|
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা শাখিবা য়ুমশিংগী স্তেতস
পি.এম.এ.ৱাই.-জি.গী মখাদা য়ুম কোতি ১.৭৫ মপুং ফানা শাখ্রে
16 MAR 2022 5:31PM by PIB Imphal
শেনবা চহি ২০২০-২১ অমদি ২০২১-২২দা (০৯.০৩.২০২২ ফাওবদা) প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী (পি.এম.এ.ৱাই.-জি.) মখাদা শাখিবা য়ুমশিংগী ওইবা রাজ্য-রাজ্যগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সচরদা পীরি৷
স্কিম অসিগী মখাদা, য়ুম কোতি ২.২৮ বেনিফিসরীশিংদা সেঙ্কসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা য়ুম কোতি ১.৭৫দি ০৯.০৩.২০২২ ফাওবগী মনুংদা মপুং ফানা শাবা লোইশিনখ্রে৷ বেনিফিসরীদা য়ুম শানবগী সেঙ্কসন তৌখ্রবা নুমিৎ অদুদগী থা ১২গী মনুংদা য়ুম শানবা পি.এম.এ.ৱাই.-জি. গাইদলাইনশিংনা হায়রি৷ য়ুম শাবা লোইশিনবগী তোঙান তোঙানবা স্তেজশিং খুদম ওইনা সেঙ্কসন তৌবা, ফাউন্দেসন, য়ুম্বী পীবা, থোংনাউ হাপ্পা, থোং থোংনাউগী ফৈরা হাপ্পাদা পীরিবা মতেং অসি বেনিফিসরীদা য়ামদ্রবদা ইন্সতোলমেন্ত ৩দা রিলিজ তৌরি৷ হাউস সেঙ্কসন তৌবা অমদি মপুং ফানা লোইশিনবগী ফিগরশিং অসি দাইনামিক ওইবনা অমদি য়ুমগী সেঙ্কসন তৌবদগী য়ুম অদুবু মপুং ফানা শাবা শোইশিনবা ফাওবগী মরক্তা থা ১২গী গেপ অমা লৈবনা, স্কিম অসি চৎনবগী মতমদা হাউস সেঙ্কসন তৌবগী ফিগরশিং অমদি য়ুমশিংবু মপুং ফানা শাবগী মরক্তা মতম পুম্নমক্তা গেপ খরা থমগদবনি৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎনা লৈবাক শিনবা থুংনা লোকদাউন চৎথবগী মতমদা, পি.এম.এ.ৱাই.-জি.গী মখাদা শেমগৎ-শাগৎলিবা য়ুমশিং য়াওনা শেমগৎ-শাগৎপগী থবক পুম্নমক্তসু অকাইবা পীখি, মসিনা পি.এম.এ.ৱাই.-জি. য়ুমশিং শেমগৎ-শাগৎপগী খোংজেলদা মনিং হল্লনখি৷ মসিগীসু মথক্তা, স্তেত ত্রেজরীদগী পি.এম.এ.ৱাই.-জি.গী স্তেত নোদেল একাউন্তদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী সেয়র রিলিজ তৌবদা থিন্থবা, শেমগৎ-শাগৎপা অসি মপুং-ফানা লোইশিনবদা বেনিফিসরীশিংনা শেম-শাদুনা লৈতবগী কেসশিং থেংনবা, মাইগ্রেসন তৌবা, তাইবংপাল থাদোকখ্রবা বেনিফিসরীশিংগী কান্নবা লৌননবা হোৎনবদা চয়েৎনবা লৈবা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা লম লৈতবা বেনিফিসরীশিংদা লম পীবদা থিন্থবা, জেনেরেল/ এসেমব্লী/পঞ্চায়ত ইলেক্সনশিংগী মতমদা থোকখিবা, শেমগৎ-শাগৎপদা চংবা পোৎলমশিং মরাই কাইনা ফংদবা অসিনসু মরম ওইদুনা থিন্থরিবনি৷ পি.এম.এ.ৱাই.-জি.গী মখাদা য়ুমশিং শেমগৎ-শাগৎলিবা অসি মতম চানা মপুং ফানা লোইশিন্নবা মন্ত্রালয়না মখাগী ইনিসিয়েতিবশিং অসি লৌখৎলি:
- পান্দম থম্লিবা য়ুমশিং অসি মতম চানা মপুং-ফানা লোইশিনবা ঙম্নবগীদমক মন্ত্রালয়গী থাক্তা ফংলিবা প্রোগ্রেসপু চাং নাইনা য়েংশিনবা৷
- য়ুমশিংদা অখন্ননা মীৎয়েং চংদুনা অমদি প্রাইয়োরিতী পীদুনা পি.এম.এ.ৱাই.-জি.গী মখাদা এপ্রুব তৌখ্রবা য়ুমশিং অসি মপুং-ফানা অথুবা মতমদা শাবা লোইশিন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা হায়জখ্রে, মসিগীদমক অনিশুবা অমদি অহুমশুবা ইন্সতোলমেন্তশিং রিলিজ তৌখ্রে৷
- য়ুমশিং সেঙ্কসন তৌবদা থম্লিবা গেপশিং, পি.এম.এ.ৱাই.-জি.গী পি.দবল্যু.এল. শেংদোকপগুম্বা তোঙান তোঙানবা পেরামিতরশিংদা নুংতিগী য়েংশিনবা৷
- রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা তার্গেৎশিং মতম চানা পীবা অমদি মন্ত্রালয়গী থাক্তা ফন্দশিং মরাং-কাইনা রিলিজ তৌবা৷
- য়ুম শেম-শাবগীদমক ইকো-ফ্রেন্দলী অমদি ইন্নোবেতিব ওইবা তেক্নোলোজীশিংবু য়োকখৎপা৷
- কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী ফন্দশিংগী সেয়র রিলিজ তৌনবা রাজ্যশিংগা লোইননা চাং নাইনা থিজিন হুমজিনবা অমদি খুঙ্গংগী লমদমশিংদা লৈরিবা লম লৈজবা বেনিফিসরীশিংদা লম পীবগী প্রোবিজন হাপ্পা৷
- রাজ্যশিংনা থেংনরিবা তেক্নিকেল ইসুশিং অমদি অতোপ্পা অয়েৎ-অপনশিং অথুবা মতমদা ৱারোইশিনবা পুরকপা৷
- রুরেল মেসন ত্রেনিং (আর.এম.তি.)গী কবরেজ হেনগৎনবা খোংথাংশিং লৌখৎলি, মসিনা ত্রেন তৌরবা মেসনগী চাং ফংবা হেনগৎহনদুনা ক্বালিতী লৈবা য়ুমশিং শেম-শাবগী থবক খোংলৈ থুহল্লগনি৷
- পর্ফোমেন্স ইন্দেক্স দাশবোর্দতা বেজ তৌদুনা খ্বাইদগী ফনা মথৌ তৌরিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং, জিলাশিংদা এৱার্দশিং খুৎশিন্নবা অমদি মসিনা হেন্না ফবা কম্পিতিসন লৈহল্লি অমসুং থম্লিবা তার্গেৎশিং অসি ফংনবগীদমক রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মরক্তা পুক্নিং থৌগৎনহল্লি৷
পি.এম.এ.ৱাই.-জি.গী মখাদা য়ুম কোতি পুন্না ২.৯৫ শান্নবা পান্দম থম্লিবা অসিগী মনুংদা লৈহৌরিবা য়ুমশিং অসি মপুং ফানা শাবা লোইশিন্নবগীদমক কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা পি.এম.এ.ৱাই.-জি.বু ২০২১গী মার্চ তগী ২০২৪গী মার্চ ফাওবা মখা চৎথহন্নবা অয়াবা পীখ্রে৷
এনোক্সচর
(মশিংদা পীরিবা য়ুনিৎশিং)
সিরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি. মমিং
শেনবা চহি ২০২০-২১গী মতমদা শেমগৎখিবা য়ুমশিং
শেনবা চহি ২০২১-২০২২*গী মতমদা শেমগৎখিবা য়ুমশিং
১
অরুনাচল প্রদেশ
২,৪১৭
৮৭৫
২
অসাম
১,৩১,২৮২
৭০,০৩৯
৩
বিহার
১০,৪৮,৫৯১
৫,৩০,২৫৫
৪
ছত্তিশগর
৫৯,৬৮৫
২২,৭৯১
৫
গোৱা
৮৭
১৯
৬
গুজরাত
৫৪,৮৯০
৪৫,৫০৭
৭
হরিয়ানা
১,২৩২
১৭৮
৮
হিমাচল প্রদেশ
৬০৫
১,৩৮৪
৯
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
২১,৭৪৬
৩৭,৩৮৮
১০
ঝর্খন্দ
২,৪৩,৯৯১
২,৩৮,০০৮
১১
কেরলা
৮৮০
২,১৭৩
১২
মধ্য প্রদেশ
২,৬২,০৬৭
৫,২৩,৫৩১
১৩
মহারাস্ত্র
১,৮৩,৭১৯
১,৫৮,৮১০
১৪
মনিপুর
২,৭৭৯
২,৯৩৮
১৫
মেঘালয়
৫,৬৪২
৬,০২৯
১৬
মিজোরাম
১,১২৮
১,১০২
১৭
নাগালেন্দ
৫৩৫
০
১৮
ওরিশা
৩,৯৫,৩৫৭
৮৮,৯৩৮
১৯
পঞ্জাব
৩,৯০৮
৫,২৭৮
২০
রাজস্থান
৩,১৮,২৬৭
১,১৯,৩৮৭
২১
সিক্কিম
১৫
৫
২২
তামিল নাদু
৫২,১৮৪
৪৭,০৫১
২৩
ত্রিপুরা
১৫,৮৭৩
১,৪৬৬
২৪
উত্তর প্রদেশ
৩৭,৭১১
১০,২২,৯৯৮
২৫
উত্তরখন্দ
৯৩
১,৩৭০
২৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬,৭৮,৫৮৭
৮৫,৩,৪২৩
২৭
অন্দামন অমসুং নিকোবর
৪৮৩
২২৩
২৮
দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
৯৭২
৫৩৮
২৯
দামন অমসুং দিউ
০
০
৩০
লক্ষদ্বীপ
২৮
৭
৩১
পুদুচেরী
০
০
৩২
আন্ধ্র প্রদেশ
০
০
৩৩
কর্নাতকা
২৪০৫
১,৬২৭
৩৪
তেলঙ্গনা
০
০
অপুনবা
৩৫,২৭,১৫৯
৩৭,৮৩,৩৩৮
*০৯.০৩.২০২২ ফাওবদা৷
ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা রুরেল দিবেলপমেন্তগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী সধবি নিরঞ্জন জ্যোতিনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷

Ministry of Rural Development
Status of Houses Constructed under Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin
1.75 crore houses have been completed under PMAY-G
16 MAR 2022 5:31PM by PIB Delhi
The State-wise details of houses built under the Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin (PMAY-G) in the financial years 2020-21 and 2021-22 (as on 09.03.2022) is given at Annexure.
Under the scheme, 2.28 crore houses have been sanctioned to the beneficiaries, out of which 1.75 crore houses have been completed as on 09.03.2022. The PMAY-G guidelines provides for construction of house within 12 months from the date of sanctioning the same to the beneficiary. The assistance is released to the beneficiary in a minimum of 3 installments linked to various stages of completion like at the time of sanction, foundation, plinth, windowsill, lintel, roof etc. Since the figures of house sanction and completion are dynamic and there is a gap of 12 months between sanction of house till its completion, therefore, there would always be some gap between the figures of houses sanctioned and houses built during the implementation of the scheme.
During the period of Covid-19 pandemic induced nation-wide lockdown, all construction activities including construction of houses under PMAY-G were also affected which retarded the pace of construction of PMAY-G houses. Besides, the delays are also due to delay in release of Central & State Share from State Treasury to State Nodal Account of PMAY-G, cases of unwillingness of beneficiaries to complete the construction, migration, disputed succession of deceased beneficiaries, delay in allotment of land to landless beneficiaries by the States/UTs and at times those occuring on account of General/Assembly/Panchayat elections, unavailability of building materials etc. The Ministry is taking the following initiatives to ensure timely completion of the houses under PMAY-G:
1. Regular review of progress at the level of Ministry to ensure timely completion of targeted houses.
2. The States/UTs have been requested to expedite the completion of houses approved under PMAY-G with specific focus and priority of houses for which 2nd and 3rd installments have been released.
3. Daily monitoring on various parameters like gaps in sanction of houses, cleaning of PWL of PMAY-G.
4. Timely allocation of targets to the States/UTs and release of adequate funds at the level of the Ministry.
5. Promotion of eco-friendly & innovative technologies for house construction.
6. Regular follow ups with the State to ensure release of central and state share of funds and provision of land to landless beneficiaries in rural areas.
7. Expeditious resolution of technical issues and other constraints faced by the States.
8. Steps are being taken to increase the coverage of Rural Mason Training (RMT) programme which would increase the availability of trained masons leading to faster construction of quality houses.
9. Awards to the best performing States/UTs, Districts based on performance index dashboard, thereby creating healthy competition and motivation among the States/UTs for achieving the set targets.
The Union Cabinet has approved the continuation of PMAY-G beyond March, 2021 till March, 2024 for completion of remaining houses within the cumulative target of 2.95 crores houses under PMAY-G.
Annexure
(units in Nos.)
SNo
Name of State/UT
Houses constructed during the financial year 2020-2021
Houses constructed during the financial year 2021-2022*
1
ARUNACHAL PRADESH
2,417
875
2
ASSAM
1,31,282
70,039
3
BIHAR
10,48,591
5,30,255
4
CHHATTISGARH
59,685
22,791
5
GOA
87
19
6
GUJARAT
54,890
45,507
7
HARYANA
1,232
178
8
HIMACHAL PRADESH
605
1,384
9
JAMMU AND KASHMIR
21,746
37,388
10
JHARKHAND
2,43,991
2,38,008
11
KERALA
880
2,173
12
MADHYA PRADESH
2,62,067
5,23,531
13
MAHARASHTRA
1,83,719
1,58,810
14
MANIPUR
2,779
2,938
15
MEGHALAYA
5,642
6,029
16
MIZORAM
1,128
1,102
17
NAGALAND
535
0
18
ODISHA
3,95,357
88,938
19
PUNJAB
3,908
5,278
20
RAJASTHAN
3,18,267
1,19,387
21
SIKKIM
15
5
22
TAMIL NADU
52,184
47,051
23
TRIPURA
15,873
1,466
24
UTTAR PRADESH
37,711
10,22,998
25
UTTARAKHAND
93
1,370
26
WEST BENGAL
6,78,587
85,3,423
27
ANDAMAN AND NICOBAR
483
223
28
DADRA AND NAGAR HAVELI
972
538
29
DAMAN AND DIU
0
0
30
LAKSHADWEEP
28
7
31
PUDUCHERRY
0
0
32
ANDHRA PRADESH
0
0
33
KARNATAKA
2405
1,627
34
TELANGANA
0
0
Total
35,27,159
37,83,338
*as on 09.03.2022.
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Rajya Sabha today.