প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. মোদীনা গুজরাতকী দাহোদ অমসুং পঞ্চমহালদা লুপা করোর ২২০০০রোমগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“দবল ইঞ্জিন সরকারনা ত্রাইবেল ফুরুপশিং অমসুং নুপীশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক শেবা তৌবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক পাইখৎলি”
“চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচানুপীশিংবু নাথৈদুনা থমদনবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি”
“লোকোমোতিব শাবগা লোয়ননা দাহোদনা মেক ইন ইন্দিয়া কেম্পেন্দদা শরুক তম্লগনি”
20 APR 2022 5:58PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দাহোদতা অদিজাতি মহা সম্মেলন্দা শরুক য়াখি, মসিদা মহাক্না লুপা করোর ২২০০০রোমগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১৪০০ রোম ওইবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি। মহাক্না লুপা করোর ৮৪০ চংনা নর্মদা তুরেল খোঙনুংদা শাখিবা দাহোদ দিস্ত্রিক্ত সাউথদর্ন এরিয়া রিজনেল ৱাতর সপ্লাই স্কিম শঙ্গাখি। মসিনা দাহোদ জিলা অমসুং দেবগর বারিয়া শহরদা লৈবা খুঙ্গং ২৮০রোমদা মথৌ তাবা ঈশিংগী সপ্লাই তৌরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৩৩৫রোমগী দাহোদ স্মার্ত সিতীগী প্রোজেক্ত মঙা শঙ্গাখি। প্রোজেক্তশিং আসিদা ইন্তিগ্রেতেদ কম্মান্দ এন্দ কন্ত্রোল সেন্তর (আই.সি.সি.সি.) বিল্দিং, স্তোর্ম ৱাতর দ্রেনেজ সিস্তেম, সিৱেরেজকী থবকশিং, সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমসুং রেন ৱাতর হর্বেস্তিং সিস্তেম য়াওরি। প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ১২০গী কান্নবশিং পঞ্চমহাল অমসুং দাহোদ জিলাশিংগী ত্রাইবেল ১০,০০০দা ফংহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা কে.ভি. ৬৬গী ঘোরিয়া সবস্তেসন, পঞ্চায়ৎ হাউসশিং, অঙ্গনৱাদীশিংসু শঙ্গাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা দাহোদতা লৈবা প্রদক্সন য়ুনিৎতা ঐচ.পি. ৯০০০গী ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিব শানবা উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেক্ত অসিগী অচংমল লুপা করোর ২০,০০০নি। স্তীম লোকোমোতিবশিং পেরিওদিক ওইনা শেমজিন্নবা ইং কুমজা ১৯২৬তা লিংখৎখিবা দাহোদ ৱর্কশোপ অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগা লোয়ননা ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিব শানবা য়ুনিৎ অমা ওইনা অপগ্রেদ তৌরগনি। মসিনা মীওই ১০,০০০ হেনবদা দাইরেক্ত অমসুং ইনদাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত পীরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য সরকারগী লুপা করোর ৫৫০গী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুংসু তমখি। মসিদা ৱাতর সপ্লাইগা মরী লৈনবা লুপা করোর ৩০০গী প্রোজেক্তশিং, দাহোস স্মার্ত সিতীগী লুপা করোর ১৭৫গী প্রোজেক্তশিং, দধিমতি রিভর প্রোজেক্তকা মরী লৈনবা থবকশিং, ঘোরিয়াদা জি.ই.তি.সি.ও. সবস্তেসন য়াওখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি ভৈশ্নব, শ্রীমতি দরশাবা জর্দোশ, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বুপেন্দ্র ভাউ পতেল অমসুং গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী কয়ানা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লোকেল ত্রাইবেলগী ফুরুপকা লোয়ননা মতম শাংনা লৈরক্লবা মরী অসি নীংশিংখি অমসুং জাতি অসিগী শেবা তৌনবা মহাক্না ফংখিবা ইথিল অদুগী মনা মখোয়গী থৌজালশিংদা মনা পীখি। মহাক্না কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা লৈরিবা দবল ইঞ্জিন সরকারনা ত্রাইবেলগী ফুরুপশিং অমসুং অখন্ননা নুপীশিংগী সমস্যা পুম্নমক কোকহনবা ঙম্লিবা ফীভম অসিগী মনা মখোয়গী সপ্পোর্ত অমসুং থৌজালদা মনা পীখি। ঙসি শঙ্গাখিবা প্রোজেক্তশিং অদুগী মরক্তা অমদি থক্নবা ঈশিংগা মরী লৈনবা স্কিমনি অমসুং অতোপ্পা অদুনা দাহোদপু স্মার্ত সিতী ওলহন্নবগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত অমনি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মসিনা লমদম অসিগী ইমাশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী পুন্সিদা অৱাবা কোকহল্লগনি। মহাক্না দাহোদকী প্রদক্সন য়ুনিৎতা শাগদৌরিবা লুপা করোর লিশিং ২০ রোমগী ঐচ.পি. ৯০০০গী ইকেক্ত্রিক লোকোমোতিবশিং অসিনা মেক ইন ইন্দিয়া কেম্পেন্দা শরুক তম্লগনি হায়না ফোঙদোকখি। মতম শাংলবগী মমাংদা সর্ভেন্ত ক্বাতরশিংদা চৎলম্বা মতমদা মহাক্না দাহোদকী রেলৱেগী মফম অদু করম্না শোত্থনা লৈরম্বগে হায়বা অদু নীংশিংখি। মহাক্না মফম অদুদা শেমখিবা রেলৱে অদু হিংগৎহন্নবা ৱাশকখি অমসুং মহাক্না মঙলান অসি মঙ ফাওনবা মতমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মসিগী অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত অসিনা মফম অসিগী নহাশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি হায়খি। রেলৱে অসি হীরম খুদিংমক্তা অপগ্রেদ তৌরি অমসুং অসিগুম্বা এদভান্স লোকোমোতিব অসি ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মশক তাক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিবকী দিমান্দ অসি মপাল লৈবাকশিংদসু হেনগৎলক্লি। মসিগী দিমান্দ অসি থুংহনবদা দাহোদনা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি। ভারত অসি মালেমগী ওইনা হোর্স পাৱর লিশিং ৯গী শক্তি লৈরবা লোকো শারিবা লৈবাক খরগী মনুংদা হৌজিক অমা ওইবা ঙম্লে” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
গুজরাতি লোলদা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচানুপীশিংবু নাথৈদুনা থমদনবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি হায়খি। মরম অসিদা সরকারগী স্কিম পুম্নমক্না নুপীশিংগী পুন্সি লাইথোকহল্লি অমসুং শক্তি পীরি হায়না হাবখি। মহাক্না ঈশিং তাংবনা অহানবদা নুপীদা অৱাবা চৈথেং পী মরম অসিনা সরকারনা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং পীনবা হোৎনখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা য়ুমথোং করোর ৬না তোতি ঈশিংগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। গুজরাত্তা ত্রাইবেলগী ইমুং লাখ ৫না তোতি ঈশিংগী খুদোংচাবা ফংলে। কেম্পেন অসি লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা খোঙজেল য়াংখৎহল্লগনি। লাইচৎ অমদি লানগী অৱাবা মতমদা সরকারনা এস.তি., এস.সি., ও.বি.সি.শিং অমসুং মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং অসিগুম্বা শোত্থরবা ফরুপশিংগী য়াইফনাবা থবক পাইখৎখি। লায়রবা ইমুং অমত্তনা চারা হেল্লগা তুমদনবা অমসুং হৌখিবা চহি অনি হেনবা অসিদা মীওই করোর ৮০ হেনবদা লেম্না রাসন পীখি। ত্রাইবেলগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোইলেৎ, গ্যাস কন্নেক্সন, ইলেক্ত্রিসিতী, ৱাতর কন্নেক্সন য়াওবা পক্কাগী য়ুম ফংহন্নবা মহাক্না ৱাশকখিবা অদু মহাক্না নৌহৌনা নীংশিংখ্রে। মসি ফংনবগীদমক কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা চোকথবা লৈতনা হোৎনরি। মহাক্না নেচরেল ফার্মিং অসিগুম্বা জাতিগী শেবাগী ওইবা প্রোজেক্তশিংদা বেনিফিসরীশিংনা চংশিনবা অসি উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। সরকারনা সিক্কল সেল দিজিসকী সমস্যাসু কোকহনখি।
অজাদী কা অমৃত মহোতসবকী কন্তেক্সতা তশেংবা নীংতম লান্মী কয়ামরুম ঐখোয়না মশক খংবিদ্রী হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না বগৱান বির্সা মুন্দাগুম্বা ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা মীশক অসিবু মশক খংবীবা উৎখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না মহাক্না মফম অদুগী ওজাশিংদা জালিয়ানৱালা বাগকী মীহাৎকুম্না দাহোদতা চত্থখিবা মীহাৎ অদুগী থৌদোকশিং অদুগী মতাংদা হৌরক্লিবা মীরোলশিংনা খংনবা তম্বীনবা ফোঙদোকখি। মতম অমদা মফম অসিদা সাইন্স স্কুল অমা ফাওবা লৈরমদবা অদুগা চাংদম্নবদা মফম অসিদা হৌজিক খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না ফোঙদোকখি। হৌজিক্তি মেদিকেল অমসুং নর্সিং কোলেজশিং মফম অসিদা লাক্লগনি, নহারোলশিংনা মপান লমদমদা মহৈ তম্বা চৎলগনি অমসুং একলাভ্য মোদেল স্কুলশিংসু লিংখৎলি। ত্রাইবেল রিসর্স ইন্সতিত্যুতশিংগী মশিং অসিসু অঙকপা ফংনা হেনগৎলে। মহাক্না ইমুং ১০৮কী মনুংদা লিন্না চিকপগী ইনজেক্সনশিং করম্না কাপখিবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
ৱারোইশিন ওইনা জিলা অসিদা অজাদী কা অমৃত মহোতসবনা লাকপদা ৭৫ সরোবা শানবা মহাক্কী ফোঙদোকখিবা অদু অমুক হন্না নিংশিংখি।

Prime Minister's Office
PM Modi Inaugurates & Lays Foundation Stone of Projects in Dahod & Panchmahal, Gujarat worth Rs 22000 crore
“Double engine government is working with service spirit for the welfare of tribal communities and women”
“We should ensure that in the journey of progress our mothers and daughters are not left behind”
“With manufacturing of Locomotive, Dahod will contribute to the Make in India campaign”
20 APR 2022 5:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended the Adijati Maha Sammelan in Dahod today where he inaugurated and laid the foundation stone of various development projects worth around Rs 22,000 crore. The Prime Minister inaugurated projects worth over Rs 1400 crore. He inaugurated Dahod District Southern Area Regional Water Supply Scheme, constructed on Narmada River Basin, worth around Rs 840 crore. It will cater to the water supply needs of around 280 villages in Dahod District and Devgadh Baria city. Prime Minister also inaugurated five projects of Dahod Smart City worth around Rs 335 crore. These projects include Integrated Command & Control Centre (ICCC) Building, Storm water drainage system, Sewerage works, Solid Waste Management System and Rain Water Harvesting System. Under Pradhan Mantri Awas Yojana, benefits worth Rs. 120 crore were provided to 10,000 tribal of Panchmahal and Dahod districts. Prime Minister also inaugurated 66 KV Ghodia substation, Panchayat Houses, Anganwadis, among others.
Prime Minister also laid the foundation stone for manufacturing of 9000 HP Electric Locomotives at the Production Unit in Dahod. The cost of the project is around Rs. 20,000 crore. Dahod workshop, established in 1926 for periodic overhaul of steam locomotives, will be upgraded to electric locomotive manufacturing unit with infrastructural improvements. It will provide direct and indirect employment to over 10,000 people. Prime Minister also laid the foundation stone of various projects of the State government worth around Rs 550 crore. This includes water supply related projects worth about Rs. 300 crore, Dahod Smart City projects worth around Rs. 175 crores, works related to Dudhimati river project, GETCO Substation at Ghodia, among others. Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw, Smt Darshana Jardosh, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel and many Ministers from the Gujarat Government were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister, Shri Narendra Modi recalled his long association with the local tribal community and credited their blessings for inspiring him to undertake service of the nation. He also credited their support and blessing for a scenario where all the problems of tribal communities and specially those of women are being addressed by the double engine government at centre and the state. Among the projects that have been inaugurated today, one is a scheme related to drinking water and the other is a project related to making Dahod a smart city, he said. This will bring ease of life for the mothers and daughters of the region. He said Dahod will contribute to Make in India campaign as Rs 20 thousand crore worth of 9000 HP Electric Locomotives is coming up at the Production Unit in Dahod. He recalled how the railway area of Dahod was dying when he used to visit the servant quarters in the area long ago. He took pledge to revive the railway set up of the area and expressed happiness today when that dream is being realized. He said that this huge investment will provide new opportunities to the youth of area. Railway, he noted, is getting upgraded in all aspects and manufacturing of such advanced locomotive is indication of India’s prowess. “The demand for electric locomotives is increasing in foreign countries. Dahod will play a big role in meeting this demand. India is now one of the few countries in the world that makes powerful loco of 9 thousand horsepower”, he added.
Shifting to Gujarati, the Prime Minister said that we should ensure that in the journey of progress our mothers and daughters are not left behind. That is why, the Prime Minister said, women’s ease of life and empowerment is at the centre of all the schemes of the government. He gave example of water scarcity that affects the women first, that is why, the government is committed to provide tap water to every household. 6 crore households got the facility of tap water in last few years. In Gujarat 5 lakh tribal families have received the facility of tap water. This campaign is being accelerated in the coming days. He said in the difficult period of the pandemic and wars, government ensured the welfare of vulnerable communities like ST, SCs, OBCs and migrant labourers. It was ensured that no poor family sleep hungry and free ration is being provided to more than 80 crore people for more than two years. He reiterated his pledge that every tribal household should have pucca house with toilet, gas connection, electricity, water connection. In his village there should be health and wellness centre, education, ambulance and roads. To achieve this, central and state governments are working tirelessly. He expressed his immense happiness on seeing the beneficiaries venturing into projects of nation’s service such as natural farming. The government has also addressed the issue of sickle cell disease.
In the context of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister said that that many actual freedom fighter did not get their due recognition. He told about the recognition given to venerable fighters like Bhagwan Birsa Munda. He asked the local teachers to teach about the massacre in Dahod which was like Jallianwala Bagh massacre so that new generation knows about these incidents. He also talked about the progress in the region as compared to days when there were not evena single science school. Now medical and nursing colleges are coming up, youth is going abroad for studies and Eklavya model schools are being established. Number of tribal research institutes have gone up significantly. He recalled how injection for snake bite is being provided under 108 facility.
In conclusion, he reiterated his request for 75 sarovars in the year of Azadi ka Amrit Mahotsav to be constructed in the district.