আয়ুশ
মন্ত্রীমন্দলনা ভারত্তা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ওফ ত্রেদিস্নেল মেদিসিন লিংখৎপদা অয়াবা পীখ্রে
09 MAR 2022 1:34PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেয়র লৌবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ভারত সরকার অমসুং ৱার্লদ হেলথ ওর্গানাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী মরক্তা য়ুম্বু ওইবা লৈবাক অমা ওইনা সহী তৌনদুনা গুজরাতকী জামনগরদা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ওফ ত্রেদিস্নেল মেদিসিন (দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম.) লিংখৎপদা অয়াবা পীখ্রে।
দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম. অসি আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা জামনগরদা লিংখৎলগনি। হায়রিবা অসি মালেম শিনবা থুংবগী ওইনা অহানবা অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী অমত্তা ঙাইরবা গ্লোবেল আউতপোস্ত সেন্তর (ওফিস) ওইরগনি।
কান্নবশিং:
1. মালেম শিনবা থুংনা আয়ুশ সিস্তেমগী মফম অমা কনবা
2. ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগা মরী লৈনবা গ্লোবেল হেলথ মচাকশিংগী লুচিং অমা পীবা
3. ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী অফবা, শোই-ঙামদবা অমসুং মায় পাক্না পুথোকপা, এসেসিবিলিতী অমসুং মরম চানা শিজিন্নবা শোইদনা ওইহনবা।
4. দেতা অন্দরতেকিং এনালাইতিক্স খোমগৎপা অমসুং এসেসেস ইম্পেক্তকী, তেক্নেনিকগী লমদা, তুলশিং অমসুং মেথোদোলোজীজগী নোর্মশিং, স্তেন্দার্দশিং অমসুং লমজিং লমতাকশিং শেমগৎপা। হান্না লৈরবা তি.এম.দেতা বেঙ্কশিং, ভর্চুএল লাইব্রেরীশিং অমসুং একাদেমীক অমসুং রিসর্স ইন্সতিত্যুৎশিংগা খুৎশম্নদুনা দবল্যু.ঐচ.ও. তি.এম. ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর শাগৎপা।
5. কেম্পস, রেসিদেন্সিএল, নত্ত্রগা ৱেব-বেজ অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. একাদেমী অমসুং অতোপ্পা স্ত্রাতেজিক্কা লোয়ননা পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা মরী লৈনবা ওবজেক্তিব অমসুং কন্দক্তি ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংগী লমদা অখন্নবা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং শেমগৎপা।
ৱার্ল্দ হেলথ ওর্গানাইজেসনগী জেনেরেল দাইরেক্তর, দাঃ তেদ্রোস অধানোম ঘবেরেয়েসস্না ইকাই খুম্নজরিবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী য়াওদুনা ২০২০গী নবেম্বরগী ১৩দা ৫শুবা আয়ুর্বেদা দেগী থৌরমদা ভারত্তা দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম. লিংখৎনবা লাওথোকখি। ইকাই খুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা দবল্যু.ঐচ.ও.গী খোঙথাং অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম.না মালেমগী ওইবা নুঙাই য়াইফবা, হেন্না ফবা খুদম অমা – ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী বেজ রিসর্স, ত্রেনিং অমসুং এৱারনেসকী সেন্তর অমা ওইনা ফাওগৎলগনি।
সেন্তর অসি লিংখৎপগী কোওর্দিনেসন, একজিক্যুসন অমসুং এক্তিবিতীশিং য়েংশিনবগী জোইন্ত তাক্স ফোর্স (জে.তি.এফ.) অমা শেমখ্রে। জে.তি.এফ. অসি ভারত সরকার, পর্মানেন্ত মিসন ওফ ইন্দিয়া, জেনেভা অমসুং ৱার্ল্দ হেলথ ওর্গানাইজেসনগী মিহুৎশিং য়াওরি। মসিগী মিৎয়েং মখাদা, মপুং ফানা মথৌ পাংথোকপা দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম.গী আইদেন্তিফাইদ তেক্ননিকেল এক্তিবিতীশিং অমসুং প্লান্নিং পাংথোক্নবা গুজরাত্তা লৈবা জামনগরগী আই.তি.আর.এ.দা ইন্তেরিম ওফিস অমা লিংখৎখ্রে।
ইন্তেরিম ওফিস অসিনা পাম্লিবা অসি দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম.গী মেন ওফিস লিংখৎনবগীদমক সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত অমসুং মেনেজমেন্ত অমসুং ক্রোস-কত্তিং ফংসনশিং, ব্যুজিনেস ওপরেসন অমসুং এদমিনিস্ত্রেসন প্রোসেসকী মাংলোম য়েংবা অমগা লোয়ননা কোচ্রেন, দবল্যু.ঐচ.ও. জি.পি.দবল্যু. ১৩ (ৱার্ক ২০১৯-২০২৩গী তরাহুমদোই শুবা জেনেরেল প্রোগ্রাম) শিনবা থুংনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন দেতাদা গ্লোবেল সর্বে অমসুং সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত পান্দমশিং, ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সোসিও-কলচরেল অমসুং বাইওদাইবর্সিতী হেরিতেজ লোয়ননা খুৎশম্নদুনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন, সিস্তেমেতিক রিভ্যুশিংগী ইবিদেন্স অমসুং ইনোবেসন. আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সকী পাক-চাওনা দেলিবর তৌবা অসিনি।
দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম.না ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগা মরী লৈনবা গ্লোবেল হেলথ মেত্তর পুম্বদা লুচিংবা অমা ওইবা লোয়ন-লোয়ননা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন রিসর্স, প্রাক্তিসেস অমসুং পব্লিক হেলথকা মরী লৈনবা পোলিসী কয়া অমা শেম্বদা মেম্বর ওইবা লৈবাকশিংদা অহেনবা মতেং পাংলগনি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না দবল্যু.ঐচ.ও.গা ইন্তর্নেস্নেল ক্লাসিফিকেসন ওফ দিজিজ-১১, এম.-য়োগাগুম্বা এপ শেমগৎপা, ইন্তর্নেস্নেল ফার্মাকোপিয়া ওফ হর্বেল মেদিসিন (আই.পি.ঐচ.এম.) অমসুং অতোপ্পা রিসর্স স্তদিজ অসিনচিংবগী থবক্তা মতেং পাংবগী ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী পন্দুপ্তা অনিশুবা মোদ্যুল অমা হৌদোক্তুনা, আয়ুর্বেদৈ অমসুং য়ুনানি সিস্তেমগী ত্রেনিং অমসুং প্রাক্তিস্তা বেঞ্চমার্ক দোক্যুমেন্তশিং শেমগৎপা য়াওনা থবক থৌরম কয়াদা খুৎশম্নরি।
ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসি হকচাং ফবা অমসুং তেক্ত-কাইদনা থম্বদা হেলথ কেয়র দেলিবরী সিস্তেম অমসুং মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবগী য়াম্না মরু ওইবা য়ুম্বী অমনি। সেফ অমসুং ইফেক্তিব ত্রেদিস্নেল মেদিসিন্না ২০৩০দা মালেম অসিনা লেঙদবা চাউখৎ থৌরাং অমগী পান্দমগীদমক চহি ১০গী মাইলস্তোন চংশিলকপগা লোয়ননা অফবা তঙাইফদবা হেলথ কেয়র সর্বিসশিং অমসুং তেক্ত-কাইদবা, ইফেক্তিব অমসুং অহোংবা তঙাইফদবা মেদিসিনশিং মীয়ামদা ফংহনবদা শিংথানিঙাই ওইরবা থৌদাং অমা লৌরগনি। দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম.না মখোয়-মখোয়গী লৈবাকশিংদা রেগুলেতিং, ইন্তিগ্রেতিং অমসুং মখা তানা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মফম শেম্বদা লৈবাকশিংনা থেংনরিবা অৱাবা কয়া অমা মশক খঙদোক্কনি।
হৌজিক লাক্লিবা দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম. অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.গা লোয়না পুন্না লৌখৎমিন্নবা অতৈ অতোপ্পা খোঙথাং কয়ানা মালেম পুম্বদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মফম অমা কনবদা ভারত্তা মতেং ওইরগনি।