লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
২০২২গী মার্চকী এগ্রীকলচরেল অমসুং রুরেল লেবররশিংগী ওইবা ভারত পুম্বগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিং ফোংখ্রে
21 APR 2022 1:34PM by PIB Imphal
২০২২গী মার্চ থাগী এগ্রীকলচরেল অমসুং রুরেল লেবররশিংগী ওইবা ভারত পুম্বগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিং (বেজ: ১৯৮৬-৮৭=১০০) অসি ১০৯৮ (লিশিং অমগা মরিফু তরা নিপাল) অমসুং ১১০৯ (লিশিং অমগা চাম্মা মাপল) পোইন্ত মথংশিৎনা লৈননবা পোইন্ত ৩দা হেনগৎখি। এগ্রীকলচরেল লেবররশিং অমসুং রুরেল লেবররশিংগী জেনেরেল ইন্দেক্স হেনগৎপা অসিদা মপুং ওইনা থৌদাং লৌরিবা অসি ফি-রোল, ফমুংগী পোৎ চৈ, খোঙউপকী গ্রুপ অসিনা ১.০৯ অমসুং ১.৪৪ পোইন্ত মথংশিৎনা লৌরি অমদি মরুওইনা মমলশিং অসি সারী কতন (মিল), ধোতি কতন (মিল), ফুরিৎকী ফি কতন (মিল), প্লাস্তিক্কী চপ্পল/খোঙউপশিং, শউনগী চপ্পল/খোঙউপশিংগী ওইরি।
ইন্দেক্সতা হেনগৎলকপা/তাথরকপা অসি রাজ্য অমদগী রাজ্য অমদা খেন্নরি। এগ্রীকলচরগী লেবররগী ওইনদি, রাজ্য ১৬তা পোইন্ত ১দগী ১০ হেনগৎপগী রেকোর্দ লৈরি অমসুং রাজ্য ৪দা পোইন্ত ২দগীনা ১০ ফাওবা হন্থরকপগী লৈরি। ইন্দেক্স তেবলদা তামিল নাদুনা পোইন্ত ১২৮২ ওইদুনা মকোক্তা লৈরি মসিদা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৮৭৬ ওইদুনা মখা ইথং থংবদা লৈরি।
রুরেল লেবররগী ওইনা, রাজ্য ১৬দা পোইন্ত ২দগী ১০ হেনগৎপগী রেকোর্দ লৈরি অমসুং রাজ্য ৪দা পোইন্ত ৩দগীনা ১০ ফাওবা হন্থরকপগী লৈরি। ইন্দেক্স তেবলদা তামিল নাদুনা পোইন্ত ১২৭০ ওইদুনা মকোক্তা লৈরি মসিদা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৯২৬ ওইদুনা মখা ইথং থংবদা লৈরি।
রাজ্যশিংগী মনুংদা, এগ্রীকলচরেল অমসুং রুরেল লেবররশিংগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিং খ্বায়দগী য়াম্না হেনগৎপা মহারাস্ত্র রাজ্যনা ওইরি অমসুং রুরেল লেবররগীনা মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র অমসুং রাজস্থান রাজ্যশিংনা (খুদিংমক্তা পোইন্ত ১০) হায়রিবা অসি মরু ওইনা গেহুগী-অতা,বাজ্রা, হামেংগী- শাদুম, শঙ্গোম, গ্রাউন্দনত থাও, অতেকপা/অকংবা মোরোক, সারী কতন (মিল)না মরম ওইদুনা ওইরি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, এগ্রীকলচরেল লেবররশিংগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিং খ্বায়দগী য়াম্না অসি তামিল নাদুনা ওইরি অমসুং রুরেল লেবররনা কর্নাতকা রাজ্যনা (খুদিংমক পোইন্ত ১০) ওইদুনা মরুওইনা মমলশিং অসি ফৌ, জোৱার, রাগী, হৱাই, ক্বা-মনা, ঙা অতেকপা, তিল্হৌ, মনা-মশিং অমসুং উহৈ, অসিনচিংবনা ওইরি।
সি.পি.আই.-এ.এল অমসুং সি.পি.আই.-আর.এল.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী পোইন্তদগী পোইন্ত রেৎ অসি ২০২২গী ফেব্রুৱারীদা ৫.৫৯% অমসুং ৫.৯৪% মথংশিৎনা ওইবদগী য়েংনদুনা ২০২২গী মার্চতা ৬.০৯% অমসুং ৬.৩৩% মথংশিৎনা ওইরি অমসুং মমাং চহিগী মান্নবা থাগী মনুংদা ২.৭৮% অমসুং ২.৯৬% মথংশিৎনা ওইখি। মসিগী মান্ননা, চান-থক্নবগী ইনফ্লেসন অসি ২০২২গী ফেব্রুৱারীদা ৪.৪৮% অমসুং ৪.৪৫% মথংশিৎনা ওইবদগী য়েংনদুনা ২০২২গী মার্চতা ৪.৯১% অমসুং ৪.৮৮%দা লৈখি অমসুং মমাং চহিগী মান্নবা থাদা ১.৬৬% অমসুং ১.৮৬% মথংশিৎনা লৈখি।
ভারত পুম্বগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিং (জেনেরেল অমসুং গ্রুপ খায়বা)
গ্রুপ
এগ্রীকলচরেল লেবরর
রুরেল লেবরর
ফেব্রুৱারী, ২০২২
মার্চ, ২০২২
ফেব্রুৱারী, ২০২২
মার্চ, ২০২২
জেনেরেল ইন্দেক্স
১০৯৫
১০৯৮
১১০৬
১১০৯
চান-থক্নবা
১০২৬
১০২৫
১০৩৩
১০৩২
ক্বা, সুপারী অসিনচিংবা
১৯০৩
১৯১৪
১৯১৩
১৯২৯
ফুইল অমসুং মৈ
১২১৩
১২২২
১২০৮
১২১৬
ফি-রোল, ফমুংগী পোৎ-চৈ, খোঙউপ
১১৩২
১১৪৭
১১৬৪
১১৭৯
মিসেলেনস
১১৬০
১১৬৮
১১৬৩
১১৭২

Ministry of Labour & Employment
All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural and Rural Labourers for March, 2022 Released
21 APR 2022 1:34PM by PIB Delhi
The All-India Consumer Price Index Number for Agricultural Labourers (Base: 1986-87=100) for the month of March, 2022 increased by 3 points each to stand at 1098 (One thousand ninety eight) and 1109 (One thousand one hundred and nine) points respectively. The major contribution towards the rise in general index of Agricultural Labourers and Rural Labourers came from clothing, bedding & footwear group to the extent of 1.09 & 1.44 points respectively mainly due to increase in prices of saree cotton (mill), dhoti cotton (mill), shirting cloth cotton (mill), plastic chappal/shoes, leather chappal/shoes, etc.
The rise/fall in index varied from State to State. In case of Agricultural Labourers, it recorded an increase of 1 to 10 points in 16 States and a decrease of 2 to 10 points in 4 States. Tamilnadu with 1282 points topped the index table whereas Himachal Pradesh with 876 points stood at the bottom.
In case of Rural Labourers, it recorded an increase of 2 to 10 points in 16 States and a decrease of 3 to 10 points in 4 States. Tamilnadu with 1270 points topped the index table whereas Himachal Pradesh with 926 points stood at the bottom.
Amongst states, the maximum increase in the Consumer Price Index Number for Agricultural Labourers was experienced by Maharashtra State and for Rural Labourers by Madhya Pradesh, Maharashtra & Rajasthan States (10 points each) mainly due to rise in the prices of wheat-atta, bajra, meat-goat, milk, groundnut oil, chilies green/dry, saree cotton (mill), dhoti cotton (mill), shirting cloth cotton (mill), plastic chappal/shoes, brass vessel, earthen-ware, etc. On the contrary, the maximum decrease in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers was experienced by Tamilnadu State and for Rural Labourers by Karnataka State (10 points each) mainly due to fall in the prices of rice, jowar, ragi, pulses, pan-leaf, fish fresh, onion, vegetables & fruits, etc.
Point to point rate of inflation based on the CPI-AL and CPI-RL stood at 6.09% & 6.33% in March, 2022 compared to 5.59% & 5.94% respectively in February, 2022 and 2.78% and 2.96% respectively during the corresponding month of the previous year. Similarly, Food inflation stood at 4.91% & 4.88% in March, 2022 compared to 4.48% & 4.45% respectively in February, 2022 and 1.66% & 1.86% respectively during the corresponding month of the previous year.
All-India Consumer Price Index Number (General & Group-wise):
Group
Agricultural Labourers
Rural Labourers
Feb.,2022
March,2022
Feb.,2022
March,2022
General Index
1095
1098
1106
1109
Food
1026
1025
1033
1032
Pan, Supari, etc.
1903
1914
1913
1924
Fuel & Light
1213
1222
1208
1216
Clothing, Bedding &Footwear
1132
1147
1164
1179
Miscellaneous
1160
1168
1163
1172