প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ৱেস্ত বেঙ্গলগী স্রীধাম থাকুরনাগরদা পাংথোকখিবা মাতু্আ ধর্মা মহা মেলাদা থমখিবা ৱারোল
29 MAR 2022 10:25PM by PIB Imphal
জয় হরি বোল! জয় হরি বোল! শ্রী শ্রী হরিচান্দ থাকুরের, দুশো-এগারো তমো, অবির‍্যাও তিথি উপো-লোকখে, অংকোল পনর্থী, শাধু গোশাই, পাগোল, দৌলাপন্তি, ও মতুআ মাইদের, জানাই আনতোরিক সুভেক্সা অভিনন্দন ও নামোস্কার!
কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা ঐগা থবক তৌমিন্নরিবশিং অমসুং ওল ইন্দিয়া মতুআ মহাসংঘগী সংঘাধিপতি, শ্রী শান্তনু থাকুর জী, শ্রী মঞ্জুল কৃষ্ন থাকুর জী, শ্রীমতি সবিরানি থাকুর জী, স্রী সুব্রতা থাকুর জী, শ্রী রবিন্দ্রনাথ ৱিশ্বাস জী, অতোপ্পা দিগ্নিতররীশিং অমসুং মশিং য়াম্না তিল্লিবা ইচে-ইচলশিং অমসুং ঐগী নুংশিজরবা ইয়াম্বা-ইনাওশিং!
মমাংগী চহিগী ওরাকান্দিদা শ্রী শ্রী গুরুচান্দ থাকুর জী অমসুং য়াম্না মমিং লৈরবা মতুআগী চৎনবীবু ইকাইখুম্নবা উৎপা ফংজবা হায়বসি ঐগী ওইনদি য়াম্না লাইবক ফবনি। ঙসি থাকুরৱারীগুম্বা মহাতীর্থদা নখোয় ময়ামদা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ৱারী-ৱাতাই শানবগী খুদোংচাবা ফংলে। নখোয় ময়ামগা উনবগী খুদোংচাবা ফংলে। ঐহাক্না ওরাকান্দি চৎলুবা মতমদা, মফম অদুদা ঐহাক্না ঐগী ওইবা কয়া অমা ফংখি, থৌজাল কয়া অমা ফংখি। অমসুং থাকুরবারিনদি মতম চুপ্পদা ঐগীনি হায়বগী ৱাখল্লোন পোহল্লি অমসুং ঐহাকপু নুংশি-চানননা তৌবীরকখি
মরুপশিং,
মসিগী মতুআ ধর্মিয়ো মহামেলা অসি মতুআ চৎনবীবু ইকাই-খুম্নবা উৎপগী নুমিৎনি। শ্রী শ্রী হরিচান্দ থাকুরনা থম্লম্বা ভেল্যুশিং অসিগীদমক্তা থাজবা উৎনবগী থৌরম্নি। মসিবু গুরুচান্দ থাকু জী অমসুং বোরো মানা এমপাৱর তৌরম্বনি অমসুং ঙসিদি শান্তনু জীগী মতেংদগী মসিগী চৎনবী অসি হৌজিক্তি অমুক হেন্না মতিক মগুন লৈহল্লে। অমত্তা ওইবা, ভরতমচা ওইবগী শক্তম, ইশাগী থাজববু ঙাক্না চত্তুনা মতম অসিগী অনৌবা য়াওল খোংথাং য়াওমিন্নবা, হায়রিবা পরা অশসি মতুআ চৎনবীদগী তম্লিবনি। হৌজিক্কী মতম অসিগী ওইবা ইশাগী ওইজবা থিবদা হাৎন-শুনবা থোকপা থেংনরি, সমাজদা তোখাই-তোখাই তানবা হোৎনরিবা মতম অসিদা, লোল অমসুং মফমগী মতুং ইন্না খেৎনবা থম্বগী ৱাখল্লোন উবা ফংই, মরম অদুনআ শ্রী শ্রী হরিচন্দ জীগী পুনশি, মহাক্কী ফিলোসোফী অদু অমুক্কা হেন্না মরু ওইরকএ। মরম অদুনা মসিগী মেলা অসিনা এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী ভেল্যুশিং অসিবু অমু্ক্কসু হেন্না চেৎশিনহল্লগনি।
ইয়াম্বা-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ঐখোয়না য়াম্না তোইনা ঐখোয়গী সন্সকৃতি অমসুং সভ্যতা অসি য়াম্না ফজৈ, য়াম্না ফাওই হায়না হায়। মসিনা ফাওরিবগী মরম অসি মসিদা লেপ্পা লৈতনা চত্থবা, ইচে অমগুম্না লেপ্তনা চেনবা, মসিদা মশানা মশংবু এমপাৱর তৌবগী মতিক লৈজৈ। মসি তুরেল অমগুম্বনি, মশানা মশাগী লম্বি শেমজৈ, লম্বেলদা অথিংবা–অপনবা লাকপশিং অদুগী মতুং ইন্না মশা-মথন্তনা অহোংবা পুরকই। সমাজদা পুরকপা অহোংবগী ঈচেলবু লেপহনখিদবা শ্রী শ্রী হরিচন্দ থাকুরগুম্বা সমাজদা অহোংবা পুরকপশিংদা মসিগী মশক নাইবা অচৌবা থবক অসিগী ক্রেদিৎ য়াম্না চাউনা লৈ। শ্রী শ্রী হরিচন্দ থাকুরনা হায়রম্বশিং অদুবু খঙবশিং, ‘হরি-লিলা-অমৃতো’গী স্লোগ থিবশিংনা, মশানা চহি চা কয়া মাংজৌননা উবা ফংলে হায়না হায়গনি। অদু নত্রবদি ঙসি জেন্দর সীস্তেমগী মতাংদা মালেম অসিনা ৱারী শারিবা অসিবু হরিচন্দ থাকুর জীনা ১৮শুবা চহি চাদা মশাগী মিসন ওইনা ওইহনখি। মহাক্না নুপীশিংগী মহৈ-মশিং ফাওবগী হক্কী মতাংদা খোল্লাও লাওখি, ইমা-ইবেনশিং, ইচে-ইচলশিং, ইচানুপীশিংগী ইজৎপু সমাজ অসিগী ৱাখল্লোনদা খুমাং চাউশিনহন্নবা হোৎনখি। মসিগী মতম অসিদা মহাক্না নুপীগী কোর্ত অমসুং নুপীমচাশিংগীদমক্তা স্কুলগুম্বা থবকশিং অসি তৌখি মসিনা মহাক্কী ভিজন অমসুং মহাক্কী মিসন অদু করিনো হায়বা মশক তাকই।
ইয়াম্বা-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ঙসি ভারতনা বেতি বচা্, বেতি পর্হাওগী অভিয়ান্না মাইপাকপা পুরক্লবা মতম, ইমা-ইবেনশিং, ইচে-ইচলশিং, ইচানুপীশিংগী লু-নানবা, হকশেল অমসুং মশাগী ইজৎপু ইকাইখুম্নবীবা, স্কুলশিং-কোলেজশিংদা ইচানুপীশিংনা মখোয়গী পোতেন্সিয়েল অদু মশানা খঙজবা মতমদা, সমাজ অসিগী হীরম কবাদা ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা ইচানুপাশিংগা লেং মান্ননা লৈবাক অসি সশেম্বদা শরুক য়াবা মতমদা, ঐখোয়না তশেংনা শ্রী শ্রীহরিচন্দ থাকুর জীগুম্বা য়াম্না অফাওবা মীশক অসিবু ইকাই খুম্নবীরে হায়না লৌগনি। সরকারনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাসতা য়ুমফম ওইরগা সরকারগী স্কীম পুম্নমক মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহল্লি, মীয়ামগী হোৎনবশিংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী পাঙ্গল ওইরকপা মতম অদুদা ঐখোয়না ময়াম পুম্নমক কোনবা সমাজ অমা শেম্বগী মাইকৈদা খোং থাংজিল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংদা মতুআ সমাজনা শরুক য়াবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা কেন্দ্র সরকারনা সমাজ অসিগা মরী লৈনবা ইমুং খুদিংমক্কী পুনশি অদু কোম্না হিংনবা অঙম্বা হোৎনরি। কেন্দ্র সরকারগী মীয়মাগী য়াইফনবগী স্কীম খুদিংমক খোংজেল য়াংনা মুতুআগী ইমুংশিংদা খোংজেল য়াংনা য়ৌহন্নবা রাজ্য সরকারশিংদা তকশিল্লি। চেক্কী য়ুম, তোতিদগী ঈশিং, রেশনশিং লেম্না পীবা, চহি ৬০গী মতুংদা পেন্সন, লুপা লাখ কয়াগী ইন্সুরেন্স, অসিগুম্বা স্কীমশিং অসিগী মনুংদা ইমুং চাদা চামা য়াওহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি।
মরুপশিং,
শ্রী শ্রী হরিচন্দ থাকুর জীনা আজাদি কা অমৃত কালদা ভারতকী ভারতমচাশিংগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা অনৌবা পাউজেল অমা পীবীরম্মি। মহাক্না থৌজাল লৈরবা মিনুংশিগা লোইননা ঐখোয়বু ঐখোয়গী ইথৌদাংশিং অসিগীদমক্তা খঙহনবীরে। ইমুগীদমক্তা, সমাজগীদমক্তা ঐখোয়গী থৌদাং অদুবু করম্না পাংথোক্কনি হায়বগী মতাংদা মহাক্না য়াম্না মরু ওইবা পীরম্মি।মথৌ মশক খঙবগী অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা লেবাক অসিবু চাউখৎনবগী য়ুমফম ওইহনগদবনি। সম্বিধাননা ঐখোয়দা অধিকার ময়াম অমা পীরি। ঐখোয়না পুকচেল শেংনা ইথৌ পাংথোকপা মতমদা ঐখোয়না মসিগী অধিকারশিং অসিবু লেংদনা থম্বা ঙমগদৌরিবনি। মরম অদুনা ঙসি ঐহাক্না মতু্আ সমাজগী মরুপশিংদা করিগুম্বা খরদং হায়নিংঙি মদুদি সীস্তেম অসিদগী করপ্সন মুতথৎনবগীদমক্তা সমাজগী থাক খুদিংমক্তা মীপুম খুদিংমক্তা এৱেয়রনেস লৈহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। করিগুম্বা মফম অমহেক্তদা তাথি-তাওইনা তৌবা থেংনরবদি, মফম অদুদা অদুগী মায়োক্তা খোআও লাওগদবনি। মসি ঐখোয়গী সমাজগীদমক্তা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগীদমক্তা ঐখোয়গী থৌদাংনি।রাজনিতিদা শরুক বাবা হায়বসি ঐখোয়গী অধিকারনি অসমুং মসিবু থিংবা হায়বসি কনাগুম্বা অমগী অধিকারবু নমহৎপনি। মরম অদুনা অসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি থোকপা মতমদা মদুগী মায়োক্তা লেপকদবনি। লু-নানবা অমসুং হকশেলগা মরী লৈননা ঐখোয়গী থৌদাংশিং অদু মতম চুপ্পদা নিংশিংগীদবনি।ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমুংদগী, লৈরক খুল্লক্তা অমোৎপা লৈহল্লোইদনি। ভোকেল ফোর লোকেলবুসু ঐখোয়গী পুনশিগী শরুক অমা ওইহনগদবনি। নোংচুপ বেঙ্গলগী, ভারতকী শিনমীশীং, লৌমীশিংগী হুমাংমলনা শেমজবা পোৎশিং শোইদনা লৈবীয়ু অমসুং খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা থৌদাংদি-লৈবাক্না খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌবগী লোনচৎ! লৈবাক অসিদগী হেনবা অমত্তা লৈতে! ঐখোয়গী থবক পুম্বা লৈবাক অসিনা খ্বাইদগী আন্না থমদুনা থৌগদবনি। করিগুম্বা থবক অমা তৌদ্রিঙৈগী মমাংদা তৌগদৌরিবা থবক অদুনা লৈবাক অসিদা কান্নবা পীগদবনি হায়বসি শোইদনা খনগদবনি।
মরুপশিং,
মতুআ সমাজনা মখোয়গী মথৌদাংগী মতাংদা মতম চুপ্পদা এৱ্যর ওই। অমৃতকালগী মতম অসিদা অনৌবা ভারত অমা শেম্বদা নখোয়গী মতেং অদু অসুম্না লেপ্তনা ফংখিগনি হায়সি ঐগী থাজবনি। নখোয় পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি! হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Matua Dharma Maha Mela at Shreedham Thakurnagar in West Bengal
29 MAR 2022 10:25PM by PIB Delhi
Jai Hari Bol! Jai Hari Bol! On the occasion of the 211th birth anniversary of Shri Shri Harichand Thakur, my heartiest good wishes to all devotees, Sadhus, Gosais, leaders and Matua brothers. Namaskar!
My Cabinet colleague and Sangh adhipati of All India Matua Mahasangha Shri Shantanu Thakur ji, Shri Manjul Krishna Thakur ji, Smt Chhabi Rani Thakur ji, Shri Subrata Thakur ji, Shri Rabindranath Biswas ji, other dignitaries and my dear brothers and sisters present here in huge numbers!
I feel extremely fortunate to have got the opportunity to offer my obeisant to Shri Shri Guruchand Thakur ji and the great Matua tradition last year at Orakandi. Today, at a pilgrimage centre like Thakurbari, I have got the opportunity to interact with all of you and to see you via technology. When I had visited Orakandi, I had received a lot of love and blessings. And needless to say, Thakurbari has always given me a lot of love and affection.
Friends,
This is the occasion to offer my devotion to Matua Dharmiyo Mahamela and the Matua tradition. This is the occasion to express devotion towards those values that were established by Shri Harichand Thakur ji. These values were strengthened by Guruchand Thakur and Boro Maa. And today, this tradition is flourishing more with the cooperation of Shantanu ji. We have learnt the lessons of unity, Indianness and adopting modernity by being devoted to our faith from the great Matua tradition. Today, when we see bloodshed for selfish interests, when there are attempts to divide the society, when we see the tendency to discriminate on the basis of language and region, in such times the life of Sri Sri Harichand Thakur ji and his philosophy become even more important. Therefore, this fair is also going to strengthen the values of Ek Bharat, Shreshtha Bharat.
Brothers and sisters,
We often say that our culture, our civilization is great. It is great because it has continuity; it is flowing; it has a natural tendency to empower itself. It is like a river, which goes on making its way and adapts itself according to any kind of obstacles that might come in the way. The credit of this greatness also goes to reformers like Harichand Thakur ji, who had never allowed the flow of social reform to stop. Anyone who understands the messages of Sri Sri Harichand Thakur, who recites 'Hori-Leela-Amrito', automatically says that he has seen centuries in advance. It is because the gender system that the world talks about today was considered as the mission by Harichand Thakur ji in the 18th century itself. He had raised his voice for the rights of daughters from education to work and had tried to bring forward the dignity of mothers-sisters-daughters in social thought. During that period, he had accomplished works like court for women and girls' school. It depicts what his vision was; what his mission was!
Brothers and sisters,
Today, when India turns the campaign of Beti Bachao, Beti Padhao into a success; when it honours the aspects like cleanliness, health and self-respect when it comes to mothers-sisters-daughters; when the girls in schools and colleges understand their potential; When we see our sisters and daughters contributing in nation building shoulder to shoulder with sons in every field of the society, it feels like we are truly honouring great personalities like Sri Sri Harichand Thakur ji. When the government takes the government schemes to the people on the basis of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, when everyone's effort becomes the power for the development of the nation, then we move towards building an inclusive society.
Friends,
The participation of Matua society is very crucial in the development of India. Therefore, every effort is being made by the Central Government to make the life of every family within the society easy. The state government is being encouraged so that every public welfare scheme of the central government reaches Matua families at a faster pace. We are striving to provide pucca houses, tap water, free ration, pension after 60 years of age and insurance of lakhs of rupees to the people of India. We are trying to ensure that 100 per cent Matua families are covered under every such scheme.
Friends,
Sri Sri Harichand Thakur ji has given another message which is a source of inspiration for every Indian during the 'Azadi ka Amrit Kaal'. Besides the divine love, he has also made us aware of our duties. He had laid special emphasis on how to fulfil one's obligations towards the family, towards the society. We have to make this sense of duty as the basis for the development of the nation. Our constitution gives us various rights. We can preserve those rights only when we perform our duties honestly. Therefore, today I would also like to make a request to all the friends of Matua Samaj. To eradicate corruption from the system, we all have to create awareness more at the societal level. If anyone is being harassed anywhere, then definitely raise your voice there. This is our duty towards the society as well as towards the nation. It is our democratic right to participate in political activities. But if someone tries to stop others using violence or intimidation for political opposition, then it is a violation of the rights of others. Therefore, it is also our duty that if the mentality of violence, anarchy exists anywhere in the society, then it should be opposed. We also have to always remember our duties regarding cleanliness and health. We have to keep the dirt away from our house, our streets. We must inculcate these values. “Vocal for local” - we have to make this a part of our life. Be sure to buy the goods that are laced with the sweat of the workers of West Bengal, workers of India and the farmers. And the biggest duty is the policy of Nation First! Nothing is more important than the Nation. Our every work should be done keeping the Nation First. Before taking any step, we must certainly think whether it will benefit the nation or not.
Friends,
Matua society has always been aware of its duties. I am sure that during the 'Azadi Ka Amrit Kaal', your cooperation in building a new India will continue like this. Best wishes to all of you!
Thank you very much !