Ministry of Home Affairs
In presence of Union Home Minister Shri Amit Shah, the Chief Ministers of Assam and Meghalaya signed historic agreement for settlement of inter-state border dispute in New Delhi today
This is another milestone in the fulfillment of Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a peaceful and prosperous Northeast and a result of able guidance of Union Home Minister Amit Shah
The Union Home Minister said today is a historic day for a dispute-free North East
In a short span of time, 6 out of 12 issues have been settled between Assam and Meghalaya and about 70 percent of the border between the two States has become dispute-free
Shri Narendra Modi has made many efforts for the peace process, development, prosperity and promotion of cultural heritage of the North East, since he became the Prime Minister in 2014, which we have all seen
During last three years, Government of India under leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has signed several agreements for ending extremism and lasting peace in the States of the Northeast
Looking at the journey from 2019 to 2022, we have seen many big achievements in establishing peace in the North East, NLFT agreement in August 2019, Bru-Reang agreement on 16th January 2020, Bodo agreement on 27th January 2020, Karbi-Anglong agreement on 4th September 2021 and today’s Assam-Meghalaya border agreement
Development of the Northeast is not possible unless disputes between States are resolved and armed groups surrender
Efforts should be made in the year of Azadi Ka Amrit Mahotsav to realize the Prime Minister Modi’s dream of a peaceful and prosperous North East
Prime Minister Shri Narendra Modi calls the North East as Ashtalakshmi and with these efforts, Northeast will not only be a part of the national mainstream, but will also be the driving force in national development
Modi government has taken several initiatives including a narcotics free, flood free and infiltrator free North East and Government of India and States of the North East are progressing in a time bound manner on all these fronts
Strong political will shown by Chief Ministers of Assam and Meghalaya, we will make North East dispute-free, after discussions with all States
This agreement exemplifies cooperative federalism and will provide a roadmap for resolution of other border disputes between States
Chief Minister of Assam, Shri Hemant Biswa Sarma and Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma expressed gratitude to Prime Minister, Shri Narendra Modi and the Union Home Minister, Shri Amit Shah for solving this decades long problem
29 MAR 2022 6:47PM by PIB Delhi
In presence of the Union Home Minister Shri Amit Shah, a historic agreement was signed in New Delhi today by the Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma, and the Chief Minister, Meghalaya Shri Conrad K. Sangma, for settlement of the interstate boundary between the States of Assam and Meghalaya, in respect of 6 out of 12 areas of difference. This is another milestone in the fulfilment of Prime Minister, Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful and prosperous North East. Senior officers from Union Ministry of Home Affairs, Government of Assam and Government of Meghalaya were also present on the occasion.
Speaking on this occasion, Union Home Minister Shri Amit Shah said that today is a historic day for a dispute-free North East. He said Shri Narendra Modi has made several efforts for the peace process, development, prosperity and promotion of the cultural heritage of North East, which we all have witnessed, since 2014, when he became the Prime Minister. He said that after becoming the Home Minister in 2019, when I met the Prime Minister, he spoke about the priorities of the government in these four areas. He said that this journey from 2019 to 2022 has been successful in achieving a huge milestone.
Shri Amit Shah said that during the last three years, the Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has signed several agreements to end extremism and bring lasting peace to the North Eastern states. He said NLFT (SD) agreement was signed in August, 2019 to bring the extremists in the mainstream of society in Tripura which contributed greatly in making Tripura a peaceful state. Then a landmark agreement was signed on January 16, 2020, to solve the 23-year-old Bru-Reang refugee crisis forever. Under this, more than 37,000 tribals who were leading a difficult life, are now living a life of dignity today. Shri Shah said that the Bodo Accord signed on 27 January 2020 resolved the 50 year old Bodo issue while maintaining the original form of Assam. The Assam Government and the Government of India have fulfilled 95 percent of the terms of this agreement and today Bodoland is known as a peaceful region and is on the path of development. The Karbi-Anglong Agreement was signed on September 4, 2021 to resolve the long-standing dispute in the Karbi regions of Assam. Under this, more than 1,000 armed cadres surrendered and joined the mainstream.
The Union Home Minister said that today another 50-year-old dispute is going to be resolved with this agreement. He said that in a very short span of time, six out of 12 issues have been settled between Assam and Meghalaya and about 70 per cent of the border between the two States has become dispute-free. He said the development of the Northeast is not possible unless disputes between States are resolved and armed groups do not surrender. He thanked the Chief Ministers and officials of both the States on behalf of Prime Minister Shri Narendra Modi and the Central Government.
The Union Home and Cooperation Minister said that efforts should be made in the Amrit Mahotsav year of Independence to realize the dream of Prime Minister Modi of a peaceful and prosperous North East. He said that from 2019 to 2022, more than 6,900 armed cadres have surrendered and more than 4,800 weapons have been surrendered to the administration. This is a very big achievement. Prime Minister Shri Narendra Modi calls the North East as Ashtalakshmi and with these efforts, the North East will not only become part of the national mainstream, but will also become a driving force in national development. He said the Modi government has taken many initiaives including Narcotics Free, Flood Free and Infiltrator Free North East. The Government of India and the Governments of the North East are moving forward in a time bound manner on all these fronts. Shri Amit Shah said he is confident that the strong political will shown by the Chief Ministers of Assam and Meghalaya, we will make the North East dispute-free through discussions with all the States.
​Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma and Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma expressed their gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi and the Home Minister Shri Amit Shah for solving this decades-long problem.It has been the consistent approach of the Central Government that inter-State boundary issues can be resolved only with the cooperation of the State Governments concerned and that the Central Government acts as a facilitator for amicable settlement of the boundary issue in the spirit of mutual cooperation and understanding. The Agreement will benefit people living in the area and ensure long lasting peace and boost development. This agreement exemplifies cooperative federalism and will provide a roadmap for resolution of other boundary disputes between States.
Dispute-free Prosperous North East: Link

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
অসাম অমসুং মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রীনা ঙসি নই দিল্লীদা কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহগী মমাংদা রাজ্য অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা চয়েৎনবশিং অদু লোইশিন্নবগীদমক্তা পুৱারী ওইহৌরগদবা য়ানচেদা খুৎয়েক পীনখ্রে
মসি শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফরবা নোর্থ ইস্ত অমগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী বিজন অদুবু মপুং ফাহনবদা য়াম্না চাউবা মাইপাকপা অমনি অমসুং মতিক চারবা কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর, অমিত শাহগী লমজিং-লমতাক্কী ফলনি
চয়েৎনবা লৈতবা নোর্থ ইস্ত অমগীদমক্তা পুৱারী ওইহৌরগদবা নুমিৎনি হায়না কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায়খি
তেল্লবা মতমগী মনুংদা, অসাম অমসুং মেঘালয়গী মরক্তা লৈরিবা চয়েৎনবগী ৱাফম ১২গী মনুংদা ৬তি ৱারোইশিন পুরকখ্রে অমসুং রাজ্য অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা ঙমখৈগী চাদা ৭০ ময়া নক্না চয়েৎনবা লৈতবা মফম ওইখ্রে
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শান্তিগী লম্বেলদা, চাউখৎ থৌরাংদা, নুংঙাই-য়াইফনবা অমসুং নোর্থ ইস্তকী কলচরেল হেরিতেজগী প্রোমোশনগীদমকতা থবক কয়া অমা হোৎনখি, মহাক্না ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী হেক ওইবদগী ঐখোয়না লোইনা উরিবনি
হৌখিবা চহি অহুম অসিদা, ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা নোর্থ ইস্তকী রাজ্যশিংদা এক্সত্রিমিজম লোইশিন্নবা অমসুং তুং কোইনা শান্তি লৈনবা য়ানচে কয়া অমা খুৎয়েক পীনখি
২০১৯দগী ২০২২ ফাওবগী খোংচৎ অসি য়েংলুরবদি, ঐখোয়না নোর্থ ইস্ততা শান্ত পুরকপদা মাইপাকপা কয়
29 MAR 2022 6:47PM by PIB Imphal
অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হেমন্ত বিস্বা সর্মা অমসুং মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী কোনরাদ সাঙমানা ঙসি নই দিল্লীদা কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহগী মমাংদা অসাম অমসুং মেঘালয়গী রাজ্যগী মরক্তা লৈরিবা ঙমখৈগী খেৎনবা অদুগী মফম ১২গী মনুংদা ৬কী ৱারোইশিন পুরক্তুনা পুৱারী ওইররগদবা য়ানচে অমা খুৎয়েক পীনখি। মসি শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফরবা নোর্থ ইস্ত অমগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী বিজন অদুবু মপুং ফাহনবদা য়াম্না চাউবা মাইপাকপা অমনি।থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়, অসামগী সরকার অমসুং মেঘালয়গী সরকারদগী সেনিবর ওফিসরশিংশু শরুক য়াখি।
থৌরম অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি চয়েৎনবা অমত্তা লৈতবা নোর্থ ইস্তকীদম পুৱারী ওইহৌরগদবা নুমিৎনি। মহাক্না হায়খি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শান্তিগী লম্বেলদা, চাউখৎ থৌরাংদা, নুংঙাই-য়াইফনবা অমসুং নোর্থ ইস্তকী কলচরেল হেরিতেজগী প্রোমোশনগীদমকতা থবক কয়া অমা হোৎনখি, মহাক্না ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী হেক ওইবদগী ঐখোয়না লোইনা উরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। ২০১৯দা মহাক্না হোম মিনিস্তর ওইরবা মতুংদা, ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী উনবা মতমদা, মহাক্না, সরকারগী মরু ওইবা মিৎয়েং থমগদবা হীরম মরি অসিগী মতাংদা হায়রকখি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী ২০১৯দগীনা ২০২২ ফাওবগী খোংচৎ অসি অচৌবা মাইপাকপা অমা ফংবদা য়াম্না চাউনা মাইপাকপা ঙমখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি অহুম অসিদা, ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা নোর্থ ইস্তকী রাজ্যশিংদা এক্সত্রিমিজম লোইশিন্নবা অমসুং তুং কোইনা শান্তি লৈনবা য়ানচে কয়া অমা খুৎয়েক পীনখি। এক্সত্রিমিস্তশিংবু ত্রিপুরাগী মেনস্ত্রীম সোসাইতীদা পুরক্নবা ২০১৯গী ওগস্ততা এন.এল.এফ.তি. (এস.দি.) এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখি, মসিনা ত্রিপুরাবু ইং-চিকপা শান্তি লৈবা রাজ্য অমা ওইহনবদ বাম্না চাউবা থৌদাং লৌখি। চহী ২৩ শুরবা ব্রু-রিআঙ রেফ্যুজী খ্রাইসিসপু মতম চুপ্পগী ওইনা লোইশিন্না ২০২০গী জনুৱারী ১৬ মমিং লৈরবা এগ্রীমেন্ত অদু খুৎয়েক পীনখি। মসিগী মখাদা পুনশি ৱানা লেল্লম্বা ত্রাইবল ৩৭,০০০না হৌজিক্তি দিগ্নিতী লৈবা পুনশি মহিং অমা হিংলি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি চহি ৫০ লিরবা বোদোগি ইসু অদুবু অসামগী অশেংবা শক্তম অমত্তা কাইহন্দনা ২০২০গী জনুৱারী ২৭তা বোদো একোর্দ খুৎয়েক পীনখি। অসাম সরকার অমসুং ভারত সরকারনা এগ্রীমেন্ত অদুগী চাদা ৯৫ নিংবা থুংহনখি অমসুং ঙসিদি বোদোলেন্দ অসি শান্তি লৈবা মফম অমা ওইনা খঙনরে অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বিদা চংশিল্লে। অসামগী কার্বি রিজনদা মতম শাংনা লেরকপা চবেৎনবা অদুবু লোইশিন্নবা ২০২১গী সেপ্তেম্বর ৪দা কার্বি-আঙলোং এগ্রীমেন্ত অসি খুৎয়েক পীনখি। মসিগী মখাদা খুৎলাই পাইবা কেদর ১,০০০না খুৎলাই থাদোক্তুনা মেনস্ত্রীমদা চংজখি।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ঙসি চহি ৫০ শুরবা চয়েৎনবা অমমুক মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিনা ৱারোইশিন পুরক্লগনি। তেল্লবা মতমগী মনুংদা, অসাম অমসুং মেঘালয়গী মরক্তা লৈরিবা চয়েৎনবগী ৱাফম ১২গী মনুংদা ৬তি ৱারোইশিন পুরকখ্রে অমসুং রাজ্য অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা ঙমখৈগী চাদা ৭০ ময়া নক্না চয়েৎনবা লৈতবা মফম ওইখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। নোর্থ ইস্ততা চাউখৎপা পুরকপা হায়বসি রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈরিবা চয়েৎনবা অসি লোইশিন্দ্রিবা ফাওবা অমসুং খুৎলাই পাইবশিংনা খুৎলাই থাদোক্ত্রিবমখৈ ওইথোক্লোই হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মাইকৈদগী রাজ্য অনিমমক্কী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং ওফিসিয়েলশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা নোর্থ ইস্তকী মঙলান অদুবু মঙফাওনহন্নবা আজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী চহি অসিদা থবক কয়া অমা হোৎনগদবনি। ২০১৯দগী ২০২২ ফাওবদা, খুৎলাই পাইবা কেদর ৬,৯০০ হেন্না সরেন্দর তৌরকখ্রে অমসুং খুৎলাই ৪,৮০০ হেন্না এদমিস্ত্রেশনদা সরেন্দর তৌরকখ্রে। মসি য়াম্না চাউবা মাইপাকপা অমনি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নোর্থ ইস্ত অসিবু অস্থলাক্সমি হায়না কৌই অমসুং হোৎনরিবশীং অসিনা, নোর্থিস্ত অসিবু লৈবাক অসিগী মেনস্ত্রীমগী শরুক অমা ওইহনবদা নত্তনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা ইন্নবগী শাফু অমা ওইগদৌরিবনি। মোদী সরকার অসিনা খুদম ওইনা নার্কোতিক্স লৈতবা, ঈশিং-ঈচাউ লৈতবা অমসুং মপানদগী লোন্না-থুপ্না চঙলক্তবা নোর্থ ইস্ত অমা ওইহন্নবা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি অমসুং ভারত সরকার আমসুং নোর্থ ইস্তকী রাজ্যশিংনা মসিগী হীরম অসিদা অকক্নবা মতমগী মনুংদা খুমাং চাউশিল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। অসাম অমসুং মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রীশিংনা পোলিতিকেলগী ওইবা অচেৎপা থৌনা-লিংজেল উৎখি, রাজ্য খুদিংমক্কা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা নোর্থ ইস্ত অসিবু ঐখোয়না চয়েৎনবা লৈতবা ওইহল্লগনি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি।
অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হেমন্ত বিস্বা সর্মা অমসুং মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী কোনরাদ সাঙমানা প্রধান মন্ত্রী, শ্রি নরেন্দ্র মোদী অমসুং হোম মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহদা মসিগী দেকেদ কয়া শাংলবা প্রোব্লেম অসিবু লোইশিনবীবগীদমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎখি
রাজ্যগী মরক্তা ঙমখৈগি চয়েৎনবা অসি মরী লৈনবা রাজ্যশিং কোওপরেশন পীদুনা অমসুং ঐখোয় মশেলগী মরক্তা কোওরেশন পীনদুনা অমসুং গ্যান তামিন্নবগী ৱাখল্লোনদা ঙমখৈগী ৱাথোক অসিবু নুংশি-চান্ননা লোইশিন্ননবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা মসিগী ফেসিলিতেতর ওইদুনা ৱারোইশিন পুরকপা হায়বসিনা কেন্দ্র সরকারগী কনসিস্তেন্ত এপ্রোচ ওইদুনা লাক্লি। মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিনা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমবু ময়েক শেংনা তাক্লি অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা ঙমখৈগী চয়েৎনবশিং অদুবু ৱারোইশিন পুরক্নবগী রোদমেপ অমা পীরগনি।
চয়েৎনবা লৈতবা নুঙাই-য়াইফবা নোর্থ ইস্ত: লিঙ্ক