Prime Minister's Office
PM to inaugurate Pradhanmantri Sangrahalaya on 14th April
Conceptualization of Sangrahalaya guided by the vision of PM Modi to honour the contribution of all Prime Ministers of India towards nation building
Sangrahalaya is a tribute to every PM of India; narrates story of India after Independence through the lives and contributions of its PMs
Logo of the Sangrahalaya represents the hands of the people of India holding the Dharma Chakra symbolizing the nation and democracy
Sangrahalaya incorporates technology-based interfaces to present content in an interactive and engaging manner
12 APR 2022 7:12PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the Pradhanmantri Sangrahalaya on 14th April, 2022 at around 11 AM. The Sangrahalaya, being inaugurated during the celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav, tells the story of India after Independence through the lives and contributions of its Prime Ministers.
Guided by the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi to honour the contribution of all the Prime Ministers of India towards nation building, the Pradhanmantri Sangrahalaya is a tribute to every Prime Minister of India since Independence, irrespective of their ideology or tenure in office. It is an inclusive endeavour led by Prime Minister Shri Narendra Modi, aimed at sensitizing and inspiring the younger generation about the leadership, vision and achievements of all our Prime Ministers.
Representing a seamless blend of the old and the new, the Sangrahalaya integrates the erstwhile Teen Murti Bhawan designated as Block I, with the newly constructed building designated as Block II. The total area of the two blocks is over 15,600 square metres.
The design of the museum building is inspired by the story of rising India, shaped and moulded by the hands of its leaders. The design incorporates sustainable and energy conservation practices. No tree has been felled or transplanted during the course of work on the project. The logo of the Sangrahalaya represents the hands of the people of India holding the Dharma Chakra symbolizing the nation and democracy.
Information for the museum was collected through resources / repositories with institutions such as Prasar Bharati, Doordarshan, Films Division, Sansad TV, Ministry of Defence, Media Houses (Indian and foreign), Foreign News Agencies etc. Appropriate use of Archives (Collected Works and other literary works, important correspondences), some Personal items, Gifts & Memorabilia (Felicitations, Honours, Medals conferred, commemorative stamps, coins, etc.), speeches of Prime Ministers and anecdotal representation of ideologies and different aspects of the lives of Prime Ministers have been reflected in a thematic format.
The Sangrahalaya has employed cutting-edge technology-based interfaces to encompass heterogeneity in content and frequent rotation of display. Holograms, Virtual Reality, Augmented Reality, Multi-touch, Multimedia, interactive kiosks, computerized kinetic sculptures, smartphone applications, interactive screens, experiential installations etc. enable the exhibition content to become highly interactive and engaging.
There are a total of 43 galleries in the Sangrahalaya. Starting from displays on freedom struggle and the framing of the Constitution, the Sangrahalaya goes on to tell the story of how our Prime Ministers navigated the nation through various challenges and ensured the all-round progress of the country.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না এপ্রিলগী ১৪দা প্রধানমন্ত্রী সংগ্রাহলয় শঙ্গারগনি
লৈবাক শেম্বদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী খুদিংমক্না লৌখিবা থৌদাংশিং অদুবু ইকাইখুম্নবা উৎনবা পি.এম.মোদীগী বিজন্না লমজিংদুনা সংগ্রাহলয়গী কন্সেপচুৱেলাইজেশন তৌখি
সংগ্রাহলয় অসি ভারতকী পি.এম. খুদিংমক্তা শ্রধাঞ্জলি কৎপনি; পি.এম.শিংগী পুনশি অমসুং মখোয়না লৌখিবা থৌদাংশিং অদুগী খুত্থাংদা নিংখা তম্লবা মতুংদা ভারতকী ৱারী লৈরি
সংগ্রাহলয় অসিগী লোগোনা লৈবাক অমসুং গনতন্ত্রবু মশক তাক্লিবা ধর্মা চক্রা পাইরিবা ভারতকী মীয়ামগী মখুৎশিং অদুবু তাক্লি
সংগ্রাহলয়না কন্তেন্ত অদুবু ইন্তরেক্তিব অমসুং এনগেজিং ওইবা মওংদা উৎতুনা তেক্নোলোজীদা য়ুমফম ওইবা ইন্তরফেস অদু য়াওহল্লি
12 APR 2022 7:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২২গী এপ্রিল ১৪দা অয়ুক্কী পুং ১১ তাবা মতমদা প্রধানমন্ত্রী সংগ্রাহলয় শঙ্গারগনি। সংগ্রাহলয় অসিনা অজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী সেলেব্রেশন মনুংদা শঙ্গাবা ওইবনা পি.এম.শিংগী পুনশি অমসুং মখোয়না লৌখিবা থৌদাংশিং অদুগী খুত্থাংদা নিংখা তম্লবা মতুংদা ভারতকী ৱারী লিরি।
লৈবাক শেম্বদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী খুদিংমক্না লৌখিবা থৌদাংশিং অদুবু ইকাইখুম্নবা উৎনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন্না লমজিংদুনা, প্রধানমন্ত্রী সংগ্রাহলয় অসি নিংতম্লবা মতুংদগী ভারতকী প্রধান মন্ত্রী খুদিমক্তা, মখোয়গী আইদিয়োলোজী নত্রগা লোইশং অসিদা ফম পাইরম্বগী মতম অদু থিদনা মখোয়দা শ্রধাঞ্জলি কৎপনি। মসি ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী খুদিংমক্কী লীদরশিপ, ভিজন অমসুং এচীবমেন্তশিং অদুগী মতাংদা নহা ওইরিবা মীরোলশিং অদুদা খঙহন্নবা অমসুং মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎনবগী পান্দমদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা ইনক্লুসিব ওইবা মওংদা হোৎনখিবা অমনি।
অনৌবা অমসুং অরিবগী পুনশিল্লকপা অদুবু উৎলদুনা সংগ্রাহলয় অসিনা হান্নগী তীন মুর্তি ভাৱন পুনশিল্লদুনা ব্লোক I ওইহল্লগা, নৌনা শাবা বিল্দিং অদুনা ব্লোক II ওইহল্লি। ব্লোক অনি অসিগী অপুনবআ এরিয়া অদু স্ক্যার মিতর ১৫,৬০০গী মথক্তা ওই।
ম্যুজিয়ম অদুগী দিজাইন অদু মখোয়গী লুচিংবশিংগী মখুৎনা শেম-শারবা, হৌগৎলক্লিবা ভারতকী ৱারীনা ইন্সপায়র তৌবনি। দিজাইন অসিনা সস্তেন্নেবল ওইবা অমসুং ইনর্জী কঞ্জর্বেশন প্রক্তিসশিং য়াওহল্লি। প্রোজেক্ত অসিগী থবক তৌবা মতম উ অমত্তা ককখিবা নত্রগা মফম হোংদোক্তুনা থাখিবা লৈতে। সংগ্রাহলয় অসিগী লোগোনা লৈবাক অমসুং গনতন্ত্রবু মশক তাক্লিবা ধর্মা চক্রা পাইরিবা ভারতকী মীয়ামগী মখুৎশিং অদুবু তাক্লি।
ম্যুজিয়ম অসিগীদমক্তা ইনফোর্মেশন অদু প্রসার ভারতি, দুর্দর্শন, ফিলমস দিবিজন, সন্সদ তি.ভি., দিফেন্স মন্ত্রালয়, মীদিয়া হাউসশিং (ভারত অমসুং ফোরেন), ফোরেন ন্যুজ এজেন্সীশিং অসিনচিংবা কয়াদগী খোমগৎখি। আর্কাইবশিং নিংথিজনা শিজিন্নবা (খোমগৎলবা থবকশিং অমসুং লিতরেরীগী ওইবা থবকশিং, মরু ওইবা কোরেসপোন্দেন্সশিং), পর্সোনেল ওইবা আইতেমশিং, খুদোলশিং অমসুং মেমোরিবিলিয়াশিং (ফেলিসিতেশনশিং, ওনরশিং, পীখিবা মেদলশিং, কমেমোরেতিব স্তামপশিং, শেলয়েকশিং, অসিনচিংবা), প্রধান মন্ত্রীগী স্পীচশিং অমসুং ইদিয়োলোজীশিংগী এনেকদোতেল রিপ্রেজেন্তেশন অমসুং প্রধান মন্ত্রীশিংগী পুনশীংগী তোঙান-তোঙান এসপেক্তশিং অদু থিমেইক ফোর্মেত্তা উৎলি।
সংগ্রাহলয় অসিনা কন্তেন্ততা হেতরোজেনিতী লৈনবা অমসুং দিসপ্লে অদু তোইনা রোতেশন তৌনবা মতম অসিগী খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীদা য়ামফম ওইবআ ইন্তরফেস শিজিন্নখি। হোলোগ্রামশিং, ভর্চুৱল রিয়েলিতী, ওগমেন্তেদ রিয়েলিতী, মল্তি তচ, মল্তিমীদিয়া, ইন্তরেক্তিব কিয়োস্কশিং, কমপ্যুতরাইজ কাইনেতিক স্কলপচরশিং, স্মার্তফোন এপ্লিকেশণশিং, ইন্তরেক্তিব স্ক্রীনশিং, এক্সপরিমেন্তেল ইন্সতোলেশনশিং অসিনচিংবা কয়ানা এক্জিবিশণ কন্তেন্ত অদুবু হেন্না ইন্তরেক্তিব অমসুং এনগেজিং ওইহল্লি।
সংগ্রাহলয় অসিদা পুন্না গেলরী ৪৩ লৈ। নিংতম লানদগী হৌরগা সম্বিধান শেমখিবা অদুগী মতাংদা উৎলদুনা সংগ্রাহলয় অসিনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীশিংনা শিংনবা কয়া অমা মায়োক্নদুনা লৈবাক অসিবু করম্না লমজিংলকখিবগে অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাং পুম্বা য়েংশিল্লকখিবগে হায়বগী মতাংদা ৱারী লিরি।