Ministry of Home Affairs
Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah attended the Annual Conference on Capacity Building for Disaster Response - 2022 organized by National Disaster Response Force (NDRF) as the Chief Guest at Vigyan Bhawan, Delhi today
In 2016, the Prime Minister of the country, Shri Narendra Modi, launched the NDMP scheme of NDMA, it is the first national disaster plan prepared in the country and matches all the parameters of Sendai Disaster Risk Reduction Framework-2015 to 2030
For the first time, horizontal and vertical integration of all the agencies, departments of the government was planned and the result is in front of us
In 2016 11 disasters were included in this plan and in 2019, 17 disasters were included
It shows that we are continuously working on different types of disasters and we have brought down the number of deaths due to disasters, this is our great achievement
Many initiatives have been taken by the Central Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and State Governments have also responded very well
07 APR 2022 5:25PM by PIB Delhi
NDMA headed by the Prime Minister, SDMA headed by all the Chief Ministers and with a holistic integrated approach, disaster management has been implemented confidently by the Central and State Governments
The work of disaster response cannot be done through resources or research papers alone, it is very important to build capacity of those who bring them to the ground level
Many agencies have to work together with clarity on each other's role, if there is a gap in one's role, then the work of disaster response cannot be done properly upto the ground level without having the ability to fill these gaps
Rarely has any organization created confidence and earned faith from its work among the people of such a vast country with a population of 130 crore in such a short time period since its inception
If a disaster takes place anywhere in the country, in any area and people come to know that NDRF has come along with SDRF, then half of their worries disappear
During many incidents, NDRF has responded on the spot and saved lives and property which has built people's faith
NDRF has also earned a place among the organizations working in the disaster response and disaster response sector around the world and it is a matter of great pride for the country
Even by visiting neighboring countries many times, from the point of view of humanity NDRF has helped them and conveyed the message of India to the world
In India, in a short time span between 2000 to 2022 we have reached a successful place. This will be considered as the golden period for the field of disaster management after a long time in India
Today we have come a long way in less than 20 years due to the Herculian Efforts of NDRF
Before the nineties we had a relief-centred approach, there was no scope for saving lives and property and it was not part of the plan.
Now we have done a lot of work on the scientific programme of saving lives and property based on early warning, proactive prevention, mitigation and pre hand preparation
Thousands of people died in the 1999 Odisha super cyclone and 2001 Gujarat earthquake, but today we are standing at such a place that no matter how many cyclones come, we have brought the death down to less than one percent.
So far 32 guidelines have been made, out of which eight have been made in the last two and a half years.
Cold wave, earthquake protection, house owners guideline for roof cooling, Glacier Lake outburst flood, heatwave guideline, landslide risk, disability inclusive disaster risk reduction, temporary homes for disaster affected families, these 8 guidelines in 2 years have done the work of sending it to the states of the country
The Prime Minister of the country, Shri Narendra Modi, has also started the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar to accelerate, honor and acknowledge this work.
For the first time after independence, disaster management has got such approval at the national level and the first award has been given to the 8th Battalion of NDRF as an institution on 23 January this year.
Many apps have also been created, weather app is available for all things like cyclone, heavy rain, heat and cold wave, Meghdoot app is made for farmers for weather based agriculture management, Damini App is made for lightening alert
There must be a mechanism to bring these apps to the bottom because the alerts that come are very accurate and come ahead of time
The Common Alert Protocol has also been of great benefit and in North East with the help of NESAC flood management, road alignment, infrastructure construction based on the flow and course of water and the construction of infrastructure should block the water course , with all these initiatives very good flood mapping of areas has been done
To take this concept and all these alerts to the bottom, NCC, NSS, Home Guard, all these organizations will have to be connected with it, women self-help groups, who are aware, they will also have to be associated with it, especially the village panchayat.
If there is a disaster in any small part of the country, then our trained person should be available there, he himself should do the work of NDRF and till the time SDRF and NDRF arrive, he should handle the situation.
Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah attended the Annual Conference on Capacity Building for Disaster Response - 2022 organized by National Disaster Response Force (NDRF) as the Chief Guest at Vigyan Bhawan, Delhi today. The Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary and Director General of NDRF, Shri Atul Karwal were present on the occasion including several dignitaries.
In his address, the Union Home Minister said that with a holistic integrated approach, NDMA headed by Prime Minister Shri Narendra Modi, SDMAs headed by all Chief Ministers, disaster management has been taken to the ground with confidence by the Central and State Governments. Before the nineties, we had a relief-centric approach, there was no scope for saving lives and property and it was not part of the planning. Now we have done a lot of work on the scientific program of saving lives and property based on early warning, proactive prevention, mitigation and pre-preparation. Today, in the field of disaster response in the world, we are standing on an equal footing and even ahead in many areas.
Shri Amit Shah said that in the year 2016, the Prime Minister, Shri Narendra Modi, started the NDMP scheme of NDMA. It is the first national disaster plan prepared in the country and matches all the parameters of Sendai Disaster Risk Reduction Framework-2015 to 2030. For the first time, a plan was made for horizontal and vertical integration of all the agencies and departments of the government and the result is in front of us. In this scheme, the government has been linked up to the level of panchayat, urban local bodies and different government departments, making the collector the nodal agency. In 2016, 11 disasters were included in this plan and in 2019, 17 disasters have been included in it. This tells that we are continuously working on all kinds of disasters and we have brought down the number of casualties due to disasters a lot and this is our great achievement.
The Union Home Minister said that if someone thinks that disaster response work cannot be done by resources or research paper alone. Building the capacity of those who take it to the bottom is very important as many agencies have to work together. Without clarity on each other's role and if there is a gap in someone's role, then the work of disaster response cannot be done properly till the bottom without gaining the ability to fill it. It is through this type of exercise that a mutual coordination is created with the states, districts and down to the villages and in the end this mutual coordination becomes the reason for saving lives and property from disaster.
Shri Amit Shah said that today due to technology and science, we get early information, but disaster response cannot be successful until the professional mastery is not attained in taking the accurate information to the bottom, alerting the disaster prone place from the point of view of disaster, taking action to save lives and then to minimize the damages to property. He said that the protocol for coordination between 5-6 agencies related to all these works and its practical experience is also very important.
Appreciating the work of NDRF, the Union Home Minister said that hardly any organization has instilled faith in the people of this vast country of 130 crore people for its work in such a short time since its inception. Any type of disaster strikes anywhere in the country, in any region and when people come to know that NDRF has come together with SDRF, half of their worries are gone. This faith cannot be created by government circulars, but by acts. During many incidents, NDRF has responded on the spot and saved life and property, due to which faith has been built on it. NDRF has also secured its place among the organizations working in the field of disaster response across the world and it is a matter of great pride for the country. Even by visiting neighboring countries many times, NDRF has helped them from the point of view of humanity and conveyed the message of India to the world.
Shri Amit Shah said that the time period from 2000 to 2022 will be considered as the golden period for disaster management in India. After a very long journey in India in such a short span of twenty years, we have reached a glorious place. Disaster management is not a new thing in our country, we all have heard about Bhagirath that he brought Ganga down to earth. But today, if we see the Ganges going from the hills of Uttarakhand to the Bay of ​​Bengal, then it is known that someone has made this path by thinking scientifically and has done a great job of flood management as well as water management. That is why even after thousands of years, when a person tries very well, scientifically and with hard work, then we call it “Bhagirath Prayas”. Before the nineties, we did not have any scientific system here. At the time of disaster, the idea of ​​its maintenance and giving money came first and there was no concept of protection of life and property from disaster. But today we have come a long way in less than 20 years due to the “Bhagirath Prayas”of NDRF. Everyone has seen the 1999 Odisha super cyclone, in which more than ten thousand people died, in 2001 Gujarat earthquake thousands of people died, but today we are standing at such a place that no matter how many cyclones come, we have brought down the casualties to less than one percent.
The Union Home Minister said that many initiatives have been taken by the Central Government and the State Governments have also responded very well to it. So far, SDRFs have been constituted in 26 states and union territories. NDRF gets involved with SDRFs training at the time of their formation, that is why it has been successful in bringing about uniformity in the field of management at NDRF, SDRF and Panchayat level in such a large country. We have achieved this success while respecting the federal structure. So far, more than 21,000 SDRF personnel have been trained. He said that so far 32 guidelines have been made, out of which eight have been made in the last two and a half years. Cold wave, earthquake protection, house owners guideline for roof cooling, Glacial Lake outburst flood, heatwave guideline, landslide risk, disability inclusive disaster risk reduction, temporary homes for disaster affected families, the work of implementation of these 8 guidelines across the states is also accomlished. To accelerate, honor and acknowledge this work, the Prime Minister of the country has also started the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. For the first time after independence, disaster management has got such approval at the national level and the first award has been given to the 8th Battalion of NDRF as an institution on 23 January this year. He said that this award is a small thing to see but the competition and aspiration to get the award leads to excellence and it also gives pride.
Shri Amit Shah said that the states have also done a very good job in ensuring the active availability of force as per advance information which is received under pre-deployment policy. Wherever the information or alerts went, the states have worked to implement the pre-deployment principle and 12 battalions of NDRF always stand shoulder to shoulder with the states and SDRF. To take it further down, work has been done to implement Aapda Mitra Scheme in 350 districts, which aims to generate more than one lakh youth volunteers. No village should be left where a contingent of youth is not trained by it, no city ward should be left where a contingent of youth is not trained in all disciplines of disaster prevention. They have to do limited work but stopping the rumours, getting people out of the risk zone on time, giving some primary information and when vacuum comes, work in place of SDRF, all these things have been made part of their training. A lot of apps have also been created, the weather app is available for all things like cyclone, heavy rain, heat and cold wave. Meghdoot is designed for weather based agriculture management by farmers, Damini is designed for lighterning alert. There must be a mechanism to push these apps to the bottom as the alerts that come are very accurate and come ahead of time. If the alert reaches the collector but does not reach the village from the collector, then this alert can be of little use. We are doing very well in big disasters, but in disasters like lightning, the time is short, so our system will have to be fine-tuned and should be on real time basis so that our alert will reach the area where lightning is going to happen. NDRF should also work to set up a mechanism for this. Still a lot more work needs to be done to bring all these apps to the bottom.
The Union Home Minister said that the Common Alert Protocol has also been of great benefit and in North East with the help of NESAC flood management, road alignment, infrastructure construction based on the flow and course of water and the construction of infrastructure should block the water course , with all these initiatives very good flood mapping of areas has been done.Flood mapping is now a part of all road construction programmes. He said that NCC, NSS, Home Guard, all these organizations will have to be associated with this concept and all these alerts have to reach the bottom. Some women self-help groups, who are aware, will also have to be associated with it, especially the village panchayat. For this, all the literature will have to be made in local languages, training modules will also have to be made in the local language and trainers prepared from local languages ​​will have to train them and prepare them and train them there in their own state itself, we will also have to create a system for this. We will not have the availability of volunteers until NCC, NSS, Home Guards connect all these and the success of this whole scheme is that our trained person is available there at the time of disaster in any small part of the country and he himself should do the work of NDRF and till the time SDRF and NDRF arrive to handle the situation.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোম এফিয়র্স অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিৎ শাহনা নেস্নেল দিজাজতর রেস্পোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.)না নই দিল্লীগী বিগ্যান ভবন্দা শীনবা কেপাসিতী বিলদিং ফোর দিজাজতর রেস্পোন্স-২০২২গী চহিগী কনফরেন্সতা ঙসি অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখ্রে
লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইং ২০১৬তা এন.দি.এম.এ.গী এন.দি.এম.পি. স্কিম হৌদোকখিবনি, হায়রিবা অসি লৈবাক অসিদা শেম্বা খ্বাইদগী অহানবা নেস্নেল দিজাজতর প্লান অমনি অমসুং মসিনা সেন্দাই দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন ফ্রেমৱর্ক-২০১৫দগী ২০৩০ ফাওবগী পেরামীতর লোইনমক ইল্লি
খ্বাইদগী অহানবা থৌওং অমা ওইনা, এজেন্সী খুদিংগী হোরাইজোন্তেল অমসুং ভর্তিকেল, সরকারগী বিভাগ পুম্নমক পুন্সিনবগী থৌওংগী থৌরাং য়াৎখি অমসুং মসিগী মহৈদি ঐখোয় ময়ামগী মাঙদা লৈরে
প্লান অসিদা ইং ২০১৬তা দিজাজতর ১১ মনুং চলহনখি অমসুং ইং ২০১৯দনা দিজাজতর ১৭ মনুং চলহনখি
মসিনা ঐখোয়না দিজাজতর মখল খুদিংগীদমক্তা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি হায়বা উৎলি অমসুং ঐখোয়না দিজাজতরদগী মী শিবগী মশিং য়াম্না হন্থহনবা ঙম্লে অমসুং মসি ঐখোয়গী অচৌবা মায় পাকপা অমনি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎখি অমসুং রাজ্য সরকারনসু য়াম্না নীংথিজনা তেংবাংখি
07 APR 2022 5:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংবা এন.দি.এম.এ., রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রীশিংনা লুচিংবা এস.দি.এম.এ. অমসুং পুম্নমক পুন্সিনবা থৌওং অমগা লোয়ননা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা দিজাজতর মেনেজমেন্তকী থবকশিং য়াম্না থাজনা পায়খৎলি
দিজাজতর রেস্পোন্সকী থবকশিং অসি রিসোর্স নত্ত্রগা রিসর্চ পেপর খক্তদগী পাংথোকপা য়াদে, থৌওং অসিবু গ্রাউন্দ লেভেলদা পুরিবা মীওইশিংগী কেপাসিতী শাগৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই
এজেন্সী কয়া অমনা মশাগী থৌদাং নীংথিজনা খঙদুনা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি, করিগুম্বা মখোয়গী থৌদাংদা অহাঙবা লৈরবদি, দিজাজতর রেস্পোন্সকী থবক অসি অহাঙবশিং মেন্দ্রিবমখৈ গ্রাউন্দ লেভেল ফাওবদা নীংথিনা পাংথোকপা ঙম্লোই
মীওই করোর ১৩০ লৈবা লৈবাক অমদা লুপ অমত্তনা হেক হৌদোকপদগীনা অসুক য়াম্না তেল্লবা মতমগী মনুংদা অসুক য়াম্না থাজনা থবক তৌবা অমসুং মীয়াম্না থাজবা থমখিবা লুপ অমত্তা মমাংদা লৈখিদ্রি
লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা দিজাজতর অমা থোকপা মতমদা মীয়াম্না করিগুম্বা এন.দি.আর.এফ.না এস.দি.আর.এফ.কা লোয়ননা লাক্লে খঙবা মতমদা, মখোয়গী অৱাবা তংখাই অমদি মাঙখি
এন.দি.আর.এফ.না থৌদোক কয়া অমদা মফমদুমক্তদা তেংবাংদুনা পুন্সি অমসুং লন-থুম কয়া কনখিবনা মীয়াম্না মখোয়দা থাজবা থম্লি
এন.দি.আর.এফ.না দিজাজতর রেস্পোন্সকী লমদা থবক তৌরিবা মালেমগী লুপ কয়াগী মফমদগী ইকায় খুম্নবগী থাক ফংবা ঙম্লে অমসুং মসিদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি
য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা কয়ারক হন্না চত্তুনা, মীওইবা খুন্নাইগী মিৎয়েংদগী য়েংদুনা, এন.দি.আর.এফ.না মখোয়বু তেংবাংখি অমসুং ভারতকী পাউজেলবু মালেমদা শন্দোকখি
ভারত মনুংদা ঐখোয়না ২০০০দগী ২০২২ ফাওবগী তেল্লবা মতমগী মনুংদা মায় পাক্লবা মফম অমদা য়ৌবা ঙম্লে। মসিদি ভারত্তা মতম কুইরবগী তুংদা, দিজাজতর মেনেজমেন্তকী লমদা সনাগী য়ুগ অমনি হায়না খঙনরগনি
এন.দি.আর.এফ.কী পাক চাউরবা থবক্না মরম ওইরগা, ঐখোয়না চহি ২০দগী তাবা মতমদা শাংলবা খোঙচৎ অমা চৎখ্রে
ইং মরিফুতরাগী মমাংগী মতমদা, ঐখোয়না রিলিফ সেন্তর্দ এপ্রোচ লৈরম্মি, মদুদা মীওইবগী পুন্সি অমসুং লন-থুম কনবগী ওইথোকপা লৈরমদে অমসুং মদুনা থৌরাংগী মনুংসু চনলমদে
অঙনবা চেকশিন ৱা, ইচং থৌনা ঙাকথোকপা, খুদোংথীবা হন্থহনবা অমসুং মাংজৌননা শেম শাবদা য়ুম্ফম ওইরগা পুন্সি অমসুং লন-থুম কনবগী সাইন্তিফিক ওইবা প্রোগ্রামগী মতাংদা ঐখোয়না হৌজিক্তি থবক য়াম্না পাংথোক্লে
ইং ১৯৯৯গী ওরিশাগী সুপর সাইক্লোন অমসুং ইং ২০০১গী গুজরাতকী য়ুহা হাবদা পুন্সি লিশিং কয়া মাঙখি, অদুবু ঙসিদি, সাইক্লোন কয়া য়াম্না লাক্লবসু, মী শিবগী চাংবু চাদা ১দগী তানা পুথরকপা ঙম্বগী থাক্তা ঙসি ঐখোয়না লৈরে
হৌজিক ফাওবগী ওইনা, কাঙলোন ৩২ শেমখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদগী ৮দি মমাংগী চহি অনি মখায়দা শেমখিবনি
কোল্দ ৱেব, য়ূহা হাবদগী ঙাকথোকপা, য়ুম্থক ইংহন্নবা য়ুম্বুশিংগী কাঙলোন, গ্লেসিয়র লেক পোকখায়বা, হিৎৱেবকী কাঙলোন, লৈবাক নীংখায়বগী খুদোংথীবা, দিজএবিলিতী য়াওনা দিজাজতর রিস্ক হন্থহনবা, দিজাজতরনা শোকহল্লবা ইমুংশিংগী মতম খরগী লৈনবা য়ুম – মসিগী কাঙলোন ৮ অসিনা চহি অনি অসিদা মসিবু লৈবাক্কী রাজ্যশিংদা থাবগী থবক পাংথোকখি
লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মসিগী থবকশিং অসি শকখঙনবা, ইকায় খুম্ননবা অমসুং খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবগীদমক্তা সুভাস চন্দ্র বোস আপরা প্রবন্ধন পুরস্কার হৌদোকখ্রবনি
নীংতম্বা মতুংদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, দিজাজতর মেনেজমেন্ত অসিবু লৈবাক্কী থাক্তা অসুক্কী য়াম্না য়ানখি অমসুং হন্দক্কী চহিগী জনুৱারী ২৩দা এন.দি.আর.এফ.কী ৮শুবা বত্তালীয়ন্দা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা অহানবা মনা পীখি
এপ কয়া অয়া শেমখ্রে, সাইক্লোন, অকনবা নোং, মৈশা অমসুং অইংবা ৱেবকুম্বগী ৱেদর এপ লৈরে, ৱেদরদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৌউ-শিংউবগী থৌওং শেন্নবগীদমক্তা লৌমীশিংগী মেঘদুত এপ শাখ্রে, দামিনি এপ অসিনা ব্রজা তাবগী পাউ তাক্নবা শাখিবনি
এপশিং অসিগী চেকশিনৱাশিং অসি য়াম্না চুম্বা অমসুং মাংজৌননা লাকপনা মরম ওইরগা এপশিং অসিবু মীপুম খুদিংদা য়ৌহন্নবা মেকানিজম অমা লৈফম থোকই
কম্মন এলর্ত প্রোতোকোল অসি য়াম্না কান্নবা ওইখি অমসুং অৱাং নোংপোক্তা নেসাক ফ্লদ মেনেজমেন্তকী মতেংনা ঈশিংগী ইচেলদা য়ুম্ফম ওইরগা রোদ এলাইনমেন্ত তৌবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শাগৎপনা ঈশিংগী ইচেল থিংবা ঙমগনি, মসিগী খোঙথাংশিং অসিগী মতেংনা মফমশিংগী য়াম্না ফরবা ফল মেপ্পিংসু তৌখ্রে
অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অমসুং ই-পাউশিং অসিবু মীপুম খুদিংদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা, এন.সি.সি., এন.এস.এস., হোম গার্দ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা লুপ খুদিংমক, নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমসুং পঞ্চায়তশিংসু মরু ওইনা মসিগা মরী লৈনফম থোকই
লৈবাক্কী অপীকপা মফম অমদা দিজাজতর অমা হেক্তা থোকপা মতমদা, ঐখোয়গী ত্রেন তৌরবা মীওইশিং মফমদুদা লৈগদবনি, মহাক মশামক্না এন.দি.আর.এফ.কী থবক পাংথোক্কদবনি অমসুং এস.দি.আর.এফ. অমসুং এন.দি.আর.এফ.না য়ৌশিল্লকত্রিবা ফাওবা, মহাক্না ফিভম অদুবু শেন্নগদবনি
হোম এফিয়র্স অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিৎ শাহনা নেস্নেল দিজাজতর রেস্পোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.)না নই দিল্লীগী বিগ্যান ভবন্দা শীনবা কেপাসিতী বিলদিং ফোর দিজাজতর রেস্পোন্স-২০২২গী চহিগী কনফরেন্সতা ঙসি অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখ্রে। হোম এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিত্যানন্দ রাই; কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী দাইরেক্তর জেনেরেল, শ্রী অতুল কর্ৱালনা অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা থমখিবা ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংবা এন.দি.এম.এ., রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রীশিংনা লুচিংবা এস.দি.এম.এ. অমসুং পুম্নমক পুন্সিনবা থৌওং অমগা লোয়ননা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা দিজাজতর মেনেজমেন্তকী থবকশিং য়াম্না থাজনা পায়খৎলি হায়খি। ইং মরিফুতরাগী মমাংগী মতমদা, ঐখোয়না রিলিফ সেন্তর্দ এপ্রোচ লৈরম্মি, মদুদা মীওইবগী পুন্সি অমসুং লন-থুম কনবগী ওইথোকপা লৈরমদে অমসুং মদুনা থৌরাংগী মনুসু চনলমদে। অঙনবা চেকশিন ৱা, ইচং থৌনা ঙাকথোকপা, খুদোংথীবা হন্থহনবা অমসুং মাংজৌননা শেম শাবদা য়ুম্ফম ওইরগা পুন্সি অমসুং লন-থুম কনবগী সাইন্তিফিক ওইবা প্রোগ্রামগী মতাংদা ঐখোয়না হৌজিক্তি থবক য়াম্না পাংথোক্লে। ঙসিদি, মালেমগী ওইনা দিজাজতর রেস্পোন্সকী মতাংদা, ঐখোয়না মান্নবা থাক্ত লেপ্পা ঙম্লে অমসুং হীরম কয়াদা মাংজিল থাবসু য়াওরি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খিবদা, লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইং ২০১৬তা এন.দি.এম.এ.গী এন.দি.এম.পি. স্কিম হৌদোকখিবনি হায়খি। হায়রিবা অসি লৈবাক অসিদা শেম্বা খ্বাইদগী অহানবা নেস্নেল দিজাজতর প্লান অমনি অমসুং মসিনা সেন্দাই দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন ফ্রেমৱর্ক-২০১৫দগী ২০৩০ ফাওবগী পেরামীতর লোইনমক ইল্লি। খ্বাইদগী অহানবা থৌওং অমা ওইনা, এজেন্সী খুদিংগী হোরাইজোন্তেল অমসুং ভর্তিকেল, সরকারগী বিভাগ পুম্নমক পুন্সিনবগী থৌওংগী থৌরাং য়াৎখি অমসুং মসিগী মহৈদি ঐখোয় ময়ামগী মাঙদা লৈরে। স্কিম অসিদা, সরকারনা পঞ্চায়ত, অর্বান লোকেল বোদী অমসুং সরকারগী বিভাগ কয়াগা মরী লৈনরি অমসুং কল্লেক্তরবু নোদেল এজেন্সী ওইহনখি। প্লান অসিদা ইং ২০১৬তা দিজাজতর ১১ মনুং চলহনখি অমসুং ইং ২০১৯দনা দিজাজতর ১৭ মনুং চলহনখি। মসিনা ঐখোয়না দিজাজতর মখল খুদিংগীদমক্তা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি হায়বা উৎলি অমসুং ঐখোয়না দিজাজতরদগী মী শিবগী মশিং য়াম্না হন্থহনবা ঙম্লে অমসুং মসি ঐখোয়গী অচৌবা মায় পাকপা অমনি।
দিজাজতর রেস্পোন্সকী থবকশিং অসি রিসোর্স নত্ত্রগা রিসর্চ পেপর খক্তদগী পাংথোকপা য়াদে, এজেন্সী কয়া অমনা পুন্না থবক তৌমিন্নবনা মরম ওইরগা থৌওং অসিবু গ্রাউন্দ লেভেলদা পুরিবা মীওইশিংগী কেপাসিতী শাগৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মখোয় মখোয়গী থৌদাং ময়েক শেংনদ্রবা অমসুং করিগুম্বা মখোয়গী থৌদাংদা অহাঙবা লৈরবদি, দিজাজতর রেস্পোন্সকী থবক অসি অহাঙবশিং মেন্দ্রিবমখৈ গ্রাউন্দ লেভেল ফাওবদা নীংথিনা পাংথোকপা ঙম্লোই। অসিগুম্বা থৌওং অসিগী মতেংদগী অমগা অমগগী মরক্তা তেংবাংনবগী থৌওং লাক্কনি অমসুং রাজ্য, জিলা অমসুং খুঙ্গংগী থাক ফাওবদা তেংবাংনবগী থৌওং লৈরক্কনি অমসুং মসিগী তেংবাংনবা অসিনা খ্বাইদগী অরোইবদা দিজাজতরশিংদগী পুন্সি অমসুং লন থুম কনগনি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খিবদা, তেক্নোলোজী অমসুং সাইন্সকী মতেংদগী ঐখোয়না ই-পাউ কয়া য়াম্না ঙন্না ফংবা ঙম্লে, অদুবু দিজাজতরগী মতাংদা মীপুম খুদিংবু খঙহন্দুনা অমসুং অচুম্বা ই-পাউ য়ৌহনবা ঙমদ্রিবা ফাওবদি প্রোফেস্নেল মাস্তরী ফংবদি ঙমখিরোই হায়না ফোংদোকখি। মসিগী থবকশিং অসিগা মরী লৈনবা এজেন্সী ৫-৬কী মরক্তা তেংবাংনবগী প্রোতোকোল লৈ অমসুং প্রেক্তিকেল ওইবা এক্সপেরিএন্স অসিসু য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
এন.দি.আর.এফ.কী থবকশিংবু থাগৎলদুনা, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মীওই করোর ১৩০ লৈবা লৈবাক অমদা লুপ অমত্তনা হেক হৌদোকপদগীনা অসুক য়াম্না তেল্লবা মতমগী মনুংদা অসুক য়াম্না থাজনা থবক তৌবা অমসুং মীয়াম্না থাজবা থমখিবা লুপ অমত্তা মমাংদা লৈখিদ্রি হায়না ফোংদোকখি। লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা দিজাজতর অমা থোকপা মতমদা মীয়াম্না করিগুম্বা এন.দি.আর.এফ.না এস.দি.আর.এফ.কা লোয়ননা লাক্লে খঙবা মতমদা, মখোয়গী অৱাবা তংখাই অমদি মাঙখি। মসিগী থাজবা অসি সরকারগী ই-পাউ শন্দোকপনা ওইহনবা নত্তে, মখোয়গী থবক্না ওইহনবনি। এন.দি.আর.এফ.না থৌদোক কয়া অমদা মফমদুমক্তদা তেংবাংদুনা পুন্সি অমসুং লন-থুম কয়া কনখিবনা মীয়াম্না মখোয়দা থাজবা থম্লি। এন.দি.আর.এফ.না দিজাজতর রেস্পোন্সকী লমদা থবক তৌরিবা মালেমগী লুপ কয়াগী মফমদগী ইকায় খুম্নবগী থাক ফংবা ঙম্লে অমসুং মসিদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি। য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা কয়ারক হন্না চত্তুনা, মীওইবা খুন্নাইগী মিৎয়েংদগী য়েংদুনা, এন.দি.আর.এফ.না মখোয়বু তেংবাংখি অমসুং ভারতকী পাউজেলবু মালেমদা শন্দোকখি।
ভারত মনুংদা ঐখোয়না ২০০০দগী ২০২২ ফাওবগী তেল্লবা মতমগী মনুংদা মায় পাক্লবা মফম অমদা য়ৌবা ঙম্লে। মসিদি ভারত্তা মতম কুইরবগী তুংদা, দিজাজতর মেনেজমেন্তকী লমদা সনাগী য়ুগ অমনি হায়না খঙনরগনি হায়না শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি। ঐখোয়গী লৈবা অসিদা দিজাজতর মেনেজমেন্ত হায়বসি অনৌবা থৌওং অয়া নত্ত্রে, ঐখোয়না গঙ্গাবু পৃথিবীদা পুরকখিবা ভগিরথকী মতাংদা লোয়না তারে। অদুগা ঙসি, ঐখোয়না গঙ্গানা উত্তরাখন্দগী চিংশাং পরেংদগী বে ওফ বেঙ্গোলদা চেন্থরকপা উবা মতমদা, মীওই অমনা সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা খল্লবা তুংদা লম্বী অসি শেম্লমবা ওইগনি হায়না খন্নৈ অমসুং মহাক্না ফ্লদ মেনেজমেন্ত অমসুং ৱাতর মেনেজমেন্ত নীংথিনা পাংথোক্লে হায়না উবা য়াই। মরম অদুনা, চহি লিশিং কয়াগী মতুংদা ওইরবসু, করিগুম্বা মীওই অমনা য়াম্না কন্না হোৎনরবদি, সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা অমসুং থবক কন্না শু-নোমদুনা, ঐখোয়না মদুবু “ভগীরথ প্রয়াস” হায়না কৌরি। ইং মরিফুতরাগী মতমদা ঐখোয়গী নাক্তা সাইন্তিফিক ওইবা পথাপ অমত্তা লৈরমদে। দিজাজতর অমা থোকপা মতমদা, শেমজিন শাজিনবা অমসুং শেল পীবগী ৱাখলনা হান্না লাকই, মরম অদুনা মদুদা মীওইবগী পুন্সি অমসুং লন-থুম কনবগী ওইথোকপা লৈরমদে অমসুং মদুনা থৌরাংগী মনুংসু চনলমদে। অদুবু, এন.দি.আর.এফ.কী ভগীরথ প্রয়াসনা মরম ওইরগা ঐখোয়না চহি ২০দগী তাবা মতমগী মনুংদা শাংলবা খোঙচৎ অমা চৎলক্লে। মীওই পুম্নমক্না ইং ১৯৯৯গী ওরিশাগী সুপর সাইক্লোন উনখ্রে, মদুদা মীওই লিশিং তরা হেন্না শিখি। ইং ২০০১গী গুজরাতকী য়ুহা হাবদা মীওই লিশিং কয়া লৈখিদে। অদুবু ঙসিদি, সাইক্লোন কয়া য়াম্না লাক্লবসু, মী শিবগী চাংবু চাদা ১দগী তানা পুথরকপা ঙম্বগী থাক্তা ঙসি ঐখোয়না লৈরে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎখি অমসুং রাজ্য সরকারনসু য়াম্না নীংথিজনা তেংবাংখি হায়খি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ২৬তা এস.দি.আর.এফ. লৈখ্রে। এস.দি.আর.এফ. শেমখিবা মতমদা এন.দি.আর.এফ.না মখোয়গী ত্রেনিংদা শরুক য়াখি, মসিনা মরম ওইরগা চাউরবা লৈবাক অসিগী এন.দি.আর.এফ., এস.দি.আর.এফ., পঞ্চায়তকী থাক্কী ফিল্দ মেনেজমেন্ততা মান্নবা থৌওং কয়া লৈরিবনি। ঐখোয়না ফেদেরেল স্ত্রকচর ইকায় খুম্নবদগী ঙসিগী মায় পাকপা অসি ফংবা ঙম্লিবনি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, এস.দি.আর.এফ. মীওই ২১,০০০ হেনববু ত্রেন তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, কাঙলোন ৩২ শেমখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদগী ৮দি মমাংগী চহি অনি মখায়দা শেমখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। কোল্দ ৱেব, য়ূহা হাবদগী ঙাকথোকপা, য়ুম্থক ইংহন্নবা য়ুম্বুশিংগী কাঙলোন, গ্লেসিয়র লেক পোকখায়বা, হিৎৱেবকী কাঙলোন, লৈবাক নীংখায়বগী খুদোংথীবা, দিজএবিলিতী য়াওনা দিজাজতর রিস্ক হন্থহনবা, দিজাজতরনা শোকহল্লবা ইমুংশিংগী মতম খরগী লৈনবা য়ুম – মসিগী কাঙলোন ৮ অসিনা চহি অনি অসিদা মসিবু লৈবাক্কী রাজ্যশিংদা থাবগী থবক পাংথোকখি। লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মসিগী থবকশিং অসি শকখঙনবা, ইকায় খুম্ননবা অমসুং খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবগীদমক্তা সুভাস চন্দ্র বোস আপরা প্রবন্ধন পুরস্কার হৌদোকখ্রবনি। নীংতম্বা মতুংদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, দিজাজতর মেনেজমেন্ত অসিবু লৈবাক্কী থাক্তা অসুক্কী য়াম্না য়ানখি অমসুং হন্দক্কী চহিগী জনুৱারী ২৩দা এন.দি.আর.এফ.কী ৮শুবা বত্তালীয়ন্দা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা অহানবা মনা পীখি। মনা অসিদি য়েংবদা য়াম্না পীকপনি, অদুবু, মনা অসি ফংনবগীদমক্তা হোৎনবা অমসুং চাংয়েংনবা অদুনা খ্বাইদগী নীংথিনা ওইহল্লিবনি অমসুং চাউথোকচবা ফাওহল্লিবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খিবদা, প্রী-দিপ্লোয়মেন্ত নোতিস পোলিসীগী মখাদা ফংবা মাংজৌননা ফংবা পাউগী মতুং ইন্না ফোর্স শিজিন্ননবা মীওই ফংহনবগী ওইনা রাজ্য শিংনা মশক থোকপা থবক পাংথোকখি হায়না ফোংদোকখি। ই-পাউ নত্ত্রগা এলর্ত চৎপা খুদিংগী, রাজ্যশিংনা প্ররে-দিপ্লোয়মেন্ত প্রিন্সিপল থবক ওইনা পাংথোক্নবা মথৌ তৌখি অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী বত্তালিয়ন ১২না রাজ্য অমসুং এস.দি.আর.এফ.কা লেংগোন্নদুনা লৈমিন্নরি। থবক অসিবু হেন্না মখা চত্থহন্নবা হায়দুনা, জিলা ৩৫০দা আপ্রা স্কিম পায়খৎখ্রে অমসুং মসিনা নহা ওইরিবা ভলন্তিয়র লাখ অমা হেন্না পুথোক্নবা পান্দম থম্লি। মখোয়না ত্রেনিং পীদবা নহারোল লৈতবা খুঙ্গং অমসুং শহরগী মফম অমত্তা লৈহল্লোইদবনি অমসুং নহারোলশিং অসিবু দিজাজতর মেনেজমেন্তকী হীরম খুদিংগী ত্রেনিং পীগদবনি। মখোয়না অকক্নবা থবক খরা পাংথোক্কদবনি। তোকঙা শন্দোকহন্দবা, মীওইবু রিসক জোন্দগী মতম চানা পুথোকপা, মরু ওইবা ই-পাউ পীবা, অমসুং তাঞ্জা লাকপা মতমদা এস.দি.আর.এফ.কী মহুৎ শিন্দুনা থবক তৌবা, হায়রিবশিং অসি মখোয়গী ত্রেনিংগী শরুক ওইহনখ্রবনি। এপ কয়া অয়া শেমখ্রে, সাইক্লোন, অকনবা নোং, মৈশা অমসুং অইংবা ৱেবকুম্বগী ৱেদর এপ লৈরে, ৱেদরদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৌউ-শিংউবগী থৌওং শেন্নবগীদমক্তা লৌমীশিংগী মেঘদুত এপ শাখ্রে, দামিনি এপ অসিনা ব্রজা তাবগী পাউ তাক্নবা শাখিবনি। এপশিং অসিগী চেকশিনৱাশিং অসি য়াম্না চুম্বা অমসুং মাংজৌননা লাকপনা মরম ওইরগা এপশিং অসিবু মীপুম খুদিংদা য়ৌহন্নবা মেকানিজম অমা লৈফম থোকই। এলর্ত অসিনা কল্লেক্তরদা য়ৌরবা, অদুবু মহাক্কী মফমদগী খুঙ্গংদা য়ৌদ্রবদি, এলর্ত অসিগী কান্নবা করিসু লৈতে। ঐখোয়না চাউরবা দিজাজতর কয়াদা নীংথিবা থবক কয়া পায়খৎখ্রে, অদুবু নোং খাকপগুম্বা দিজাজতরগী ওইনদি মতম অসি য়াম্না তেল্লি, ঐখোয়গী পথাপ অসি নীংথিনা শেমদোকপগী থৌ তারি অমসুং এলর্ত অসি রীএল তাইমদা ওইগদবনি, অদু ওইরবদি নোং খাক্কদৌবা মফমশিংদা ঐখোয়গী এলর্ত য়ৌবা ঙমগনি। এন.দি.আর.এফ.না মসিগী মেকানিজম অসিগী মতাংদা থবক পাংথোকফম থোক্লি। এপসিং অসি বত্তমদা পুরক্নবগীদমক্তা থবক কয়া অমা ৱাৎলি।
কম্মন এলর্ত প্রোতোকোল অসি য়াম্না কান্নবা ওইখি অমসুং অৱাং নোংপোক্তা নেসাক ফ্লদ মেনেজমেন্তকী মতেংনা ঈশিংগী ইচেলদা য়ুম্ফম ওইরগা রোদ এলাইনমেন্ত তৌবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শাগৎপনা ঈশিংগী ইচেল থিংবা ঙমগনি, মসিগী খোঙথাংশিং অসিগী মতেংনা মফমশিংগী য়াম্না ফরবা ফল মেপ্পিংসু তৌখ্রে হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। ফ্লদ মেপ্পিগ অসি হৌজিক্তি শোরোক শেম্বগী থবকশিংগী শরুক অমা ওইরে। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অমসুং ই-পাউশিং অসিবু মীপুম খুদিংদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা, এন.সি.সি., এন.এস.এস., হোম গার্দ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা লুপ খুদিংমক, নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমসুং পঞ্চায়তশিংসু মরু ওইনা মসিগা মরী লৈনফম থোকই। মসিগীদমক্তা শিজিন্নরিবা চে-চাং খুদিংমক লোকেলগী লোলদা ওইগদবনি, ত্রেনিং মোদ্যুলশিংসু লোকেলগী লোলদা ওইগদবনি। ত্রেনরশিংনা লোকেলগী লোলদা ত্রেনিং তৌবগী পোৎলম শেম-শাদুনা মখোয়গী মশাগী রাজ্য মক্তদা ত্রেনিং পীগদবনি অমসুং মসিগী পথাপ অমসু শেমগদবনি। এন.সি.সি., এন.এস.এস., হোম গার্দনা হায়রিবশিং অসি পুন্সিন্দ্রিবা মখৈ ভলন্তিয়র ফংবা ৱাগনি অমসুং ঐখোয়গী স্কিমগী মায় পাকপা হায়বসিনা লৈবাক্কী অপীকপা মফম অমদা দিজাজতর অমা হেক্তা থোকপা মতমদা, ঐখোয়গী ত্রেন তৌরবা মীওইশিং মফমদুদা লৈহনবনা ওইগনি। মহাক মশামক্না এন.দি.আর.এফ.কী থবক পাংথোক্কদবনি অমসুং এস.দি.আর.এফ. অমসুং এন.দি.আর.এফ.না য়ৌশিল্লকত্রিবা ফাওবা, মহাক্না ফিভম অদুবু শেন্নগদবনি।