ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫେବୃୟାରୀ ୧୯ ତାରିଖରେ ଇନ୍ଦୋରରେ ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଆଧାରିତ ଗୋବର-ଧନ କାରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ସହର ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ
ବାୟୋ-ସିଏନଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ “ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ” ଏବଂ “ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି” ର ନୀତିଗୁଡିକର ଅନୁକରଣ କରାଯାଇଛି
କାରଖାନାରେ ଦୈନିକ ୫୫୦ ଟନ୍ ଓଦା ଜୈବିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ପୃଥକ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି
ଏହା ଦୈନିକ ୧୭,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଏନ୍ଜି ଏବଂ ଦୈନିକ ୧୦୦ ଟନ୍ ଜୈବିକ ଖତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ
18 FEB 2022 6:55PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଫେବୃଆରୀ ୧୯ ତାରିଖ ଅପରାହ୍ନ ଗୋଟାଏ ସମୟରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଇନ୍ଦୋରରେ “ଗୋବର-ଧନ (ବାୟୋ-ସିଏନଜି) ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ସହର ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ସହରୀ ୨.୦ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପଦର ପୁନରୁଦ୍ଧାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ମିଶନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି - ଉଭୟକୁ ଇନ୍ଦୋର ବାୟୋ-ସିଏନଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ନିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଦୈନିକ ୫୫୦ ଟନ୍ ଓଦା ଜୈବିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ପୃଥକ କରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି । ଏହା ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୧୭,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଏନ୍ଜି ଏବଂ ୧୦୦ ଟନ୍ ଜୈବିକ ଖତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଶୂନ୍ୟ ଲ୍ୟାଣ୍ଡଫିଲ୍ ମଡେଲ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ବର୍ଜ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହେବନାହିଁ । ଏହା ସହିତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ପରିବେଶର ଏକାଧିକ ଉପକାର କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଏ । ଗ୍ରୀନ୍ ହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ର୍ନିଗମନ ହ୍ରାସ, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ ସହିତ ଜୈବିକ ଖତ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଇନ୍ଦୋର କ୍ଲିନ୍ ଏନର୍ଜି ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ୍ ଏକ ସ୍ପେଶିଆଲ ପର୍ପସ ଭେଇକିଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଇନ୍ଦୋର ମହାନଗର ନିଗମ (ଆଇଏମସି) ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋ ଏନଭିରୋ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ସଲ୍ୟୁସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇଇଆଇଏସଏଲ୍‍) ଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ଘରୋଇ ସହଭାଗିତା ମଡେଲ ଭାବେ ୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୧୦୦% ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ହୋଇଛି । ଇନ୍ଦୋର ମହାନଗର ନିଗମ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ସିଏନ୍ଜି ମଧ୍ୟରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ୫୦% ଖରିଦ କରିବ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରୟାସ ଭାବେ ସିଏନ୍ଜି ରେ ୪୦୦ ସିଟି ବସ୍ ଚଳାଚଳ କରିବ । ଖୋଲା ବଜାରରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ସିଏନ୍ଜି ବିକ୍ରି ହେବ । ଜୈବିକ ଖତ କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାସାୟନିକ ସାର ବ୍ୟବହାର ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate municipal solid waste based Gobar-Dhan plant in Indore on 19th February
In line with PM’s vision of creating garbage free cities
Principles of “waste to wealth” and “circular economy” exemplified in the Bio-CNG plant
Plant has capacity to treat 550 tonnes per day of segregated wet organic waste
It will produce 17,000 kg per day of CNG and 100 tonnes per day of organic compost
18 FEB 2022 6:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate “Gobar-Dhan (Bio-CNG) Plant” in Indore on 19th February at 1 PM through video conferencing.
Prime Minister recently launched the Swachh Bharat Mission Urban 2.0, with the overall vision of creating “Garbage Free Cities”. The Mission is being implemented under the overarching principles of “waste to wealth”, and “circular economy” for maximising resource recovery – both of which are exemplified in the Indore Bio-CNG plant.
The plant has a capacity to treat 550 tonnes per day of segregated wet organic waste. It is expected to produce around 17,000 kg per day of CNG, and 100 tonnes per day of organic compost. The plant is based on zero landfill models, whereby no rejects would be generated. Additionally, the project is expected to yield multiple environmental benefits, viz. reduction in greenhouse gas emissions, providing green energy along with organic compost as fertiliser.
Indore Clean Energy Pvt Ltd, a Special Purpose Vehicle created to implement the project, was set up by Indore Municipal Corporation (IMC) and Indo Enviro Integrated Solutions Ltd. (IEISL) under a Public Private Partnership model, with 100% capital investment of ₹150 crores by IEISL. Indore Municipal Corporation will purchase a minimum 50% of CNG produced by the plant and in a first-of-its kind initiative, run 400 city buses on the CNG. The balance quantity of CNG will be sold in the open market. The organic compost will help replace chemical fertilisers for agricultural and horticultural purposes.