নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা এন্তি-দোপিং তেস্তিংবু মপাঙ্গল লৈহন্নবা অনৌবা, অতাংবা কেমিকেল রিফরেন্স মেতরিয়েলশিং লোঞ্চ তৌখ্রে
মসিগী দিবেলপমেন্ত অসিনা এন্তি-দোপিং সাইন্সতা ভারতপু মশা মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লগনি: শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর
03 APR 2022 1:46PM by PIB Imphal
খুমাং চাওশিনবা এচিবমেন্ত অমদা, নেসনেল দোপ তেস্তিং লেবোরেতরী (এন.দি.তি.এল.)না অনৌবা অমসুং তাংনা ফংবা রিফরেন্স মেতরিয়েল ৬ (আর.এম.শিং) ইন্দিজিনিয়র্সলী শেমগৎখ্রে, মসি মালেম অসিদা লৈরিবা ৱাদা- এক্রিদিতেদ লেবোরেতরী পুম্নমক্তা এন্তি-দোপিং এনালাইসিস তৌবা মতমদা দরকার ওইরিবা কেমিকেলগী খ্বাইদগী শেংবা মখলনি৷ হায়রিবা আর.এম. তরুক অসি এন.দি.তি.এল.না নেসনেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফার্মক্যুতিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্স (নিপর)-গুৱাহতি অমসুং সি.এস.আই.আর.-ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্তিগ্রেতিব মেদিসিন (আই.আই.আই.এম.), জম্মুগা খুৎশম্নদুনা চহি অমা য়ৌদনা চংহনদুনা শেমগৎখিবনি৷
আর.এম.শিং অসি স্পোর্তস মন্ত্রালয়গী স্পোর্তস সেক্রেতরী শ্রীমতি সুজতা চতুর্বেদি অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং শরুক য়াদুনা এন.দি.তি.এল.গী ১৫শুবা গবর্নিং বোদী মীতিংগী মতমদা য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা হৌদোকখিবনি৷
হায়রিবা আর.এম.শিং অসি শেম্লক্তুনা, এন.দি.তি.এল. অসি মালেম অসিদা অসিগুম্বা আর.এম.শিং শেমগৎপা ঙম্বা তাংনা ফংলিবা লেব খরগী মনুংদা অমা ওইবা ঙম্বগী ইকাই খুম্নবা অদু ফংবা ঙমখ্রে৷ এচিবমেন্ত অসিগী মতাংদা ঙাংলদুনা, শ্রী থাকুরনা হায়খি, “অসিগুম্বা রিফরেন্স মেতরিয়েলশিং অসি শেমগৎনবা চোকথবা নাইদনা হোৎনখিবা ইন্সতিত্যুসন অহুম অসিগী সাইন্তিস্তশিংবু ঐনা থাগৎলি৷ হায়রিবা রিফরেন্স মেতরিয়েলশিং অসি মালেম অসিদা লাইনা ফংবা ওইদে অদুবু মসি ৱাদা- এক্রিদিতেদ লেবোরেতরী খুদিংমক্না মখোয়গী এন্তি-দোপিং এনালাইসিসকীদমক দরকার ওইরি৷ ভারত মশামক্না আর.এম.শিং অসি কেনদা অমসুং ওস্ত্রেলিয়াদগী পুশিন্দুনা লাক্লি, অদুম ওইনমক, অসিগুম্বা সাইন্তিফিক দিবেলপমেন্ত অসিগা লোইননা, ভারতনা আত্মনির্ভর ভারতকী মাইকৈদা খোংথাং অমা থাংজিনখ্রে, মসি এন্তি-দোপিং সাইন্সকী ফিল্দদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলাননি৷ অথুবা মতমদা, ঐখোয়না হায়রিবা আর.এম.শিং অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংদা থাদোকপা ঙম্লগনি৷”
শ্রী থাকুরনা মখাতাখি, “হায়রিবা অতাংবা রিফরেন্স মেতরিয়েলশিং ফংহল্লকপা অসিনা এন্তি-দোপিং কম্ম্যুনিতী পুম্বনা মখোয়গী তেস্তিং কেপাবিলিতীশিং হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবদা মতেং পাংলগনি অমদি মালেমগী স্পোর্তস পোলিসীদা ফেয়র প্লেবু য়োকখৎনবগীদমক লৈবাকশিংগী মরক্তা মুচুএল কো-ওপরেসন পীনবদা মতেং পাংলগনি৷”
থিংখ্রবা পোৎলমশিংগী রিফরেন্স মেতরিয়েলশিং ২০ লৈবাক অসিদা ফেজ নাইবা মওং অমদা চহি ২-৩দা শুংজনবা অমদি শাজনবগীদমক এন.দি.তি.এল.না নেসনেল সাইন্তিফিক ওর্গনাইজেসন অনিমক্কা লোইননা য়ানা ৱারোল (এম.ও.য়ু.) অমা শহি পীনখিবা মতমদা হায়রিবা রিফরেন্স মেতরিয়েলশিং অসিগী রিসর্স তৌবা মমাংগী চহিদা হৌখি৷ ভারত সরকারদগী এক্তিব সপোর্ত অমসুং ফন্দিং লৌদুনা এন.দি.তি.এল. অমসুং নিপর-জি অমদি সি.এস.আই.আর.-আই.আই.আই.এম., জম্মুগী মরক্তা হায়রিবা আর. অমসুং দি. থবক থৌরমশিং অসি পাংথোকখিবনি৷
লৌঞ্চ তৌখিবা রিফরেন্স মেতরিয়েল তরুক্কী মনুংদা, অহুম অমদি নিপর-গুৱাহতি অমসুং সি.এস.আই.আর.-আই.আই.আই.এম., জম্মুগা খুৎশম্নরগা শুংখিবনি৷ মমাংগী চহিদসু, এন.দি.তি.এল. অমদি নিপর-গুৱাহতিগী সাইন্তিস্তশিংনা ২০২১দা লৈবাক অসিদা অতাংবা রিফরেন্স মেতরিয়েল অনি মাই পাকনা শুংদুনা পুথোকখি অমদি ফেল্লো ৱাদা- এক্রিদিতেদ লেবোরেতরীশিংদা সেয়র তৌখি৷
শান্ন-খোন্নববু অচুম্বা মাইকৈদা শান্নহন্নবগী পান্দম থমদুনা লৈবাক অসিদা এন্তি-দোপিং প্রোগ্রামশিং য়োকখৎনবা অমদি মাই-পাক্না চৎনহন্নবা হোৎনরিবা স্পোর্তস মন্ত্রালয়গী অনিংবা অদুগা মরী লৈননা অসিগুম্বা রিফরেন্স মেতরিয়েলশিং পুথোরকপা অসিনা এন্তি-দোপিং তেস্তিংবু ফগৎহল্লগনি৷

Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Anurag Singh Thakur launches new rare chemical Reference Materials to strengthen anti-doping testing
This development will make India self-reliant in anti-doping science: Shri Anurag Singh Thakur
03 APR 2022 1:46PM by PIB Delhi
In a breakthrough achievement, the National Dope Testing Laboratory (NDTL) has indigenously developed six new and rare Reference Materials (RMs), which is the purest form of chemical required for anti-doping analysis in all WADA-accredited Laboratories across the world. The six RMs have been developed in less than a year by NDTL in association with the National Institute of Pharmaceutical Education and Research (NIPER)-Guwahati and the CSIR-Indian Institute of Integrative Medicine (IIIM), Jammu.
The RMs were launched by the Union Minister of Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur during the 15th Governing Body Meeting of NDTL, in the presence of Sports Secretary Smt. Sujata Chaturvedi and other senior officials of the Sports Ministry.
With the creation of these RMs NDTL has earned itself the recognition of being one of the few labs in the world where such RMs have been developed. Speaking about the achievement, Shri. Thakur said, “I applaud the scientists of the three institutions who have worked tirelessly to create these Reference Materials. These Reference Materials are not readily available across the world but are needed by every WADA-accredited laboratory for their anti-doping analysis. India itself has been importing RMs from Canada and Australia, however, with this scientific development India has indeed taken a step towards Atmanirbhar Bharat, which is the vision of Prime Minister Shri.Narendra Modi ji, in the field of anti-doping science. Very soon, we will also be exporting these RMs to other countries.”
Shri Thakur further added, “The availability of these rare Reference Materials would help the entire anti-doping community to strengthen their testing capabilities and usher in an era of mutual co-operation among countries for promoting fair play in sports policy world over.”
The research for these Reference Materials started last year when NDTL signed a Memorandum of Understanding (MoU) with both the national scientific organizations in order to indigenously synthesise and develop 20 such Reference Materials of prohibited substances, in a phased manner, over a period of 2-3 years. These R&D activities between NDTL & NIPER-G and CSIR-IIIM, Jammu have been undertaken with the active support and funding of the Government of India.
Out of the six Reference Materials launched, three each were synthesized in collaboration with NIPER-Guwahati and CSIR-IIIM, Jammu. Last year too, scientists of NDTL and NIPER-Guwahati succeeded in synthesizing two indigenously developed rare Reference Materials in 2021 which were launched and shared with fellow WADA- Accredited Laboratories.
The launch of these Reference Materials will ensure improved anti-doping testing which is in line with the Sports Ministry’s commitment towards promotion and effective implementation of anti-doping programmes in the country with the sole objective of fair play in sports.