প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৯ ফেব্ৰুৱাৰীত ইন্দোৰত পৌৰ নিগমৰ কঠিন আৱৰ্জনাভিত্তিক গোবৰ-ধন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
আৱৰ্জনামুক্ত চহৰ সৃষ্টিৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই প্ৰকল্প হাতত লোৱা হৈছে
এই জৈৱ-চিএনজি প্ৰকল্পত ‘আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ’ আৰু ‘চাৰ্কুলাৰ ইক’নমি’ৰ নীতি প্ৰয়োগ কৰা হৈছে
এই প্ৰকল্পত প্ৰতিদিনে ৫৫০ টন পৃথকীকৃত তিতা জৈৱিক আৱৰ্জনা শোধন কৰাৰ ক্ষমতা আছে
এই প্ৰকল্পই প্ৰতিদিনে ১৭,০০০ কিলোগ্ৰাম চিএনজি আৰু প্ৰতিদিনে ১০০ টন জৈৱিক পচন সাৰ উৎপাদন কৰিব
18 FEB 2022 6:55PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৯ ফেব্ৰুৱাৰীৰ দুপৰীয়া ১ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ইন্দোৰত ‘গোবৰ-ধন (জৈৱ-চিএনজি)প্ৰকল্প’ উদ্বোধন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকৈ ‘আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰ’ সৃষ্টিৰ দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰি স্বচ্ছ ভাৰত মিছন নগৰ ২.০ৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে। ‘আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ’ আৰু সৰ্বাধিক সম্পদ পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ বাবে ‘চাৰ্কুলাৰ ইক’নমি’ৰ প্ৰধান নীতিৰ অধীনত এই অভিযান ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এই দুয়োটাৰে প্ৰয়োগ ইন্দোৰ জৈৱ-চিএনজি প্ৰকল্পত কৰা হৈছে।
প্ৰকল্পটোত প্ৰতিদিনে ৫৫০ টন পৃথক তিতা জৈৱিক আৱৰ্জনা শোধন কৰাৰ ক্ষমতা আছে। এই প্ৰকল্পটোৱে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ১৭,০০০ কিলোগ্ৰাম চিএনজি উৎপাদন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, আৰু প্ৰতিদিনে ১০০ টন জৈৱিক পচন সাৰ উৎপাদন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। প্ৰকল্পটো শূন্য লেণ্ডফিল মডেলৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰকল্পটোৰ পৰা একাধিক পৰিৱেশ সম্বন্ধীয় লাভালাভ হব কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যেনে সেউজগৃহ গেছ নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰা, সাৰ হিচাপে জৈৱিক সাৰৰ সৈতে সেউজ শক্তি প্ৰদান কৰা আদি।
প্ৰকল্পটো ৰূপায়ণৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে এক বিশেষ উদ্দেশ্যৰ বাহন-ইন্দোৰ ক্লিন এনাৰ্জি প্ৰাইভেট লিমিটেড। ইন্দোৰ পৌৰ নিগম (আইএমচি) আৰু ইন্দোৰ এনভাইৰো ইণ্টিগ্ৰেটেড ছলিউচনছ লিমিটেডে (আইইআইএছএল) চৰকাৰী বেচৰকাৰী অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত এই প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ বাবে ১৫০কোটি টকা মূলধন বিনিয়োগ কৰিছে। ইন্দোৰ পৌৰ নিগমে এই প্ৰকল্পটোৰ দ্বাৰা উৎপাদিত নিম্নতম ৫০শতাংশ চিএনজি ক্ৰয় কৰিব। এই চিএনজিৰ জৰিয়তে প্ৰথম পদক্ষেপত ৪০০ খন চিটি বাছ চলাব। বাকী চিএনজি মুকলি বজাৰত বিক্ৰী কৰা হ’ব। এই কেন্দ্ৰত উত্পাদিত জৈৱিক সাৰ কৃষি আৰু উদ্যানশস্যত ব্যৱহাৰ হ’ব।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate municipal solid waste based Gobar-Dhan plant in Indore on 19th February
In line with PM’s vision of creating garbage free cities
Principles of “waste to wealth” and “circular economy” exemplified in the Bio-CNG plant
Plant has capacity to treat 550 tonnes per day of segregated wet organic waste
It will produce 17,000 kg per day of CNG and 100 tonnes per day of organic compost
18 FEB 2022 6:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate “Gobar-Dhan (Bio-CNG) Plant” in Indore on 19th February at 1 PM through video conferencing.
Prime Minister recently launched the Swachh Bharat Mission Urban 2.0, with the overall vision of creating “Garbage Free Cities”. The Mission is being implemented under the overarching principles of “waste to wealth”, and “circular economy” for maximising resource recovery – both of which are exemplified in the Indore Bio-CNG plant.
The plant has a capacity to treat 550 tonnes per day of segregated wet organic waste. It is expected to produce around 17,000 kg per day of CNG, and 100 tonnes per day of organic compost. The plant is based on zero landfill models, whereby no rejects would be generated. Additionally, the project is expected to yield multiple environmental benefits, viz. reduction in greenhouse gas emissions, providing green energy along with organic compost as fertiliser.
Indore Clean Energy Pvt Ltd, a Special Purpose Vehicle created to implement the project, was set up by Indore Municipal Corporation (IMC) and Indo Enviro Integrated Solutions Ltd. (IEISL) under a Public Private Partnership model, with 100% capital investment of ₹150 crores by IEISL. Indore Municipal Corporation will purchase a minimum 50% of CNG produced by the plant and in a first-of-its kind initiative, run 400 city buses on the CNG. The balance quantity of CNG will be sold in the open market. The organic compost will help replace chemical fertilisers for agricultural and horticultural purposes.