ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାମନଗର ଠାରେ ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଟ୍ରାଡିସନାଲ ମେଡିସିନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
19 APR 2022 7:41PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!!
ମରିସସର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରବିନ୍ଦ କୁମାର ଜଗନ୍ନାଥ ଜୀ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ଡାଇରେକ୍ଟର ଜେନେରାଲ ଟେଡ୍ରୋସ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ, ଶ୍ରୀ ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଭଉଣୀମାନେ ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ।
ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ଆୟୋଜନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇପାରିଛୁ । ମୁଁ ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ମହାନିର୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଟେଡ୍ରୋସଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଡକ୍ଟର ଟେଡ୍ରୋସ ଭାରତକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶବ୍ଦ କହିଲେ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ଏବଂ ସେ ଯେପରି ଭାବରେ ଗୁଜୁରାଟୀ, ହିନ୍ଦୀ, ଇଂରାଜୀକୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ତ୍ରିବେଣୀର ଅନୁଭବ କରାଇଛନ୍ତି ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଛୁଇଁ ପାରିଛି । ସେଥିପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ କରୁଛି । ଡକ୍ଟର ଟେଡ୍ରୋସଙ୍କ ସହ ମୋର ପରିଚୟ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବି ଆମେ ଦେଖା ହୋଇଥାଉ ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଗୁରୁମାନେ ତାଙ୍କୁ କିପରି ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ସେ ତାହାକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଏତେ ପ୍ରସନ୍ନଚିତ୍ତ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଭାବନାକୁ ଆନନ୍ଦର ସହ ପ୍ରକାଶ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ଭାରତ ପ୍ରତି ଥିବା ଭଲପାଇବା, ଆଜି ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଆକାରରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି । ଏବଂ ସେ ମୋତେ କହୁଛନ୍ତି ଏହା ମୋର ପିଲା, ମୁଁ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଉଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ଯେ ଯାହାକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଳନପାଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ ଡକ୍ଟର ଟେଡ୍ରୋସଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆପଣ ଭାରତକୁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନାର ସହ ଆମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ତାଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ନେଇଛନ୍ତି । ମୋତେ ପୁରା ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଆଶା ଏବଂ ଅପେକ୍ଷା ଅନୁଯାୟୀ ଆମେ ପୂରଣ କରିବୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଦୁ ଏବଂ ମରିସସର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଗନାଥଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ତାଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ପ୍ରାୟ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୋର ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ମରିସସକୁ ଯାଇଛି, ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଯିବା, ତାଙ୍କ ବାପାଙ୍କ ସହ ଭେଟିବା, ତାଙ୍କ ପରିବାରର ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ସମ୍ପର୍କ ରଖିବା, ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରହିଥିବା ଏହି ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କ । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ମୋର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ରକ୍ଷା କରି ସେ ମୋର ନିଜର ହୋମ୍ ଷ୍ଟେଟ୍ ଗୁଜରାଟକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସହିତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ଗୁଜୁରାଟୀ ଭାଷା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ସେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ହୃଦୟ ଜିତିଛନ୍ତି । ଆମେ କେବଳ ବାଂଲାଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଭୂଟାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ନେପାଳର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ମତାମତ ଶୁଣିଛୁ । ଡବ୍ଲୁଏଚଓ- ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଟ୍ରାଡିସନାଲ ମେଡିସିନ ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ନିଜର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଆକାରରେ ଭାରତ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଭାଗିଦାରୀରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି । ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ଏବଂ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏହି ଦୁଇଟିର ସ୍ୱୀକୃତି ରହିଛି । ଭାରତ ଏହି ଭାଗିଦାରୀକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମଗ୍ର ମାନବିକତାର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ସହଯୋଗରେ ଦୁନିଆର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଜାମନଗର ଭୂମିରେ ଡକ୍ଟର ଟେଡ୍ରୋସ ଏବଂ ପ୍ରବିଂଦ ଜୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏକ କେବଳ ଏକ ପୋଖରୀର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇନାହିଁ, କେବଳ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ପରମ୍ପରାଗତ ଚକିତ୍ସାକୁ ବିଶ୍ୱାସ ରଖୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଯେଉଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏହି ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ।
ମୁଁ ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ଦେଖୁଛି ଯେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଢୁଥିବା ଆକର୍ଷଣ ହେତୁ ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ ସେତେବେଳେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଦୁନିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ, ତାହାର ହେଉଛି ଏହି ଶିଳାନ୍ୟାସ । ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଅମୃତ କଳସର ଏକ ବଡ଼ ମହତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ତେଣୁ ମୁଁ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏକ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ପ୍ରଭାବର ପ୍ରଭାବ ଦେଖୁଛି । ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟରର ସ୍ଥାପନା ଆମର ଜାମନଗର ଠାରେ ହେଉଛି । ଆୟୁର୍ବେଦ ସହିତ ଜାମନଗରର ଏକ ବିଶେଷ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି । ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଜାମନଗର ଠାରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା । ଆୟୁର୍ବେଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ- ଶିକ୍ଷାଦାନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏଠାରେ ଅଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସୁସ୍ଥତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାମନଗରର ପରିଚୟକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେବ । ରୋଗମୁକ୍ତ ରହିବା, ନିରୋଗ ରହିବା, ଜୀବନଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହୋଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ସୁସ୍ଥତା ହିଁ କେବଳ ତାହାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଜୀବନରେ ସୁସ୍ଥତାର ମହତ୍ୱ କ’ଣ ଅଛି, କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀର ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମୟ ଆମେ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଛୁ । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବିତରଣର ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପାଇଁ ‘ଆମ ଗ୍ରହ, ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇ ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ଭାରତର ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ର ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ଏଠାରେ ହଜାରେ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ରଚନା ହୋଇଥିବା ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଏହା କୁହାଯାଇଛି- ଜିୱେମ ଶରଦ: ଶତମ୍। ଅର୍ଥାତ ଶହେ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଞ୍ଚନ୍ତୁ! ଆମର ପରମ୍ପରାରେ ୧ଠଠ ବର୍ଷର କାମନା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହଜ କାରଣ ସେତେବେଳେ ୧ଠଠ ବର୍ଷର କମ ଆୟୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ହେଉ ନ ଥିଲା । ଏବଂ ଏଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି କେବଳ ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ । ବରଂ ଏହା ଜୀବନର ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ବିଜ୍ଞାନ ହୋଇଯାଇଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଆରୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟତୀତ ସାମାଜିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁଖ, ପରିବେଶ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଦୟା, ସହାନୁଭୂତି, ସଂବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ସବୁକିଛି ଅମୃତ କଳସରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ଜୀବନର ଜ୍ଞାନ ଭାବରେ ବୁଝା ଯାଇଥାଇଥାଏ ଏବଂ ଆମର ଏଠାରେ ଯେତିକି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ୪ଟି ବେଦରେ କରାଯାଇଛି ସେହିଭଳି ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ପଞ୍ଚମ ବେଦ କୁହାଯାଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଆଧୁନିକ ଦୁନିଆର ଯେଉଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ରହିଛି, ଯେଉଁ ନୂଆ ନୂଆ ରୋଗ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ସେଥିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯାହାର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଏକ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ବନ୍ଧ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛୁ । ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ରୋଗର ଅଧା ଉପଶମ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟରେ ରହିଥାଏ । ଆମର ପୁର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଏହା ମାନୁଥିଲେ କି କୌଣସି ରୋଗର ଅଧା ଉପଚାର ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଲୁଚି ରହିଥାଏ । ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ ଯେ କେଉଁ ଋତୁରେ କ’ଣ ଖାଇବ ଏବଂ କ’ଣ ଖାଇବ ନାହିଁ । ଏବଂ ଏହି ସୂଚନାର ଆଧାର ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଅନୁଭବ, ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତାର ସଂକଳନ । ଯେପରି ଆମର ଏଠାରେ ଭାରତର ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ବିଶେଷ ଭାବେ କଠିନ ଶସ୍ୟ, ମିଲେଟର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ । ସମୟ ସହିତ ଆମେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ ପାଉଥିବାର ଦେଖିଲୁ । ଏବଂ ଆଜିକାଲି ଆମେ ମିଲେଟଗୁଡ଼ିକର ଆଲୋଚନା ହେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି କଥାରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ମିଲେଟ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ୨ଠ୨୩ ବର୍ଷକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିବା ମାନବିକତା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ‘ଜାତୀୟ ପୁଷ୍ଟିକର ମିଶନ’ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସେଥିରେ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ବିଦ୍ୟାର ଧ୍ୟାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ତାହା କରାଯାଇଛି । କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆୟୁଷ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲୁ । ‘ଆୟୁଷ କାଢ଼ା’ ଏହି ନାମରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଆଧାରିତ କାଢ଼ା ବହୁତ ପ୍ରଚଳିତ ହୋଇଥିଲା । ଆୟୁର୍ବେଦ ସିଦ୍ଧ ୟୁନାନି ସୂତ୍ର ପାଇଁ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଚାହିଦା ରହିଛି । ମହାମାରୀକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟିଭ ମେଡିସିନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯେଉଁ ଅନୁଭୂତି ରହିଛି ତାହାକୁ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବା ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ । ଭାରତର ଯୋଗ ଓ ପରମ୍ପରା ମଧୁମେହ, ମେଦବହୁଳତା, ଉଦାସୀନତା ଭଳି ଅନେକ ରୋଗର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ବିଶ୍ୱକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ଯୋଗ’ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବଂ ଯୋଗ ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କର ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ, ମନ- ଶରୀର- ଚେତନାରେ ସନ୍ତୁଳନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଯୋଗର ପରିସର ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଏହି ନୂତନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ, ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ପାଇଁ ୫ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି- ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ବ୍ୟବହାର କରି ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ସଗ୍ରହ କରିବା, ଏଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଡାଟାବେସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ଭିନ୍ନ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏହି ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଉଚିତ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଏହି ପରମ୍ପରାର ଉତ୍ସ, ମୂଳ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପରେ ଏକ ସଂକଳନ କରିବା ସହ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ସଂଗ୍ରହ ତଥା ଗଚ୍ଛିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୂଳ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକର ସୂତ୍ରର ଅଧ୍ୟୟନ କରି ତାହାର ମଧ୍ୟ ଏକ ସଂକଳନ କରିପାରିବେ, ଏପରି କରିବା ଏଥିପାଇଁ ଜରୁରୀ ଅଟେ, ଯାହାକି ଅଲଗା ଅଲଗା ଦେଶରେ ଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସାର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଁ ଜିସିଟିଏମକୁ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନକ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ । ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସଂସ୍ଥାର ଅନ୍ୟ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହୋଇପାରେ । ଏହା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଔଷଧ ଉପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶରେ ଲୋକଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ ଭାରତର ଅନେକ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ବିଦେଶୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ିଛି । କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ନ ହେବା କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କର ନିୟମିତ ବ୍ୟବସାୟ ସୀମିତ ରହିଯାଇଛି । ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉପଲବ୍ଧତା ମଧ୍ୟ କମ ରହିଥାଏ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ସମାନ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବେ । ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ ଏହାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ନିକଟରେ ଆୟୁର୍ବେଦ, ପଞ୍ଚକର୍ମ ଏବଂ ୟୁନାନୀ ପାଇଁ ବେଞ୍ଚମାର୍କ ଡକୁମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସିଜିଟିଏମ ଏଭଳି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହେବା ଉଚିତ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏକାଠି ହେବେ, ଏକତ୍ରିତ ହେବେ ଏବଂ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବେ । ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ନିଜର ତୃତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରିବେ । କ’ଣ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏକ ବାର୍ଷିକ ସମାରୋହ କରିପାରିବ, କୌଣସି ବାର୍ଷିକ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ମହୋତ୍ସବ କରିପାରିବ ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଚିନ୍ତା କରିବେ, ସେମାନଙ୍କର ପଦ୍ଧତିକୁ ବାଣ୍ଟିବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି କେନ୍ଦ୍ରର ଚତୁର୍ଥ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ବିନିଯୋଗ ହେବା ଉଚିତ । ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସାରେ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଜିସିଟିଏମ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଉଚିତ । ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଆଧୁନିକ ଫାର୍ମା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ଉପଲବ୍ଧ ରହିଥାଏ । ଆମେ ସେହିଭଳି ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାହା କି ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ତିଆରି କରିବାରେ ରିସର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଦରକାର । ପଞ୍ଚମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ରହିଛି । ଜିସିଟିଏମ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରୋଗ ପାଇଁ ହୋଲିଷ୍ଟିକ ଚିକିତ୍ସାର ପ୍ରୋଟୋକଲ ବିକଶିତ କରିପାରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ରୋଗୀ ଉଭୟ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧରୁ ଉପକୃତ ହେବେ, ଉଭୟଙ୍କୁ ଫାଇଦା ମିଳୁ । ଆପଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏକକୀକରଣରୁ ଅନେକ ରୋଗର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ବସୁଦେବ କୁଟୁମ୍ବକମ ଏବଂ ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟା: ଏହି ଭାବନା ରହିଥବା ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଏବଂ ଏହି ସମଗ୍ର ପରିବାର ସର୍ବଦା ନିରୋଗୀ ରୁହନ୍ତୁ । ଏହା ଆମର ଇଚ୍ଛା ରହିଛି । ଆଜି ଡବ୍ଲୁଏଚଓ - ଜିସିଟିଏମର ସ୍ଥାପନା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଏହି ପରମ୍ପରା ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ ହେଉଛି । ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଲ ରଖିବ- ଏହି କାମନା ସହିତ ମୁଁ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁଇଟି ପରିଶ୍ରମର ସମୟ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ, ଏହି ସମାରୋହକୁ ଶୀର୍ଷରେ ଦେଖିବା ପାଇଁ, ଏହାର ମାହାତ୍ମ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ହୃଦୟରୁ ତାଙ୍କର ବହୁତ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of WHO Global Centre for Traditional Medicine in Jamnagar
19 APR 2022 7:41PM by PIB Delhi
Namaskar!!
Prime Minister of Mauritius Shri Pravind Kumar Jugnauth ji, Director General of World Health Organisation Dr. Tedros, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, my Cabinet colleagues Shri Sarbananda Sonowal ji, Dr. Mansukh Mandaviya ji, Shri Munjpara Mahendrabhai, other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
Today, all of us are witnessing a grand event for health and wellness all over the world. I am extremely grateful to the Director General of WHO Dr Tedros. I profusely thank Dr. Tedros on behalf of every Indian for his words of praise for India. And I especially congratulate him for the way he has made a confluence of Gujarati, Hindi and English and has touched the hearts of every Indian. My relationship with Dr. Tedros is quite old and whenever we meet he always mentions with great pride and joy about the manner in which Gurus from India had taught him. He expresses his feelings with a lot of joy. And the love he has for India is manifesting today in the form of an institution. He told me - "It is my child and I am giving it to you; now it is your responsibility to nurture it". I assure Dr. Tedros that the trust with which you have given this responsibility to India and the enthusiasm with which our Chief Minister Bhupendra Bhai Patel has taken this entire responsibility on his shoulder, I am sure that we will certainly fulfil your expectations.
I also express my gratitude to my dear friend and Prime Minister of Mauritius Shri Jugnauth ji. I have also had a relationship with his family for almost three decades. Whenever I went to Mauritius, I would visit his house, meet his father. I have a very close bond with his family which is almost three decades old and I am glad that today on my invitation he has come to my home state Gujarat. And he too has won the hearts of all of us by connecting with Gujarat and Gujarati language. We just heard the views of the Prime Minister of Bangladesh, the Prime Minister of Bhutan and the Prime Minister of Nepal. Everyone has extended his/her best wishes to WHO Global Centre for Traditional Medicine. I am grateful to all of them.
Friends,
WHO has entered into a new partnership with India in the form of this Centre for Traditional Medicine. It is recognition of both India's contribution and India's potential in the field of traditional medicines. India is taking this partnership as a huge responsibility to serve the entire humanity. This Centre, in collaboration with traditional medicine spread across the world, will help in providing better medical solutions to the people around the world. And I would also like to say in the presence of Dr. Tedros and Pravind ji on the land of Jamnagar, it is not just a foundation stone laying ceremony for a building or an institution. Today I wish to tell all those around the world who believe in naturopathy and traditional medicines that as India is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', the foundation stone that has been laid during this period has started the era of traditional medicines for the coming 25 years across the world.
I can see before my eyes that in the coming 25 years due to the increasing interest towards holistic healthcare, when the country will be celebrating the centenary of independence, the traditional medicines will become a Centre of utmost importance for every family around the world; and today the foundation stone is being laid for the same. And in Ayurveda, Amrit Kalash has a great importance; and this programme is starting in the Amrit Kaal. So I can foresee some far-reaching effects with a new belief. Personally, I feel extremely delighted for this Global Centre is being established in our Jamnagar. Jamnagar has a special relationship with Ayurveda. More than five decades ago, the world's first Ayurveda University was established in Jamnagar. Here we have one of the best Ayurveda Institutes i.e. the Institute of Teaching and Research in Ayurveda. Now this Global Centre of the World Health Organization will give a new height to Jamnagar's identity in the field of wellness at the global level. Staying disease free can be an important part of life's journey, but wellness should be the ultimate goal.
Friends,
We have realized the importance of wellness in our lives during the covid pandemic. That is why the world is looking for a new dimension of health care delivery today. I am glad that WHO has taken forward this vision of India's 'One Earth, One Health' by picking this year's theme as "Our planet, our health".
Friends,
It has been said in the Atharva Veda, composed thousands of years ago - जीवेम् शरद: शतम्। That is, live for 100 years! In our tradition, wishing one to live for 100 years has been very common, because attaining the age of 100 in those days was not a big deal. And our traditional medicine practices played a major role in this. Traditional medicine of India is not limited to just treatment. It is a holistic science of life. Many of you know that apart from healing and treatment in Ayurveda, social health, mental health, happiness, environmental health, compassion, empathy, sensitivity and productivity too are included in this 'Amrit kalash'. That is why Ayurveda is considered as the knowledge of life. And Ayurveda is also known as the fifth Veda and has the same importance just like the four Vedas.
Friends,
Today, our traditional knowledge is crucial to overcome the lifestyle-related newer diseases of the modern world. For example, good health is directly related to a balanced diet. Our ancestors believed that half the cure for any disease lay in a balanced diet. Our traditional medicine practices are full of information about what to eat and what not to eat in each season. And the basis for this information is the compilation of hundreds of years of experience. For example, there was a time in India when our elders used to put a lot of emphasis on the use of millets or coarse grains. Over a period of time, we have seen its use decreasing. However, once again we are seeing the demand for millets increasing today. I am glad that India's proposal to promote the use of millets has been accepted by the United Nations. Declaring the year 2023 as the International Year of Millets is a very beneficial step for humanity.
Excellencies, our ancient and traditional teachings have been kept in mind in the 'National Nutrition Mission' started in India sometime back. We used the AYUSH system extensively even during the COVID-19 pandemic. Ayurveda based decoction became very popular with the name “Ayush Kadha”. There is also a lot of demand globally for Ayurveda, Siddha, Unani formulations. Today many countries of the world are emphasizing on the use of traditional herbal systems to prevent pandemic.
Friends,
India considers it its responsibility to share with the world her experiences in the field of Ayurveda and Integrative Medicine. The Yoga tradition of India is helping the world a lot in fighting many diseases like Diabetes, Obesity and Depression. Yoga is becoming popular through International Day of Yoga, and is helping people around the world to reduce stress and to create a mind-body-consciousness balance. It is imperative that this new institution plays a pivotal role in expanding the scope of yoga.
Excellencies,
On this occasion today, I would also like to set five goals for this Global Centre. The first goal is to cull traditional knowledge using technology to create a database. Traditional medicine has different traditions in different countries. A global repository should be created in this Centre compiling these traditions. This Centre can also make a compilation after studying the sources of these traditions and interacting with the original practitioners. It is essential to do this so that the important knowledge of traditional medicines from different countries can continue to benefit the generations to come.
Friends,
The GCTM should also create international standards for the testing and certification of traditional medicines. This could be another goal of your organization. This will increase the trust of people in every country in these medicines. We have seen that several traditional medicines of India are found very effective even by foreigners. But due to lack of global standards, its regular business remains limited. Hence availability of these medicines is also less. I believe many other countries are also facing similar challenges. This Global Centre should also work towards its solution. WHO has also recently prepared Benchmark Documents for Ayurveda, Panchakarma and Unani. It also needs to be expanded.
Friends,
GCTM should also create a platform where experts from the world's traditional systems of medicine can come together and share their experiences. This global Centre can set this as its third goal. Can this institute hold an annual function or an annual traditional medicine festival in which experts from maximum number of countries around the world can contemplate, deliberate and share their methods?
Friends,
The fourth goal of this Centre, I believe, should be to invest in research. GCTM should mobilize funding for research in traditional medicines. We see that billions of dollars are used in the research area for modern pharma companies. We should also raise similar resources for research in traditional medicines. The fifth goal is related to the treatment protocol. Can GCTM develop holistic treatment protocols for certain specific diseases in which the patient benefits from both modern and traditional medicines? Effective integration of these ancient disciplines in your healthcare systems can help in fighting several diseases.
Friends,
We Indians are people who believe in 'Vasudhaiva Kutumbakam' and 'Sarve Santu Niramayah' and live with this spirit. 'The whole world is one family and may this family always be healthy' - this has been our philosophy. Today this tradition of India is getting enriched with the establishment of WHO-GCTM. I conclude with the wish that this WHO Centre will improve the health of people around the world. And now, I express my heartfelt gratitude to both the guests for sparing their time, for adding glory to this ceremony and making the event more relevant. Once again thanks a lot to all of you. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.