ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স ম্যুজিয়মশিং শেমগৎনবা প্রিন্সিপলশিং অমদি রিকম্মেন্দেসনশিংগী মতাংদা নুমিৎ নিনিগী য়ুনেস্কো ৱার্কশোপ ন্যু দিল্লীদা পাংথোক্লি
ৱার্কশোপ অদুদা ত্রাইবেল হেরিতেজকী মশিং য়াম্লবা এক্সপর্তশিংনা শরুক য়াখি
ম্যুজিয়মশিং অসি লিংখৎপগা মরী লৈনরিবা মরু ওইবা ওফিসিয়েলশিংগী ৱারোলদা ম্যুজিয়মশিং অসি শেমগৎপা মতমদা ইনক্লুসিব প্রোসেসশিংদা অকনবা ৱাফম থম্লি
12 APR 2022 5:00PM by PIB Imphal
যুনাইতেদ নেসন্স এজুকেসনেল, সাইন্তিফিক এন্দ কলচরেল ওর্গনাইজেসন (য়ুনেস্কো)গা খুৎশম্নদুনা ভারত সরকারগী ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না (এম.ও.তি.এ.) ন্যু দিল্লীগী য়ুনেস্কো হাউসতা ‘ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স ম্যুজিয়মশিং শেমগৎনবগী প্রিন্সিপলশিং অমদি রিকম্মেন্দেসনশিং’গী মতাংদা নুমিৎ ২গী ৱার্কশোপ অমা শিনখ্রে৷ হৌখিবা চহিশিংদা মন্ত্রালয়গা লোইননা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়া অমদা থবক তৌমিন্নরিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (য়ু.এন.দি.পি.)না থৌরম অসি শিল-লাংখিবনি৷
অসিগুম্বা অখন্নবা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স ম্যুজিসমশিং অসি শেমগৎনবগী ইনিসিয়েতিব অসিনা মালেম অসিদা অসিগুম্বা মখলগী অহানবা ওইবনা মখল অসিগীদমক য়ুনেস্কোগী দাইরেক্তর অমদি রিপ্রজেন্তেতিব শ্রী ইরিক ফোল্তনা ভারত সরকারবু মহাক্কী ৱারোলদা থাগৎখি৷ থবক অসি য়াম্না কমপ্লেক্স ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি অমদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংবু প্রাইমরী স্তেকহোল্দরশিং ওইনা খন্দুনা অমদি কন্সেপ্ত, দিজাইন অমদি বিজ্যুলাইজেসনগী দিবেলপমেন্তদা মখোয়গা খুৎশম্নদুনা মতৌ করম্না প্রোজেক্তকী ইন্তিগ্রিতী অমদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী ওনরশিপ লেপকদগে হায়বদুগী মতাংদা রিকম্মেন্দেসন কয়া অমা ফোংদোকখি৷ মতৌ করম্না ন্যু জিলেন্দগী ‘তি পাপা’ বাইকলচরেল অমসুং কুরেতোরিএল ম্যুজিয়ম অসি ত্রাইবেলশিং অমদি ন্যু জিলেন্দ সরকারগা খুৎশম্ননা মপু ওইমিন্নদুনা চলাইবগে হায়বদু মহাক্না শন্দোক্না তাকখি৷ মতৌ অসিগুম্না, য়ুনাইতেদ স্তেতস ওফ অমেরিকাদা লৈরিবা নেসনেল ম্যুজিয়ম ওফ দি অমেরিকান দ্রীমগী দিজাইন অমদি নৌমিয়াদা লৈরিবা অনৌবা কেলিদোনিয়া ম্যুজিয়ম অসি মতৌ করম্না মহৌশাগা চুশিন্নরিবনি৷
হায়রিবা ম্যুজিয়মশিং অসিনা নিংতম ইহৌদা ত্রাইবেলশিংনা লৌখিবা থৌদাং অদুবু মশক খঙবিবদা নত্তনা মসিনা মখোয়গী ত্রাইবেল কলচরেল হেরিতেজপু মাংহন্দনা থম্লগনি হায়না ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী অনিল কুমার ঝানা ফোংদোকখি৷ লৈবাক্কী নিংতম ইহৌদা অচৌবা থৌদাং লৌবিখিবা ময়াম্না মশক নিংথিনা খঙজহৌদ্রবা অথৌবশিং অদুবু নিংশিংবা ওইনা অসিগুম্বা ম্যুজিয়মশিং অসি শেমগৎলিবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ হায়রিবা ম্যুজিয়মশিং অসিগী দিবেলপমেন্তদা সিস্তেমেতিক ওইবা এপ্রোচ অমা শেমগৎপা অমদি ম্যুজিয়মশিং অসি শেমগৎপদা দরকার ওইরিবা ইনক্লুসিব প্রোসেসশিং অদুদা মরু ওইবা ওফিসিয়েলশিং য়াওহনবা হায়বসিনা ৱার্কশোপ অসি শিনবগী মরম ওইরি৷
লৈবাক অসিদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা ম্যুজিয়মশিংগী প্রোগ্রেস অদু ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী দা. নবালজিৎ কাপুরনা খন্ন-নৈনখি৷ লৈবাক অসিগী এক্সপর্ত ৫০ হেনবনা শরুক য়ারুরিবা ভোপালগী ৱার্কশোপ অদুদগী খঙলকপশিং অদুসু মহাক্না সেয়র তৌখি৷ ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীনা প্রোজেক্ত অসিদা ওনরপশিপকী ৱাখল্লোন অমা লাকহন্নবগীদমক কন্তেন্ত শেমগৎপা অমদি চুমব্রা হায়না য়েংশিনবা, কম্ম্যুনিতী শরুক য়াহনবা অসি এক্সপর্তশিংনা পনখিবা অচৌবা চেলেঞ্জশিং ওইখি৷
ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতরশিংনা পুৱারী অসিবু উৎলগনি অমদি কলচরেল রাইতশিং, এজুকেসন, এসেসিবিলিতী, লিবলীহুদ অমদি সোসিয়েল ইনক্লুজন প্রমোত তৌবা তুং অমগীদমক ইন্সতিত্যুসনশিং শেম্লগনি অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংগী এচিবমেন্তদা কন্ত্রিব্যুত তৌরগনি” হায়না য়ু.এন.দি.পি.গী রিসাইদেন্ত রিপ্রজেন্তেতিব শ্রীমতি শোকো নোদানা ফোংদোকখি৷
ইনক্লুসিব ম্যুজিয়ম অমদি সস্তেনেব হেরিতেজ দিবেলপমেন্তদা ফমফম লাংখিবা প্রোফেসর অমরেশ্বর গল্লা কার্দিনেল প্রিন্সিপল কয়ামরোমদা শন্দোক্না তাকখি৷ কম্ম্যুনিতীদগী থাজনিংঙাই ওইবা নুপা অমদি নুপীশিং, সবজেক্ত মেত্তর এক্সপর্তশিং অমদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী লিদরশিং শরুক য়াবগা লোইননা প্রাইমরী স্তেকহোল্দর (শিং)না মরু ওইবা ফমফম লাংখি৷
ত্রাইবেলগী কন্ত্রিব্যুসনশিংদা মরু ওইনা নিংতম ইহৌগা মরী লৈননা নোলেজকী বোদী ফগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়নসু মহাক্না পনখি৷ মসি ক্রেদিবল সোর্সশিংগা লোইননা ইবিদেন্স-বেজ কন্তেক্স ওইগদৌরিবা শোকপা-পনবা য়াবা নত্রগা শোকপা-পনবা য়াদবা হেরিতেজ অমা ওইগদৌরি৷ অতোপ্পা রিকম্মেন্দেসননা এজেন্সী, ফর্স্ত বোইস অমদি ওনরশিপপু পুক্নিং থৌগৎনবা ম্যুজিয়মশিংগী প্লানিংদা ম্যুজিয়ম পর্সোনেল অমদি লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংগী কেপাসিতী পাক-শন্না শেমগৎনবা হোৎনবা অসিনা ওইখি৷ অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য নিপানগী ইন্দিজিনিয়র্স মীওইশিংগা লোইননা ইন্তেঞ্জিবল কলচরেল হেরিতেদ অমদি শিল্লোং চার্তর ওফ ৱার্কিংবু ঙাক শেন্দুনা থম্নবগী ইথিকেল প্রিন্সিপলশিংসু মহাক্না খন্ন-নৈনখি৷
ৱার্কশোপ অসিদা এনথ্রোপোলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, ত্রাইবেল রিসর্স ইন্সতিত্যুতশিংগী দাইরেক্তরশিং অমদি রিপ্রজেন্তেতিব, নেসনেল লেবেল কম্মিতীগী মেম্বরশিং অমদি রাস্ত্রিয়া মানব সংগ্রহলয় অমদি ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত, ভোপালগী মরু ওইবা এক্সপর্তশিংনা শরুক য়াখি৷

Ministry of Tribal Affairs
Two Day UNESCO Workshop on Principles and Recommendations to create Tribal Freedom Fighters’ Museums held in New Delhi
A host of experts on Tribal Heritage participate in the workshop
Orientation of key officials associated with establishing these Museums lays emphasis on inclusive processes while developing the museums
12 APR 2022 5:00PM by PIB Delhi
The Ministry of Tribal Affairs (MoTA), Government of India, in joint collaboration with United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) organised 2-day workshop (11th- 12th April 2022) on the ‘Principles and Recommendations to create Tribal Freedom Fighters’ Museums’ at the UNESCO House in New Delhi. The event was coordinated by the United Nations Development Programme (UNDP) who are working on various development projects with the Ministry for last several years.
Mr Éric Falt, Director and Representative, UNESCO, in his address complemented the Government of India for this unique endeavour of developing tribal freedom fighters’ museums as this initiative may be the first of its kind in the world. He discussed that the task is complex and gave various Recommendations of how integrity of the project and ownership of tribal communities can be ensured by choosing tribal communities as primary stakeholders and associating them in development of concept, design and visualisation. He explained how ‘Te Papa’ Bicultural and Curatorial Museum of New Zealand is run through the joint ownership of tribals and the Government of New Zealand. Similarly, how the design of National Museum of the American Dream in the United States of America and the New Caledonia Museum in Nouméa are in sync with nature.
Shri Anil Kumar Jha, Secretary, Ministry of Tribal Affairs said that these museums are meant to recognise contribution of tribals in the freedom movements and preserve their tribal cultural heritage. He said that these museums are being set up in memory of those unsung heroes who contributed in the national freedom movement. The purpose of workshop is to develop a systematic approach to the development of these museums and orient key officials to the inclusive processes necessary in establishing these museums.
Dr Navaljit Kapoor, Joint Secretary, Ministry of Tribal Affairs discussed the progress of various museums across the country. He also shared the learnings from Bhopal workshop which was attended by more than 50 experts across country. The major challenge pointed by the experts was the development and validation of content, community participation so that tribal community develops a sense of ownership with the project.
Ms Shoko Noda, Resident Representative, UNDP said that Tribal Freedom Fighters will showcase the history and create institutions for a future that promotes cultural rights, education, accessibility, livelihoods and social inclusion and contribute to the achievement of the sustainable development goals.”
Professor Amareswar Galla, UNESCO chair on Inclusive Museum and sustainable heritage development elaborated on various cardinal principles. Foremost being involving primary stakeholder(s) with representation of credible men and women from the community, the subject matter experts and tribal community leaders.
He also highlighted the need to enhance the body of knowledge related to tribal contributions, specifically in relation to the freedom struggle. This could be a tangible or intangible heritage that would be evidence-based context with credible sources. Another recommendation was to promote extensive capacity building for the museum personnel and the local communities in the planning of the museums to foster sustained agency, first voice and ownership. He also discussed ethical principles for safeguarding intangible Cultural Heritage and the Shillong Charter of working with indigenous people from the eight states of North-Eastern
The workshop was attended by directors and representative of Tribal Research Institutes, Anthropological Survey of India, Members of National Level Committee and key experts from Rashtriya Manav Sangrahlya and Indian Institute of Forest Management, Bhopal.