আয়ুশ
গান্ধিনাগরদা খ্বাইদগী অহানবা গ্লোবল আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইন্নোভেশন সম্মিত অদু মাইপাক্না লোইশিনখ্রে। লুপা করোর ৯,০০০গী ইনভেস্তমেন্ত প্রোপোস তৌখ্রে
আয়ুশকী লম অসিদা ইনভেস্তমেন্তঅমসুং ইন্নোভেশনগী খুদোংচাবা অসি মপাল নাইদে: সর্বানন্দা
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, অনুরাগ থাকুরনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনদা ভারতকীদমক্তা মালেমগী লুচিংবা ওইনবগীদমক্তা হায়খি
অথুবা মতমদা কন্তনমেন্ত এরিয়া ৩৫দা আয়ুশ ফেসিলিতীশিং লিংখৎলগনি
23 APR 2022 1:40PM by PIB Imphal
গান্ধিনাগর | মুম্বাই, এপ্রিল ২৩, ২০২২
গান্ধিনাগরদা খ্বাইদগী অহানবা গ্লোবল আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইন্নোভেশন সম্মিত (জি.এ.আই.আই.এস.)অদু মাইপাক্না ঙরাং নুমিদাং লোইশিনখ্রে । ইনভেস্তমেন্ত প্রোপোজলশিং অসি এফ.এম.সি.জি., মেদিকেল ভেল্যু ত্রাভেল (এম.ভি.তি.) অমসুং সার্বিসশিং, ফার্মস্যুতিকেলস, তেক্নোলোজি অমসুং দাইগ্নোস্তিক্স, অমসুং লৌমীশিং অমসুং লৌউ-শিংউগুম্বা মরু ওইবা কেতেগোরিশিংদা লাকখি।
স্ম্মিত অসিগী মনুংদা, এম.ও.য়ু. (মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং) ৭০ হেন্না লৈবাকশিং, মমিং লৈরবা রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং, লৌমীশিং কাংলুপা অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তা খুৎয়েক পীনখি। ইন্তর্নেস্নেল এক্সচেঞ্জশিং নত্তনা, ভারত শিনবআ থুংনা কেন্তনমেন্ত এরিয়া ৩৫দা আয়ুশ ফেসিলিতীশিং হৌনবা আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং দিফেন্স মন্ত্রালয়গী মরক্তা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখি।
ভেলিদিক্তরী ফংশন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী আয়ুশকী মন্ত্রী, সর্বানন্দা সোনোৱালনা হায়খি মদুদি স্ম্মিত অসিনা সেক্তর অসিদা ইনভেস্তমেন্তশিং চিংশিন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা দেবেলপ তৌবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। “মালেম পুম্বগী ইনভেস্তরশিং অমসুং এন্তর্প্রেন্যোরশিংনা আয়ুশনা পীরিবা চাংদম্ননিংঙাই ওইরবা খুদোংচাবা অমসুং মসিগী মপাঙ্গল অদু খঙবা ঙম্লে” হায়ন মহাক্না হায়খি। আয়ুশকী লম অসিদা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইন্নোভেশনগী খুদোংচাবা অসি মপাল নাইদে হায়না শ্রী সোনোৱালনা মখাতানা হায়খি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী স্পোর্তস অমসুং য়ুথ এফিয়র্স অমসুং ইনফোর্মেশন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রী, অনুরা্গ থাকুরনা হায়খি মদুদি আয়ুশকী মার্কেত সাইজ অসি ২০১৪দা দোলর বিলিয়ন ৩ ওইরম্বদগী ঙসিদি দোলর বিলিয়ন ১৮ ওইরে, চহি অমদা ৭৫%গী য়াম্না চাউরবা গ্রোথ লাকখি। লৈবাক অসিনা মসিগী সেক্তর অসিদা ইনভেস্ত তৌবা স্তার্তঅপশিং অমসুং বিজনেসশিং য়াম্না থুনা উবা ফংলগনি হায়না মন্ত্রী অসিনা থাজবা ফোংদোকখি। কমপিতিশন থৌগৎনবা, ঐখোয়গী প্রোদক্তশিং অসিগী পেকেজিং নিংথিনা তৌবা তঙাইফদে অমসুং মসিগা লোইননা য়াম্না কন্না মার্কেতিং অমসুং ব্রান্দিং তৌগদবনি হায়না শ্রী অনুরাগ থাকুরনা হায়খি।
মন্ত্রী অসিনা মখাতানা হায়খি মদুদি “ভারতনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনদা ৱিস্বা গুরু ওইবগী মতম ওইরে। ঐখোয়না ৱান অর্থ, ৱান হেল্থকী ৱাখল্লোনদা থবক তৌগদবনি অমসুং হীল ইন ইন্দিয়াবু প্রোমোত তৌগদবনি, মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু মেদিকেল তুইরিজমগী হব অমা ওইহল্লগনি”
গুজরাতকী গোবর্নর, শ্রী আচার‍্যা দেব্রতনা স্মইত অসিগী ভেলিদিক্তরী সেসনদা অথোইবা মীথুংলেন ওইখি। তুরিজমগী এম.ও.এস., শ্রী শ্রিপদ য়েস্সো নাইক অমসুং আয়ুশকী এম.ও.এস., দা. মহেন্দ্র মুনজাপরাসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
গ্লোবল আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইন্নোভেশন সম্মিত, ২০২২ অসি ভারতকী থাইনঙৈগী লৌশিং অমসুং চৎনবগী মহৈ-মশিংদা মালেমগী মিৎয়েং চিংশিন্নবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা তুংগীদমক্তা লম্বি অমা শেম্নবগীদমক্তা মসিগী মতেং লৌনবা ভারত সরকারনা পাইখৎলকপা য়াম্না মশক নাইবা থবক অমনি। স্ম্মিত অসি “গুদ হেল্থ এন্দ ৱেল-বিং” প্রোমোত তোনবগী সস্তেন্নেবল দেবেলপমেন্তকী অহুমশুবা পান্দম অদুগী মতুং ইন্না শিনখিবনি।
নুমিৎ হুম্নিগী তেল্লবা মতমগী মনুংদা প্লেনরী সেসন মঙা, রাউন্দতেবল নিপান, ৱার্কশোপ তরুক অমসুং সীমপোজিয়ম অনি অসি পাংথোক্তুনা সম্মিত অসি লোইশিনখি। সম্মিত অসিদা শক্নাইরবা ৱাঙাংলোই ৯০ অমসুং একজিবিতর ১০০ শরুক য়াখি। মসিদা অমুল, দাবর, কামা আয়ুরবেদ, একোর্দ, আয়ুরভৈদ, নেচরেল রেমেদীজ, অম্বরো ফার্মা অমসুং পতাঞ্জলি য়াওনা এফ.এম.সি.জি. ৩০ এন্না শরুক য়াখি।
গ্লোবল আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইন্নোভেশন সম্মিত অসি মোরিসসকী প্রধান মন্ত্রী, প্রবিন্দ কুমার জগন্নাথ অমসুং ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেশনগী দাইরেক্তর, দা. তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসকা লোইননা এপ্রিলগী ২০দা প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখি।

AYUSH
First ever Global AYUSH Investment & Innovation Summit in Gandhinagar concludes on high note. Rs 9,000 crore investments proposed
Investment and Innovation Opportunities in the field of AYUSH are limitless : Sarbananda Sonowal.
Union Minister Anurag Thakur pitches for world leadership for India in traditional medicine.
AYUSH facilities to be set up in 35 Cantonment areas soon
23 APR 2022 1:40PM by PIB Mumbai
Gandhinagar | Mumbai, April 23, 2022
The first ever Global AYUSH Investment and Innovation Summit (GAIIS) at Gandhinagar concluded on a high note last night, with the AYUSH sector witnessing Letter of Intents (LoIs) of over Rs 9,000 crores. The investment proposals have come across major categories like FMCG, Medical Value Travel (MVT) and services, pharmaceuticals, technology & diagnostics, and farmers & agriculture.
During the summit, more than 70 MoUs (Memorandum of Understanding) were signed between countries, prestigious research institutes, the farmers groups and industry. Other than international exchanges, an MoU was signed between the Ministry of AYUSH and Ministry of Defence to start AYUSH facilities in over 35 cantonment areas across India.
Speaking at the valedictory function, Union Minister for AYUSH Sarbananda Sonowal said that the Summit has been instrumental in developing an enabling framework to attract investments in the sector. “The investors and the entrepreneurs of the whole world have realized the comparative advantages which AYUSH is offering, and its strengths” he added. Shri Sonowal further said the investment and innovation opportunities in the field of AYUSH are limitless.
Also speaking on the occasion, Union Minister for Sport & Youth Affairs and Information & Broadcasting, Anurag Thakur said the market size of the AYUSH has witnessed a quantum jump from just over $3 billion in 2014 to $ 18 billion today, clocking a phenomenal annual growth of 75%. The Minister expressed hope that the country will soon see many Start-ups and businesses investing in this sector. To encourage competition, Shri Anurag Thakur said we need better packaging of our products and this should be complemented with aggressive marketing and branding.
The Minister further remarked that “The time has come for India to become Vishwa Guru in traditional medicine. We must work in the spirit of One Earth, One Health and promote Heal in India, making our country the hub of medical tourism”
The Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat was the Chief Guest at the valedictory session of the Summit. MoS for Tourism Shri Shripad Yesso Naik and MoS for AYUSH Dr. Mahendra Munjapara were also present during the function.
The Global Ayush investment and Innovation Summit, 2022 was a distinctive effort by the Government of India to attract the world’s attention to India’s ancient wisdom and traditional knowledge, and capitalize on it to pave the way for a sustainable future. The Summit was organized in line with Sustainable Development Goal Number 3 of promoting “Good Health and Well-being.”
The Summit wrapped up with a total of five plenary sessions, eight roundtables, six workshops, and two symposiums, all packed into a short time span of three days. The summit witnessed the presence of 90 eminent speakers and 100 exhibitors. It also saw participation of more than 30 FMCG companies including Amul, Dabur, Kama Ayurveda, Accord, AyurVAID, Natural Remedies, Ambro Pharma and Patanjali.
The Global AYUSH Investment & Innovation Summit was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in the presence of Prime Minister of Mauritius Pravind Kumar Jagnauth and Director General of World Health Organization Dr. Tedros Ghebreyesus at Mahatma Mandir in Gandhinagar on April 20th.