କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କ୍ୟାପଟିଭ କୋଇଲା ବ୍ଲକ ଉତ୍ପାଦନ ସମୀକ୍ଷା
12 APR 2022 12:23PM by PIB Bhubaneshwar
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମନୋନୀତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ କ୍ୟାପଟିଭ କୋଇଲା ବ୍ଲକ ନେଇଥିବା କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୂ ଉତ୍ପାଦନର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି କୋଇଲା ବ୍ଲକଗୁଡିକରୁ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଅନୀଲ କୁମାର ଜୈନ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୬୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ ହୋଇଥିବା ସ୍ଥଳେ ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୮୫ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୩୫ଶତାଂଶ ଅଧିକ ହୋଇଥିବାରୁ ସଚିବ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଘରୋଇ ବଜାରରେ କୋଇଲା ଚାହିଦା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୂରତାକୁ ଏହା କମାଇବ ।
କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉଦାରନୀତି, ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ କୋଇଲା ଖଣିଗୁଡିକୁ ସଚଳ କରିବା, ବିଭିନ୍ନ ବୈଧାନିକ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳନା ୟୁନିଟ୍‌ର ସ୍ଥାପନ ଆଦି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଥିବା ଯୋଗୁଁ କ୍ୟାପଟିଭ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଉତ୍ତୋଳନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସୁଫଳ ମିଳିଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୬ଟି କୋଇଲା ବ୍ଲକକୁ ବିଭିନ୍ନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ସି.ଏମ.ଏସ୍‌.ପି. ଆଇନ ୨୦୧୫ ଅନୁଯାୟୀ ୪୭ଟି କୋଇଲା ବ୍ଲକ ଖଣି ଖୋଲାଯିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଚଳିତ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୬୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କୋଇଲା ବ୍ଲକଗୁଡିକର ସର୍ବାଧିକ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ତୋଳନ କ୍ଷମତା ପ୍ରାୟ ୨୩୦ନିୟୁତ ଟନ୍ ରହିଛି । ତେବେ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଆଉ ୧୪୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଧିକ ଉତ୍ତୋଳିତ ହୋଇ ପାରିବାର ଆଶା ରହିଛି । ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଉତ୍ପାଦନ ଫଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ତାପଜ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର କୋଇଲା ଆମଦାନୀ କମିବ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରି ହେବ ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକର ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଡଃ ଅନୀଲ କୁମାର ଜୈନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା କୋଇଲାର ମୂଲ୍ୟ ଅଧିକ ଥିବାରୁ ତଥା ଦେଶର ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ଅଧିକ ଥିବାରୁ କୋଇଲା ବ୍ଲକ ବାଣ୍ଟିତ ହୋଇଥିବା ପକ୍ଷମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ ନିମିନ୍ତେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । କ୍ୟାପଟିଭ କୋଇଲା ବ୍ଲକରୁ ଉତ୍ତୋଳିତ ହେଉଥିବା ୫୦ଶତାଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକ୍ରି କରିପାରିବାର ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ଏପରିକି ଉତ୍ତୋଳନର ସବା ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବ୍ୟବହାରକାରୀ କାରାଖାନାଗୁଡିକ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର ନ କରିଲେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟାହତ ହେବ ନାହିଁ । ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂଆ କୋଇଲା ବ୍ଲକଗୁଡିକ ଉତ୍ସାହୀପକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି । ଆସନ୍ତା ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ଡଃ ଜୈନ କହିଛନ୍ତି ।

Ministry of Coal
Coal Ministry Reviews Production from Captive Coal Blocks
Forty Seven Coal Blocks Receive Mine Opening Permission; Likely to Increase to 60 Blocks During 2022-23
12 APR 2022 12:23PM by PIB Delhi
The Nominated Authority, Ministry of Coal has reviewed the production of coal with allocattees of captive coal blocks whose coal blocks have either commenced production or are likely to commence production during the financial year 2022-23. The meeting was chaired by the Secretary, Coal, Dr. Anil Kumar Jain. It was appreciated that coal production from captive coal blocks during 2021-22 was 85 Million Ton (MT), an increase of around 35% over 63 MT produced during the previous year 2020-21. The enhanced coal production helped in shortening the demand-supply gap in domestic market.
The Ministry of Coal has taken consistent initiatives to increase the production of coal from captive mines like various amendments in laws & rules liberalizing the coal sector, regular review meetings with project proponents and State Govt. for operationalization of coal mines, appointment of a Project Management Unit for facilitating in obtaining various statutory clearances leading up to starting of coal mines etc. These initiatives have started yielding results now.
Presently, 106 coal blocks have been allocated by the Nominated Authority of the Ministry under CMSP Act, 2015 and mine opening permissions have been received for 47 coal blocks. It is expected to increase to 60 coal blocks during fiscal 2022-23. Annual peak rated capacity of operational coal blocks will be around 230 MT and coal production will be enhanced substantially to more than 140 million ton during FY 2022-23. These measures will lead to substantial reduction in import of thermal coal and considerable foreign exchange will be saved.
During the meeting, Dr. Anil Kumar Jain stated that the coal block allocatees have a golden opportunity for increasing coal production as the price of imported coal is very high at the moment and demand of thermal coal will increase due to increase in electricity demand of country. 50% sale of coal has been allowed for captive coal blocks and coal production will not be hampered even in cases where end -use-plants are not operational. New coal blocks are being allocated for commercial mining and prospective bidders have shown encouraging responses for these blocks. Some of these blocks have started coal production within one year of allocation.