Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister inaugurates National Conference on Agriculture- Kharif Campaign - 2022
Country to produce record food grains, pulses and oilseeds at 3160.1, 269.5 and 371.5 lakh tonnes, respectively during 2021-22
Mustard Mission implemented for last 2 years enhanced rapeseed & mustard production up by 26% from 91.2 to 114.6 lakh tonnes
Centre and States will work together to ensure pesticides and seeds availability: Shri Narendra Singh Tomar
National targets set for food grain at 3280, pulses at 295.5 and oilseeds 413.4 lakh tonnes respectively for the year 2022-23
19 APR 2022 4:33PM by PIB Delhi
Union Agriculture Minister, Sh Narendra Singhr Tomar inaugurated National Conference on Agriculture for Kharif Campaign 2022-23 today at NASC Complex, New Delhi. The Minister expressed satisfaction that that as per 2nd Advance Estimates (2021-22), total food grains production in the country is estimated at 3160 lakh tonnes which will be an all time record. The pulses and oilseeds production will be 269.5 and 371.5 lakh tonnes, respectively. As per third advanced estimates, horticulture production during 2020-21 is 3310.5 lakh tonnes which is the highest ever for Indian horticulture. The Minister stated that the centre and states would work together to ensure pesticides and seeds availability to reduce input costs for farmers. He urged that there should be a strategy to replace Urea with Nano-urea. He declared that the government would continue to lay emphasis on natural and organic farming. On exports the Minister said that while agriculture exports have increased, attention should be paid on quality prducts so that they can compete in International Markets. Exporters and farmers both should benefit.
The objective of this conference was to review and assess the crop performance during the preceding crop seasons and fix crop-wise targets for Kharif season in consultation with State Governments, ensure supply of critical inputs and facilitate adoption of innovative technologies with a view to enhance production and productivity of the crops. The priority of government is agro-ecological based crop planning for diversion of land from excess commodities like rice and wheat. to deficit commodities like oilseeds and pulses and high value export earning crops. Government is giving high priority to Crop Diversification with focus on Self Sufficiency in Oilseeds&Pulses and Promotion of Oil Palm. Consultations with all stake holders like major states, researchers, industries and policy makers have been held to finalize a National Policy Frame Work for Crop Diversification Programme in the country. All states should work towards crop diversification for making agriculture sustainable, profitable and self sufficient in deficit commodities.
The Conference set National targets for total food grain production set at 3280 lakh tonnes for the year 2022-23 compared to expected production of 3160 lakh tonnes during current year. Target for production of pulses and pulses have been fixed at 295.5 and 413.4 lakh tonnes in 2022-23. Nutri-cereals production has to be increased from 115.3 in 2021-22 to 205.0 lakh tonnes in 2022-23. The strategy would be to increase area through inter-cropping and crop diversification and productivity enhancement through introduction of HYVs and adoption of suitable agronomic practices in low yielding regions.
Shri Manoj Ahuja, Secretary (Agriculture and Farmers Welfare), said that the country is maintaining an increasing trend in food grain production since 2015-16. Total food grain production has increased by 25% in last 6 years from 251.54 to 316.01 million tonnes. Oilseeds have followed the same trend and have shown a growth of 42% from 25.25 million tonnes in 2015-16 to 37.15 million tonnes in 2021-22. India’s exports of agricultural products have grown by 19.92% during 2021-22 to touch $50.21 billion ( Rs 376575 crore).The commodities like wheat, other cereals, rice (other than Basmati), soya meal, raw cotton, fresh vegetable, and processed vegetables etc have registered most positive growths.
He said, “We have to accelerate the production and productivity of agriculture and horticulture sectors for ensuring food and nutritional security in the rural areas. The Government has adopted several developmental programmes, schemes, reforms and policies that focus on higher incomes for the farmers. Action Plan for 3 years Seed Rolling Plan (2021-22 to 2023-24) for all oilseeds with allocation Rs 381.95 crore will produce a total of 14.7 lakh quintals of quality seed of new HYVs will be produced in next 3 years.”
Making a detailed presentation on the strategies for crop management in Kharif season, Dr. A. K. Singh, Agriculture Commissioner said that country has recorded all time high food grains, oilseeds and horticultural production due to timely interventions of the government. Now, special focus is given on oilseeds, pulses and nutria-cereals. Post monsoon, rainfall has been in excess over normal and about 55.76 lakh hectares was under cultivation during summer. Following government policy, there has been reduction in area under rice with corresponding increase in pulses and oilseeds cultivation. Government has worked out requirement of seed and fertilizers and will ensure their timely supply. ( Click here for detailed Presentation)
Secretary (Fertilizers) deliberated on positioning of fertilizers supply for forthcoming season. Detailed presentations were made for new initiatives taken for increasing production of nutri-cereals and celebrating of International Year on Milles in 2023. Cafeteria Approach under RKVY and sub-schemes for farm mechanization were shared for the benefits of the states. Presentations were also given on Digital Agriculture, PM-Kisan and Natural Farming.
Additional Secretary (Agriculture) and senior officers from DA&FW, ICAR and officers of different State Governments participated in the National Conference. The states of Gujarat, Assam, Karnataka, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh shared their progress. This was followed by an interaction session with Agriculture Production Commissioners and Principal Secretaries of all the States to raise issues concerning their states for increasing area coverage, production and productivity during Kharif season.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ– ଖରିଫ ଅଭିଯାନ- ୨୦୨୨ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶ ୨୦୨୧- ୨୨ରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଡାଲି, ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଯଥାକ୍ରମେ ୩୧୬୦ . ୧, ୨୬୯. ୫ ଏବଂ ୩୭୧. ୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ
ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ହେଲା ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ସୋରିଷ ମିଶନ ରେପସିଡ୍ ଏବଂ ସୋରିଷର ଉତ୍ପାଦନକୁ ୨୬% ବୃଦ୍ଧି କରି ୯୧.୨ରୁ ୧୧୪.୬ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ କରିଦେଇଛି
କୀଟନାଶକ ଏବଂ ମଞ୍ଜିର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଏକାଠି ହୋଇ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ: ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର
୨୦୨୨- ୨୩ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯଥାକ୍ରମେ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପାଇଁ ୩୨୮୦, ଡାଲି ପାଇଁ ୨୯୫.୫ ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ପାଇଁ ୪୧୩ . ୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରା ଯାଇଛି
19 APR 2022 4:33PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏନ୍‌ଏଏସ୍‌ସି ପରିସରରେ ଖରିଫ୍ ଅଭିଯାନ ୨୦୨୨ – ୨୩ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି କହିିଥିଲେ ଯେ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଅନୁମାନ (୨୦୨୧ – ୨୨) ଅନୁସାରେ, ଦେଶରେ ସମୁଦାୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ୩୧୬୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଅନୁମାନ ଲଗାଯାଇଛି, ଯାହା ଏକ ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ ହେବ । ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜର ଉତ୍ପାଦନ ଯଥାକ୍ରମେ ୨୬୯.୫ ଏବଂ ୩୭୧.୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ହେବ । ତୃତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଅନୁମାନ ଅନୁସାରେ, ୨୦୨୦ – ୨୧ରେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ୩୩୧୦. ୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ରହିଛି, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ନିମନ୍ତେ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବାଧିକ ଅଟେ । ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କୃଷକ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ କୀଟନାଶକ ଏବଂ ମଞ୍ଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ, ୟୁରିଆକୁ ନାନୋ – ୟୁରିଆରେ ପରିବର୍ତନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବ ଭଳି ସରକାର ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ଜୈବିକ କୃଷି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଜାରି ରଖିବେ । ରପ୍ତାନି ସମ୍ପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କୃଷି ରପ୍ତାନିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଗୁଣବତା ସମ୍ପନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍‌, ଫଳରେ ତାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାର ମାନଙ୍କରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିପାରିବ । ରପ୍ତାନିକାରୀ ଏବଂ କୃଷକ ଉଭୟଙ୍କର ଲାଭ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ପୂର୍ବବର୍ତୀ ଫସଲ ଋତୁ ସମୟରେ ଫସଲର ପ୍ରଦର୍ଶନର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ କ୍ରମେ ଖରିଫ୍ ଋତୁ ନିମନ୍ତେ ଫସଲର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିବା, ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଇନ୍‌ପୁଟର ଯୋଗାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏବଂ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦକତା ବଢ଼ାଇବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି କୃଷି- ପରିବେଶ ଭିତିକ ଫସଲ ଯୋଜନା, ଯାହା ଚାଉଳ ଏବଂ ଗହମ ପରି ଅତିରିକ୍ତ ଦ୍ରବ୍ୟରୁ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଭଳି ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟରେ ରପ୍ତାନି ହେଉଥିବା ଫସଲ ପାଇଁ ଜମିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା । ସରକାର ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ପାମ୍ ତେଲର ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ଫସଲର ବିବିଧକରଣ ଉପରେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଫସଲର ବିବିଧକରଣର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଜାତୀୟ ନୀତିର ରୂପରେଖକୁ ଅନ୍ତିମ ରୂପ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟ ସମୂହ, ଗବେଷକ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ଅଂଶଧାରକ ମାନଙ୍କ ସହିତ ବିଚାର – ବିମର୍ଶ କରା ଯାଇଛି । କୃଷିକୁ ସ୍ଥାୟୀ, ଲାଭଦାୟକ ଏବଂ ନିଅଂଟ ଦ୍ରବ୍ୟରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରାଇବା ନିମନ୍ତେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଫସଲ ବିବିଧକରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ଚଳିତ ବର୍ଷରେ ୩୧୬୦ ଟନ୍‌ର ଆନୁମାନିକ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୨ -୨୩ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ସମୁଦାୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୩୨୮୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୨- ୨୩ ରେ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜର ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯଥାକ୍ରମେ ୨୯୫.୫ ଏବଂ ୪୧୩.୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଛି । ପୁଷ୍ଟିକର – ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୨୧ -୨୨ରେ ୧୧୫. ୩ରୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ୨୦୨୨ – ୨୩ରେ ୨୦୫ .୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆନ୍ତ - ଫସଲ ଅମଳ ଏବଂ ଫସଲର ବିବିଧକରଣ ଏବଂ ଏଚ୍‌ୱାଇଭିର ପ୍ରବର୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କମ୍ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଉପଯୁକ୍ତ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗୁଡିକୁ ଆପଣେଇବା ପଡିବ ।
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଆହୁଜା କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୫ -୧୬ରୁ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଗତ ୬ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୨୫% ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୫୧.୫୪ରୁ ୩୧୬.୦୧ ମିଲିୟନ ଟନ୍ ହୋଇଛି । ତୈଳବୀଜ ସମାନ ଧାରାକୁ ଅନୁସରଣ କରିଛି ଏବଂ ୨୦୧୫- ୧୬ରେ ୨୫.୨୫ ନିୟୁତ ଟନ୍‌ରୁ ୨୦୨୧ – ୨୨ରେ ୩୭.୧୫ ନିୟୁତ ଟନ୍‌କୁ ୪୨% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଇଛି । ୨୦୨୧- ୨୨ ମସିହାରେ ଭାରତର କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନି ୧୯.୯୨% ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୫୦.୨୧ ବିଲିୟନ୍ ଡଲାର (୩୭୬୫୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କା)କୁ ଛୁଇଁଛି । ଗହମ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶସ୍ୟ, ଚାଉଳ (ବାସମତି ବ୍ୟତୀତ), ସୋୟା ମିଲ୍‌, ତାଜା ପନିପରିବା ଏବଂ ପ୍ରକିୃୟାକୃତ ପନିପରିବା ଇତ୍ୟାଦି ଅଧିକାଂଶ ସକାରାତ୍ମକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଛି ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଗ୍ରାମାଂଚଳରେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିର ନିରାପତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଅମଳ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ହେବ । ସରକାର ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯୋଜନା, ସଂସ୍କାର ଏବଂ ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ । ୩୮୧. ୯୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଂଟନ ସହିତ ସମସ୍ତ ତୈଳବୀଜ ପାଇଁ ୩ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ସିଡ୍ ରୋଲିଂ ଯୋଜନା (୨୦୨୧- ୨୨ ରୁ ୨୦୨୩- ୨୪) ପାଇଁ ଆକ୍ସନ୍ ପ୍ଲାନ୍ ହୋଇଛି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗାମୀ ୩ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ୧୪. ୭ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଂଟାଲ୍ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ” ।
ଖରିଫ୍ ଋତୁରେ ଫସଲ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ରଣନୀତି ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା କରି କୃଷି କମିଶନର ଡକ୍ଟର ଏ. କେ, ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାରଙ୍କର ସମୟପୋଯୋଗୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବାଧିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇ ପାରିଛି । ବର୍ତମାନ ତୈଳବୀଜ, ଡାଲି ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର – ଶସ୍ୟ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । ମୌସୁମୀ ଯୋଗୁଁ ବର୍ଷା ସ୍ୱାଭାବିକ ଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୫୫.୭୬ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଚାଷ କରାଯାଉଥିଲା । ସରକାରୀ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରି ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଚାଷରେ ଅନୁରୂପ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଧାନ ଚାଷ ହେଉଥିବା ଅଂଚଳର ପରିମାଣ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ବିହନ ଏବଂ ସାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ । (ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ)
ସଚିବ (ସାର) ଆଗାମୀ ଋତୁ ନିମନ୍ତେ ସାର ଆମଦାନୀର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ବିଚାର – ବିମର୍ଶ କରାଯାଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ୨୦୨୩ରେ ପୁଷ୍ଟିକର – ଶସ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମାଣ୍ଡିଆ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ନିମନ୍ତେ ବିସ୍ତୃତ ରେ କହିଥିଲେ । ଆର୍‌କେଭିିୱାଇର କ୍ୟାଫେଟେରିଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରାଂଶକରଣ ନିମନ୍ତେ ଉପ ଯୋଜନା ଗୁଡିକୁ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ଲାଭ ନିମନ୍ତେ ଆବଂଟନ କରାଯାଇଛି । ଡିଜିଟାଲ୍ କୃଷି, ପିଏମ୍ – କିଷାନ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ ।
ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (କୃଷି) ଏବଂ ଡିଏ ଆଣ୍ଡ ଏଫ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ, ଆଇସିଏଆର୍‌ର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ଗୁଜରାଟ, ଆସାମ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତର ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ନିଜର ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ଏହା ପରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ଆୟୁକ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଧାନ ସଚିବଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତା ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହ ଫଳରେ ଖରିଫ ଋତୁ ସମୟରେ କ୍ଷେତ୍ରର କଭରେଜ୍‌, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତାରେ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ନିଜ ରାଜ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଉଠା ଯାଇପାରିବ ।