|
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
নুপীশিংনা এম.এস.এম.ই.দা শরুক য়াবা
31 MAR 2022 12:52PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা চাইলদ সেক্স রেসিও (সি.এস.আর.)দা হন্থরক্লিবা অমসুং পুন্সিগী শুরোন মখা তানা চত্থবগী পথাপ্তা নুপীমচাশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগা মরী লৈনবা শিংনবা কয়াবু মাইয়োক্ননবগীদমক্তা জনুৱারী ২০১৫দা বেতি বচাও, বেতি পরহাও (বি.বি.বি.পি.) স্কিম হৌদোকখি। বি.বি.বি.পি. স্কিমগী পান্দমদি নুপী মচাশিংবু শোইদনা হিংহনবা অমসুং ঙাক শেনবগা লোয়ননা মখোয়গী মহৈ মশিং তম্বা অমসুং পুন্সিগী লমদা শরুক য়াহন্নবগীদমক্তা জেন্দরদা অচান মীরায় খায়দুনা অখন্নবা সেক্স হাত্তোকপা থিংবনি।
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মিদিয়ম ইন্তর্প্রাইস (এম.এস.এম.ই.)গী রেজিস্ত্রেসন তৌনবা হান্না চৎনরম্বা উদ্যোগ আধার মেমোরেন্দন মেনবগী থৌওংবু সরকারনা জুলাই ২০২০দা উদ্যম রেজিস্ত্রেসন্না মহুৎ শিলহনখি। নুপীনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ই.না উদ্যম রেসজিস্ত্রেসন পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরকপগী মশিংনা মশক থোক্না হেনগৎলে। ইং ২০২০-২১দা পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌরকখিবা নুপীনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ই. মশিংনা লাখ ৪.৯ ওইখিবদা, ইং ২০২১-২২ (২৮/৩/২০২২ ফাওবদা) নুপীনা মপু ওইবা এম.এস.এম.ই. চাউরাকপা লখা ৮.৫৯না রেজিস্তর তৌরকখি।
রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াদা লৈবা দেতাগী মতুং ইন্না, ৩১/৩/২০২১ ফাওবগী ওইনা, লৈবাক্কী সেদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংদা লৈবা অপুনবা একাউন্ত মশিং করোর ২১১.৬৫গী মনুংদগী একাউন্ত করোর ৭০.৬৪দি নুপী ঙাক্তনি।
প্রধান মন্ত্রী মুদ্র য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.)না ইং ২০১৫দগী হেক হৌখিবদগী স্কিম অসিগী মখাদা নুপী ওন্তোপ্রিনরশিংদা লোন পীথখিবগী রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সরদা পীরি।
এনেক্সর-১
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.) – রাজ্যগী ওইবা পাউদম
(০৮.০৪.২০১৫ দগী ২৫.০২.২০২২ ফাওবগী অপুনবা )
(শেনফম- লুপা করোরদা)
অপুনবা
নুপী (অপুনবগী মনুংদগী)
মথং-মনাও
রাজ্য
একাউন্ত মশিং
কায়থখিবা শেনফম
থাদোকখিবা শেনফম
একাউন্ত মশিং
কায়থখিবা শেনফম
থাদোকখিবা শেনফম
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
৪৪,২৪০
৭৪৯
৭৩০
৮,০৯৮
১২৭
১২২
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৫৮,১৩,৪৫৬
৬৭,১৭৭
৬৪,০১৮
১৮,৩২,৫৩১
১৪,৫৩৩
১৩,৮৫৮
৩
অরুনাচাল প্রদেশ
৬৯,৪৫৫
৭৮১
৭৫০
৭,৭২৮
১১৮
১০৯
৪
অসম
৯১,৯০,০৮৬
৪২,৩০৫
৪১,১৫৮
৫২,৩০,৯১৪
১৯,৬৪০
১৯,৪০৬
৫
বিহার
৩,৩৬,৫২,৫২৭
১,৩৮,০৭৭
১,৩১,৩৭১
২,৩৪,২৯,৪৫৫
৭৭,৬৬০
৭৩,৭১৭
৬
চান্দিগর
১,৪৫,৯৯৪
২,৩২১
২,২৪২
৪৩,২৬৭
৩০৪
২৯০
৭
ছতিসগর
৬৭,০০,৫২৫
৩৪,৫৩৮
৩২,৯৫২
৪২,৯৯,৮৮৯
১৪,০৬০
১৩,৩৫৬
৮
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
১৯,২৬৭
২৬০
২৫৪
১৩,০৮৬
৯৫
৯৩
৯
দামন অমসুং দ্যু
৬,১৮৩
১৩৫
১১৯
১,৩৪৯
১৬
১৪
১০
দিল্লী
২৬,৪২,২৯৭
২৮,০৪০
২৭,৩৪০
১৭,২৩,৮৭২
৭,০৬৭
৬,৯৩৮
১১
গোৱা
২,৬৬,১৯০
৩,২১১
৩,০৩২
১,১৯,০৬৯
৮২১
৭৭৮
১২
গুজরাত
১,০৩,০২,২৬২
৭৩,১৮৮
৭১,৯২৬
৬২,৭৭,৮৬৫
২৩,৮৮০
২৩,৫৯৮
১৩
হরিয়ানা
৬৩,৪৪,৪৭১
৪১,৮৮২
৪০,৫৩৫
৪০,৯৯,৪২৯
১৪,৭৪১
১৪,৩৫১
১৪
হিমাচর প্রদেশ
৭,০৬,১৫১
১৩,০২১
১২,১৬৬
২,৩৮,১৪৮
১,৯১৫
১,৬৫৭
১৫
ঝার্খন্দ
৯৩,৬৪,৫১০
৪২,৮৫৬
৪১,৪৬১
৭০,৩৫,৫৫৫
২১,৬১৩
২১,১৮২
১৬
কর্নাতকা
৩,২৭,০৯,৪৭৭
১,৭০,৭৭০
১,৬৭,৩০২
২,২৪,৯১,৭৩৬
৭৩,৮৯১
৭২,৭৪৬
১৭
কেরলা
১,১৩,৪৩,১৩৮
৬৬,৪১৭
৬৫,২০৮
৭৮,৭০,৩০৪
২৭,৭১৩
২৭,৩০৬
১৮
লক্ষদ্বীপ
৬,১২৬
৭৭
৭০
১,৪৩৯
১৩
১১
১৯
মধ্য প্রদেশ
২,০৭,৭৭,৬৩৫
১,০৩,৩৮৬
৯৯,৮৯৩
১,৪৫,২২,৭৫০
৪৫,৮৫৫
৪৪,৯০৬
২০
মহারাস্ত্রা
২,৬৮,৭৯,৬৩৭
১,৫৩,৫২১
১,৫০,১০১
২,১১,১৪,১৯৪
৮৫,৮৩৪
৬৭,০৫৩
২১
মনিপুর
৩,৫৭,৯৩৪
১,৯৫৬
১,৮২৯
১,৩৬,১১৪
৬৯৮
৬৫১
২২
মেঘালয়
২,০৪,৭৪৩
১,৬৭০
১,৬২৫
১,০৭,৩২৫
৫৬৭
৫৫৩
২৩
মিজোরম
৮৩,৯৭২
১,২৪৬
১,১৩৯
৪১,৪১৮
৪৭৫
৪৩০
২৪
নাগালেন্দ
৯১,৯০৪
১,১০২
১,০১৭
৬০,৬০৯
৪৪৮
৪১৬
২৫
ওরিশা
২,৩০,৩৬,০২৩
৮৪,৯৭২
৮২,৪৯৯
১,৮০,৮৪,৩০৯
৪৯,৫৯৩
৪৮,৪৬১
২৬
পোন্দিচেরী
৯,০৩,৭৬৫
৫,০৬১
৪,৯৮৬
৬,৮২,০১০
২,৭৪৩
২,৭০৫
২৭
পঞ্জাব
৬৬,৩৭,৮০৫
৪৬,০২২
৪৪,৪৩৭
৩৫,৯৫,৪৯১
১৩,০২২
১২,৫৮৩
২৮
রাজস্থান
১,৪৫,২০,২৮৮
৯৯,৩৪৭
৯৭,১৬৬
৯০,৯৯,৮৬৪
৩০,৯৫৯
৩০,৩২০
২৯
সিক্কিম
১,১৮,৭৭২
৯৮৩
৯৪৮
৪৩,৪২০
৩০৩
২৯১
৩০
তমিল নাদু
৪,০৩,০৮,৪৪৮
১,৮৫,২৯৫
১,৮২,৮০৬
২,৬৪,৪৬,৭৩৭
৮৯,৯৮৮
৮৯,২৩৫
৩১
তেলঙ্গানা
৫০,৯৪,৭১২
৪২,৯৩২
৪১,৯৯৬
২৮,৪৯,৬৬২
১৩,২৮১
১৩,১০৩
৩২
ত্রিপুরা
২১,৪৮,৮৭৩
১০,১১২
৯,৮৫৩
১৪,২১,৬৯৮
৫,৮৮৪
৫,৮২৯
৩৩
উত্তর প্রদেশ
৩,০৯,১১,৯৫৭
১,৬২,০২০
১,৫৫,৫৬৬
১,৮৬,৫১,৩৩৬
৬০,১২১
৫৮,৫২৯
৩৪
উত্তরাখন্দ
২০,৭৯,৮৬৮
১৭,৬৯১
১৭,০৩৩
১৩,৩৫,০৩৮
৫,২৫৩
৫,০৯৭
৩৫
নোংচুপ বেঙ্গোল
৩,৩৯,৭৮,৯৪৪
১,৫২,২৬২
১,৪৮,৬৪৪
২,৭১,০৬,১৩৮
৯৩,১৭৫
৯১,৩১৪
৩৬
জম্মু অমসুং কশ্মির য়ুনিয়ন তেরিতোরী
১০,৫৯,৯৬৫
২২,৮৭৮
২২,২৩৮
২,২৫,০২৮
৩,৭৩৩
৩,৬০৩
৩৭
লদাখ তেরিতোরী
৩০,৫৭০
৯৯৫
৯৭৬
৭,৭৭৭
২০২
১৯৭
অপুনবা
৩৩,৮৫,৫২,১৭০
১৮,১৯,২৫৬.৫০
১৭,৬৭,৩৮৩.৩২
২৩,০২,৫৪,৬৫২
৮,০০,৩৩৯.৬১
৭,৬৪,৮১০.২৮
পাউ ফংফমঃ মুদ্রা পোর্তেলদা মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিত্যুসন (এম.এল.আই.)না অপ্লোদ তৌরকা দেতাগী মতুং ইনবা
ৱারোল অসি মাইক্রো, স্মোল অমসুং মিদিয়ম ইন্তর্প্রাইসকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ ভর্মানা লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Participation of Women in MSMEs
31 MAR 2022 12:52PM by PIB Delhi
Government of India launched the Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme in January 2015 to address the issue of decline in Child Sex Ratio (CSR) and related issues of empowerment of girls over a life cycle continuum. The objectives of BBBP scheme are to prevent gender biased sex selective elimination, to ensure survival and protection of the girl child, and to ensure education and participation of the girl child.
Government replaced the erstwhile process of filing of Udyog Adhaar Memorandum for registration of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) with Udyam Registration in July 2020. The number of women led MSMEs registered on Udyam Registration Portal has witnessed a substantial increase. While 4.9 lakh women led MSMEs registered on the portal during the year 2020-21, about 8.59 lakh women led MSMEs registered during the year 2021-22 (upto 28.03.2022).
As per data available with the Reserve Bank of India, as on 31.3.2021, out of a total number of 211.65 crore accounts in scheduled commercial banks of the country, 70.64 crore accounts belong to female account holders.
The State wise details of loans extended to women entrepreneurs under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) since inception of the scheme in 2015 is given in Annexure.
Annexure-I
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY)- STATEWISE CATEGORY-WISE REPORT-
(Cumulative from 08.04.2015 to 25.02.2022 )
(Amount Rs. in Crore)
TOTAL
Women (Out of Total)
Sr No
State Name
No. of A/Cs
Sanctioned Amount
Disbursed Amount
No. of A/Cs
Sanctioned Amount
Disbursed Amount
1
Andaman and Nicobar Islands
44,240
749
730
8,098
127
122
2
Andhra Pradesh
58,13,456
67,177
64,018
18,32,531
14,533
13,858
3
Arunachal Pradesh
69,455
781
750
7,728
118
109
4
Assam
91,90,086
42,305
41,158
52,30,914
19,640
19,406
5
Bihar
3,36,52,527
1,38,077
1,31,371
2,34,29,455
77,660
73,717
6
Chandigarh
1,45,994
2,321
2,242
43,267
304
290
7
Chhattisgarh
67,00,525
34,538
32,952
42,99,889
14,060
13,356
8
Dadra and Nagar Haveli
19,267
260
254
13,086
95
93
9
Daman and Diu
6,183
135
119
1,349
16
14
10
Delhi
26,42,297
28,040
27,340
17,23,872
7,067
6,938
11
Goa
2,66,190
3,211
3,032
1,19,069
821
778
12
Gujarat
1,03,02,262
73,188
71,926
62,77,865
23,880
23,598
13
Haryana
63,44,471
41,882
40,535
40,99,429
14,741
14,351
14
Himachal Pradesh
7,06,151
13,021
12,166
2,38,148
1,915
1,657
15
Jharkhand
93,64,510
42,856
41,461
70,35,555
21,613
21,182
16
Karnataka
3,27,09,477
1,70,770
1,67,302
2,24,91,736
73,891
72,746
17
Kerala
1,13,43,138
66,417
65,208
78,70,304
27,713
27,306
18
Lakshadweep
6,126
77
70
1,439
13
11
19
Madhya Pradesh
2,07,77,635
1,03,386
99,893
1,45,22,750
45,855
44,906
20
Maharashtra
2,68,79,637
1,53,521
1,50,101
2,11,14,194
85,834
67,053
21
Manipur
3,57,934
1,956
1,829
1,36,114
698
651
22
Meghalaya
2,04,743
1,670
1,625
1,07,325
567
553
23
Mizoram
83,972
1,246
1,139
41,418
475
430
24
Nagaland
91,904
1,102
1,017
60,609
448
416
25
Odisha
2,30,36,023
84,972
82,499
1,80,84,309
49,593
48,461
26
Pondicherry
9,03,765
5,061
4,986
6,82,010
2,743
2,705
27
Punjab
66,37,805
46,022
44,437
35,95,491
13,022
12,583
28
Rajasthan
1,45,20,288
99,347
97,166
90,99,864
30,959
30,320
29
Sikkim
1,18,772
983
948
43,420
303
291
30
Tamil Nadu
4,03,08,448
1,85,295
1,82,806
2,64,46,737
89,988
89,235
31
Telangana
50,94,712
42,932
41,996
28,49,662
13,281
13,103
32
Tripura
21,48,873
10,112
9,853
14,21,698
5,884
5,829
33
Uttar Pradesh
3,09,11,957
1,62,020
1,55,566
1,86,51,336
60,121
58,529
34
Uttarakhand
20,79,868
17,691
17,033
13,35,038
5,253
5,097
35
West Bengal
3,39,78,944
1,52,262
1,48,644
2,71,06,138
93,175
91,314
36
Union Territory of Jammu and Kashmir
10,59,965
22,878
22,238
2,25,028
3,733
3,603
37
Union Territory of Ladakh
30,570
995
976
7,777
202
197
TOTAL
33,85,52,170
18,19,256.50
17,67,383.32
23,02,54,652
8,00,339.61
7,64,810.28
Source: As per data uploaded by Member Lending Institutions (MLIs) on Mudra Portal
This information was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply to the Lok Sabha.