প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২শুবা ভারত-ওস্ত্রেলিয়া ভর্চুএল সম্মিৎ হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
21 MAR 2022 6:11PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপ স্কোত, নমস্কার!
অদোম্না হোলি অমসুং মীখলদা মায় পাকপগী য়াইফ পাউজেল পীবিরকপগীদমক্তা অদোমগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ঐহাক্না ভারত মীয়ামগী মহুৎ শিন্দুনা ক্বীন্সলেন্দ অমসুং ন্যু সাউথ ৱেল্সতা থোকখিবা ঈশিং-ইচাউদগী মীওইগী পুন্সি মাঙবা অমসুং লন-থুমদা অমাঙ অতা থোকখিবদা নুংঙাইতবা ফোংদোকচরি।
মমাংদা পাংথোকখিবা ঐখোয়গী ভর্চুএল সম্মিৎ মনুংদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈনরিবা মরীবু কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপকী থাক্তা পুখৎখি। ঙসিগী নুমিৎ অসিদসু, ঐখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা চহিগী ওইবা সম্মিৎ পাংথোক্নবা মেকানিজম অমা শেম্বসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিনা ঐখোয়গী মরীবু মতম-নাইনা য়েংশিনবগী স্ত্রকচরেল মেকানিজম অমা শেমগনি।
এক্সেলেন্সী,
ঐখোয়গী মরীনা হৌখিবা চহি খরসিদা মশক থোক্না ফগৎলে। ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী, এজুকেসন অমসুং ইন্নোভেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী হীরমশিং অসিদা ঐখোয়না য়াম্না নক্না তেংবাংনরি। ক্রিতিকেল মিনরেল, ঈশিং শেন্নবা, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং কোবিদ-১৯গী রিসর্চনচিংবা হীরমশিংদসু ঐখোয়না তেংবাংনবগী থৌওংশিংনা খোঙজেল য়াঙনা হেনগৎলক্লি।
সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজী পোলিসী অমা বেঙ্গালুরুদা শেমগৎলে হায়না লাউথোকপদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। সাইবর অমসুং ক্রিতিকেল অমদি ইমর্জিং তেক্নোলোজীগী মতাংদা ঐখোয়গী মরক্তা হেন্না ফবা তেংবাংনবগী থৌওং লৈবা হায়বসিসু মরু ওইবনি। অসিগুম্না হৌরক্লিবা তেক্নোলোজীদা মতমগা চুনবা মালেমগী স্তেন্দর্দ শিজিন্নবা হায়বসি ঐখোয়গুম্বা ভেল্যু মান্ননা লৈবা লৈবাকশিংগী থৌদাং অমনি।
এক্সেলেন্সী,
ঐখোয়গী কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক কোওপরেসন এগ্রীমেন্ত – “সি.ই.সি.এ.”কী মতাংদা অদোম্না হায়বগুম্না, য়াম্না তেল্লবা মতমদা মশক থোক্না চাউখৎপা পুরকপা ঙমখ্রে হায়বসি ঐহাক্নসু হায়জনীংই। লেমহৌরিবা হীরমশিং অসিদসু য়াম্না থুনা য়ানবা পুরক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। “সি.ই.সি.এ.”না য়াম্না থুনা মপুং ফাবা ঙম্বনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী মরী, শেন্মিৎলোন নৌহৌননা হিংগৎহনবা অমসুং ইকোনোমিক সেক্যুরিতীগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা অমা ওইগনি।
ঐখোয় অমসুং ক্বাদকী মরক্তসু য়াম্না অফবা তেংবাংনবগী মরী লৈরি। ঐখোয়গী খুৎশম্নবনা নিংতম্বা, পুম্নমক্তা থোঙ হাংবা অমসুং হীরম খুদিংমক মনুং চনবা ইন্দো-পেসিফিক অমা শেম্নবা ঐখোয়না খোঙফম চেৎলিবা অসিগী মমি তারি। ক্বাদকী মায় পাকপা হায়বসি রিজনেল অমসুং মালেমগী তংদু লৈতাবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইরি।
এক্সেলেন্সী,
অদোম্না ভারতকী অরিবা পোৎলমশিং হন্দোকপীরক্নবা কন্না হোৎনবীবগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম্বু মরু ওইনা থাগৎচনীংই। অদোম্না থাবীরক্লিবা পোৎলমশিংদা অসিগী মরক্তা রাজস্থান, নোংচুপ বেঙ্গোল, গুজরাত, হিমাচল প্রদেশকা লোয়ননা ভারতকী অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী আইনগী ৱাংমদা হুরান্দুনা পুখিবা চহি চা কয়া লিরবা মীতম অমসুং অয়েকপা লাই কয়া য়াওরি। মসিগীদমক্তা, ঐহাক্না ভারত মচা খুদিংগী মহুৎ শিন্দুনা অদোম্বু থাগৎচরি। অদোম্না থাবীরকপা মীতমশিং অমসুং অতোপ্পা পোৎলমশিং হৌজিক্তি মশাগী অশেংবা লৈফমদা থাখ্রে। অসিগুম্বা থৌওং অসিগীদমক্তা অদোম্বু ঐহাক্না ভারত মচা খুদিংগী মহুৎ শিন্দুনা অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
ওস্ত্রেলিয়াগী নুপীগী ক্রিকেৎ তীম্না ক্রিকেত ৱর্ল্দ কপ্তা মশক থোক্না শান্নখিবগীদমক্তা অদোম্বু থাগৎচরি। থাংজ নুমিত্তা শান্নখিবা মেৎচ অদুদা, ওস্ত্রলিয়ানা মায় পাকখি। অদুবু তুর্নামেন্ত অসি লোইবদি নত্ত্রি। লৈবাক অনিগী তীমশিংদা ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
এক্সেলেন্সী,
ঐহাক্না অদোমগী ৱারী শাদুনা ইশাগী ৱাখল্লোন ফোংদোকপা ঙম্বগী খুদোংচাবা ফংবসিদা ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্না হৌজিক্তি ওপন সেসন অসিবু ঐহাক্কী মিদিয়াগী মরুপশিংবু থাগৎপগা লোয়ননা লোইশিনবা পাম্মি। মসিগী মতুংদা মিৎকুপ খরা লেপ্লবা তুংদা, মথংগী ৱা খন্নগদবা হীরমগী মতাংদা ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱাখল্লোন অমুক থমজগে।

Prime Minister's Office
English Translation of Opening Remarks by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the 2nd India-Australia Virtual Summit
21 MAR 2022 6:11PM by PIB Delhi
My Dear friend Scott, Namaskar!
I am grateful to you for your wishes for the Holi festival and the election victory.
On behalf of all Indians, I convey my condolences for the loss of life and property caused by floods in Queensland and New South Wales.
During our last virtual summit, we elevated our relationship to a Comprehensive Strategic Partnership. And I am happy that, today, we are establishing the mechanism of annual summits between the two countries. This will create a structural mechanism of regular review of our relationship.
Excellency,
Our relations have made remarkable progress in the last few years. Trade and investment, defence and security, education and innovation, science and technology – we have very close cooperation in all these areas. Our collaboration has grown rapidly in many other areas, such as critical minerals, water management, renewable energy, and Covid-19 research.
I heartly welcome the announcement of the establishment of the Centre of Excellence for Critical and Emerging Technology Policy in Bengaluru. It is imperative that we have better cooperation between us in cyber and critical and emerging technologies. It is the responsibility of countries with similar values like us to adopt appropriate global standards in these emerging technologies.
Excellency,
Our Comprehensive Economic Cooperation Agreement – "CECA", on this, as you said, I also want to say that remarkable progress has been made in a very short time. I am confident that the remaining issues will also be agreed upon soon. The early completion of "CECA" will be crucial for our economic relations, economic revival and economic security.
There is also good cooperation between us in Quad. Our cooperation reflects our commitment to a free, open and inclusive Indo-Pacific. Quad's success is very important for regional and global stability.
Excellency,
I would like to especially thank you for taking the initiative to return ancient Indian artefacts. And the artifacts that you have sent include hundreds of years old idols and paintings illegally smuggled from Rajasthan, West Bengal, Gujarat, Himachal Pradesh as well as many other Indian states. And for this I express special gratitude to you on behalf of all Indians. Now all the idols and other things that you have given us back will be returned to their original place. On behalf of all Indian citizens, I once again express my heartfelt gratitude to you for this initiative.
Many congratulations to you for the excellent performance of the Australian women's cricket team in the Cricket World Cup. In Saturday's match, Australia won, but the tournament is not yet over. My best wishes to the teams of both the countries.
Excellency,
Once again, I express my pleasure for having the opportunity to exchange views with you today.
Now I want to end the open session by thanking friends from the media. After this, after a few moments of pause, I would like to put forth my views on the next agenda item.