Ministry of Railways
Gati Shakti Cargo Terminals
06 APR 2022 2:18PM by PIB Delhi
In order to boost investment from industry in development of additional terminals for handling rail cargos, a new ‘Gati Shakti Multi-Modal Cargo Terminal (GCT)’ policy has been launched on 15.12.2021. The locations for GCTs are being identified/finalized on the basis of demand from industry and potential of Cargo Traffic. So far, 6 GCTs have already been commissioned and around 74 more locations have been provisionally identified for development of GCTs. The State-wise details of the provisionally identified locations in the country are as under :
SN
Name of State
Locations for GCTs identified
1
Andhra Pradesh
4
2
Assam
2
3
Bihar
8
4
Chhattisgarh
1
5
Delhi
1
6
Gujarat
3
7
Haryana
2
8
Jharkhand
4
9
Karnataka
3
10
Kerala
1
11
Madhya Pradesh
1
12
Maharashtra
11
13
Odisha
4
14
Punjab
6
15
Tamil Nadu
3
16
Telangana
5
17
Uttar Pradesh
10
18
Uttarakhand
1
19
West Bengal
4
The salient features of Gati Shakti Cargo Terminals (GCTs) are as under –
•
• Simplified application and approval process, for quick and hassle-free approvals.
• No departmental charges will be levied on the applicant.
• No Land License Fees to be charged for the Railway land used for connectivity.
• No cost of commercial staff to be charged
• All common-user traffic facilities at the serving station to be constructed and maintained by Railway
• For Terminals giving 1 MT or more outward traffic, cost of mid-section Block Hut/ Block station to be reimbursed as 10% freight rebate.
• Maintenance of all assets (track, signalling, OHE) by Railway at its own cost, excluding the yard and loading/unloading lines
• Railway will reserve the right to grant connectivity to another Terminal(s) from such portions of track being maintained by Railway
It has been targeted to set up 100 GCTs within the next three financial years i.e. 2022-23, 2023-24 and 2024-25.
This information was given by the Minister of Railways, Communications and Electronic & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw in a written reply to a question in Lok Sabha today.

রেলৱে মন্ত্রালয়
গতি শক্তি কার্গো তর্মিনেল
06 APR 2022 2:18PM by PIB Imphal
রেল কার্গোশিং শেন্ননবগীদমক্তা অহেনবা তর্মিনেল কয়া শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক্তা ইন্দস্ত্রীশিংদগী ইনভেস্তমেন্ত লাকপা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ১৫/১২/২০২১দা অনৌবা ‘গতি শক্তি মলতি-মোদেল কার্গো তর্মিনেল (জি.সি.তি.)’ পোলিসী অমা হৌদোকখ্রে। জি.সি.তি.শিংগী লৈফমশিংবু ইন্দস্ত্রীগী অপাম্বা অমসুং কার্গো ত্রাফিক্কী মতিক্তা য়ুম্ফম ওইরগা শকখঙখি/লেপখি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, জি.সি.তি. ৬তি থবক তৌবা হৌরে অমসুং মফম ৭৪ হেনববুনা জি.সি.তি. শেমগৎনবগীদমক্তা প্রোভিজনেল ওইনা শকখঙলে। প্রোভিজনেল ওইনা শকখঙলবা লৈবাক্কী মফমশিংগী রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরিঃ
মথং-মনাও
রাজ্য মমিং
শকখঙলবা জি.সি.তি.গী লৈফম
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৪
২
অসম
২
৩
বিহার
৮
৪
ছতিসগর
১
৫
দিল্লী
১
৬
গুজরাত
৩
৭
হরিয়ানা
২
৮
ঝার্খন্দ
৪
৯
কর্নাতকা
৩
১০
কেরলা
১
১১
মধ্য প্রদেশ
১
১২
মহারাস্ত্রা
১১
১৩
ওরিশা
৪
১৪
পঞ্জাব
৬
১৫
তমিল নাদু
৩
১৬
তেলঙ্গানা
৫
১৭
উত্তর প্রদেশ
১০
১৮
উত্তরাখন্দ
১
১৯
নোংচুপ বেঙ্গোল
৪
গতি শক্তি কার্গো তর্মিনেল (জি.সি.তি.)শিংগী মশক থোকপা ৱাফম মখাদা পীরিঃ
-
- অথুবা মতমদা অমসুং অয়েৎপা লৈতনা এপ্রুবেল পীনবগীদমক্তা এপ্লিকেসন অমসুং এপ্রিবেল পীবগী লাইথোকহল্লবা থৌওং।
- এপ্লিকেন্ত খুদিংদগী বিভাগকী ওইবা শেল অমত্তা লৌরোই।
- কন্নেক্তিবিতীগীদমক্তা রেলৱেগী মফম শিজিন্নবগীদমক্তা লেন্দ লাইসেন্স ফী অমত্তা লৌরোই।
- কম্মর্সিএল স্তাফকী শেল অমত্তা লৌরোই।
- সর্বিং স্তেসন্দা লৈগদৌরিবা কম্মন-য়ুজর ত্রাফিক ফেসিলিতীশিংবু রেলৱেনা শেম-শাদুনা শেন্নগনি।
- এম.তি. ১ অমসুং অহেনবা আউতৱার্দ ত্রাফিক পীবা তর্মিনেলশিংগী ওইনা, মিদ-সেক্সন ব্লোক হত/ব্লোক স্তেসনগী অচঙবা মমলবু ১০% ফ্রৈত রিবেত ওইনা হন্দোক্কনি।
- য়ার্দ অমসুং লোদিং/অনলোদিং লাইন নত্তনা এসেত (ত্রেক, সিগ্নেল তৌবা, ও.ঐচ.ই.) খুদিংবু রেলৱেনা মশাগী শেল পুথোক্তুনা শেন্নগনি।
- রেলৱেনা শেন্নরিবা অসিগুম্বা ত্রেক অমদগী অতোপ্পা তর্মিনেল অমদা কন্নেক্তিবিতী পীবগী হক্তি রেলৱেগী মনাক্তা লৈগনি।
মথংগী শেনবা চহি অহুম, হায়বদি- ২০২২-২৩, ২০২৩-২৪ অমসুং ২০২৪-২৫গী মনুংদা জি.সি.তি. ১০০ শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
ৱারোল অসি রেলৱে, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনী বৈশ্নবনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।