প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাজেটৰ পিছত ‘প্ৰতিৰক্ষাত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত- কাৰ্যাৱলী প্ৰণয়ন’ শীৰ্ষক ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 FEB 2022 2:02PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ।
আজিৰ ৱেবিনাৰৰ বিষয়, ‘প্ৰতিৰক্ষাত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত- কাৰ্যাৱলী প্ৰণয়ন’ত দেশৰ অভিপ্ৰায় স্পষ্ট হৈছে। ভাৰতে যোৱা কেইবছৰমান ধৰি ইয়াৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অহা আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও এই বছৰৰ বাজেটত দেখা যাব।
বন্ধুসকল,
আনকি দাসত্বৰ সময়তো আৰু স্বাধীনতাৰ পিছতে, আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰ শক্তি যথেষ্ট বেছি আছিল। দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধত ভাৰতত নিৰ্মিত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰই এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছিল। যদিও পিছৰ বছৰবোৰত, আমাৰ শক্তি দুৰ্বল হৈ পৰিছিল, তাৰ পিছতো ই দেখুৱায় যে ভাৰতত কেতিয়াও ক্ষমতাৰ অভাৱ নাছিল না এতিয়া অভাৱ হৈছে।
বন্ধুসকল,
সুৰক্ষাৰ মৌলিক নীতিটো হ'ল আপোনাৰ নিজা অনুকূলিত আৰু অনন্য প্ৰণালী থাকিব লাগে, তেতিয়াহে ই আপোনাক সহায় কৰিব। যদি ১০খন দেশত একে ধৰণৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি থাকে, তেন্তে আপোনাৰ সৈন্যবাহিনীৰ কোনো স্বকীয়তা নাথাকিব। স্বকীয়তা আৰু আচৰিত উপাদান, এইবোৰ কেৱল তেতিয়াহে হ'ব পাৰে যদি সঁজুলিবোৰ আপোনাৰ নিজৰ দেশত বিকশিত কৰা হয়।
বন্ধুসকল,
এই বছৰৰ বাজেটত গৱেষণা, ডিজাইন আৰু বিকাশৰ পৰা দেশৰ ভিতৰতে উৎপাদনলৈকে এক জীৱন্ত পৰিৱেশ তন্ত্ৰ বিকশিত কৰাৰ এক ব্লুপ্ৰিণ্ট ৰচনা কৰা হৈছে। প্ৰতিৰক্ষা বাজেটৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ কেৱল ঘৰুৱা উদ্যোগৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে এতিয়ালৈকে ২০০ত কৈও অধিক প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চ আৰু সঁজুলিৰ ইতিবাচক স্বদেশীকৰণ তালিকা প্ৰকাশ কৰিছে। এই তালিকা ঘোষণাৰ পিছত, ঘৰুৱা ক্ৰয়ৰ বাবে প্ৰায় ৫৪ হাজাৰ কোটি টকাৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, ৪.৫ লাখ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ সঁজুলিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়াও বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে। তৃতীয় তালিকাখনো সোনকালেই আহিব। এইটোৱে দেখুৱায় যে আমি কেনেকৈ দেশত প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনক সমৰ্থন কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি বাহিৰৰ পৰা অস্ত্ৰ আনো, প্ৰক্ৰিয়াটো ইমান দীঘলীয়া হয় যে সেইবোৰ আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীয়ে পোৱালৈ ইতিমধ্যে পুৰণি হৈ পৰে। ইয়াৰ সমাধান হৈছে স্ব-নিৰ্ভৰশীল ভাৰত অভিযান আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়া। মই দেশৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীকো প্ৰশংসা কৰিম যে তেওঁলোকেও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি আছে, প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰিছে। আজি আমাৰ ভাৰতত সেনাবাহিনীৰ সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, সেয়েহে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস, তেওঁলোকৰ গৌৰৱেও নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে। আৰু ইয়াত, আমি সীমান্তত থিয় হৈ থকা জোৱানসকলৰ অনুভূতিও বুজি পোৱা উচিত। মোৰ মনত আছে যেতিয়া মোৰ হাতত কোনো ক্ষমতা নাছিল, মোৰ দলৰ হৈ কাম কৰিছিলো, পাঞ্জাৱ মোৰ ক্ষেত্ৰ আছিল, এবাৰ মই ৱাঘা সীমান্তত জোৱানসকলৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ সুযোগ পাইছিলো। তাত নিযুক্ত জোৱানসকলে আলোচনাৰ সময়ত মোৰ সন্মুখত এটা কথা কৈছিল আৰু সেইটোৱে মোৰ মন স্পৰ্শ কৰিছিল। তেওঁলোকে কৈছিল যে ৱাঘা সীমান্তত ভাৰতৰ দুৱাৰখন আমাৰ শত্ৰুৰ দুৱাৰতকৈ অলপ সৰু। আমাৰ গেটখনো ডাঙৰ হ'ব লাগে, আমাৰ পতাকাও তাতকৈ ওখ হ'ব লাগে। এইটো আমাৰ জোৱানৰ অনুভৱ। আমাৰ দেশৰ সৈনিকসকলে এই আত্মাৰ সৈতে সীমান্তত দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে। ভাৰতত নিৰ্মিত বস্তুবোৰৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ এক পৃথক আত্মসন্মান আছে। সেয়েহে, আমাৰ ওচৰত থকা প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ বাবে, আমি আমাৰ সৈনিকসকলৰ অনুভূতিক সন্মান কৰিব লাগিব। আমি এইটো কেৱল তেতিয়াহে কৰিব পাৰোঁ যেতিয়া আমি স্বাৱলম্বী হ’ম।
বন্ধুসকল,
আগৰ সময়ত, যুদ্ধবোৰ বিভিন্ন ধৰণে সংঘটিত হৈছিল, আজি সেইবোৰ বিভিন্ন ধৰণে সংঘটিত হয়। আগতে, যুদ্ধৰ সঁজুলি সলনি হ'বলৈ কেইবা দশক লাগিছিল, কিন্তু আজি যুদ্ধৰ অস্ত্ৰৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে। আজি তেওঁলোকৰ ওচৰত থকা অস্ত্ৰবোৰ পুৰণি হ'বলৈ বেছি সময় নালাগে। আধুনিক প্ৰযুক্তি-আধাৰিত অস্ত্ৰবোৰ আৰু অধিক দ্ৰুততাৰে পুৰণি হৈ গৈছে। ভাৰতৰ যি তথ্য প্ৰযুক্তিৰ শক্তি আছে সেয়া বহুত ডাঙৰ। আমি আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত যিমানে এই শক্তি ব্যৱহাৰ কৰিম, সিমানেই আমি নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক আত্মবিশ্বাসী হ'ম। উদাহৰণ স্বৰূপে, এতিয়া চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ বিষয়টো লওঁক। এতিয়া এয়াও যুদ্ধৰ অস্ত্ৰ হৈ পৰিছে। আৰু সেয়া কেৱল ডিজিটেল কাৰ্যকলাপত সীমাবদ্ধ নহয়। এইটো ৰাষ্ট্ৰৰ নিৰাপত্তাৰো বিষয় হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে এইটো ভালদৰে জানে যে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত সদায় কেনে ধৰণৰ প্ৰতিযোগিতা চলি আহিছে। আগৰ সময়ত, বাহিৰৰ কোম্পানীবোৰৰ পৰা ক্ৰয় কৰা সামগ্ৰীবোৰৰ প্ৰায়ে বিভিন্ন অভিযোগ আছিল। মই ইয়াৰ গভীৰতালৈ যাব নিবিচাৰো। কিন্তু এইটো সঁচা যে প্ৰতিটো ক্ৰয়ে বিতৰ্কৰ সৃষ্টি কৰিছিল। বিভিন্ন নিৰ্মাতাৰ মাজত প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে, আনৰ সামগ্ৰী হ্ৰাস কৰাৰ বাবে এক নিৰন্তৰ প্ৰচাৰ চলি আছে। আৰু তাৰ বাবে, বিভ্ৰান্তিও সৃষ্টি হয়, আশংকাও সৃষ্টি হয় আৰু দুৰ্নীতিৰ দুৱাৰো মুকলি হয়। কোনটো অস্ত্ৰ ভাল, কোনটো অস্ত্ৰ বেয়া, কোনটো অস্ত্ৰ আমাৰ বাবে উপযোগী, কোনটো অস্ত্ৰ উপযোগী নহয়। ইয়াৰ বিষয়েও যথেষ্ট বিভ্ৰান্তিৰ সৃষ্টি হৈছে। এইটো অতি প্ৰণালীবদ্ধভাৱে কৰা হয়। এইটো কৰ্পোৰেট জগতৰ যুদ্ধৰ অংশ। আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত অভিযানে আমাক এনে বহুতো সমস্যাৰ সমাধান প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি পৰম আন্তৰিকতাৰে এটা সংকল্পলৈ আগবাঢ়ি যাওঁ তেতিয়া কি ফলাফল আহে আমাৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ কাৰখানাবোৰ হৈছে তাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ । আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা সচিবে এইমাত্ৰ ইয়াৰ এটা ডাঙৰ বৰ্ণনা কৰিছে। যোৱা বছৰৰ আগতে, আমি ৭ টা নতুন প্ৰতিৰক্ষা ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণ কৰিছিলো। আজি, তেওঁলোকে দ্ৰুতগতিত ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰিত কৰি আছে, এক নতুন বজাৰত উপনীত হৈছে। ৰপ্তানিৰ অৰ্ডাৰও লোৱা হৈছে। এইটোও অতি আনন্দদায়ক যে যোৱা ৫-৬ বছৰত আমি প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ৬ গুণ বৃদ্ধি কৰিছো। আজি আমি ৭৫ খনতকৈও অধিক দেশক মেড ইন ইণ্ডিয়া প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আৰু সেৱা প্ৰদান কৰিছো। মেক ইন ইণ্ডিয়ালৈ চৰকাৰৰ উদগনিৰ ফলস্বৰূপে, যোৱা সাত বছৰত প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰ বাবে ৩৫০ ৰো অধিক নতুন ঔদ্যোগিক অনুজ্ঞাপত্ৰ জাৰী কৰা হৈছে। ২০০১ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ কেৱল ২০০ খন অনুজ্ঞাপত্ৰ জাৰী কৰা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
ব্যক্তিগত খণ্ডও ডিআৰডিঅ' আৰু প্ৰতিৰক্ষা পিএছইউৰ সমতুল্য হ'ব লাগে, সেয়েহে প্ৰতিৰক্ষা অনুসন্ধান বাজেটৰ ২৫ শতাংশ উদ্যোগ, ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু শিক্ষাৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। বাজেটত বিশেষ উদ্দেশ্যৰ বাহনৰ আৰ্হিও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ই কেৱল এজন বিক্ৰেতা বা যোগানকৰ্তাৰ আগত অংশীদাৰ হিচাপে ব্যক্তিগত উদ্যোগৰ ভূমিকা প্ৰতিষ্ঠা কৰিব। আমি মহাকাশ আৰু ড্ৰোন খণ্ডতো ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছো। উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু তামিলনাডুৰ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ সৈতে তেওঁলোকৰ একত্ৰীকৰণে দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক অতি প্ৰয়োজনীয় শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
এক জীৱন্ত প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবে ট্ৰায়েল, পৰীক্ষা আৰু প্ৰমাণপত্ৰৰ প্ৰণালী স্বচ্ছ, সময়-সীমাবদ্ধ, ব্যৱহাৰিক আৰু নিৰপেক্ষ হ'ব লাগিব। ইয়াৰ বাবে, সমস্যাবোৰ আঁতৰ কৰাত এক স্বতন্ত্ৰ প্ৰণালী উপযোগী বুলি প্ৰমাণিত হ'ব পাৰে। ই দেশক প্ৰয়োজনীয় দক্ষতা গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে সৈতে দেশৰ বহুতো প্ৰত্যাশা জড়িত হৈ আছে। মই নিশ্চিত যে এই আলোচনাই প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে নতুন পথৰ সৃষ্টি কৰিব। মই আজি সকলো অংশীদাৰৰ পৰা শুনিব বিচাৰো, আমি আপোনালোকক দীঘলীয়া ভাষণ দিবলৈ নিবিচাৰো। আজি আপোনালোকৰ দিন। আপুনি ব্যৱহাৰিক বস্তু লৈ আহিছে, মোক জনাওক। এতিয়া যেতিয়া বাজেট নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে, নতুন বাজেট ১ এপ্ৰিলৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ'বলৈ গৈ আছে, প্ৰস্তুতিৰ বাবে আমাৰ ওচৰত এই গোটেই মাহটো আছে। ইমান দ্ৰুতগতিত কাম কৰোঁ আহক যে ১ এপ্ৰিলৰ পৰা, বস্তুবোৰ যাতে প্ৰণয়ন হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে, সেয়েহে এইটো এটা অনুশীলন। আমি বাজেটখন এমাহৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাৰ এটা পদ্ধতিও বিকশিত কৰিছো। ইয়াৰ আঁৰৰ উদ্দেশ্য এইটোও যে বাজেট কাৰ্যকৰী হোৱাৰ আগতে ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ আৰ্হিৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে সকলো বিভাগ, অংশীদাৰসকলক প্ৰস্তুত কৰাৰ সম্পূৰ্ণ সুযোগ আমাৰ থাকিব লাগে, যাতে আমাৰ সময় অপচয় নহয়। মই আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ জনাইছো যে এইটো দেশপ্ৰেমৰ কাম। এইটো দেশৰ সেৱা কৰাৰ কাম। কেতিয়া লাভ হ'ব, কিমান হ'ব, পিছত চিন্তা কৰিব, প্ৰথমে চিন্তা কৰক আমি দেশখন কেনেদৰে শক্তিশালী কৰিছো। মই আপোনালোকক আমন্ত্ৰণ জনাইছো আৰু মই আনন্দিত যে আজি আমাৰ সেনাবাহিনী, আমাৰ সেনাৰ তিনিটা শাখাই অতি উৎসাহ আৰু উৎসাহেৰে এই কামবোৰত সমগ্ৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে, উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে। এতিয়া এই সুযোগ আমাৰ ব্যক্তিগত উদ্যোগবোৰে হেৰুৱাব নালাগে। মই আপোনালোকক আকৌ এবাৰ নিমন্ত্ৰণ জনাইছো।
আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা থাকিল! ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the post-budget webinar ‘Aatmanirbharta in Defence-Call to Action'
25 FEB 2022 2:02PM by PIB Delhi
Namaskar!
The theme of today's webinar ‘Atma-Nirbharta in Defence -- Call to Action’ explains the intentions of the nation. You will also see the commitment of self-reliance that India has been emphasizing in its defence sector for the last few years in this year's budget.
Friends,
Our defence manufacturing was very powerful even during the period of servitude and immediately after independence. Weapons made in India played a big role in the Second World War. Although this strength of ours kept on weakening in the later years, it shows that there was never a shortage of capacity in India then and there is no shortage even now.
Friends,
The basic principle of security is that you should have your own customized and unique system, only then it will help you. If 10 countries have the same type of defence equipment, then your armies will have no uniqueness. There can be uniqueness and surprise elements only if the equipment are developed in your own country.
Friends,
This year's budget has a blueprint for developing a vibrant ecosystem from research, design and development to manufacturing (defence equipment) within the country. About 70 percent of the defence budget has been earmarked for the domestic industry only. So far, the Defence Ministry has released the Positive Indigenization List of more than 200 defence platforms and equipment. Since the announcement of this list, contracts worth Rs 54,000 crore have been signed for domestic procurement. Apart from this, the procurement process related to equipment worth more than Rs 4.5 lakh crore is also in various stages. Very soon, the third list will be out. This shows how we are supporting defence manufacturing in the country itself.
Friends,
When we import weapons, its process is so long that many of them become outdated by the time they reach our security forces. Its solution also lies in the AatmaNirbhar Bharat campaign and Make in India. I would also appreciate the armed forces of the country for making very important decisions, keeping in mind the importance of India's self-reliance in the defence sector. The confidence and pride of our defence forces swell high when they have indigenous equipment. We should also understand the feelings of the soldiers posted on the border. I remember I once had the opportunity to chat with jawans at the Wagah border when I was not in any corridor of power and was working for my party in Punjab. During the discussion, the soldiers posted there told me one thing which touched my heart. They told me that the gate of India on the Wagah border was slightly smaller than the gate of our enemy. Our gate should also be bigger and our flag should be higher than (our enemy). This is the spirit of our jawans. Our soldiers remain on the border with this feeling. They feel proud about things made in India. Therefore, our defence equipment should be according to the feelings of our soldiers. We can do this only when we become self-reliant.
Friends,
There has been a change in the way the wars were fought in earlier times and now. Earlier, it used to take decades to modify the equipment of war, but today modification happens in no time. It hardly takes time for the weapons to become outdated now. The modern technology-based weapons become outdated even more quickly. The strength of India's IT is our great potential. The more we use this power in our defence sector, the more assured we will be in our security. For example, cyber security! Now it too has become a weapon of war and is not limited to just digital activity. It has become a matter of national security.
Friends,
You are aware of the competition that exists in the defence sector. There used to be various allegations while procuring arms and equipment from foreign-based companies. I don't want to go deep into it. But it is true that every purchase was mired in controversy. Due to the competition between different manufacturers, there is a continuous campaign to degrade the products of rivals. As a result, confusion and apprehensions arise and there is room for corruption. A lot of confusion is created regarding weapons whether they are good or bad, useful for us or not. It is done in a planned way. It is part of the battle in the corporate world. We get solutions to many such problems from the AatmaNirbhar Bharat campaign.
Friends,
Our ordnance factories are a great example of the results that follow when we move forward with complete sincerity. Our Defence Secretary has also mentioned it. Prior to last year, we created seven new Defence Public Undertakings. Today their business is expanding rapidly, reaching new markets and getting export orders as well. It is also very pleasant that we have increased defence exports by six times in the last five-six years. Today we are providing Made-in-India defence equipment and services to more than 75 countries. As a result of the government's encouragement to the Make in India, more than 350 new industrial licenses have been issued for defence manufacturing in the last seven years, whereas in the 14 years from 2001 to 2014, only 200 licenses were issued.
Friends,
Twenty-five percent of the Defence R&D budget has been set aside for industry, start-ups and academia so that the private sector should also come on par with DRDO and defence PSUs. A Special Purpose Vehicle Model has also been proposed in the budget. This will establish the role of the private industry as a partner beyond just a vendor or supplier. We have also created new possibilities for the private sector in the space and drone sectors. The defence corridors of Uttar Pradesh and Tamil Nadu and their integration with the PM GatiShakti National Master Plan will give much-needed strength to the country's defence sector.
Friends,
A transparent, time-bound, pragmatic and fair system of trial, testing and certification is vital to the growth of vibrant defence industry. Therefore, an independent system can prove useful in solving problems. This will also help in building the required skill-set in the country.
Friends,
The country has high hopes on you. I am sure that this discussion will open new avenues for self-reliance in the defence sector. Today I want to hear from all the stakeholders rather than give a long speech. This day is for you. You come up with practical solutions and let us know. The budget has been decided, it will be implemented from April 1, and therefore, we have this entire month to prepare. Let us move fast to implement the budget proposals from April 1. This is the purpose behind the exercise of preponing the budget by a month so that all the departments and stakeholders get full opportunity to prepare for the Public-Private Partnership model before the implementation of the budget and our time is not wasted. I urge you all that this is an act of patriotism and this is for the service to the nation. Think of profits later; concentrate first on how to make the country strong. I am happy that our three wings of the army are taking full initiative in this regard with great enthusiasm and providing encouragement. Our private sector should not lose this opportunity. I once again invite you.
My best wishes to you! Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.