প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কে.কে. পতেল সুপর স্পিসিএলিতী হোস্পিতাল শঙ্গাবগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
15 APR 2022 6:36PM by PIB Imphal
নমস্কার!
অদোম খুদিংগী মফমদা ঐহাক্কী স্বামিনরায়ন থমজরি! ঐহাক্কী কৎচকী ইচিল ইনাওশিংবু কমদৌরিবগে? নুংঙাইরিকো? ঙসি অসিদি কে.কে. পতেল সুপর স্পিসিএলিতী হোস্পিতালবু মীয়ামগী সেবাগীদমক্তা শঙ্গাবা নুমিৎনি।
অদোম খুদিংবু ঐহাক্না মসিগীদমক্তা থাগৎচরি।
মীয়াম্না য়াবা মৃদু অমসুং মক্কম অমসুং ঐখোয়গী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, মহন্ত স্বামী পুজ্য ধর্মনন্দন দাসজী, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়াজী, গুজরাত বিধান সভাগী স্পীকর নীমাবেন আচার্য়া, গুজরাত সরকারগী অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, হাউস্তা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, শ্রী বিনোদ ছাব্রা, মীয়ামগী অতোপ্পা মীহুৎশিং, ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা লাইনীংবশিং, কৎচকী লেৱা পতেল এজুকেসন অমসুং মেদিকেল ত্রস্তকী চেয়র্মেন গোপালভাই গৌরছিয়াজী, অতোপ্পা ত্রস্তী, খুন্নাইগী শক্নাইরবা মরুপশিং, লৈবাক অমসুং মালেমগী চেরিতী পীবীরিবা মীওইশিং, স্পিসিএলিস্ত অমসুং থৌবুরোই অমসুং সেবা তৌরিবশিংগা লোয়ননা ঐহাক্কী কৎচকী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং!
হকশেলগা মরী লৈনবা অসিগুম্বা চাউরবা থৌরমগীদমক্তা ঐহাক্না কৎচকী মীয়াম্বু থাগৎচরি। গুজরাতপুসু থাগৎচরি। ভুজ অমসুং কুৎচকী মীয়াম্না য়ুহা হাবনা নংহনখিবা অমাঙ-অতাশিংবু তুংদা থনমদুনা, মখোয়গী শুবা-নোম্বা কনবগী থৌওংনা মখোয়না লমদমসিগীদমক্তা অনৌবা লাইবক হৌজিক শেম্লি। ঙসিদি, লমদমসিদা মতমগা চুনরবা মেদিকেল সর্ভিস কয়া অমা লৈরে। পরিং অসিগী মতুং ইন্না, ভুজনা মতমগা চুনবা, সুপর স্পিসিএলিতী হোস্পিতাল অমা ঙসি ফংজরে। হোস্পিতাল অসি লমদমসিগী তঙাই ফদবা মীওইশিংদা তেংবাং পীবা খ্বাইদগী অহানবা সুপর স্পিসিএলিতী হোস্পিতালনি অমসুং মসিনা লান্মী, পেরা মিলিতরী লান্মী অমসুং ত্রেদর লাখ কয়াগা লোয়ননা কুৎচকী মীয়ামদা মগুন লৈবা অনা লাইয়েং শোইদনা ফংহনগনি।
মরুপশিং,
হেন্না ফবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং অসি লাইনা লাইয়েংবখক্তা অকক্নবা নত্তে, মখোয়না খুন্নাইদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনববুসু পুক্নিং থৌগৎলি। লাইরবশিংগী মফমদা অহোঙবা অমসুং খাইদগী ফবা লাইয়েংবগী খুদোংচাবা ফংবা মতমদা, মহাক্না পথাপ্তা থাজবগী চাং হেনগৎলি। মখোয়না লাইয়েংবদা শেল চঙবদা ৱাজবগী থৌওংদগী মনিং তম্বা মতমদা, মখোয়না অচেৎপা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লাইরবগী খয়াত্তগী থোক্নবা হেন্না কন্না শু-নোম্মি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিনা তুং ইন্দুনা, মমাংগী চহিশিংদা হেল্থ সেক্তরগী স্কিম খুদিংবু থবক ওইনা পায়খৎখি। অয়ুশমান ভারত স্কিম্না জন ঔশধী য়োজনাগা লোয়ননা লাইরবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংগী অনা লাইয়েংবদা লুপা করোর লাখ কয়া তুংশিনবা ঙমখিবদা অচৌবা থৌদাং য়াখি। অয়ুশমান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কিমগুম্বা হকশেল অমসুং ৱেলনেস সেন্তর অমসুং কেম্পেনশিংনা মীপুম খুদিংনা অনা লাইয়েং লায়না ফংহনবদা তেংবাংলি।
অয়ুশমান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসন্দগী অনাবশিংনা খুদোংচাবা হেন্না ফংলগনি। মতমগা চুনবা অমসুং অরুবা হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু অয়ুশমান হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী খুত্থাংদা জিলাশিংদা শেমগৎ-শাগৎলি অমসুং ব্লোক্কী থাক্তসু য়ৌহল্লি। অদুগা জিলা খুদিংদা হৌজিক হোস্পিতাল কয়া শারি। মান্নবা থৌওং ওইনা, এমস কয়াসু লিংখৎখ্রে। মেদিকেল কোলেজনা মেদিকেল এজুকেসন পাকথোক চাউথোকহল্লি অমসুং লৈবাক অসিনা মথংগী চহি ১০গী মনুংদা রেকোর্দ ওইবা দাক্তর মশিংসু ফংবা য়ানা লৈরি।
কান্নবশিং অসি ঐখোয়গী ক্তচকী মরুপশিংনসু ফংলগনি। গোপালভাইনা হৌজিক্তসু ঐহাক্কী ইফমদা হায়বীখ্রে অমসুং ঐহাক্না লাল কিলাদগীসু হায়খিবা অদুনি। নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা মীওই খুদিংনা মশা-মশাগী থৌদাং অমা নত্ত্রগা অমদি শোইদনা য়াগদবনি। ঙসিদি, ৱারেপ অদু মঙফাওনরে। ইশাগী থৌদাং খঙবা, খুন্নাইগীদমক্তা খনবা, খুন্নাইগীদমক্তা অফবা ৱাখল্লোন লৈবা, মসিদি খ্বাইদগী চাউবা থৌওংনি অমসুং কৎচকী ওইনসু য়াম্না শীংথানীংঙাই ওইবা মগুন্নি। অদোম্না মফম অমদা হেক্তা চৎলু, মীওই অমা হেক্তগা থেংনৌ, কৎচতগীনি হায়বীয়ু। মদুগী মতুংদগীদি, অদোম অসি করম্বা খুঙ্গংদগীনো, করম্বা জাৎনো হায়বা কনা অমত্তনা হংলক্লোই। অদোম অসি খুদক্তা মখোয়গী মীওই ওইখ্রগনি। মসি কৎচকী অখন্নবা মগুন্নি। ভুপেন্দ্র ভাইনসু হায়খিবা অদুনি, কৎচ অসি ঐহাক্কী য়াম্না নুংশিজবা জিলা অমনি। অৱাবগী মতমদা তেংবাংখিবা মতমদা, লৈনরম্বা মরীনা হেন্না চেৎশিল্লি অমসুং হেন্না নীংথিজবা অমা ওইহল্লি। কৎচতা য়ুহা হাখিবা মতমদা থোকখিবা অমাঙ-অতাগী মতমদা ঐহাক্না অদোমগা লৈনখিবা মরী অদুনা মরম ওইরগা হৌজিক ঐহাক্কা অদোমগা লৈনরিবা মরী অসি ওইথোক্লিবনি। ঐহাক্না কৎচ থাদোকপা ঙম্লোই, কৎচনসু ঐহাকপু থাদোকপা ঙম্লোই। অসিগুম্বা লাইভক ফবসি মীওই অমগী পুন্সিদা য়াম্না তাঙনা থোকই, অদুগা মসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি। গুজরাতনা ঙসিদি মাইকৈ মরিদা চাউখৎলি।
গুজরাতকী চাউখৎপগী ৱারী অসি গুজরাত খক্তদা নত্তনা লৈবাক্নসু মশক খঙই। অদোম্না অমুক্তা খন্থবীয়ু। দিকেদ অনিগী মমাংদা গুজরাত্তা শুপ্নগী মেদিকেল কোলেজ ৯ লৈরম্মি অদুগা গুজরাতকী নহারোলশিংনা দাক্ত ওইনীংবা তারবসু শুপ্নগী সিত ১১০০ খক্তমক লৈরম্মি। ঙসিদি, এমস অমা লৈরে, দর্জন অহুমদগী হেন্না মেদিকেল কোলেজ লৈরে অদুগা দিকেদ অনিগী মতুংদা সিত ৬০০০ লৈরে, অদুগা ইং ২০২১দগী হৌদুনা সিত ৫০গা লোয়ননা রাজকোৎকী এমসনা মথৌ তৌবা হৌখ্রে। ভাবনাগর মেদিকেল কোলেজ অপগ্রেদ তৌবগী থবকসু অয়াম্বনা লোইশিল্লক্লে। মমা অমসুং অঙাং লাইয়েংবগী বেদ ১৫০০ লৈবা অহমেদবাদ সিভিল হোস্পিতাল অসিসু মশক থোকপা থবক অমনি। অঙাং অমসুং মমা অনিমক্কী নীংথিনা য়েংবীনবা মপুং ফাবা খুদোংচাবা অমা মফমসিদা লৈরে। কার্দীওলোজী ওইরো, রিসর্চ ওইরো, মফমসিদা বেদ ৮০০গী তোঙানবা হোস্পিতাল অমা লৈরে অমসুং মসিদা রিসর্চকী থবকসু পাংথোকপা য়ারে। কেন্সর রিসর্চকী থবকসু হৌজিক গুজরাত্তা নীংথিনা পাংথোক্লি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা কিদনী অমসুং দাইলাইসিসকী অনাবশিংগী শিংনবা কয়া লৈরম্মি। চয়োল অমদা দাইলাইসিস অনিরম তৌফম থোকপদু, থা অমদা অনিরক তৌবদা অৱাবা ওইরম্মি। মসিনা হকচাংদা করি ওইহল্লি? ঙসিদি, জিলা খুদিংদা লেম্না দাইলাইসিস তৌবগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। ঐখোয়না হৌদোক্লে। মতৌ অসুম্না, য়াম্না নীংথিনা থবক পায়খৎলি।
ঐহাক্না অদোম ইচিল ইনাওশিংগী মফমদা ৱারী অমা শানিংই। হৌজিক্কী মতমসি নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতম্নি, ঐখোয়না হোস্পিতাল কয়া অমা শারে, কয়া অমা শারবসু, ফমুং য়াম্না থম্লবসু, মসিনা পুম্নমক্কী ৱারোইশিন ওইবদি য়ারোই। ঐখোয়না খুন্নাইগী মনুংদা ৱাফম কয়া খঙহন্নবা, ইশা-ইশাগী থৌদাং পুম্নমক পাংথোক্নবা অমসুং হোস্পিতাল চৎনদ্রবসু য়াবা ফিভম অমা শেম্বগী থবক পাংথোকপা য়াই। অনাবগী শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিনদি হোস্পিতাল চৎনদ্রবসু য়ানবা শীনবনি অদুগা ঐখোয়না ঙসি ফজরবা হোস্পিতাল অমা শঙ্গারি। ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীয়ু হায়রবসু করি হায়য়ু হায়বনো? ঐখোয়গী কে.কে. পতেল চেরিতেবল ত্রস্তনা লুপা করোর কয়া থাদরগা ফজরবা হোস্পিতাল অমা শারে, অদুবু মীওই অমত্তা হোস্পিতাল চত্তনবা ইশ্বরনা থৌজানবীয়ু, অদুগা হোস্পিতালশিং অসি হাঙদুনা লৈহনবীয়ু হায়রিবরা? ঐখোয়না অসিগুম্বা নুমিৎপুদি য়েংবা পাম্মি। অদুগা হোস্পিতাল করম্না হাঙগনি, ঐখোয়না লু-নানবদা পুক্নিং হেন্না চঙলবা মতমদা। লু-নানবগী মতাংদা মীয়াম মরক্তা থৱাই য়াম্না য়াওনবা, য়ুম মনুংদা অমোৎ অকাই অমত্তা লৈহন্দবা, অমোৎপবু য়েক্নবনি খনবা, অসিগুম্বা ফিভম অমা ঐখোয়না লাকহনবা তাই, মদু ওইরবদি, লাইনা অমত্তনা মীওই অমদা চঙনবা লম্বী লৈররোই, অমত্তা লৈররোই। মতৌ অসুম্না, থক্নবা অশেংবা ঈশিং, লৈবাকসিদা লু-নানবগী খোঙজং চত্থরি, অমাংশঙ শাবগী খোঙজং চত্থরি, মপান থোংদা অমাংবা তৌবদগী নীংতম্বা ফংনবা খোঙজং চঙশিল্লি, খুন্নাইনসু মপুং ওইনা তেংবাংলি। অদুগা কোরোনাগী লনফমদসু, ইশাগী ইম্যু কল্লিবমখৈ, লান অসি মায় পাক্কনি হায়বা পুম্নমক্না খঙনরি। অচৌবা নোংলৈ অমা লাকখি, অদুবু ঐখোয়না হৌজিকসু লান্থেংনরি, কোরোনা হৌজিক লোইদ্রি, ঐখোয়না মসি কাওবা য়াদে। অদুবু, ঐখোয়না অতোপ্পা চেকশিন থৌরাং অমসুং জল জীবন মিসনগী খুত্থাংদগী য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা লৈবাক পুম্বদা থবক কন্না পায়খৎলি। থক্নবা ঈশিং অশেংবা ফংবগুম্না মচি ওইবা চিঞ্জাকসু চাগদবনি। অদুগা ঐখোয়না জঙ্ক ফুদ চাদুনা অদুমক লৈরবা, পোস্ত ওফিস্তা চিথি থাদবগুম্না হকচাং মনুংদা অদুমক থাদদুনা লৈরবদি, ইশাদগী কান্নবা ফংলোই, হকশেল অদুমক শোকচিল্লক্কনি। ঐহাক্কী ৱারোল তাবদা ঙসি মফমসিদা ফম্লিবা দাক্তরশিং নোক্লি। দাইতকী মতাংদা থাইনদগী ইরম্লবা ৱারোল কয়াদসু য়াওরম্লবনি। ঐখোয়না চাব খুদিংদা অকক্নবা থম্বসি মরু ওই হায়না। মীয়াম্না পানরম্লগনি, আচার্য়া বিনোবাজীনা য়াম্না ফজবা ৱাফম অমা হায়বীরম্মি, চরা হেনবদি লায়বনি, অদোম্না লায়না চরা হেনবা ঙমগনি, অদুবু চাং অমদা চাবা থকপা হায়বসিনা হেন্না অরুবা ওই। তেবলদা ফমদুনা লৈরিঙৈদা, মথেল মরি মঙা হেক পুথোরকপদা ৱাখলদা চানীংবা অদুমক ফাওবনি।
ইশাগী অরুম্বা হেনগৎলকপা অসিদা ৱাখল য়াম্না ৱানবনি। তিনবীরবা মীয়াম্না ইকায়বীগনি, নোয়বা য়াম্না হেনগৎনরবনি, য়ুম্থোং খুদিংদা দাইবিতিস নারবনি। অসিগুম্বা ৱাফম কয়া লৈ অমসুং দাইবিতিস হায়বসি মালেমদা লৈবা লাইনা খুদিংবু লাকপীয়ু হায়না পাউজেল পীবা লাইনা মখল অমনি। ঐখোয়না ইশাগী অরুম্বা হন্থহন্নবগীদমক্তা মীওই খরনা কে.কে. হোস্পিতালগী মাইকৈদা য়েংই। লাইনা অসিদগী কনগে হায়রবদি অয়ুক্তা খরা-খরা চৎসি, অসিগুম্বা শাজেল পাংথোকপনা ঐখোয়বু হোস্পিতালদা কৈদৌনুংদা চৎহল্লোই। ঐখোয়না মালেমগী য়োগগী নুমিৎ পাংথোক্তুনা মালেম শিনবা থুংবদা য়োগগী খোঙথাং পায়খৎলি, চলায়রি। মালেম পুম্বনা য়োগবু য়ারে। কোরোনাগী মতমদা মালেম শিনবা থুংবনা য়োগ অমসুং অয়ুর্বেদদা মিৎয়েং চঙনখিবা অসি ঐখোয় খুদিংনা উনখ্রবনি। মালেমগী লৈবাক খুদিংদা ঐখোয়না করিগুম্বা অমা নত্ত্রগা অমা অদুম উবা ফংবনি। ঐখোয়গী য়াইঙং অসি খ্বাইদগী য়াম্না এক্সপোর্ত তৌখ্রে। ভারতকী মনা-মশিং অসি হকচাংগীদমক্তা কয়া য়াম্না কান্নবগে হায়বসি মীয়াম্না কোরোনাগী মতমদা কৈদৌবগী খঙনখ্রিবনো? অদুগা, ঐহাক্না কৎচকী মীয়ামদা হায়নীংবদি, হন্দক্কী জুন থাদা মালেমগী য়োগ নুমিৎ লাকপা মতমদা ঐখোয়না মালেমগী রেকোর্দ থম্বা ঙমগদরা? কৎচতা য়োগগী চাউরবা থৌরম ঐখোয়না পাংথোকপা য়াই। মসিদা ঙম্লোইদবা খুঙ্গং অমত্তা কৎচতা লৈতে, অদুগা মসিগী শেম শানবা থা অমা মখায়দি লৈরি। কন্না হোৎনসি, য়োগগী মরী লৈনবা খ্বাইদগী ফবা থৌরম অমা পাংথোকসি। য়েংবীয়ুকো, হোস্পিতাল চৎপগী তাঞ্জা কৈদৌনুংদা ফংলোই। অদুগা মীওই অমত্তনা কে.কে. হোস্পিতালদা চৎপগী তাঞ্জা কৈদৌনুংদা ফংদবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। ঐহাক্না পাম্বদি কৎচকী মীয়াম খুদিংনা মশা-মউ ফনা লৈবসিনি। হোই, এক্সিদেন্ত থোকপদগী চত্তবা য়াদবা হায়বসিদি ঐখোয়গী খুত্তা অমুক লৈত্রে, অদুবু ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দি হায়রিবা থৌওং অসি অথুবা মতমদা পাংথোকসি হায়বসিনি।
ঐহাক্না হৌজিক কৎচকী ইচিল ইনাওশিংগা উন্নরবনিনা, ঐহাক্না করিগুম্বা অমা পীবীয়ু হায়বগী হক অসিদি শোইদনা লৈরে, অদোম্না পীদবসু য়ারোই। হায়ফম থোকপনি খঙদুনা হায়রিবনিকো, মালেমগী লৈবাক কয়া অসিদা ঐখোয়গী কৎচকী ইচিল ইনাও কয়া লৈ। ঐখোয়গী কৎচকী হরাওবা পাংথোকপা য়েংনবা মালেমগী লৈবাক্কী মীওইশিংনা মশানা লাকচরবনি। কৎচকী জাহো-জলালী হেনগৎলক্লি। শেন্মিৎলোনসু য়াম্না ফগৎহল্লি। মসিদগী হেন্না নীংথিবা ৱাফমদি, য়ুমদা লাকপা মীওইবু তরাম্না ওকপা অমসুং মখোয়গী নুংঙাইনবা হোৎনবগী কৎচকী মতৌসি লৈবাক পুম্বনা থাগৎনরি। কৎচ হায়বদি কৎচ হায়বনি হায়না মীয়াম্না হায়নবা হৌরবনি। কৎচকী নুংঙাইবা ফোংদোকপদা সরকারনা লোইনমক হোৎনরবা, কৎচকী মীয়াম্না লাক্লিবা মীয়াম্বু নুংঙাইনবা শিল্লবা, মদুবু য়াম্না থাগৎনগনি। অদুগা মীরম মচা অমত্তা কৎচকী মফমদা উদবা হায়বসিদি য়াদে। হেল্থ তুরিজমগীদমক্তা মীয়াম লাক্নবা হায়বগীদমক্তবু ঐখোয়না হোস্পিতাল শারিবনি। অদুনা মীয়াম লাকহন্নবা অমুক্তা হান্না হোৎনসি। ঐহাক্না কৎচকী ইচিল ইনাওশিং, মরু ওইনা, লেৱা পতেল খুন্নাইগী মরুপশিংদা, করিগুম্বা খরা হায়জনীংই। লেৱা খুন্নাইগী মীয়ামদি ভারত্তদা নত্তনা মালেমগী মফম খুদিংদা লৈনরি। ঐহাক্না চহি খুদিংগী পামজবদি, অদোমসু হিসাব তৌবীয়ুকো, ঐখোয়গী গোপালভাইদি হিসাব-কিতাবকী মীওইনি। মহাকপুদি শোইদনা তৌরগনি, অদুনা ঐহাক্না মীয়ামদা হায়নীংবদি, মীরমদা লৈবা কৎচকী ইমুংগী মীওইনা মীরমগী মচা য়ামদ্রবদা মঙাবু ঐখোয়গী কৎচকী রান য়েংনবা শোইদনা লাকহনবীয়ু। কৎচকী রান অসি মীওই কয়ানা পুমথন-থন্না লৈগনি অদুগা মালেম শিনবা থুংবদা য়াম্না ফবা মওংদা কৎচপুসু শক্তাকপা ঙমগনি। মসি য়াম্না চাউবা থবক নত্তে। হাকথী অমত্তং খনবা মতমদা ভুজতা লাক্কদবা মীওইনি অদোমদি। মীরমদা হেক নারকপা মতমদা কৎচকী ভুজতা চত্তুনা চয়োল অমগী অইং-অশা হোংহনবা মতমদা হকচাং অমুক ফরক্কনি হায়নরিবনি। মসিনি ঐখোয়না কৎচপু নুংশিবগী চাং। অসুম্না নুংশিবা ওইরবদি, য়ামদ্রবদা মীরম মচা মঙা, ভারত মচা নত্তেকো, কৎচকী রান্দা পুবীরকউ। হন্দক্কী দিসেম্বরগী খৃস্ত মাস্তা থাবীরক্কদবনিকো। নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা, সর্দার পতেল সাহেবপু ইকায় খুম্নবা থৌদোক য়াম্না চাউনা পাংথোক্কদৌরিবনি। সর্দার পতেলগী নীংশিং খুভম অমা শারিবা অসিদসু অদোম্না চাউথোকচরমগনি। অদোম্না ঐহাকপু নীংথিজবা থবক পাংথোকই হায়না থাগৎপীরি। গুজরাত সরকারবুসু অফবা থবক পায়খৎপগী ইকায় খুম্নরি। মসিনা য়াবা নত্তেকো।
মরুপশিং, মীরমগী নাগ্রিক ৫না কৎচকী রান লাকপসিদা মখোয় মীওই ৫ অসিনা স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতীবুসু য়েংখিবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। মসিদা, গুজরাতকী তুরিজম য়াম্না চাউখৎকনি অমসুং তুরিজম হায়বসি লাইরবশিংদসু থবক য়াম্না পীবা কারবার অমনি। শেল য়াম্না থাদদনা শেল য়াম্না তোংবা য়াবনি। অপীক-অপীকপা পোৎলম কয়া য়োন্দুনা থা তরানিথীগী থবক শুপ্নগী থা অনিদা পাংথোকপগী ফিভম অদোম্না উরবনি। তুরিস্ত লাকপা মতমদা রিক্সো থৌবা মীওইসু শেল তাল্লি, তেক্সি থৌবা মীসু তাল্লি, চা য়োনবা মীসু তাল্লি। অদুনা কৎচপু তুরিজমগী অচৌবা মফম অমা শোইদনা ওইহন্সি হায়না ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংই। মসিদা মীরমদা লৈবা ঐহাক্কী কৎচকী মীওইশিংনা য়ামদ্রবদা মীরম মচা ৫বু ভারত্তা চৎনবা থেমগদবনি, কদাইদা চৎপনা নুংঙাইগনি, মফমসিগী হোস্পিতালিতী য়াম্না নীংথিবনি, অমুক্তা চত্তুনা য়েংউ হায়না শোইদনা লেপকনি হায়না ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থাজবা থম্মি। অদুগা, তুরিজমগী মতাংদা ভারতনা মালেমগী পুক্নিং নীংথিনা চিংশিল্লে হায়বসি ঐহাক্না ১০০দা ১০০ শোইদ্রে হায়বা ঙম্মি। কোরোনাগী মমাংদা মফমসিদা তুরিস্ত য়াম্না লাকপা হৌনরম্লবনি, অদুবু কোরোনা লৈবদগী লেপখ্রে। হৌজিক্তি অমুক হৌরবনি, অদোম্না মসিদা ঐহাক্কী মতেং পাংলবদি, মাইকৈ খুদিংদা ঐখোয়বু থাগৎনরগদবনি। মসিগী থবক অদোম্না পাংথোকপা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। অদুগা থবক অমগা ৱাৎলি। ঐহাক্না কৎচকী মীয়ামদগী মসিগী থাজবদি অদুমক লৈরবনি। ঐখোয়গী মালধারীভাইনা কৎচতা লাক্তুনা থা মরি মঙাদি অদুমক লৈ, অদুগা থা তরুক তরেৎকী মতুংদা মখোয়গী শা-ঙা পুদুনা অমুক লম্বীদা চৎখি। মাইল কয়া মখোয়না চৎলি, মসিনা ঐখোয়গী কৎচপু চাউথোকচহনবরো? অদোম্না কৎচ থাদোক্তবা য়াদবা মতম, চাউরবা মালেমসিদা কৎচ খক্তদগী থাদোক্তুনা চত্তবা য়াদবরা? ঈশিংগী অৱাবা লৈবদগী কৎচতা লৈবদা অৱাবা ওইনখি। অঙাংশিং ৱানখি। অসিগুম্বা ফিভম ওইখি। অদুনা, মালেমগী অতোপ্পা লমদমদা চত্তুনা থবক শুদুনা পুন্সি মহিং তাল্লিবনি। মখোয়না কনা অমত্তা নিরুদে, মশাগী মরোমদোম লেপচদুনা চৎলু চৎলুবা মফম খুদিংদা অফবা ঙাক্তা তৌখি। খরা অমনা স্কুল চলায়রি, খরা অমনা শন লোইফম চলাইরি, চৎলু-চৎলুবা মফমদা কৎচ মচাশিংনা থবক অমা নত্ত্রগা অমা তৌই। অদুগা ঐহাক্না মালধারী ইচিল ইনাওশিংদা হায়জনীংবদি, হান্নগী মতম্না হান্ননি, হৌজিক্তি কৎচতা ঈশিং লৈরে।
হৌজিক্তি থাজবা অমসুং অপাম্বা য়াম্না লৈরে। মীয়ামগী মফমদা স্বামিনরায়ন হায়জনীংই। পুম্নমক্কী য়াইফবা ওইরসনু। থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech on the occasion of K.K. Patel Super Speciality Hospital launch ceremony
15 APR 2022 6:36PM by PIB Delhi
Namaskar!
Jai Swaminarayan! How are you my Kutchi brothers and sisters? Is everything well? Today K.K. Patel Super Speciality Hospital is being launched for our service.
My very best wishes to all of you!
Gujarat's popular, humble and dauntless Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel, Mahant Swami Pujya Dharmanandan Das ji, Union Health Minister Mansukh Mandaviya ji, Gujarat Legislative Assembly Speaker Nimaben Acharya, other ministers of Gujarat government, my Parliamentary colleague Shri Vinod Chhabra, other public representatives, revered saints present there, Chairman of the Kutchi Leva Patel Education and Medical Trust Shri Gopalbhai Gorasiya ji, all other trustees, prominent personalities of the society, all the generous donors from across the country and around the world, the medical staff and employees and my dear Kutchi Brothers and Sisters.
Heartiest congratulations to the people of Kutch for such a big event related to health. Congratulations to Gujarat too! Leaving behind the devastation caused by the earthquake, the people of Bhuj and Kutch are now writing a new fortune for this region with their hard work. Today many modern medical services exist in this area. In line with this, Bhuj is getting a modern super speciality hospital today. This is Kutch's first charitable super speciality hospital. Many congratulations to Kutch for this modern health facility. This 200-bed super speciality hospital is going to provide affordable and best treatment to lakhs of people from Kutch. This is going to come out as a guarantee of best treatment for the families of our soldiers and paramilitary forces as well as for the many people in the business world.
Friends,
Better health facilities are not limited to the treatment of diseases only. They encourage and promote social justice too. When a poor person gets access to cheap and best treatment, then his faith in the system gets stronger. If the poor gets freedom from the worry of the cost of treatment, then he works harder to get out of poverty with ease. This very thinking is the inspiration for all the schemes implemented in the health sector during the previous years. Crores of rupees are being saved every year in the treatment of poor and middle class families due to Ayushman Bharat Yojana and Jan Aushadhi Yojana. Health and wellness centres, campaigns such as Ayushman Bharat Health Infrastructure Scheme are helping to make treatment accessible to all.
Ayushman Bharat Digital Health Mission will further increase the facilities for the patients. Modern and critical healthcare infrastructure is being extended to the district and block levels through the Ayushman Health Infrastructure Mission. Today, besides dozens of AIIMS, many super speciality hospitals are also being built in the country. Whether it is the goal of building a medical college in every district of the country or an effort to make medical education accessible to all, the country is going to get a record number of new doctors in the coming ten years.
And Kutch certainly is going to benefit from this. Gopalbhai was telling me that I had said from the ramparts of Red Fort that everyone should contribute something in the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' and today that resolution is being fulfilled. And for that, this sense of duty, feeling of loyalty towards the society and the spirit of goodwill towards the society is one's greatest asset; and this is what Kutch is known for. Wherever you go, if you say kutchi, no one will ask which village you belong to or which caste you belong to. Immediately a feeling of brotherhood develops for you. This is the speciality of Kutch. With this initiative, you are establishing your identity and discharging your duty towards Kutch. As Bhupendrabhai said - 'This is the most beloved district of the Prime Minister'. Actually, when someone stands by the people during a crisis, that relationship becomes unbreakable. And the painful situation caused by the earthquake in Kutch led to my close relationship with you. Neither can I leave Kutch, nor can Kutch leave me ever. Very few people get such a privilege in public life, and it is a matter of pride for me. Today Gujarat is making all round progress.
The matter of developing Gujarat is taken into account not only in Gujarat but also in the entire country. Just imagine, two decades ago there were only 9 medical colleges in Gujarat. If only the youth of Gujarat wanted to become doctors, then there were only 1100 seats. Today there is an AIIMS, and there are more than three dozen medical colleges. Two decades ago only about 1000 students used to get seats whereas today it is possible for about 6000 students to become doctors. In 2021, AIIMS was started in Rajkot with 50 seats. The upgradation work of Medical Colleges in Ahmedabad and Rajkot is underway. The upgradation work of Bhavnagar Medical College is almost complete. There is a 1500 bedded Civil Hospital in Ahmedabad and from my point of view this is a commendable job. An amazing system of healthcare has been developed here for the Mother and child. There is also a separate hospital of 800 beds for streams like cardiology and even research work can be done there. Cancer research work is also going on in a big way in Gujarat. We urgently required the dialysis facility in the entire country for the kidney patients. Just imagine the condition of a person who needed dialysis twice a week but was not able to get it done even twice a month. Today we have started free dialysis service in various districts. So in a way, a lot of work is going on at a massive scale.
But I have something to say to you, brothers and sisters. This is 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. No matter how many hospitals we build, how many new beds are added, but it can never solve the problem. But we must create such awareness in the society, follow our duties and create such an environment that we do not have to go to any hospital in the first place. The solution to all the problems is not having the need to go to the hospital. Today a very beautiful hospital is being inaugurated. But what should my wish for you all? I wish that even though KK Patel Charitable Trust has invested so many crores to build this grand hospital but hopefully no one finds the need to visit the hospital and I wish the hospital remains empty. We must expect to see such days. And when could the hospital remain empty? It is possible if we pay attention to cleanliness. There should be a strong desire among the people to ensure cleanliness; there should not be any trace of dirt anywhere whether outside or inside the house. There should be an aversion towards dirt. If such an environment is created, then definitely there is hardly any chance of contracting a disease. Similarly, campaigns were run for ensuring pure drinking water cleanliness, building toilets, and to make the society open defecation free in the country; and the society supported everything. And everyone knows that we started winning the battle against Corona because if the basic foundation of our body is strong then the battle can be easily won. Such a big crisis had shaken us, yet we are fighting because Corona has not left us yet. We must not make mistakes. The work for providing tap water through Jal Jeevan Mission is going on all over the country. If you get pure drinking water, your nutrition intake should also be good. If you keep eating junk food, filling your stomachs with the junk just like one dumps letters in the post office, then neither the body nor your health can benefit. The doctors are smiling listening to my words. Even our scriptures say that the regularity in the diet, the amount of restraint while eating is of great importance. And you have read this, Acharya Vinoba ji had once said that fasting is easy, you can fast with great ease but it is difficult to eat with restraint. If you are sitting at the table and there are various dishes, then automatically one can lose control.
Now one of the major concerns today is obesity. Now please don't feel embarrassed if you are overweight. Diabetes is pervading every household. And diabetes itself is such a disease which invites even different kinds of diseases. Now we might need to visit the KK hospital. But if we want to avoid diabetes, then we must go for a walk in the morning. Isn't it? Whatever we do, if the basic health is good, it will not let us go to the hospital. Similarly, through International Yoga Day, we are campaigning for Yoga all over the world. The whole world has embraced yoga. This time you must have seen, almost the entire world had pinned its hopes on yoga and our Ayurveda during the corona pandemic. Each country has something or the other from our country; turmeric has become the most exported item from India. During the pandemic, the people around the world had come to know that the herbs of India are beneficial for health but if we stop using it then the purpose is defeated. I want to ask the people of my Kutch that this time on the International Yoga Day in the month of June; can Kutch make a world record? Can big Yoga-related events be held in Kutch? Still one and a half to two months are left for the event. Work so hard that we have the best yoga programme. You will see that there will never be any need to go to any hospital. And I wish no one ever has the need to visit the KK hospital. May you fulfil my wish and stay healthy. Yes, if there is an accident, it is not in your hands but I feel we should consider doing all these things proactively.
Now as I am with my brothers of Kutch, it is within my rights to ask for something; and you will have to give it to me. See, my Kutchi brothers are residing in several countries around the world. People from all over the country have started coming here on their own to be a part of our Kutch festival. The splendour of Kutch is rising; the economy of Kutch is growing. More importantly, hospitality of Kutch is being praised all over India. The people have started saying 'Kutch means Kutch'. Now tell me how would you feel if foreign guests are not visible in the Kutch Rann Utsav for which so much effort is put by the government and such kind of hospitality is shown by the people of Kutch that is hailed everywhere? The people who come for health tourism, we have hospitals for them but what if they come solely for tourism? So, we need to start it. This is my request to the brothers of Kutch; especially the brothers of our Leva Patel community as they are spread in India as well as around the world. You need to do it every year, so keep account of that and Gopalbhai is pretty good with accounting. I am sure he will do this. I request all of you that every year every Kutch family residing abroad should send at least five foreign nationals here to see our Rann of Kutch. Don't you think if this is done then Rann of Kutch will look complete? And Kutch will get recognition in the true sense around the world. This is not a big deal. You are such people who have never forgotten their roots. If you fall ill in a foreign land, they say, spending a week in Kutch's Bhuj, or being in that environment will cure everything. This is our love for Kutch. So, if this is our love for Kutch, we must bring 5 foreign nationals, not Indians, to the Rann of Kutch. You must send them this year in the month of December. Secondly, such a big tribute was paid to Sardar Patel Saheb after so many years of independence. Are you proud of the Sardar Saheb's monument or not? You keep on praising me that Modi saheb has done a very good job. You keep appreciating the Gujarat government for its good work. But the matter does not end there.
Brothers, it is my wish to see that the 5 people who would come from all over the world to the Rann of Kutch should also visit the Statue of Unity. You will see, there will be a lot of development in the tourism sector of Gujarat and tourism is such a business that provides employment to the poor people. Minimum capital cost gives maximum profit. You have seen in the Rann of Kutch that the work of twelve months is accomplished in just two months by creating and selling even a very small thing. When a tourist comes, the rickshaw puller earns, the taxi driver earns and the tea seller also earns. That's why I request all of you to contribute in making Kutch a big hub of tourism. And for this reason, I request my kutchi brothers and sisters living abroad to decide that every family would tell 5 people every time and urge them to visit India. You can tell them how they can come here, where to go, the kind of hospitality they will get, and so on. And I say with 100 per cent confidence that now India has attracted people for tourism. A lot of tourists had started coming here before Corona, but due to Corona, it had stopped. But it has started again, and if you help me, then you will be hailed everywhere. And I want you to make it work. One more thing; our Maldhari brothers stay in Kutch for two to four months and then move with their livestock for six to eight months. They walk for miles. Does it befit our Kutch? There was an era when you had to leave Kutch. Why did you have to leave Kutch? It became difficult to live in Kutch due to lack of water. Such a situation had arisen that even the children were in pain. That's why by working hard, they earned a living. They did not beg before anyone and instead became capable and independent. Wherever they went, they worked for the welfare of the society. Some were running a school, some a cowshed; but wherever a Kutchi goes, he does some good work. Now that you work so hard, I have a request especially to the Maldharis. In earlier times you used to be on the move with your animals. That was okay. But now there is no water scarcity in Kutch.
Now Kutch has greenery too. Now cumin is grown here in Kutch. It feels good to hear that cumin is grown in Kutch. Mangoes of Kutch are exported abroad; it feels so good. Our Kutch has popularized Kamalam. We also have dates and what not. But despite all this if our Maldhari Brothers are leading a nomadic life, I feel difficult to accept that. Now there is fodder too. We need to lead a settled life. Now there is dairy as well. You have a bright future. That's why I request you to talk to your maldhari brothers and make them understand that they need to stop their nomadic lives with animals and instead settle here. You have no problem here. You live here and educate your children, because the children of nomadic people are not getting education and I am pained by this. I need your help in this and I hope you would do this important task. We have asked to make 75 ponds in each district during the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. The kind of water we get in Kutch can fill a pond in two to three years. Sometimes it can take five years. Many times I have seen that after a child is born, he does not get to see the rain until he is four. The people of our Kutch region have seen such days. So, I request all of you if you could make 75 grand ponds inside Kutch. And for this, I seek the assistance of the kutchi people spread across India. You live in rainfall abundant places like Mumbai, Kerala, Assam in large numbers. You are no less. Kachhi brothers have reached more than half the districts of India. 75 ponds is the goal. If there is a Kutchi society in Chhattisgarh, it could maintain, say, one pond; if there is a Kutchi society in Mumbai, then it could take care of 5 ponds, and the pond should not be small. The pond should be so deep that even 50 trucks of our Nimaben, if put inside, should not be visible. You will see that gradually water will be collected there, even if it takes two or three years or gets filled by a few inches every year. Yet when the pond is filled completely, it will become a massive power of Kutch. And more than what I did for Kutch, Kutch has done a lot more by just listening to my words. And when you work more, you feel like working more. If you didn't take any initiative then I would have ended my speech with a few words and left. But you are action takers. That's why I feel like saying. And that's why I request all of you to take our duty-driven Kutch to a new height and be it tourism or water conservation, it should be known for these aspects around the world. Be it a native Kutchi or a kutchi living in any corner of India; come, let us all fulfil our duty with the fast pace with which we have taken Gujarat forward under the leadership of Bhupendra bhai.
This is my wish. Jai Swaminarayan to all and my very best wishes!
Thanks!
Disclaimer: This is a translation of the Prime Minister’s address. The original speech is in Hindi and Gujarati languages.