ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସୀମା ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆସାମ ଓ ମେଘାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ରାଜିନାମା
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ରାଜିନାମାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କଲେ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ
ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
ବିବାଦମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଆଜିର ଦିନ ଐତିହାସିକ, କହିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
ଖୁବ୍‌ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଆସାମ ଏବଂ ମେଘାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୨ଟି ମଧ୍ୟରୁ ୬ଟି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ହୋଇଛି ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ସୀମା ହେଲା ବିବାଦମୁକ୍ତ
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲେ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା, ବିକାଶ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛୁ
ବିଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲାଗି ଅନେକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି
୨୦୧୯ରୁ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଖିଲେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲାଗି ଆମେ ଅନେକ ଉପଲବ
29 MAR 2022 6:47PM by PIB Bhubaneswar
​​​​ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆସାମ ଏବଂ ମେଘାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ବିବାଦର ସମାଧାନ ଲାଗି ଏକ ଐତିହାସିକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ସରମା ଏବଂ ମେଘାଳୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୋନରାଡ ସାଙ୍ଗମା ଏହି ରାଜିନାମାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ । ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସୀମା ବିବାଦର ମୋଟ୍‌ ୧୨ଟି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ୬ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ ଲାଗି ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ରାଜିନାମା ଅଧୀନରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ରାଜିନାମା ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଆସାମ ସରକାର ଏବଂ ମେଘାଳୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ରାଜିନାମା ଅବସରରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିବାଦମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଆଜିର ଦିନ ଐତିହାସିକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲେ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା, ବିକାଶ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛୁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୯ରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଲାଗି ଯାଇଥିଲେ। ଚାରିଟି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ ଠାରୁ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯାତ୍ରା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲାଗି ଅନେକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଉଗ୍ରବାଦୀମାନଙ୍କୁ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୧୯ରେ ଏନଏଲଏଫଡି (ଏସଡି) ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଫଳରେ ତ୍ରିପୁରା ଆଜି ଏକ ଶାନ୍ତ ରାଜ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି । ଏହାପରେ ୨୩ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବ୍ରୁ-ରିୟାଙ୍ଗ ଶରଣାର୍ଥୀ ସଙ୍କଟକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ସମାଧାନ କରିବା ଲାଗି ୧୬ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୦ରେ ଏକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଅଧୀନରେ କଷ୍ଟପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ୩୭,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ଆଜି ସମ୍ମାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ବଞ୍ଚି ପାରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ୨୭ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୦ରେ ବୋଡୋ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା ଯାହାକି ଆସାମର ମୂଳ ସ୍ୱରୂପକୁ ବଜାୟ ରଖି ୫୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବୋଡୋ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ କଲା। ଆସାମ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଏହି ରାଜିନାମାର ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ସର୍ତ୍ତ ପୂରଣ କରିସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି ଏବଂ ବିକାଶ ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ଆସାମର କାର୍ବୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଲାଗି ରହିଥିବା ବିବାଦର ସମାଧାନ ଲାଗି କାର୍ବୀ-ଅଙ୍ଗଲଙ୍ଗ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସଶସ୍ତ୍ର କ୍ୟାଡର ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବା ସହିତ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୫୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆଉ ଏକ ବିବାଦ ଏହି ରାଜିନାମା ବଳରେ ସମାଧାନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଖୁବ୍‌ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଆସାମ ଏବଂ ମେଘାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୨ଟି ମଧ୍ୟରୁ ୬ଟି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବୁଝାମଣା ହୋଇଛି ଏବଂ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ସୀମା ବିବାଦମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ଗୋଷ୍ଠୀ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ ନକରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଶାନ୍ତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଲାଗି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ବର୍ଷରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ରୁ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ୬୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ସଶସ୍ତ୍ର କ୍ୟାଡର ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପାଖାପାଖି ୪୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅସ୍ତ୍ର ପ୍ରଶାସନ ନିକଟରେ ସରେଣ୍ଡର କରାଯାଇଛି । ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଭାବେ ଅଭିହିତ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଏସବୁ ପ୍ରୟାସ ବଳରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହେବା ସହିତ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଏକ ବାହକ ଶକ୍ତି ହୋଇପାରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋଦୀ ସରକାର ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ମୁକ୍ତ, ବନ୍ୟାମୁକ୍ତ ଏବଂ ଅନୁପ୍ରବେଶ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସାମିଲ ରହିଛି, ଏସବୁ ଦିଗରେ ସମୟବଦ୍ଧ ଢଙ୍ଗରେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସରକାର ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭରସା ରହିଛି ଯେ, ଆସାମ ଓ ମେଘାଳୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଯେଉଁ ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ପରିଚୟ ଦେଇଛନ୍ତି ସେହିପରି ସବୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ବିବାଦମୁକ୍ତ କରାଯିବ ।
ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ସରମା ଏବଂ ମେଘାଳୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୋନରାଡ ସାଙ୍ଗମା ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସୀମା ବିବାଦର ସମାଧାନ କରାଯିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ, ଭାରତ ସରକାର ସବୁବେଳେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନେଇ କାମ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆପୋସ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ଓ ତାଳମେଳ ଭାବନା ନେଇ ସୀମା ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବା ଲାଗି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ରାଜିନାମା ଫଳରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଲାଭବାନ ହେବେ କାରଣ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଶାନ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ । ଏହି ରାଜିନାମା ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଉଦାହରଣ, ଯାହାକି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଅନ୍ୟ ସୀମା ବିବାଦ ସମାଧାନ ଲାଗି ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍‌ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।

Ministry of Home Affairs
In presence of Union Home Minister Shri Amit Shah, the Chief Ministers of Assam and Meghalaya signed historic agreement for settlement of inter-state border dispute in New Delhi today
This is another milestone in the fulfillment of Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a peaceful and prosperous Northeast and a result of able guidance of Union Home Minister Amit Shah
The Union Home Minister said today is a historic day for a dispute-free North East
In a short span of time, 6 out of 12 issues have been settled between Assam and Meghalaya and about 70 percent of the border between the two States has become dispute-free
Shri Narendra Modi has made many efforts for the peace process, development, prosperity and promotion of cultural heritage of the North East, since he became the Prime Minister in 2014, which we have all seen
During last three years, Government of India under leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has signed several agreements for ending extremism and lasting peace in the States of the Northeast
Looking at the journey from 2019 to 2022, we have seen many big achievements in establishing peace in the North East, NLFT agreement in August 2019, Bru-Reang agreement on 16th January 2020, Bodo agreement on 27th January 2020, Karbi-Anglong agreement on 4th September 2021 and today’s Assam-Meghalaya border agreement
Development of the Northeast is not possible unless disputes between States are resolved and armed groups surrender
Efforts should be made in the year of Azadi Ka Amrit Mahotsav to realize the Prime Minister Modi’s dream of a peaceful and prosperous North East
Prime Minister Shri Narendra Modi calls the North East as Ashtalakshmi and with these efforts, Northeast will not only be a part of the national mainstream, but will also be the driving force in national development
Modi government has taken several initiatives including a narcotics free, flood free and infiltrator free North East and Government of India and States of the North East are progressing in a time bound manner on all these fronts
Strong political will shown by Chief Ministers of Assam and Meghalaya, we will make North East dispute-free, after discussions with all States
This agreement exemplifies cooperative federalism and will provide a roadmap for resolution of other border disputes between States
Chief Minister of Assam, Shri Hemant Biswa Sarma and Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma expressed gratitude to Prime Minister, Shri Narendra Modi and the Union Home Minister, Shri Amit Shah for solving this decades long problem
29 MAR 2022 6:47PM by PIB Delhi
In presence of the Union Home Minister Shri Amit Shah, a historic agreement was signed in New Delhi today by the Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma, and the Chief Minister, Meghalaya Shri Conrad K. Sangma, for settlement of the interstate boundary between the States of Assam and Meghalaya, in respect of 6 out of 12 areas of difference. This is another milestone in the fulfilment of Prime Minister, Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful and prosperous North East. Senior officers from Union Ministry of Home Affairs, Government of Assam and Government of Meghalaya were also present on the occasion.
Speaking on this occasion, Union Home Minister Shri Amit Shah said that today is a historic day for a dispute-free North East. He said Shri Narendra Modi has made several efforts for the peace process, development, prosperity and promotion of the cultural heritage of North East, which we all have witnessed, since 2014, when he became the Prime Minister. He said that after becoming the Home Minister in 2019, when I met the Prime Minister, he spoke about the priorities of the government in these four areas. He said that this journey from 2019 to 2022 has been successful in achieving a huge milestone.
Shri Amit Shah said that during the last three years, the Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has signed several agreements to end extremism and bring lasting peace to the North Eastern states. He said NLFT (SD) agreement was signed in August, 2019 to bring the extremists in the mainstream of society in Tripura which contributed greatly in making Tripura a peaceful state. Then a landmark agreement was signed on January 16, 2020, to solve the 23-year-old Bru-Reang refugee crisis forever. Under this, more than 37,000 tribals who were leading a difficult life, are now living a life of dignity today. Shri Shah said that the Bodo Accord signed on 27 January 2020 resolved the 50 year old Bodo issue while maintaining the original form of Assam. The Assam Government and the Government of India have fulfilled 95 percent of the terms of this agreement and today Bodoland is known as a peaceful region and is on the path of development. The Karbi-Anglong Agreement was signed on September 4, 2021 to resolve the long-standing dispute in the Karbi regions of Assam. Under this, more than 1,000 armed cadres surrendered and joined the mainstream.
The Union Home Minister said that today another 50-year-old dispute is going to be resolved with this agreement. He said that in a very short span of time, six out of 12 issues have been settled between Assam and Meghalaya and about 70 per cent of the border between the two States has become dispute-free. He said the development of the Northeast is not possible unless disputes between States are resolved and armed groups do not surrender. He thanked the Chief Ministers and officials of both the States on behalf of Prime Minister Shri Narendra Modi and the Central Government.
The Union Home and Cooperation Minister said that efforts should be made in the Amrit Mahotsav year of Independence to realize the dream of Prime Minister Modi of a peaceful and prosperous North East. He said that from 2019 to 2022, more than 6,900 armed cadres have surrendered and more than 4,800 weapons have been surrendered to the administration. This is a very big achievement. Prime Minister Shri Narendra Modi calls the North East as Ashtalakshmi and with these efforts, the North East will not only become part of the national mainstream, but will also become a driving force in national development. He said the Modi government has taken many initiaives including Narcotics Free, Flood Free and Infiltrator Free North East. The Government of India and the Governments of the North East are moving forward in a time bound manner on all these fronts. Shri Amit Shah said he is confident that the strong political will shown by the Chief Ministers of Assam and Meghalaya, we will make the North East dispute-free through discussions with all the States.
​Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma and Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma expressed their gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi and the Home Minister Shri Amit Shah for solving this decades-long problem.It has been the consistent approach of the Central Government that inter-State boundary issues can be resolved only with the cooperation of the State Governments concerned and that the Central Government acts as a facilitator for amicable settlement of the boundary issue in the spirit of mutual cooperation and understanding. The Agreement will benefit people living in the area and ensure long lasting peace and boost development. This agreement exemplifies cooperative federalism and will provide a roadmap for resolution of other boundary disputes between States.
Dispute-free Prosperous North East: Link