Ministry of Jal Shakti
Union Jal Shakti Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat chairs day-long regional conference of 6 States on JJM & SBM(G) in Kolkata
Rs. 13,105 Crore allocated as Central grant under JJM & Rs. 1,344 under SBM-G to 6 participating States for 2022-23 with additional Rs. 6,856 Crore allocated as tied grant under 15th Finance Commission
‘Har Ghar Jal’ should be a society driven and not engineer-driven programme: Shri Gajendra Singh Shekhawat
09 MAR 2022 4:25PM by PIB Delhi
The Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat today chaired a Regional Conference of six (6) States at Kolkata to review the progress made under Jal Jeevan Mission and Swachh Bharat Mission-Grameen by the participating States. The Conference was attended by Shri Prahlad Singh Patel, Minister of State for Jal Shakti and Food Processing Industries, and Shri Pulak Roy, Minister-in-charge Public Health Engineering (PHE) and Panchayat & Rural Development, Government of West Bengal. Senior officers from Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Mizoram, Odisha and West Bengal shared their concerns while implementing ‘Har Ghar Jal’ and ‘Swachh Bharat Mission(Grameen) programme.
The Union Minister, in his inaugural address said, “When Jal Jeevan Mission was launched by the Prime Minister on 15th August 2019, only 17% rural households had access to tap water connection. Despite disruptions and lockdown in the last 2½ years, we have managed to provide more than 5.91 Crore tap water connections and 47.39% of households in villages are benefitting from clean drinking water. Shri Shekhawat asserted “there is no dearth of funds for implementation of two-flagship programmes of the government, as for the year 2022-23, Rs 14,449 Crore has been allocated as Central grant to the 6 participating States for ensuring 100% tap water connectivity and sustaining ODF & solid and liquid waste management in villages,”. He exhorted that ‘Har Ghar Jal’ should be a society driven and not engineer-driven programme. The States/ UTs must give preference to single-village gravity-based schemes as these are affordable, sustainable and economical in operation and maintenance in the long-run. The cost component should be thoroughly checked as we formulate detailed project reports (DPRs) for schemes under Jal Jeevan Mission.”
The Union Minister added, “The nation takes pride by saying that all districts in India declared themselves open defecation free (ODF) on 2nd October 2019, much ahead of the target deadline set under Sustainable Development Goal (SDG) 6.” He further exhorted the States which are on the banks of river Ganga to ensure that not a single drop of untreated water flows into river Ganga. If required funds from various schemes may be dovetailed for carrying out SLWM activities in these villages.
“Jal Jeevan Mission follows the philosophy laid down by the Prime Minister of ensuring ‘no one is left out’. Village Action Plan is drafted at the Gram Sabha meeting where people from all walks of life participate and draw a road map for the next 5-years,” said the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel.
“Prime Minister launched Jal Jeevan Mission in 2019 with the aim to provide tap water connection in every rural home. There is need to focus on community involvement in planning and monitoring. Village Water and Sanitation Committee (VWSC) and surveillance committee members must be trained and local people should be skilled to carry out minor repair and maintenance of water supply infrastructure in the long run. Water testing laboratories at district-level need to be strengthened so as to ensure the quality of water supplied in every household and public institution. It is very essential that we ensure the quality of water and the pipe through which water flows,” said the Minister of State for Jal Shakti and Food Processing Industries, Shri Prahlad Singh Patel.
Under 15th Finance Commission a total of Rs 27,908 Crore is allocated for Rural Local Bodies/ Panchayati Raj Institutions (RLBs/ PRIs) for the year 2022-23. There is an assured allocation of Rs 1,42,084 Crore for next five-years i.e. upto 2025-26. For the participating States, Rs 6,856 Crore is allocated as tied grant to carry out water and sanitation related activities for the year 2022-23.
Reaffirming its commitment towards public health and well-being of the people living in rural areas, in the Union Budget 2022, fund allocation for JJM has been increased from Rs 45,000 Crore in 2021-22 to Rs 60,000 Crore in 2022-23. For SBM(G), Rs 7,192 Crore has been allocated in the budget for the year 2022-23.
For the year 2022-23 under JJM, Rs 13,105 Crore has been tentatively allocated by the Centre for these 6 States. (Bihar – Rs 2,699 Crore, Chhattisgarh – Rs 1,308 Crore, Jharkhand – Rs 1,643 Crore, Mizoram – Rs 201 Crore, Odisha – Rs 2,036 Crore and West Bengal – Rs 5,218 Crore). Under SBM(G), Rs 1,344.71 Crore has been tentatively allocated for the said States. (Bihar – Rs 499.50 Crore, Chhattisgarh – Rs 149.88 Crore, Jharkhand – Rs 109.19 Crore, Mizoram – Rs 10.74 Crore, Odisha – Rs 213.71 and West Bengal – Rs 361.69 Crore).
SBM(G) Phase-II was approved in February, 2020 with a total outlay of Rs 1,40,881 Crore to focus on sustainability of ODF status and Solid and Liquid Waste Management (SLWM). SBM(G) Phase II is a novel model of convergence between different verticals of financing under various Central and State governments. Apart from budgetary allocations by Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) and corresponding State share, remaining funds are being dovetailed from 15th Finance Commission tied-grants to Rural Local Bodies, MGNREGS, CSR funds and revenue generation models, etc., particularly for Solid and Liquid Waste Management (SLWM). Phase II of SBM(G) has seen a solid start with nearly 65 lakh household benefitting from Individual Household Latrines(IHHL). Over 1.18 lakh Community toilets were built and more than 43,000 villages declared themselves ODF Plus in the country. Over 50,000 villages have already been covered with solid waste management (SWM) arrangements and over 25,000 villages have achieved liquid waste management (LWM) arrangements.
In the participating States, number of IHHL’s and Community Sanitary Complexes (CSC’s) constructed during SBM-G Phase II is over 19 lakhs and over 15,000 respectively and over 4,000 villages are declared as ODF Plus.
Since the announcement of Jal Jeevan Mission on 15thAugust 2019, significant progress has been made across the country. Today, more than 9.15 Crore rural households have provision of tap water connection. So far under the programme, 4.71 lakh Village Water and Sanitation Committees (VWSC) have been constituted and 3.87 Village Action Plans (VAPs) have been developed. More than 9.26 lakh women in the Country have received training on how to use the Field Test Kits (FTKs) to enable checking the quality of water provided. These women are part of the 5-member surveillance committee set up in every village. There are a total of 1.78 lakh villages spread across 6 States participating in the conference, of these 42,385 villages have been provided 100% tap water coverage.
Following Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas”, 101 districts, 1,160 blocks, 67,729 gram panchayats and 1,40,111 villages have become ‘Har Ghar Jal’ in the country. Three States – Goa, Telangana and Haryana and three UTs – A&N Islands, D&N Haveli & Daman & Diu and Puducherry have provided 100% tap water coverage.
(in lakhs)
State/UT
Total rural Household
Status at launch of the mission (as on 15th Aug,2019)
FHTC provided since launch of mission
FHTC coverage as on date
Bihar
172.21
3.16 (2%)
152.74 (89%)
155.91 (91%)
Chhattisgarh
48.59
3.20 (7%)
6.16 (13%)
9.36 (20%)
Jharkhand
59.23
3.45 (6%)
7.91 (13%)
11.36 (19%)
Mizoram
1.33
0.09 (7%)
0.54 (41%)
0.64 (48%)
Odisha
88.33
3.11 (4%)
35.51 (40%)
38.62 (44%)
West Bengal
177.23
2.15 (1%)
33.87 (19%)
36.02 (20%)
INDIA
1,931.99
323.63 (17%)
591.86 (31%)
915.49 (47%)
State-wise Household Tap Water Connection in the participating States are given in the above chart
While setting the agenda Smt. Vini Mahajan, Secretary, DDWS in her opening remarks said, “These are two very ambitious programmes of the government which are looking at universal coverage in providing tap water connectivity and access to toilets for all people living in rural India. We are now halfway through, and now it is time for stock taking to address the issues faced by the States/ UTs in programme implementation. World has recognized water and sanitation as the basic need. We work in close partnership with States/ UTs and Gram Panchayats to ensure clean water and ODF Plus villages by 2024. We are hopeful that the issues raised during the deliberations will be addressed. There is assured support of funds and technical assistance from the Centre.”
The Secretary added, “Regional conferences are organized pan India clubbing States and UTs to deliberate on the progress made under JJM and SBM(G). This is a crucial year for the programme as we have reached mid-way, constant monitoring is required as we enter the next financial year. It is essential that the Annual Action Plans are prepared meticulously so that our achievements meet our annual targets. This conference is an opportunity for firming up our annual plans for 2022-23, apart from the discussions on implementation challenges. SBM(G) and JJM are two transformational missions which provide ‘ease of living’ especially to women and young girls. States must ensure that provision for adequate state share under JJM is made in States’ budget for 2022-23.”
Shri Arun Baroka, Additional Secretary & Mission Director (JJM and SBM(G)) while making the detailed presentation on the status of both JJM and SBM(G) at the conference emphasized "The States should think beyond 'Har Ghar Jal' as source strengthening and sustainability is of prime importance in long-tern supply of water. There is need to set up grievance redressal mechanism where concerns of people are heard and addressed in a timely manner. Operation & Maintenance of water supply schemes have to be handed over to Panchayats and the community who will be the ultimate custodian of in-village water supply infrastructure. All VAPs must include greywater management so that ground water is recharged and treated water is reused."
Speaking on SBM(G), AS & MD desired, "the States/ UTs need to carry out 2nd round of ODF verification to ensure sanitation sustainability to avoid any slippages. Behaviour change activities under the programme must continue as the work does not end with building toilets. There is need to ensure that the toilets are used by all and at all times."
There are a total of 117 Aspirational districts in the country while 58 of these districts fall in the participating States. So far, under the programme, in all Aspirational districts in participating States, the coverage ranges between 18% to 89%. There is a need to pick up speed so that people living in the region soon get access to clean drinking water.
‘Har Ghar Jal’ envisages bottom up approach in planning and implementation of rural water supply schemes. So far under the programme, in these participating States 95,087 Village Water & Sanitation Committees (VWSCs) have been constituted and 73,591 Village Action Plans (VAPs) have been developed. More than 1.33 lakh women in the villages have been trained on how to use the Field Test Kits (FTKs) to carry out Water Quality Monitoring & Surveillance (WQM&S) activities. These women are part of the 5-women surveillance committee formed in every village to test the water quality at the sources & delivery points and report in case any contamination is found so that immediate remedial action can be initiated.
Subject matter experts and senior government officials held technical sessions on role of rural local bodies in ensuring water and sanitation activities in convergence with 15th Finance Commission funds. A specific session was dedicated on grey water management in the conference. A special session was organized on quality aspects in implementation of Jal Jeevan Mission.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখৱতনা কোলকতাদা জে.জে.এম. অমদি এস.বি.এম.(জি.)গী মতাংদা নুমিৎ চুপ্পা অমা পাংথোকখিবা রাজ্য ৬কী রিজনেল কনফরেন্সতা সভাপতি ওইনা শরুক য়াখ্রে
২০২২-২৩গীদমক শরুক য়ারিবা রাজ্য ৬তা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মখাদা তাইদ গ্রান্ত ওইনা অহেনবা লুপা কোতি ৬,৮৫৬ কাইথখিবগা লোইননা এস.বি.এম.-জিগী মখাদা লুপা কোতি ১,৩৪৪ অমসুং জে.জে.এম.গী মখাদা সেন্ত্রেল গ্রাউন্ত ওইনা লুপা কোতি ১৩,১০৫ কাইথখি
‘হর ঘর জল’বু সমাজনা পুদুনা চৎপা প্রোগ্রাম অমা ওইহনগদবনি, ইঞ্জিনিয়র-দ্রিবন প্রোগ্রাম ওইহল্লোইদবনি: শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখৱত
09 MAR 2022 4:25PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখৱতনা জল জীবন মিসন অমদি স্বচ ভারত মিসন-গ্রামীনগী মখাদা ফংলিবা প্রোগ্রেস অদু শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংনা য়েংশিন্নবা ঙসি কোলকতাদা রাজ্য তরুক্কী (৬) রিজনেল মীফম অমদা শভাপতি ওইনা শরুক য়াখি৷ মীফম অসিদা জল শক্তি অমদি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীসকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রলাদ সিংহ পতেল অমদি ৱেস্ত বেঙ্গল সরকারগী পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রিং (পি.ঐচ.ই.) অমদি পঞ্চায়তি অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্তগী মিনিস্তরগী থৌ পুরিবা শ্রী পুলক রোইনা শরুক য়াখি৷ বিহার, ছত্তিশগর, ঝর্খন্দ, মিজোরাম, ওরিশা অমদি ৱেস্ত বেঙ্গলদগী শরুক য়ারিবা সেনিয়র ওফিসরশিংনা “হর ঘর জল” অমদি ‘স্বচ ভারত মিসন (গ্রামীন)’ প্রোগ্রাম চৎনবা মতমদা মখোয় মশাগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোরকখি৷
থৌরম হৌদোকপদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা অসুম্না ফোংদোকখি, “প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৯গী ওগস্ত ১৫দা জল জীবন মিসন হৌদোকখিবা মতমদা, খুঙ্গংগী য়ুমথোং ১৭% খক্তমক তোতিগী ইশিং ফংখি৷ হৌখিবা চহি অনি মখায় অসিদা অয়েৎ-অপন অমদি লোকদাউন লৈখ্রবসু, ঐখোয়না কোতিগী ইশিং কন্নেক্সন কোতি ৫.৯১ হেন্না পীনবা হোৎনখ্রে অমদি খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুমথোং ৪৭.৩৯%দি অফবা থক্নবা ইশিং ফংলি৷ শ্রী সেখৱতনা হায়খি “সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অসি চৎননবগীদমক ফন্দশিংগী অৱাৎপা লৈতে, ২০২২-২৩ চহিগী ওইনা, খুঙ্গংশিংদা ১০০% তোতিগী ইশিং শমহন্নবা অমদি ও.দি.এফ. অমসুং সোলিদ অমদি লিক্বুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত নিংথিনা তৌনবগীদমক লুপা কোতি ১৪,৪৪৯ সেন্ত্রেল গ্রান্ত ওইনা শরুক য়ারিবা রাজ্য ৬তা কাইথখ্রে,”৷ ‘হর ঘর জল”বু সমাজনা পুদুনা চৎপা প্রোগ্রাম অমা ওইহনগদবনি, ইঞ্জিনিয়র-দ্রিবন প্রোগ্রাম ওইহল্লোইদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ সিঙ্গল-ভিলেজ গ্রেবিতী-বেজ স্কিমশিং অসি মতম শাংনা চৎনবা অমসুং য়েংশিনবা মতমদা এফোর্দেবল ওইবা, সস্তেনেবল অমসুং ইকোনোমিকেল ওইবনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা স্কিমশিং অসিদা প্রিফরেন্স পীগদবনি৷ জল জীবন মিসনগী মখাদা স্কিমশিং অসিগী দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্তশিং (দি.পি.আর.শিং) ঐখোয়না শেম্বনা কোস্ত কম্পোনেন্ত অদু ময়েক-শেংনা চেক তৌগদবনি৷”
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মখাতাখি, “ভারত্তা লৈরিবা জিলা খুদিংমক্না সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল (এস.দি.জি.) ৬কী মখাদা পান্দম ওইনা থমখিবা অরোইবা মতম অদুগী মাংওইননা ২০১৯গী ওক্তোবর ২দা মখোয় মশা মশাবু ওপন দিফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.)নি হায়না লাওথোকচখিবা অসিদা লৈবাক অসিনা চাওথোকচবা ফাওই৷” গঙ্গা তুরেল মপানদা লৈরিবা রাজ্যশিংনা গঙ্গা তুরেলদা ত্রিত তৌদ্রিবা ইশিং মরিক অমতা তুরেল অসিদা চেন্থহন্দনবসু মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷ তঙাই ফদ্রবদি, হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা এস.এল.দবল্যু.এম. এক্তিবিতীশিং অসি পাংথোক্নবগীদমক তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংদগী দরকার ওইরিবা ফন্দশিং পীথরক্লবা য়াই৷
“‘মীওই অমতবু চিথহৌদনা থম্বা’ হায়বা প্রধান মন্ত্রীগী ফিলোসোফী অসি জল জীবন মিসননা মরুং ইল্লি৷ গ্রাম সভা মীফমদা ভিলেজ এক্সন প্লান শেম্লি, মসিদা পুন্সিগী খোংচৎ পুম্নমক থেংনরবা প্রজাশিং শরুক য়ারি অমদি লাক্কদৌরিবা চহি ৫ অসিগীদমক রোদ মেপ অমা শেম্লি,” হায়না জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রলাদ সিংহ পতেলনা ফোংদোকখি৷
“খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ইশিং ফংহন্নবগী পান্দমদা প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৯দা জল জীবন মিসন হৌদোকখিবনি৷ প্লানিং অমসুং মোনিতরিংদা কম্ম্যুনিতী শরুক য়াবদা মীৎয়েং চংবগী তঙাই ফদবা লৈরি৷ ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতী অমসুং সর্বিলেন্স কম্মিতী মেম্বরশিংবু ত্রেন তৌগদবনি অমদি মতম শাংনা ইশিংগী সপ্লাই তৌরকপদা লাক্কদৌরিবা অপিকপা অশোই-অরাক অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর মেনশিন্নবগীদমক লমদম অদুদা লৈরিবা মীয়ামবু স্কিল লৈহনগদবনি৷ য়ুমথোং খুদিংদা অমদি পব্লিক ইন্সতিত্যুসনদা অফবা ইশিং সপ্লাই তৌনবগীদমক জিলাগী থাক্তা লৈরিবা ইশিং তেস্ত তৌবগী লেবোরেতরীশিং অসি হেন্না ফগৎহনগদবনি৷ ইশিংগী ক্বালিতী অমদি চেল্লিবা ইশিংগী পাইপ ক্বালিতী য়েংশিনবা হায়বসি য়াম্নমক মরু ওই,” হায়না জল শক্তি অমদি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীসকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রলাদ সিংহ পতেলনা ফোংদোকখি৷
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মখাদা, ২০২২-২৩ চহিগী ওইনা রুরেল লোকেল বোদীশিং/পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগীদমক পুন্না লুপা কোতি ২৭,৯০৮গী শেনফম কাইথরি৷ লাক্কদৌরিবা চহি মঙা, ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা লুপা কোতি ১,৪২,০৮৪ থাদরক্কনি হায়বগী থাজবা লৈরি৷ শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংগী ওইনিদ, ২০২২-২৩ চহিগীদমক ইশিং অমসুং সেনিতেসনগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং পাংথোকপদা লুপা কোতি ৬,৮৫৬কী শেনফম তাইদ গ্রান্ত ওইনা কাইথরি৷
খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামবু য়াইফহন্নবা অমদি পব্লিক হেল্থগীদমক মহাক্কী থৌদাং অদু য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২দা অমুক হন্না পল্লদুনা, জে.জে.এম.গীদমক ফন্দ কাইথরিবা অসি ২০২১-২২দা লুপা কোতি ৪৫,০০০ ওইরম্বদগী ২০২২-২৩দা লুপা কোতি ৬০,০০০দা হেনগৎলকখ্রে৷ এস.বি.জি. (জি)গী ওইনা, ২০২২-২৩ চহিগী ওইনা বজেৎতা লুপা কোতি ৭,১৯২গী শেনফম কাইথখ্রে৷
২০২২-২৩ চহিগী ওইনা, জে.জে.এম.গী মখাদা, হায়রিবা রাজ্য ৬ অসিগীদমক কেন্দ্রনা লুপা কোতি ১৩,১০৫গী শেনফম কাইথখি (বিহার – লুপা কোতি ২,৬৯৯, ছত্তিশগর – লুপা কোতি ১,৩০৮, ঝর্খন্দ – লুপা কোতি ১,৬৪৩, মিজোরাম – লুপা কোতি ২০১, ওরিশা – লুপা কোতি ২,০৩৬ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল – লুপা কোতি ৫,২১৮)৷ এস.বি.এম. (জি)গী মখাদা, হায়রিবা রাজ্যশিং অসিগীদমক লুপা কোতি ১,৩৪৪.৭১গী শেনফম কাইথখ্রে (বিহার – লুপা কোতি ৪৯৯.৫০, ছত্তিশগর – লুপা কোতি ১৪৯.৮৮, ঝর্খন্দ– লুপা কোতি ১০৯.১৯, মিজোরাম – লুপা কোতি ১০.৭৪, ওরিশা – লুপা কোতি ২১৩.৭১ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল – লুপা কোতি ৩৬১.৬৯)নি৷
ও.দি.এফ. স্তেসন অমদি সোলিদ অমসুং লিক্বুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এস.এল.দবল্যু.এম.)গী সস্তেনেবিলিতীদা মীৎয়েং থম্নবা লুপা কোতি ১,৪০,৮৮১গী অপুনবা শেমফম অমা কাইথদুনা ২০২০গী ফেব্রুৱারী থাদা এস.বি.এম. (জি) ফেজ-II এপ্রুব তৌখি৷ এস.বি.এম. (জি) ফেজ II অসি তোঙান তোঙানবা কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারশিংগী মখাদা শেল থাদনবগী লৈরিবা তোঙান তোঙানবা বর্তিকেলশিংগী মরক্তা লৈরিবা কনবর্জেন্সকী নোবেল মোদেল অমনি৷ দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন (দি.দি.দবল্যু.এস.)না কাইথরিবা শেনফমশিং অমদি মরী লৈনবা রাজ্যগী সেয়র অসিদগী হেন্দোক্তুনা, লৈহৌরিবা ফন্দশিং অসি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগদগী তাইদ-গ্রান্তশিং ওইনা রুরেল লোকেল বোদীশিং, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., সি.এস.আর. ফন্দশিং অমদি রেবেন্যু জেনেরেসন মোদেলশিং মরু ওইনা সোলিদ অমসুং লিক্বুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তগীদমক কাইথরি৷ এস.বি.এম. (জি)গী ফেজ IIনা ইন্দিবিজ্যুল হাউসহোল্দ লেত্রিন্স (আই.ঐচ.ঐচ.এল.)দগী ইমুং লাখ ৬৫রোম কান্নবা পীদুনা মাই পাক্না হৌরক্লি৷ লৈবাক অসিদা কম্ম্যুনিতী তোইলেত লাখ ১.১৮ হেন্না শাখি অমদি খুঙ্গং ৪৩,০০০ হেন্না মশানা মশাবু ও.দি.এফ. প্লস শহরশিংনি হায়না লাওথোকখি৷ মাংজৌননা খুঙ্গং ৫০,০০০ হেন্না সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এস.দবল্যু.এম.) এরেঞ্জমেন্তশিং কবর তৌখ্রে অমদি খুঙ্গং ২৫,০০০ হেন্না লিক্বুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এল.দবল্যু.এম.) এরেঙ্গমেন্তশিং ফংবা ঙমখ্রে৷
শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংদা, এস.বি.এম.-জি. ফেজ IIগী মতমদা আই.ঐচ.ঐচ.এল. অমদি কম্ম্যুনিতী সেনিতরী কমপ্লেক্স (সি.এস.সি.শিং) শেমগৎখিবগী মশিং অসি মথংশিৎনা লাখ ১৯ অমদি ১৫,০০০ হেনখ্রে অমদি খুঙ্গং ৪,০০০ হেনববুনা ও.দি.এফ. প্লসনি হায়না লাওথোক্লি৷
২০১৯গী ওগস্ত ১৫দা জল জীবন মিসন লাওথোকখিবদগী, লৈবাক অসিদা মশক থোক্না চাওখৎপা পুরকপা ঙমখ্রে৷ ঙসিদি, খুঙ্গংগী ইমুং কোতি ৯.১৫ হেনবদা তোতি ইশিং শমহনখ্রে৷ প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা, ভিলেজ ৱাতর অমদি সেনিতেসন কম্মিতীস (ভি.দবল্যু.এস.ও.) লাখ ৪.৭১ শেমগৎখ্রে অমদি ভিলেজ এক্সন প্লান্স (ভি.এ.পি.শিং) ৩.৮৭ শেমগৎখ্রে৷ পীরিবা ইশিংগী ক্বালিতী চেক তৌবা হৈনবা ফিল্দ তেস্ত কিৎশিং (এফ.তি.কে.শিং) অসি মতৌ করম্না শিজিন্নগদগে হায়বদু খঙহন্নবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা নুপী লাখ ৯.২৬ হেনবদা ত্রেনিং পীখ্রে৷ হায়রিবা নুপীশিং অসি খুঙ্গং খুদিংমক্তা শেমগৎখিবা মীওই ৫না শাবা সর্ভিলেন্স কম্মিতী অদুগী শরুক অমনি৷ মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা রাজ্য ৬ অসিদা পুন্না খুঙ্গং লাখ ১.৭৮ হেন্না লৈরি, মসিগী মনুংদা খুঙ্গং ৪২,৩৮৫দি তোতিগী ইশিং ১০০% ফংহনখ্রে৷
“সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস ওর সবকা প্রয়াস”কী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলান অদু ইন্দুনা, লৈবাক অসিদা জিলা ১০১, ব্লোক ১,১৬০, গ্রাম পঞ্চায়ত ৬৭,৭২৯ অমসুং খুঙ্গং ১,৪০,১১১ ‘হর ঘর জল’ ওইখ্রে৷ রাজ্য অহুম – গোৱা, তেলঙ্গনা অমসুং হরিয়ানা অমদি য়ু.তি. অহুম– এ অমসুং এন. ইথৎশিং, দি অমসুং এন হভেলি অমদি দামন অমসুং দিউ অমদি পুদুচেরীদা তোতিগী ইশিং ১০০% পীখ্রে৷
(লাখতা)
রাজ্য/য়ু.তি.
খুঙ্গংগী অপুনবা য়ুমথোং
মিসন অসি হৌদোকপা মতমদা লৈরম্বা স্তেতস (২০১৯গী ওগস্ত ১৫ ফাওবদা)
মিসন অসি হেক হৌদোরকপদগী পীখিবা এফ.ঐচ.তি.সি.
ঙসি ফাওবদা কবর তৌখিবা এফ.ঐচ.তি.সি.
বিহার
১৭২.২১
৩.১৬ (২%)
১৫২.৭৪ (৮৯%)
১৫৫.৯১ (৯১%)
ছত্তিশগর
৪৮.৫৯
৩.২০ (৭%)
৬.১৬ (১৩%)
৯.৩৬ (২০%)
ঝর্খন্দ
৫৯.২৩
৩.৪৫ (৬%)
৭.৯১ (১৩%)
১১.৩৬ (১৯%)
মিজোরাম
১.৩৩
০.০৯ (৭%)
০.৫৪ (৪১%)
০.৬৪ (৪৮%)
ওরিশা
৮৮.৩৩
৩.১১ (৪%)
৩৫.৫১ (৪০%)
৩৮.৬২ (৪৪%)
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৭৭.২৩
২.১৫ (১%)
৩৩.৮৭ (১৯%)
৩৬.০২ (২০%)
ইন্দিয়া
,৯৩১.৯৯
৩২৩.৬৩ (১৭%)
৫৯১.৮৬ (৩১%)
৯১৫.৪৯ (৪৭%)
শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা য়ুমথোং-য়ুমথোংগী ওইনা তোতি শম্বগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা শরুক অদু মথক্কী চার্ততা পীরি
এজেন্দা অসি পল্লদুনা, দি.দি.দবল্যু.এস.কী সেক্রেতরী শ্রীমতি বিনি মহাজননা মহাক্কী হৌদোক ৱারোলদা অসুম্না থমখি, “ভারতকী খুঙ্গংদা লৈরিবা প্রজা পুম্নমক্কী ওইনা তোইলেত নিংথিনা শাবিবা অমদি তোতিগী ইশিং মপুং-ফানা ফংহন্নবা হোৎনরিবা অসি সরকার অসিনা পাম্লিবা প্রোগ্রাম অনিনি৷ মসি ফংগদবা ঐখোয় হৌজিক তংখায়মুক্তমক ঙাইরে অমদি হৌজিক্তি প্রোগ্রাম অসি চৎনবা মতমদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মাইয়োক্নরিবা ইসুশিং অসি থেংননবগী মতম ওইরে৷ ইশিং অমসুং সেনিতেসনবু তঙাই ফদনা দরকার ওইরিবশিংনি হায়না মালেম অসিদা রিকোগনাইজ তৌখ্রে৷ ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা ও.দি.এফ. প্লস খুঙ্গংশিং ওইহন্নবা অমদি অফবা ইশিং ফংহন্নবা ঐথোয়না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমদি গ্রাম পঞ্চায়তশিংগা চেৎনা থবক তৌমিন্নরি৷ খন্ন-নৈনবগী মতমদা পুখৎলক্লিবা ইসুশিং অসি থেংনরগনি হায়না ঐখোয়না অশা তৌরি৷ মসিদা কেন্দ্রদগী ফন্দশিংগী ওইবা তেংবাং অমদি তেক্নিকেল এসিস্তেন্স পীরক্কনি হায়বগী থাজবা লৈ৷”
সেক্রেতরীনা মখাতাখি, “জে.জে.এম. অমদি এস.বি.এম. (জি.)গী মখাদা ফংলিবা প্রোগ্রেস অদু খন্ন-নৈননবা পান ইন্দিয়া ক্লবিং রাজ্যশিং অমদি য়ু.তি.শিংদা রিজনেল কনফরেন্স শিল্লি৷ ঐখোয়না ময়াই য়ৌনা চংশিল্লকপনা চহি অসি প্রোগ্রাম অসিগী ওইনা য়াম্না মরু ওইরি অমদি ঐখোয়না মথংগী শেনবা চহি চংশিল্লকপনা লেপ্প-লৈতনা য়েংশিনবসু দরকার ওইরক্লি৷ ঐখোয়গী এচিবমেন্তশিং অসিনা ঐথোয়গী এনুএল তার্গেৎশিং অসি পীবা ঙম্বনা এনুএল এক্সন প্লানশিং অসি চেকশিন্না শেম্বগী তঙাই ফদবা লৈরি৷ ইমপ্লিমেন্তেসন চেলেঞ্জশিং অসিদা খন্ন-নৈনবদগী হেন্দোক্তুনা কনফরেন্স অসি ২০২২-২৩গীদমক এনুএল প্লানশিং মাই-পাক্না শেম্নবগী খুদোং চাবা অমা ওইরগনি৷ এস.বি.এম. (জি) অমজি জে.জে.এম. অসি মরু ওইনা নুপী অমদি নুপীমচাশিংদা ‘হিংবগী পুন্সি লাইথোকহন্নবা’গী ত্রান্সফোর্মেসনেল মিসন অনি ওইরি৷ ২০২২-২৩গী ওইনা রাজ্যশিংনা শুংশোই শোইদনা জে.জে.এম.গী মখাদা রাজ্যগী সেয়র মরাং-কাইনা পীনবগী প্রোবিজন রাজ্যগী বজেৎতা হাপকদবনি৷”
এদিসনেল সেক্রেতরী অমদি মিসন দাইরেক্তর (জে.জে.এম. অমসুং এস.বি.এম. (জি)) শ্রী অরুন বরোকানা মীফম অসিদা জে.জে.এম. অমদি এস.বি.এম. (জি) অনিমক্কী স্তেতস অদু কুপথনা পল্লদুনা অসুম্না ফোংদোকখি "মতম শাংনা ইশিং সপ্লাই পীবা মতমদা ইশিংগী হৌরকফমবু ফগৎহনবা অমদি নিংথিনা থম্বা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনা রাজ্যশিংনা 'হর ঘর জল'গী ৱাংমদা খনগদবনি৷ ইন-ভিলেজ ৱাতর সপ্লাই ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অল্তিমেত কস্তোদিয়ন ওইগদৌরিবা পঞ্চায়তশিং অমদি কম্ম্যুনিতীদা ইশিং সপ্লাই তৌবগী স্কিমশিং অসি চলাইবা অমদি য়েংশিনববু শিন্নগদবনি৷ গ্রাউন্দ ৱাতরবু রিচার্জ তৌনবা অমদি ত্রিত তৌরবা ইশিংবু অমুক হন্না শিজিন্নহন্নবা ভি.এ.পি. পুম্নমক গ্রেৱাতর মেনেজমেন্তদা শোইদনা য়াওহনগদবনি৷"
এস.বি.এম. (জি.)দা ৱা ঙাংলদুনা, "চেকশিন্দবদগী ঙাকথোক্তুনা অফবা সেনিতেসন লৈহন্নবা ও.দি.এফ. বেরিফিকেসনগী ২শুবা রাউন্দ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পাংথোকপা দরকার ওইরি৷ তোইলেতশিং শাবনা থবক অসি লোইদবনা প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা শাজৎ হোংহন্নবগী থবক-থৌরমশিং শোইদনা মখাতানা পাংথোকহনগদবনি৷ মীপুম খুদিংমক্না মতম খুদিংমক্তা তোইলেতশিং শিজিন্নবা তঙাই ফদবা ওইরি" হায়না এ.এস. অমদি এম.দি.না ফোংদোকখি৷
লৈবাক অসিদা এস্পিরেস্নেল জিলা পুন্না ১১৭ লৈরি অদুগা হায়রিবা জিলাশিং অসিগী মনুংদা ৫৮দি শরুক য়ারিবা রাজ্যশিং অসিদগী ওইরি৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা, প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা এস্পিরেস্নেল জিলা পুম্নমক্তা, কবরেজ রেঞ্জ অসি ১৮%দগী ৮৯% ফাওবগী মনুংদা লৈরি৷ লমদম অসিদা লৈরিবা মীয়াম্না অথুবা মতমদা অফবা থক্নবা ইশিং ফংহন্নবগীদমক খোংজেল হেন্না য়াংনা চৎপগী মথৌ তারি৷
রুরেল ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী প্লানিংদা অমদি ইমপ্লিমেন্তেসনদা ‘হর ঘর জল’না বত্তম অপ এপ্রোচ পাম্লি৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা, প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, অসিগুম্বা শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংদা, ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতীস (ভি.দবল্যু.এস.সি.শিং) ৯৫,০৮৭ শেমগৎখ্রে অমদি ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.শিং) ৭৩,৫৯১ শেমগৎখ্রে৷ ৱাতর ক্বালিতী মোনিতরিং অমসুং সর্বিলেন্স (দবল্যু.ক্ব্যু.এম. অমসুং এস.) এক্তিবিতীশিং পাংথোক্নবা মতৌ করম্না ফিল্দ তেস্ত কিৎশিং (এফ.তি.কে.শিং) শিজিন্নগদগে হায়বদু খঙহন্নবা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা নুপী লাখ ১য়৩৩ হেনববু ত্রেন তৌখ্রে৷ হায়রিবা নুপীশিং অসি ইশিংগী হৌরকফম অমদি দেলিভরী পোইন্তশিংদা ইশিংগী ক্বালিতী তেস্ত তৌনবা অমদি করিগুম্বা মতমদা কন্তামিনেসন অমা হেক্তা থেংনবা মতমদা খুদক্কী ওইবা এক্সন লৌখৎপা য়ানবগীদমক খুঙ্গং খুদিংমক্তা শেম্লিবা নুপী ৫গী সর্ভিলেন্স কম্মিতীগী শরুক অমনি৷
হিরম অসিগী মতাংদা লৈরিবা এক্সপর্তশিং অমদি সেনিয়র গভরমেন্ত ওফিসিয়েলশিংনা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন ফন্দশিং শিজিন্নদুনা ইশিং অমসুং সেনিতেসনগী থবক থৌরমশিং পাংথোকপদা রুরেল লোকেল বোদীশিংনা লৌরিবা থৌদাংশিংগী মতাংদা তেক্নিকেল সেসনশিং পাংথোকখি৷ মীফম অসিদা গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্তগী মতাংদা অখন্নবা সেসন অমা পাংথোকখি৷ জল জীবন মিসন চৎনবগী ক্বালিতী এস্পেক্তশিংগী মতাংদা অখন্নবা মীফম অমা শিনখি৷