଲିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ହେଲେ ଭାରତ ବାହାରେ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ପରିଚୟ ।
ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ଦେଖି ଆପଣମାନଙ୍କର ଛାତି ମଧ୍ୟ କୁଣ୍ଡେମୋଟ ହୋଇଥାଏ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବରେ ଉପରକୁ ହୋଇଥାଏ । ବିଦେଶରେ ରହି ସୁଦ୍ଧା ଆପଣମାନେ ନିଜ ଦେଶ କଥା ଚିନ୍ତା କରିଥାନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ବିଦେଶରେ ରହି ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ, ଭାରତର ଛବିକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବେଶ୍‌ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଯେକୌଣସି କୋଣରେ ବସବାସ କରୁ ନା କାହିଁକି, ଇଣ୍ଡିଆ ଫାଷ୍ଟ୍‌, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ଆମର ପ୍ରଥମ ଆସ୍ଥା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ସମସ୍ତ ଦଶ ଗୁରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସବୁଠାରୁ ଉପରେ ରଖି ଭାରତକୁ ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଥିଲେ । ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଜୀ ସମଗ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରର ଚେତନାକୁ ଜାଗରିତ କରିଥିଲେ, ସମଗ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଅନ୍ଧକାରରୁ ବାହାର କରି ପ୍ରକାଶର ମାର୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଆମର ଗୁରୁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ, ପ୍ରତି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କର ସଂକେତ ଅବଶ୍ୟ ମିଳିବ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରେରଣା ଅବଶ୍ୟ ଦିଶିବ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମନରେ ଆସ୍ଥା ଜାତ ହେବ । ପଞ୍ଜାବରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାରା ହରମନ୍ଦିର ସାହିବଜୀ ଠାରୁ ନେଇ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାରା ଶ୍ରୀ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାରା ହୁଜୁର ସାହିବ ଠାରୁ ନେଇ ହିମାଚଳରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାରା ପୋଁଟା ସାହିବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିହାରରେ ତଖତ ଶ୍ରୀ ପାଟନା ସାହି ଠାରୁ ନେଇ ଗୁଜରାଟର କଚ୍ଛରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାରା ଲଖପତ ସାହିବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଗୁରୁମାନେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଛନ୍ତି, ନିଜର ପାଦଧୂଳିରେ ଏହି ଭୂମିକୁ ପବିତ୍ର କରିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ପରମ୍ପରା ବାସ୍ତବରେ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଜୀବନ୍ତ ପରମ୍ପରା ଏଠାରେ ସର୍ବତ୍ର ଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଶିଖ୍‌ ସମାଜର ଦେଶପାଇଁ ଯେଉଁ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ସେଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଭାରତ କୃତଜ୍ଞତା ଅନୁଭବ କରେ ।
ମହାରାଜା ରଣଜିତ ସିଂହଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ହୋଇଥାଉ, ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ହୋଇଥାଏ ଅବା ଜାଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ଘଟଣା ହୋଇଥାଉ, ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭାରତର ଇତିହାସ କଦାପି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନପାରେ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ କଦାପି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଚିନ୍ତା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ସୀମାରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ଶିଖ ସୈନିକମାନଙ୍କ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଠାରୁ ନେଇ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଶିଖ୍‌ ସମାଜର ଭାଗୀଦାରୀ ଏବଂ ଶିଖ ଏନଆରଆଇମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଶିଖ ସମାଜ ଦେଶର ସାହସ, ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ଶ୍ରମକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କରିବାରେ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଆସିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହିତ ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ଅବସର । କାରଣ, ସ୍ୱାଧୀନତା ନିମନ୍ତେ ଭାରତର ସଂଘର୍ଷ କେବଳ ଏକ ସୀମିତ କାଳଖଣ୍ଡର ଘଟଣା ନୁହେଁ । ଏହା ପଛରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଚେତନା ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଥିଲା । ଏହା ପଛରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ତପ-ତ୍ୟାଗ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିଲା । ସେଇଥିପାଇଁ, ଆଜି ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ମନାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଏହା ସହିତ ଲାଲକିଲ୍ଲା ଉପରେ ଗୁରୁ ତେଗବାହାଦୂରଜୀଙ୍କ ୪୦୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ଆମେ ମନାଉଛୁ ।
ଗୁରୁ ତେଗବାହାଦୂରଜୀଙ୍କ ୪୦୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ପୂର୍ବର ଆମେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଜୀଙ୍କ ୫୫୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ମନାଇଥିଲୁ ।
ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଜୀଙ୍କ ୩୫୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ମନାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ସୁଦ୍ଧା ଆମକୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହା ସହିତ, ଏହି କାଳଖଣ୍ଡରେ କର୍ତ୍ତାରପୁର ସାହିବ କରିଡୋର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ସେଠାରୁ ଶିଶ ନେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିପାରୁଛି ।
ଲଙ୍ଗରକୁ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରିବା ଠାରୁ ନେଇ, ହରମନ୍ଦିର ସାହିବକୁ ଏଫସିଆରଏର ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଗୁରୁଦ୍ୱାରାମାନଙ୍କ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ତମ ସଂସାଧନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ସତନାମଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ଯେ ସେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାର ଭିଡିଓ ସଂକଳନ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ତାହା ବାସ୍ତବିକ୍‌ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ସେଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଜାଣିହେବ ଯେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ରରେ କେଉଁଭଳି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମୟାନ୍ତରେ ଯେଉଁସବୁ ପରାମର୍ଶ ମିଳୁଛି, ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ମୋ ନିକଟକୁ ଆସି ଅନେକ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୋର ପ୍ରୟାସ ରହିବ ଯେ ତାହାରି ଆଧାରରେ ଦେଶ ସେବାର ମାର୍ଗରେ ମୁଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଯାହା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଥିଲା ତାହା ହେଉଛି ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକଳାରେ ଦେଶର ଆଜି ସୁଦ୍ଧା କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ସହଯୋଗ କରିବ ।
ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କେବଳ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ଏହା ଆମର ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଜରୁରି । ଏହା ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ।
ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଆମେ କହିପାରିବା, ଆଜି ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ବଡ଼ ସଂକଟ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଏହାର ସମାଧାନ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଶିଖ୍‌ ସମାଜ ଏହାର ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ । ଶିଖ ସମାଜରେ ଆମେ ଯେତେ ଚିନ୍ତା ନିଜ ପିଣ୍ଡ ପାଇଁ କରିଥାଉ, ସେତିକି ଚିନ୍ତା ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଏବଂ ଜଗତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ।
ପ୍ରଦୂଷଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରୟାସ କଥା ହୋଇଥାଉ, କୁପୋଷଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମର କଥା ହେଉ, କିମ୍ବା ନିଜର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲବୋଧର ସୁରକ୍ଷା କଥା ହୋଇଥାଉ, ଆପଣମାନେ ଏହିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଆପଣମାନେ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ରହିଥିବା ନଜରକୁ ଆସିବ । ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ନିବେଦନ କରିବାର ଅଛି । ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅର୍ଥାତ ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଅମୃତ ସରୋବର ଖନନର ସଂକଳ୍ପ ନିଆଯାଇଛି ।
ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପ୍ରାଣକୁ ଅମୃତ ସରୋବର ଖନନ ଅଭିଯାନରେ ନିୟୋଜିତ କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଗୁରୁମାନେ ଆମମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ମାନବ ଜୀବନର ଗୌରବର ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ତାହାର ପ୍ରଭାବରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଖର ଜୀବନକୁ ବଂଚିବାର ଦେଖିଥାଉ ।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଦରିଦ୍ରରୁ ଦରିଦ୍ରତମ ବ୍ୟକ୍ତିର ଜତ୍ନକୁ ଉତ୍ତମ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଭାଗୀଦାର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ବହୁତ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ, ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆମେ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିବା ଏବଂ ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପହଂଚିପାରିବା । ଏହି ସଂକଳ୍ପର ସହିତ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ଏଠାକୁ ଆସି ମୋ ସହିତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ମଧ୍ୟ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ କୃପା ସଦାବେଳେ ଥାଉ ଏବଂ ମୁଁ ସଦାବେଳେ କହିଆସୁଛି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିବାସ ସ୍ଥାନ ଏହା ମୋଦୀର ଘର ନୁହେଁ । ଏଠାକୁ ଆସିବା ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କର ଅଧିକାର କ୍ଷେତ୍ର । ଏହି ଭାବନାର ସହିତ ଆମମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଆପଣାପଣ ସଦାବେଳେ ଥାଉ ଏବଂ ଆମେ ସଭିଏଁ ମିଳିମିଶି ମା’ ଭାରତୀଙ୍କ ଲାଗି, ଆମ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜର ଉତ୍ଥାନ ନିମନ୍ତେ ଆମେମାନେ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିଚାଲିଥିବା । ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମମାନଙ୍କ ଉପରେ ସଦାବେଳେ ରହିଥାଉ । ଏହି ଗୋଟିଏ ଭାବନା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ବାହେ ଗୁରୁ କା ଖାଲସା । ବାହେ ଗୁରୁ କୀ ଫତହ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on Hosts A Sikh Delegation at his Residence in New Delhi
29 APR 2022 8:46PM by PIB Delhi
Chief Patron of the NID Foundation and Chancellor of Chandigarh University and my friend Shri Satnam Singh Sandhuji, all the members of the NID Foundation and all the respected colleagues! I am privileged to know some of you and meet you quite often. Going to Gurudwaras, contributing to service, enjoying ‘langar’ and staying at the homes of Sikh families has been a very natural part of my life. Sikh saints also come at the Prime Minister's residence from time to time. I often get the good fortune of their company.
Brothers and sisters,
I feel proud when I meet members of the Sikh community on my foreign trips. Many of you will remember my trip to Canada in 2015! I knew Dalai ji when I was not even the Chief Minister. This was the first standalone bilateral visit by an Indian Prime Minister to Canada in four decades and I had not only been to Ottawa and Toronto. I remember expressing my wish to go to Vancouver. I went there and had the privilege of bowing my head at Gurudwara Khalsa Diwan. I had very good exchanges with the Sikh community. Similarly, I had the privilege of visiting Bhai Ganga Singh Sabha Gurudwara in Tehran when I went to Iran in 2016. Another unforgettable moment in my life is my visit to the Neuve-Chapelle Indian Memorial in France! This memorial pays tribute to the Indian soldiers, a large number of whom were our Sikh brothers and sisters, for their sacrifice during World War I. These experiences are examples of how our Sikh society has acted as a strong link in cementing ties between India and other countries. It is my good fortune that today I have got an opportunity to strengthen this link further and I keep making every effort in this regard.
Friends,
Our Gurus have taught us the courage and a sense of service. The people of India went to different parts of the world without any resources and achieved success through their efforts. This spirit has become the spirit of the new India today. New India is touching new dimensions and leaving its mark on the whole world. This period of the Corona pandemic is the biggest example of this. At the beginning of the pandemic, people with an old mindset were expressing concerns about India. Everyone kept saying something or the other. But, now people give the example of India. Earlier, it was being said that from where India with such a large population will get the vaccines and how people's lives will be saved? But today India has emerged as the biggest vaccine manufacturer. Crores of vaccine doses have been administered in our country. You will also be proud to know that our own Made-in-India vaccines account for 99 percent of the total vaccination. During this period, we have emerged as one of the largest startup ecosystems in the world. The number of our unicorns is constantly increasing. It is our diaspora whose head is held high due to this growing stature of India and increasing credibility. When the respect of the country grows, then the respect of lakhs of crores of people of Indian origin also grows equally. The world's view regarding them changes. With this respect come new opportunities, new partnerships and a stronger sense of security. I have always considered our diaspora as the national ambassador of India. What the government sends (to Indian missions in foreign countries) is the ambassador. But you are the national ambassador. All of you are the loud voice of Maa Bharati, the lofty identity, while residing outside India. Your chest also swells and your head also holds high with pride when you see the progress of India. You continue to worry about your country even while living abroad. Therefore, you have a huge role to play in furthering India's success and strengthening India's image while living abroad. Wherever we live in the world, ‘India First, Nation First’ should be our main spirit.
Friends,
All our ten Gurus had united India by keeping the nation paramount. Guru Nanak Dev ji had awakened the consciousness of the entire nation and brought the entire nation out of darkness and showed the path of light. Our Gurus traveled all over India from east to west and north to south. Wherever you go, you will find their testimonies, inspirations and people’s faith in them. From Gurudwara Harmandir Sahib Ji in Punjab to Gurudwara Shri Hemkund Sahib in Uttarakhand, from Gurudwara Huzur Sahib in Maharashtra to Gurudwara Paonta Sahib in Himachal, from Takht Shri Patna Sahib in Bihar to Gurudwara Lakhpat Sahib in Kutch, Gujarat, our Gurus inspired the people, purified the land with their feet. Therefore, the Sikh tradition is actually a living tradition of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat'.
Brothers and sisters,
Entire India feels grateful for the contribution made by the Sikh community to the country in the freedom struggle and even after independence. Be it the contribution of Maharaja Ranjit Singh, the battle against the British, or Jallianwala Bagh, without them neither the history of India is complete nor India is complete. Even today, from the valor of the Sikh soldiers posted on the border to the participation of the Sikh community in the country's economy and the contribution of the Sikh NRIs, the Sikh community remains synonymous with the country's courage, strength and the travails.
Friends,
The Amrit Mahotsav of freedom is an occasion to celebrate our freedom struggle as well as our culture and heritage, because India's struggle for independence is not just an event of a limited period. Thousands of years of consciousness and ideals were attached to it. Spiritual values ​​and so many sacrifices were attached to it. Therefore, when the country celebrates the Amrit Mahotsav of freedom, on one hand, it also celebrates the 400th Prakash Parv of Guru Tegh Bahadur ji at the Red Fort. Before the 400th Prakash Parv of Guru Tegh Bahadur ji, we also celebrated the 550th Prakash Parv of Guru Nanak Dev ji with full devotion in the country and abroad. We were privileged to celebrate the 350th Prakash Parv of Guru Gobind Singh Ji.
Friends,
The Kartarpur Sahib Corridor was also constructed during this period. Today lakhs of devotees are privileged to pay their respects there. The country is making every effort today from making ‘langar’ tax- free, giving FCRA permission to Harminder Sahib, increasing cleanliness around gurudwaras to connecting them with better infrastructure. I thank Satnam ji for the video presentation which shows how the work has been carried out in every field with full devotion. It is my endeavor to take the country forward on the path of service through your suggestions from time to time and today also you have given me many suggestions.
Friends,
The biggest inspiration we draw from the lives of our Gurus is the realization of our duties. This mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas' ensures the bright future of India for all of us. These duties are not only for our present, but also for our future as well as for our country. These are also for our future generations. For example, the environment is a huge crisis for the country and the world. Its solution lies in the culture and traditions of India. The Sikh society is a living example of this. In Sikh society, as much as we care about the villages, we do as much about the environment and the planet. Be it efforts against pollution, fighting malnutrition, or protecting cultural values, you all seem to be associated with every such effort. I have one more request for you. You know that the country has resolved to develop 75 Amrit Sarovars (ponds) in each district. You can also run the campaign for constructing Amrit Sarovars in your villages.
Friends,
We see the influence of our Gurus’ lessons of self-respect and dignity of human life in the life of every Sikh. This is the resolve of the country today in this ‘Amrit Kaal’ of independence. We have to become self-reliant and improve the life of the poorest of the poor. Active participation and contribution of all of you in all these efforts is very essential. I am sure that with the blessings of the Gurus, we will be successful and soon we will realize the goal of a new India. With this determination, I thank you all very much. Your visit holds very importance to me and I want this blessing to continue. I always say that this prime minister's residence is not Modi's house. This is your jurisdiction, this belongs to you. With this spirit of belongingness, we should always work together for Maa Bharti, for the poor of our country and for the uplift of every society of our country. May the blessings of the Gurus be upon us! With this spirit, I once again thank you all. Waheguru Ji Ka Khalsa, Waheguru Ji Ke Fateh.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.