লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এগ্রীকলচর মন্ত্রীনা এগ্রীকলচর-খারিফ কেম্পেন ২০২২দা নেস্নেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
লৈবাকসিনা ২০২১-২২গী মনুংদা চান-থক্নবা মরু-মরাং, হৱাই অমসুং থাওমরু রেকোর্দ ওইনা তোন ৩১৬০.১, ২৬৯.৫ অমসুং ৩৭১.৫ মথংশিৎনা পুখোক্কনি
হৌখিবা চহি ২গী মমাংদা হাপখিবা মস্তার্দ মিসন্না রেপসীদ অমসুং মস্তার্দ লাখ তোন ৯১.২দগী ১১৪.৬ পুথোক্তুনা ২৬% হেনগৎখি
কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং পুন্না হোৎনমিন্নদুনা পেস্তিসাইদশিং অমসুং মরুশিং মরাং কাইনা শোইদনা ফংহনগনি: শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
২০২২-২৩গী ওইনা লৈবাক্না চান-থক্নবা মরু-মরাং লাখ তোন ৩২৮০, হৱাইনা ২৯৫.৫দা অমসুং থাওমরুনা ৪১৩.৪দা মথংশিৎনা পুথোক্নবা পান্দম থম্লি
19 APR 2022 4:33PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এগ্রীকলচর মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি নই দিল্লীগী এন.এ.এস.সি. কমপ্লেক্সতা এগ্রীকলচর ফোর খারিফ কেম্পেন ২০২২-২৩দা নেস্নেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে। মন্ত্রীনা অপেনবা ফোংদোকখি মদুদি ২শুবা এদভান্স এস্তিমেৎ (২০২১-২২)গী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা পুথোক্লিবা চান-থক্নবগী অপুনবা অসি লাখ তোন ৩১৬০ হায়না পারি, হায়রিবা অসিনা মতম পুম্বগী রেকোর্দ ওইরগনি। অহুমশুবা এদভান্স এস্তিমেৎকী মতুং ইন্না, ২০২০-২১গী মনুংদা হোর্তিকলচরনা পুথোক্লিবা পোত্থোক অসি লাখ তোন ৩৩১০.৫নি হায়রিবা অসি ভারতকী হোর্তিকলচরগী খ্বায়দগী ৱাংনা পুথোকপনি। মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং পুন্না হোৎনমিন্নদুনা লৌমীশিংগী পৈশা চংবা হন্থহন্নবা পেস্তিসাইদশিং অমসুং মরুশিং শোইদনা ফংহনগনি। মহাক্না কন্না তকশিনখি মদুদি য়ুরিয়াগী মহুৎতা নানো-য়ুরিয়া শিন্নবা লালোং অমা লৈহনগদবনি। মহাক্না লাওথোকখি মদুদি সরকার অসিনা মহৌশাগী অমসুং ওর্গানিক ফার্মিংদা মরুওইবা পীরগনি। মপাল লমদা থাদোকপগী মতাংদা মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মপাল লমদা এগ্রীকলচরগী পোৎলম থাদোকপা হেনগৎলকপনা, অফবা মখলগী পোত্থোক্তা পুক্নিং চংদুনা মালেমগী ওইবা কৈথেলদা চাংদম্নবা ঙমহনগদবনি। এক্সপোর্তরশিং অমসুং ফার্মরশিং অনিমক কান্নবা ফংহনহদবনি।
কনফরেন্স অসিগী পান্দম অসি মহৈ-মরোং পান্থাগী মমাংদা মহৈ-মরোংগী উৎথোরক্লিবশিং য়েংশিন্নবা অমসুং রাজ্য সরকারশিংগা তান্নদুনা খারিফ পান্থা মনুংগী মহৈ-মরোং খায়না পান্দমশিং থম্নবা, হায়রিবা অসিনা মহৈ-মরোং পুথোকপা হেনগৎহন্নবা মিৎয়েংগা লোয়ননা অনৌবা তেক্নোলোজীগী মরুওইবা পীনবগীদমক থম্বনি। সরকারনা পায়খৎনবা থম্লিবা মরুওইবা থবকশিং অসি ফৌ অমসুং গেহুগুম্বা হেন্না মরুওইবা পোলমশিংদগী এগ্রো-ইকোলোজিকেলদা য়ুম্ফম ওইবা অতৈ মহৈ-মরোংগী থৌরাং তৌবা অসিনি। সরকারনা থাওমরু অমসুং হৱাই অমসুং ওইল পাল্ম পুখৎতুনা মরোমদোম ওইনা মতিক চানা লৈনবগী মিয়েংগা লোয়ননা ক্রোপ দাইবর্সিফিকেসন্দা য়াম্না হেন্না লুম্না লৌবা অসিনি। লৈবাক অসিদা ক্রোপ দাইবর্সিফিকেসন প্রগ্রামগী নেস্নেল পোলিসী ফ্রেম ৱার্ক লোইশিন্নবা মরু ওইবা রাজ্যশিং, রিসর্সরশিং, ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং পোলিসী শেম্লিবশিংগী স্তেকহোল্দরশিং পুম্বগা লোয়ননা তান্নদুনা পাংথোক্লি। রাজ্য পুম্বনা পোৎলমশিং পুত্থদুনা লৈরিবা অসিদা এগ্রীকলচরবু লেঙদবা থাক অমদা থম্নবা, শেন্দোং লৈনবা অমসুং মরোমদোম মতিক চানা কোন্ননবা ক্রোপ দাইবর্সিফিকেসন্দা পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি।
কনফরেন্স অসিনা অপুনবা চান-থক্নবগী মরু-মরাং অসি হৌজিক চৎলিবা চহি অসিদা লাখ তোন ৩১৬০ পোত্থোক পুথোকপদগী ২০২২-২৩গী চহিদা লাখ তোন ৩২৮০ পুথোক্নবা পান্দম থম্লি। হৱাইগী পোত্থোক অমসুং হৱাইগী পান্দম অসি ২০২২-২৩দা লাখ তোন ২৯৫.৫ অমসুং ৪১৩.৪দা থমখ্রে। ন্যুত্রি-সেরিয়েলগী পোত্থোক অসি২০২১-২২দা ১১৫.৩ ওইবদগী ২০২২-২৩দা তোন লাখ ২০৫.০দা হেনগৎহনগনি। লালোং অসি ঐচ.ৱাই.ভি.শিং হৌদোকপা অমসুং পোত্থোক য়াম্না থোক্তবা মফমদা চান্নবা এগ্রোনোমিক্কী থৌওংশিং চৎথবগী খুত্থাংদা ইন্তর-ক্রোপিং অমসুং ক্রোপ দাইবর্সিফিকেসন অমসুং পোত্থোক হেনগৎহনবগী খুত্থাংদা মফমশিং হেনগৎহনগদবনি।
সেক্রেতরী (এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়র), শ্রী মনোজ অহুজানা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা ২০১৫-১৬দগী চান-থক্নবা মরু-মরাং পুথোকপা হেনগৎনবা ত্রেন্দ অমা থমদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহি ৬ অসিদা অপুনবা চান-থক্নবা মরু-মরাং অসি তোন মিল্লিয়ন ২৫১.৫৪দগী ৩১৬.০১দাওইদুনা ২৬% হেনগৎখি। থাওমরুশু হায়রিবা ত্রেন্দ অসিদা লৈরি অমসুং ২০১৫-১৬দা তোন মিল্লিয়ন ২৫.২৫দগী ২০২১-২২দা তোন মিল্লিয়ন ৩৭.১৫দা লৈদুনা ৪২% হেনগৎপা উখি। ভারতকী এগ্রীকলচরগী পোত্থোক অসি ২০২১-২২গী মনুংদা ১৯.৯২% হেনগৎতুনা দোলর বিল্লিয়ন ৫০.২১ য়ৌখি। পোৎলমশিং হায়বদি গেহু, অতৈ সেরিয়েলশিং, চেং (বাসমতিগী মথক্তা), সোয়া মিল, লশিং, অতেকপা মনা-মশিং অমসুং লিদুনা থম্বা মনা-মশিং অসিনচিংবা অসি হেন্না ফবগী রেজিস্তর তৌখি।
মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়না খুঙ্গংগী মফমশিংদা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী লৈনবা এগ্রীকলচর অমসুং হোর্তিকলচর সেক্তরদা পোত্থোক হেনগৎনবা হোৎনগদবনি। সরকারনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎনবা মিৎয়েংদা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোগ্রামশিং, স্কীমশিং, রিফোর্মশিং অমসুং পোলিসীশিং পায়খৎলি। লুপা করোর ৩৮১.৯৫কী শেনফমগা লোয়ননা থাওমরু পুম্নমক্কী চহি ৩গী সীদ রোলিং প্লান (২০২১-২২দগী ২০২৩-২৪ফাওবা)গী এক্সন প্লান্না লাক্লিবা চহি ৩দা অনৌবা ঐচ.ৱাই.ভি.শিংগী অফবা মরু অপুনবা ক্বিন্তল লাখ ১৪.৭ অমা পুথোক্লগনি।
খারিফ পান্থাদা মহৈ-মরোং মেনেজমেন্তগী লালোংদা মরীক চুম্বা প্রজেন্তেসন পীদুনা এগ্রীকলচর কম্মিস্নর, দাঃ এ.কে. সিংহনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মরু-মরাং, থাওমরুশিং অমসুং হোর্তিকলচরগী পোত্থোকশিং মতমগী মতুং ইন্না রেকোর্দ তৌরি। হৌজিক্তি, থাওমরুশিং, হৱাই অমসুং ন্যুত্রিয়া-সেরিয়েলশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লে। নোংজুথা মতুং, নোং-চুবা অসি মহৌশাদগী হেল্লি অমসুং চাওরাক্না হেক্তর লাখ ৫৫.৭৬ অমদি কালেন্দা লৌ উরি। সরকারগী পোলিসী মতুং ইন্না ফৌ থাবগী মফম হন্থরক্লি লোয়ননা থাওমরু অমসুং হৱাই থাবা হেনগৎলক্লি। (মরীক চুম্বা প্রজেন্তেসনগীদমক্তা মফম অসিদা ক্লিক তৌবিয়ু)
সেক্রেতরী (ফর্তিলাইজর)না লাক্লিবা পান্থাগী হার য়েন্নবগী লৈরিবা ফিভমদা লুম্না লৌখি। ন্যুত্রি-সেরিয়েলশিং পুথোকপা হেনগৎনবগীদমক লৌখৎপা অনৌবা খোঙথাংশিং অমসুং ২০২৩দা ইন্তর্নেস্নেল ইয়ার ওফ মিলেতস পাংথোক্নবা মরীকচুম্বা প্রজেন্তেসন উৎখি। আর.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা চংশিল্লিবা কেফেতরিয়াগী খোঙজং অমসুং রাজ্যশিংগী কান্ননবগীদমক্তা ফার্ম মেকানিজমগী সব-স্কীমশিং শিয়র তৌখি। দিজিতেল এগ্রীকলচর, পি.এম.-কিশান অমসুং নেচুরেল ফার্মিংদা প্রজেন্তেসনসু পীখি।
দি.এ.অমসুং এফ.দবল্যু., আই.সি.এ.আর.দগী এদ্দিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং মকোক থংবা ওফিসরশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী ওফিসরশিংনা নেস্নেল কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াখি। গুজরাত, অসাম, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রদেশ রাজ্যশিংনা মখোয়গী চংশিল্লিবা থবকশিং শিয়র তৌখি। মসিগী মতুংদা এগ্রীকলচর প্রদক্সন কম্মিস্নরশিং অমসুং রাজ্যশিংদগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং পুম্বগা খারিফ পান্থা মনুংদা মখোয়-মখোয়গী রাজ্যশিংদা মফম হেনগৎনবা, পোত্থোক হেনগৎনবগী ইসুগী মরমদা ইন্তরেক্সন সেসন অমা লৌখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister inaugurates National Conference on Agriculture- Kharif Campaign - 2022
Country to produce record food grains, pulses and oilseeds at 3160.1, 269.5 and 371.5 lakh tonnes, respectively during 2021-22
Mustard Mission implemented for last 2 years enhanced rapeseed & mustard production up by 26% from 91.2 to 114.6 lakh tonnes
Centre and States will work together to ensure pesticides and seeds availability: Shri Narendra Singh Tomar
National targets set for food grain at 3280, pulses at 295.5 and oilseeds 413.4 lakh tonnes respectively for the year 2022-23
19 APR 2022 4:33PM by PIB Delhi
Union Agriculture Minister, Sh Narendra Singhr Tomar inaugurated National Conference on Agriculture for Kharif Campaign 2022-23 today at NASC Complex, New Delhi. The Minister expressed satisfaction that that as per 2nd Advance Estimates (2021-22), total food grains production in the country is estimated at 3160 lakh tonnes which will be an all time record. The pulses and oilseeds production will be 269.5 and 371.5 lakh tonnes, respectively. As per third advanced estimates, horticulture production during 2020-21 is 3310.5 lakh tonnes which is the highest ever for Indian horticulture. The Minister stated that the centre and states would work together to ensure pesticides and seeds availability to reduce input costs for farmers. He urged that there should be a strategy to replace Urea with Nano-urea. He declared that the government would continue to lay emphasis on natural and organic farming. On exports the Minister said that while agriculture exports have increased, attention should be paid on quality prducts so that they can compete in International Markets. Exporters and farmers both should benefit.
The objective of this conference was to review and assess the crop performance during the preceding crop seasons and fix crop-wise targets for Kharif season in consultation with State Governments, ensure supply of critical inputs and facilitate adoption of innovative technologies with a view to enhance production and productivity of the crops. The priority of government is agro-ecological based crop planning for diversion of land from excess commodities like rice and wheat. to deficit commodities like oilseeds and pulses and high value export earning crops. Government is giving high priority to Crop Diversification with focus on Self Sufficiency in Oilseeds&Pulses and Promotion of Oil Palm. Consultations with all stake holders like major states, researchers, industries and policy makers have been held to finalize a National Policy Frame Work for Crop Diversification Programme in the country. All states should work towards crop diversification for making agriculture sustainable, profitable and self sufficient in deficit commodities.
The Conference set National targets for total food grain production set at 3280 lakh tonnes for the year 2022-23 compared to expected production of 3160 lakh tonnes during current year. Target for production of pulses and pulses have been fixed at 295.5 and 413.4 lakh tonnes in 2022-23. Nutri-cereals production has to be increased from 115.3 in 2021-22 to 205.0 lakh tonnes in 2022-23. The strategy would be to increase area through inter-cropping and crop diversification and productivity enhancement through introduction of HYVs and adoption of suitable agronomic practices in low yielding regions.
Shri Manoj Ahuja, Secretary (Agriculture and Farmers Welfare), said that the country is maintaining an increasing trend in food grain production since 2015-16. Total food grain production has increased by 25% in last 6 years from 251.54 to 316.01 million tonnes. Oilseeds have followed the same trend and have shown a growth of 42% from 25.25 million tonnes in 2015-16 to 37.15 million tonnes in 2021-22. India’s exports of agricultural products have grown by 19.92% during 2021-22 to touch $50.21 billion ( Rs 376575 crore).The commodities like wheat, other cereals, rice (other than Basmati), soya meal, raw cotton, fresh vegetable, and processed vegetables etc have registered most positive growths.
He said, “We have to accelerate the production and productivity of agriculture and horticulture sectors for ensuring food and nutritional security in the rural areas. The Government has adopted several developmental programmes, schemes, reforms and policies that focus on higher incomes for the farmers. Action Plan for 3 years Seed Rolling Plan (2021-22 to 2023-24) for all oilseeds with allocation Rs 381.95 crore will produce a total of 14.7 lakh quintals of quality seed of new HYVs will be produced in next 3 years.”
Making a detailed presentation on the strategies for crop management in Kharif season, Dr. A. K. Singh, Agriculture Commissioner said that country has recorded all time high food grains, oilseeds and horticultural production due to timely interventions of the government. Now, special focus is given on oilseeds, pulses and nutria-cereals. Post monsoon, rainfall has been in excess over normal and about 55.76 lakh hectares was under cultivation during summer. Following government policy, there has been reduction in area under rice with corresponding increase in pulses and oilseeds cultivation. Government has worked out requirement of seed and fertilizers and will ensure their timely supply. ( Click here for detailed Presentation)
Secretary (Fertilizers) deliberated on positioning of fertilizers supply for forthcoming season. Detailed presentations were made for new initiatives taken for increasing production of nutri-cereals and celebrating of International Year on Milles in 2023. Cafeteria Approach under RKVY and sub-schemes for farm mechanization were shared for the benefits of the states. Presentations were also given on Digital Agriculture, PM-Kisan and Natural Farming.
Additional Secretary (Agriculture) and senior officers from DA&FW, ICAR and officers of different State Governments participated in the National Conference. The states of Gujarat, Assam, Karnataka, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh shared their progress. This was followed by an interaction session with Agriculture Production Commissioners and Principal Secretaries of all the States to raise issues concerning their states for increasing area coverage, production and productivity during Kharif season.