Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur launches TEJAS skilling project at Dubai Expo
Tejas to skill 10 thousand in initial phase
Shri Anurag Thakur discusses investment opportunities with CEOs
27 MAR 2022 7:40PM by PIB Delhi
On Day 2 of his visit to Dubai, Union Minister Shri Anurag Thakur today launched TEJAS (Training for Emirates Jobs And Skills), a Skill India International Project to train overseas Indias. The project is aimed at skilling, certification and overseas employment of Indians. Tejas is aimed at creating pathways to enable Indian workforce to get equipped for skill and market requirements in UAE.
Addressing the audience at the launch, the Minister said India has a youthful population. The youth are the largest stakeholder in both nation building and image building. The Minister said that our focus is skill this population and provide the world with a large skilled workforce from India. Shri Thakur reiterated Prime Minister Narendra Modi’s vision of a strong partnership between India and UAE. Tejas aims at creating a 10,000 strong Indian workforce in UAE during the initial phase.
Shri Anurag Thakur also held a series of discussions with industry leaders from film and entertainment space in India and UAE. The day started with a meeting with Mr Olivier Bramley, CEO, Media & Entertainment, E-Vision. Other CEOs present at the meeting included Shri Neeraj Roy, founder of Hungama Digital Media and Shri Harit Nagpal, MD and CEO of Tata Play. Shri Thakur said India and UAE can work together on programming for Azadi ka Amrit Mahotsav. He invited UAE for collaboration in AVGC sector and said if there is a need changes in policy can be also be implemented.
The Minister also met prominent Indian film personalities like Shri Kabir Khan and Shri Priyadarshan in a discussion also attended by Film Commissioner of the Abu Dhabi Film Commission Mr Hans Fraikin. The Minister highlighted that India Pavilion has been a huge crowd puller and this proves the media prowess of India. Shri Thakur said that Media and Entertainment sector has the potential to take India to the world. Our post production capabilities and talent are now at par with the world. The Minister also invited attention of those present to the huge potential archive sector in India.
Subsequently Shri Thakur embarked on a visit to the India Pavillion at Dubai Expo where he also held a discussion with Minister of State for International Cooperation in the Government of UAE, Ms Reem Al Hashimi.
Upon his arrival at the Dubai Expo, the Minister was greeted by a crowd of enthusiastic Indian expatriates outside the majestic Indian Pavilion.
During the later part of the day Shri Anurag Thakur also visited the country pavilions of UAE, Saudi Arabia and Italy at the Dubai Expo.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦୁବାଇ ଏକ୍ସପୋରେ ତେଜସ୍‌ କୌଶଳ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ତେଜସ ଅଧୀନରେ ୧୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ
ସିଇଓମାନଙ୍କ ସହିତ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ନେଇ ଆଲୋଚନା କଲେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
27 MAR 2022 7:40PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ସମ୍ପ୍ରତି ଦୁବାଇ ଗସ୍ତରେ ଅଛନ୍ତି । ଆଜି ଗସ୍ତର ଦ୍ବିତୀୟ ଦିନରେ ସେ ତେଜସ (ଟ୍ରେନିଂ ଫର ଏମିରେଟ୍ସ ଜବ୍ସ ଏଣ୍ଡ ସ୍କିଲ୍ସ) ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ଲାଗି ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ । ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ କୌଶଳ ବିକାଶ, ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ (ୟୁଏଇ)ରେ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମବଳକୁ କୁଶଳୀ ତଥା ବଜାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସକ୍ଷମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମାର୍ଗପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା ଲାଗି ତେଜସ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏକ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ବହୁଳ ଦେଶ । ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଦେଶର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ କୌଶଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରୁଛୁ, ଯାହାଫଳରେ ଭାରତରୁ ଏକ ବୃହତ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମବଳ ସମଗ୍ରକୁ ବିଶ୍ବକୁ ଯୋଗାଇ ଦେବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ । ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ତେଜସ ଜରିଆରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୟୁଏଇରେ ୧୦ ହଜାର ଦୃଢ଼ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ଜଗତର ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସହିତ ସବିଶେଷ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମେ ସେ ଇ-ଭିଜନର ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ବିଭାଗ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ମିଃ ଓଲିଭର ବ୍ରାମଲେଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ବୈଠକରେ ହଙ୍ଗାମା ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀ ନୀରଜ ରାୟ ଏବଂ ଟାଟା ପ୍ଲେର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ହରିତ୍‌ ନାଗପାଲ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମୋତ୍ସବ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ । ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ସେ ୟୁଏଇକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ଏଥିପାଇଁ ନୀତିଗତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ କବୀର ଖାନ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ପ୍ରିୟଦର୍ଶନଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଆବୁଧାବି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଆୟୋଗର ଆୟୁକ୍ତ ମିଃ ହନ୍ସ ଫ୍ରାଇକିନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁବାଇ ଏକ୍ସପୋର ଇଣ୍ଡିଆ ପାଭିଲିଅନରେ ହେଉଥିବା ଭିଡ଼ ଭାରତର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ଦେଉଛି । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବା ଲାଗି ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଆମର ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରଡକ୍ସନ କ୍ଷମତା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ହୋଇପାରିଛି । ଭାରତରେ ଆର୍କାଇଭ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଥିବା ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମନୋନିବେଶ ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଦୁବାଇ ଏକ୍ସପୋର ଇଣ୍ଡିଆ ପାଭିଲିଅନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହିତ ସେଠାରେ ୟୁଏଇ ସରକାରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ରୀମ୍‌ ଅଲ୍‌ ହଶିମୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଦୁବାଇ ଏକ୍ସପୋରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ, ସୁଦୃଶ୍ୟ ଭାରତୀୟ ପାଭିଲିଅନ ବାହାରେ ଉତ୍ସାହୀ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଶେଷରେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଦୁବାଇ ଏକ୍ସପୋ ପରିସରରେ ଥିବା ୟୁଏଇ, ସାଉଦୀ ଆରବ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ଆଦି ଦେଶର ପାଭିଲିଅନ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ ।