প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
এল.বি.এস.এন.এ.এ.দা পাঙথোকপা ৯৬শুবা কমন ফাউন্দেসন কোর্স লোইশিনবগী থৌরমদা পি.এম.না ৱা ঙাঙখ্রে
“নখোয়গী বেত্চ অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী অমৃত কালসিদা লৈবাক চাওখৎপগী মরুওইবা থৌদাং য়াগদৌরিবনি”
“ওইরক্লিবা লাইচৎ মনুংগী মালেমগী মচৎ অসিদা, ভারতনা মাগী শক্লোন হেনগৎহনগদবনি অমদি খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎহনগদবনি”
“আত্মনিরভর ভারত অমসুং অনৌবা ভারত হায়বসি ২১শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দম্নি হায়বসি অদোমগী পুক্নিংদা মতম পুম্নমক্তা লৈগদবনি”
“অদোমগী সর্ভিসগী চহিশিংদা, সর্ভিস অমসুং থৌদাংগী ৱাফমশিংনা অদোমগী ইশাগী অমদি শিন্ফমগী মায় পাকপগী পাদম ওইগদবনি”
“অদোম্না মশিংগীদমক থবক তৌরোইদবনি, মীয়ামগী পুন্সিগীদমক থবক তৌগদবনি”
“অমৃৎ কালগী মতম অসিদা ঐখোয়না অওনবা পুরক্কদবনি, পাঙথোক্কদবনি, অমদি মথংগী থাক্তা অহোংবা পুরক্কদবনি। মরম অসিননি ঙসিগী ভারতনা ‘সবকা প্রয়াস’ হায়বসিগী ৱাখল্লোন্দা মাঙদা চঙশিল্লিবসি”
“অদোম্না অরায়বা থবক অমত্তা ফংদনবা থৌনিগদবনি”
“নুংঙাইবা মফমদা চঙশিন্নবা অদোম্না খল্লিবমখৈ, অদোমগী খোজেল অমদি লৈবাক্কী খোঙজেল লেপ্লক্কনি”
17 MAR 2022 1:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লাল বহাদুর সাস্ত্রি নেসনেল একাদমী ওফ এদমিনিস্ত্রেসন্দা (এল.বি.এস.এন.এ.এ.) পাঙথোকপা ৯৬শুবা কমন ফাউন্দেসন কোর্স লোইশিনবগী থৌরমদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙখ্রে‍। মহাক্না অনৌবা স্পোর্তস কম্প্লেক্সসু শঙ্গাখি অমদি হেপী ভেলী কম্প্লেক্সপু লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখি‍।
থৌরমদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসরশিং অদুনা মখোয়গী কোর্স লোইশিনবগীদমক তরাম্না ওকখি অমদি হোলিগী য়াইফরবা পুংফমসিদা য়াইফ-পাউজেল পীখি‍। হায়রিবা বেৎচ অসিনা অজাদি কা অমৃৎ মহোতসবকী চহিসিদা মখোয়গী এক্তিব সর্ভিসতা খোঙ থাংজিল্লিবসি বেৎচ অসিগী তোপ তোপ্পা মশক অমনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। “নখোয়গী বেত্চ অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী অমৃত কালসিদা লৈবাক চাওখৎপগী মরুওইবা থৌদাং য়াগদৌরিবনি” হায়নসু মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎ মতুংগী ওইরক্লিবা মালেমগী অনৌবা মচৎকী মতাঙদা ৱা ঙাঙখি‍। মহাক্না ফোঙদোকখিবদা, ২১শুবা চহিচাগী তানফমসিদা মালেম অসিনা ভারতকী মায়কৈদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। “ওইরক্লিবা লাইচৎ মনুংগী মালেমগী মচৎ অসিদা, ভারতনা মাগী শক্লোন হেনগৎহনগদবনি অমদি খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎহনগদবনি” হায়না মহাক্না হায়খি‍। আত্মনিরভর ভারত অমসুং অনৌবা ভারত হায়রিবা ২১শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দম অসিবু ওফিসরশিং অসিগী ৱাখলদা মতম পুম্নমক্তা লৈগদবনি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। “ঐখোয়না তাঞ্জা অসিবু মাঙহনফদে” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
সিভিল সর্ভিসকী মতাঙদা সর্দার পতেলগী মীৎয়েঙগী মতাঙদা পল্লদুনা, সর্ভিস অমদুং থৌদাংগী ৱাখল্লোন ত্রেনিং অসিগী নুংগী ওইবা শরুক ওইদুনা লাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “অদোমগী সর্ভিসগী চহিশিংদা, সর্ভিস অমসুং থৌদাংগী ৱাফমশিংনা অদোমগী ইশাগী অমদি শিন্ফমগী মায় পাকপগী পাদম ওইগদবনি” হায়না মহাক্না হায়খি‍। থৌদাং অমসুং পান্দমগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক পাঙথোকপা মতমদা থবক অমত্তা পোৎলুম ওইরোই হায়বা ৱাফমসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মখোয়না সর্ভিস অসিদা পান্দম অমগী মখাদা অমদি খুন্নাই অমসুং লৈবাক্কী লমদা অফবা অওনবা অমা পুরকপগী শরুক অমা ওইগনি হায়বা ৱাখল্লোন্দা লাক্লিবনি হায়না মহাক্না ওফিসরশিংগী মফমদা থমখি‍।
হীরমসিদা থেংনরক্কদবশিং লমশিংদুদগী লাক্কদবা ফাইলশিংগী ৱাফমশিং তশেংনা পুক্নিংদা ফাওবগী তঙাইফদবা ৱাফমগী মতাঙদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ফাইলশিংদা মশিং অমসুং স্তেতিস্তিক্স খক্তা য়াওবা নত্তে, মীয়ামগী পুন্সি অমদি মঙলান কয়া য়াওরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। “অদোম্না মশিংগীদমক থবক তৌরোইদবনি, মীয়ামগী পুন্সিগীদমক থবক তৌগদবনি” হায়না মহাক্না হায়খি‍। ওফিসরশিং অসিনা মতম পুম্নমক্কী ওইবা ৱাখৈ পুরক্নবগীদমক ৱায়েৎ অদুগী মরুদা চঙশিন্দুনা চৎন-কাঙলোন ঙাক্না থবক পায়খৎকদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। অমৃৎ কালগী মতম অসিদা ঐখোয়না অওনবা পুরক্কদবনি, পাঙথোক্কদবনি, অমদি মথংগী থাক্তা অহোংবা পুরক্কদবনি‍। মরম অসিননি ঙসিগী ভারতনা ‘সবকা প্রয়াস’ হায়বসিগী ৱাখল্লোন্দা মাঙদা চঙশিল্লিবসি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ফিরেপ খুদিংমক মমৈদা লৈরিবা মীওইদুগী য়াইফনবগী পাদম্না ওনগদবনি হায়বা মহাত্মা গান্ধীগী লাইৱাবুসু মহাক্না নীংশিংখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসরশিং অদুদা মখোয়গী দিস্ত্রিক্তশিংদা লমদমদুগী থাক্তা লৈবা শিংনবা ৫-৬ খঙদোক্নবা অমদি হায়রিবা ৱাফমশিংদুদা থবক পায়খৎনবা থৌদাং শিন্নখি‍। শিংনবশিং খঙদোকপনা শিংনবশিং অদুবু চুমথোকপগী অহানবা খোঙথাঙনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। লায়রবা ইমুংশিংদা পক্কাগী য়ুম অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সন পীবদা লৈরিবা শিংনবশিং খঙদোকপগী লৈঙাক্কী থৌওং, অমসুং হায়রিবশিং অদুবু পি.এম. অৱাস য়োজনা, সৌভাগ্য স্কিম অমসুং স্কিম ফোর এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্তনবিংবা স্কিমশিংনা ৱাখৈ পুরকখিববু খুদম ওইনা মহাক্না পীখি‍। হায়রিবা স্কিমশিং অসি মপুং ফানা পায়খৎনবগী ফিরেপগী মতাঙদসু মহাক্না ৱাফম কয়া থমখি‍। মহাক্না তোঙান তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী মথৌ তাবগী মতাঙদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি অমদি হায়রিবা ৱাফমসি পি.এম. গতিশক্তি মাস্তর প্লান্না ফনা য়াম্না মতেং ওইগনি হায়বা ৱাফমসু থমখি‍।
মিসন কর্ময়োগি অমসুং আরম্ভ প্রোগ্রাম হায়রিবা সিভিল সর্ভিসকী লৈয়াৎনুংদা লৈরিবা অনৌবা রিফোর্মশিংগী মতাঙদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি‍। ওফিসরশিংনা অরায়বা থবক অমত্তা ফংদনবা থৌনিগদবনি অমদি শিংনবনা থনবা থবকশিংদা নুংঙাইবা অমসু য়াওরি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “নুংঙাইবা মফমদা চঙশিন্নবা অদোম্না খল্লিবমখৈ, অদোমগী খোজেল অমদি লৈবাক্কী খোঙজেল লেপ্লক্কনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসরশিংদা একাদমী অসিদগী হনখিবা মতমদা মখোয়না পাম্লিবা অমদি থৌরাংশিং রেকোর্দ তৌশিন্দুনা চহি ২৫ নৎত্রগা ৩০গী মতুংদা ফংলিবা মায় পাকপগী চাং অদু খঙদোক্নবা অমুক য়েংননবা পাউতাক পীখি‍। তুংগী প্রোব্লেমশিংদা দেতা সাইন্সকী মচাক য়াম্না চাউনা অমদি হায়রিবা দেতাশিংগী অসি চুমথোকপগী মতিংগী থৌদাং চাউনা লৈগদবা মরম্না মরী লৈনবা কোর্সশিংদা অমদি সিলেবসকী রিসোর্সশিংদা অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স (এ.আই.) য়াওহন্নবা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍।
৯৬শুবা ফাউন্দেসন কোর্স অসি অনৌবা পেদাগোজী অমসুং কোর্স দিজাইনগা লোয়ননা মিসন কর্ময়োগিগী পরিংদা য়ুম্ফম ওইবা এল.বি.এস.এন.এ.এ.দা পাঙথোকপা অহানবা কমন ফাউন্দেসন কোর্সনি‍। বেৎচ অসিদা সর্ভিস ১৬তগী ও.তি. ৪৮৮ অমসুং রোয়েও ভুতান সর্ভিসেস (এদমীনিস্ত্রেতিব, পুলিস এন্দ ফোরেস্ত)তগী ৩ য়াওরি‍।
নহা ওইরিবা বেৎচ অসিগী ইচঙ থৌবা অমদি অনৌবা ৱাখল পরিংগী ওইবা ৱাখল্লোনবু শীজিন্ননবগীদমক, মিসন কর্ময়োগিগী পরিংনা লমজিংবা অনৌবা পেদাগোজী শেমখিবনি‍। “সবকা প্রয়াস”কী ৱাখল্লোন্দা পদ্ম এৱার্দ ফংলবশিংগা ৱারী ৱাতায় শানবা অমদি খুঙ্গঙগী ভারতকী মরমদা হকথেংননা খঙনবগীদমক খুঙ্গঙদা চৎপনচিংবা থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা ওফিসর ত্রেনীশিং অসিবু মহৈরোয়/সিতিজন অমদগী মীয়ামগী থৌগল্লোয় ওন্থোক্নবা ৱাফমদা মীৎয়েঙ থমখি‍। ওফিসর ত্রেনীশিং অসিনা মনুং হঞ্জিনবা/ঙমখৈগী লমদা লৈরিবা মীওইশিংনা থেংনরিবা শিংনবশিং খঙদোক্নবা মফমদুদা চৎখি‍। কন্তিনুৱস গ্রেদেদ লর্নিং অমসুং সেল্ফ-গাইদেদ লর্নিংগী পরিংগা চুশিন্নবা মওংদা করিকুলম শেমবগী অনৌবা পরিং অমদা চঙশিনখি‍। ‘চাংয়েংগী পোৎলুম্না নল্লুরবা মহৈরোয়’দগী ‘মশা মউ ফবা সিভিল সর্ভেন্ত’ অমদা লাকপদা ঙাক্লৌ পীনবগীদমক হকশেলগী তেস্তকী মথক্তা, ফিৎনেস তেস্তসু পাঙথোকখি‍। ওফিসর ত্রেনী ৪৮৮মক ক্রব মাগ অমসুং তোঙান তোঙানবা শান্ন-খোৎনবগী লমশিংদা অহানবা থাক্কী ত্রেনিং পীখি‍।

Prime Minister's Office
PM addresses Valedictory Function of 96th Common Foundation Course at LBSNAA
“Your batch will play a key role in the nation’s development in the Amrit Kaal of the next 25 year”
“In the emerging post-pandemic new world order, India has to increase its role and develop itself at a fast pace”
“Aatmnirbhar Bharat and Modern India are the biggest goals for us in the 21st century, you should always be mindful of that”
“In all your years of service, factors of service and duty should be the measure of your personal and professional success”
“You do not have to work for numbers but for the lives of the people”
“In this period of Amrit Kaal we have to take Reform, Perform, Transform to the next level. That is why today's India is moving ahead with the spirit of ‘Sabka Prayas’”
“You should pray for never getting an easy assignment”
“The more you think of going to the Comfort Zone, the more you will stop your progress and the progress of the country
17 MAR 2022 1:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Valedictory Function of 96th Common Foundation Course at Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA) today via video conferencing. He also inaugurated the new sports complex and dedicated revamped Happy Valley Complex to the Nation.
At the outset, the Prime Minister greeted the officers on completing their course and conveyed his wishes on the joyous occasion of Holi. He noted the uniqueness of the outgoing batch as this batch is entering the active service in the year of Azadi Ka Amrit Mahotsav. “Your batch will play a key role in the nation’s development in the Amrit Kaal of the next 25 year”, he added.
The Prime Minister underlined the emerging new world order in the post-pandemic world. He said the that the world is looking towards India at this juncture of 21st century. “In this new world order, India has to increase its role and develop itself at a fast pace”, he said. He asked the officers to keep in mind the importance of this period with special focus on the ‘biggest goal of the 21st century’ i.e. the goal of Aatmnirbhar Bharat and Modern India. “We can’t afford to lose this opportunity”, he said.
Referring to the views of Sardar Patel on civil services, the Prime Minister said that sense of service and duty has been the integral part of the training. “In all your years of service, these factors of service and duty should be the measure of your personal and professional success”, he added. He said work is never a burden when done with a sense of duty and purpose. He told the officers that they have come to the service with a sense of purpose and to be a part of a positive change in the context of the society and the country.
The Prime Minister emphasized the need to embrace the experience from the field as real feel of the issues of the file come from the field. He said that files do not contain just the numbers and statistics but they contain life and aspirations of the people. “You do not have to work for numbers but for the lives of the people”, he said. The Prime Minister said that the officers should always go the root cause of the problems and rationale of the rules in order to give permanent solution. The Prime Minister said that in this period of Amrit Kaal, we have to take Reform, Perform, Transform to the next level. That is why today's India is moving ahead with the spirit of ‘Sabka Prayas’. He also recalled Mahatama Gandhi’s mantra that every decision should be evaluated on the touchstone of the welfare of the last person in the last line.
The Prime Minister gave the officers task of identifying 5-6 challenges of their districts at local level and work for those issues. He said identification of the challenges is the first step in the rectification of the challenges. He gave the example of government’s identification of challenges of providing pucca houses and electricity connection for the poor, which were addressed by schemes like PM Awas Yojana, Saubhagya Scheme and schemes for Aspirational Districts. He also talked of the new determination of saturation of these schemes. He stressed the need for coordination in various infrastructure projects and said that PM Gatishakti Master Plan will address it to a great extent.
The Prime Minister mentioned the new reforms in the sphere of civil services i.e. Mission Karmyogi and Aarambh Programme. The Prime Minister said that the officers should pray that they should never get an easy assignment as Challenging job has joy of its own. “The more you think of going to the Comfort Zone, the more you will stop your progress and the progress of the country”, the Prime Minister said.
The Prime Minister advised the officers for recording their aspirations and plans at the time of their departure from the Academy to revisit them after 25 or 50 years to evaluate the level of achievement. He also asked the inclusion of Artificial Intelligence (AI) related courses and resources in the syllabus as future problems will have a huge element of data science and ability to sift through that data.
The 96th Foundation Course is the first Common Foundation Course at LBSNAA based on the principles of Mission Karmayogi, with new pedagogy and course design. The batch comprises of 488 OTs from 16 services and 3 Royal Bhutan Services (Administrative, Police and Forest).
To harness the adventurous and innovative spirit of the youthful batch, new pedagogy guided by the principles of Mission Karmayogi was designed. Emphasis was put on transforming the Officer Trainee from a student /citizen into a public servant through initiatives like interaction with Padma Awardees in the spirit of “Sabka Prayas” and village visit for an immersive experience of rural India. Officer Trainees also visited villages in remote/border areas to understand the challenges faced by people living in these areas. Modular approach for Curriculum was adopted in consonance with the principle of continuous graded learning and self-guided learning. In addition to health tests, fitness tests were also carried out to support the transition of an ‘exam burdened student’ to a ‘healthy youthful civil servant’. All 488 Officer Trainees were given first level training in Krav Maga and in various other sports.