Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of municipal solid waste based Gobar-Dhan plant in Indore
19 FEB 2022 4:11PM by PIB Delhi
Namaskar!
Madhya Pradesh Governor Shri Mangubhai Patel ji, Chief Minister Shri Shivraj Singh Chouhan ji, my colleagues in the Union Cabinet, Shri Hardeep Singh Puri ji, Dr. Virendra Kumar ji and Kaushal Kishore ji, ministers of the Madhya Pradesh government, MPs, MLAs, dear brothers and sisters from Indore and many cities of Madhya Pradesh and other dignitaries present here.
When we were young and studying, the first thing that used to come to mind at the mention of Indore was Devi Ahilyabai Holkar of Maheshwar and her spirit of service. With time, Indore changed and changed for the better, but Indore never let go of the inspiration of Devi Ahilya ji. The name of Indore along with Devi Ahilya ji evokes cleanliness. Indore brings to mind civic duty. The people of Indore are so nice and they have modeled their city accordingly. The people of Indore are not only fond of ‘sev’ (snack), but also know how to serve their city.
Today is going to provide new strength to Indore's campaign for cleanliness. Many congratulations to all of you for the Gobar-Dhan plant that Indore has got today to make Bio-CNG from wet waste. I would like to appreciate Shivraj ji and his team, in particular, for making it possible in such a short span of time. Today I will also express my gratitude to Sumitra Tai, who took Indore's identity to new heights as an MP. My colleague and the current MP of Indore Shankar Lalwani ji is also following in her footsteps and working continuously to make Indore better.
And friends,
Today, when I am praising Indore so much, I will also mention my parliamentary constituency Varanasi. I am happy that a very beautiful statue of Devi Ahilyabai Holkar ji has been installed in Kashi Vishwanath Dham. When the people of Indore would go to visit Baba Vishwanath, they would also get a glimpse of the statue of Devi Ahilyabai ji. You will feel more proud of your city.
Friends,
Today's effort is very important to keep our cities pollution-free and to dispose of wet waste. Whether it is the wet waste from households in the cities or the waste from cattle and farms in the villages, it is Gobar-Dhan in a way. Gobar-Dhan from city waste and livestock, clean fuel from Gobar-Dhan and energy from clean fuel is a life-affirming chain. As direct proof of how each link in this chain is connected to each other, this Gobar-Dhan plant in Indore will now inspire other cities as well.
I am happy that such Gobar-Dhan Bio CNG plants will be set up in 75 major municipalities of the country in the next two years. This campaign will go a long way in making Indian cities clean, pollution-free and in the direction of clean energy. And now thousands of Gobar-Dhan Biogas Plants are being set up not only in the cities but also in the villages of the country. As a result, our cattle farmers have started getting additional income from cow dung. These Gobar-Dhan plants will also alleviate the problems of the farmers in our villages and countryside regarding the helpless animals. All these efforts will also help in meeting India's climate commitments.
Friends,
It would be better if more people got to know about the impact of the Gobar-Dhan Yojana, that is, our campaign to make wealth from waste. Indore will not only get 17,000-18,000 kg of bio-CNG per day from the Gobar-Dhan Bio-CNG Plant, but 100 tonnes of organic manure will also be generated daily. There will be less pollution due to the use of CNG and the ease of living for people will also improve. Simultaneously, organic manure will lead to a new life for our mother earth and our earth will also be rejuvenated.
It is estimated that the CNG produced in this plant will be able to run about 400 buses every day in Indore city. Hundreds of youth are also going to get employment in some form from this plant which will also be helpful in increasing green jobs.
Brothers and sisters,
There are two ways to tackle any challenge. One way is to find an immediate solution to that challenge. The second is to deal with that challenge in such a way that everyone gets a permanent solution. The schemes that our government has formulated in the last seven years are going to give permanent solutions and achieve many goals simultaneously.
Take for example the Swachh Bharat campaign. Along with cleanliness, it has led to the dignity of sisters, prevention of diseases, beautification of villages and cities and creation of employment opportunities. Now our focus is to dispose of the garbage from households and streets and to make the cities free from the mountains of garbage. And in it also, Indore has emerged as a great model. As you are aware this new plant has been set up near Devguradia where there used to be a mountain of garbage. Every Indore resident had a problem with this. But now the Indore Municipal Corporation has converted this 100-acre dumpsite into a green zone.
Friends,
Today, millions of tons of garbage in cities across the country have occupied thousands of acres of land for decades. It is also a major cause for the diseases caused by air and water pollution in the cities. Therefore, the emphasis in the second phase of the Swachh Bharat Mission is on dealing with this problem. The goal is to free our cities from these mountains of garbage and convert them into green zones in the next two-three years.
For this, all possible help is being given to the state governments. It is also a matter of satisfaction that the capacity of urban waste disposal in the country has increased by four times in comparison to 2014. Material Recovery Facility is also being prepared in more than 1600 local bodies to rid the country of single-use plastic. We are endeavoring to set up such a system in every city of the country in the next few years. Such modern systems are also giving new strength to the circular economy in the cities of India.
Friends,
A clean city leads to another new possibility and that is tourism. There is no city in our country that does not have historical places or holy places. What has been lacking is cleanliness. When the cities are clean, people from other places also feel like visiting there and more people will come. There are so many people who come to Indore just only to see the cleanliness works. Where there is cleanliness, there is tourism and a whole new economy starts there.
Friends,
Recently, Indore has also made the achievement of being a water-plus city. This can also show direction to other cities. When the water sources of a city are clean and the dirty water of the drains does not seep into them, new energy emanates in that city. It is the effort of the government that more and more cities of India become water-plus. In this regard, emphasis is being laid on the second phase of the Swachh Bharat Mission. The treatment facilities of wastewater are being increased in the municipal bodies having a population of less than one lakh.
Brothers and sisters,
Change is possible if a sincere effort is made by recognizing problems. We don't have oil wells, we have to depend on others for petroleum imports, but we have had the resources to make ethanol and biofuel for years. This technology also came a long time ago. It is our government that put a lot of emphasis on the use of this technology. Until 7-8 years ago, ethanol blending in India was barely growing at 1%, 1.5%, 2%, not growing beyond that. Today, the percentage of ethanol blending in petrol is reaching around 8%. The supply of ethanol for blending has also been greatly increased in the last seven years.
Before 2014, about 40 crore liters of ethanol were supplied for blending in the country. Today, more than 300 crore liters of ethanol are being supplied for blending. See the difference between 40 crore liters and 300 crore liters! This has improved the health of our sugar mills and has helped the sugarcane farmers a lot.
Friends,
Stubble is another issue. Our farmers and people living in cities too have suffered from stubble (burning). We have made an important decision related to stubble in this year’s budget. It has been decided to use stubble in coal-fired power plants. Farmers will not only be rid of this problem, they will also get additional income from the waste of agriculture.
Similarly, we have also seen there was a lot of indifference about solar energy and solar power earlier. Since 2014, our government has launched a campaign to increase the production of solar power across the country. As a result, India has made its place in the top-5 countries of the world today in terms of generating electricity from solar power. With this solar power, our government is making farmers food donors as well as energy donors. Lakhs of solar pumps are also being given to farmers across the country.
Brothers and sisters,
Along with technology and innovation, the hard work of Indians is also behind India’s achievements. Therefore, India is today able to set bigger goals for a green and clean future. We are moving ahead with unwavering trust in our youths, sisters and lakhs of our ‘safai karamcharis’ (sanitation workers). The youth of India are playing a very important role in new technology and innovation as well as creating public awareness.
I am told that the responsible sisters of Indore have taken the management of garbage to a different level. The people of Indore separate the garbage into six parts, so that the processing and recycling of the waste can be done properly. This effort and spirit of the people of any city prove helpful in making the Swachh Bharat Abhiyan a success. Along with cleanliness, empowering the values ​​of recycling is a great service to the country in itself. This is the philosophy of LIFE i.e. lifestyle for the environment, a way of life.
Friends,
Through this program, I would like to express my gratitude to the lakhs of sanitation workers across the country along with Indore. Be it winter or summer, you set out early in the morning to make your city clean. Your service even in this difficult time of Corona has helped in saving the lives of so many people. This country is deeply indebted to every sanitation worker. We can help them by keeping our cities clean, by not scattering litter and by following the rules.
I remember India's Kumbh Mela got a new identity for the first time in the world during the Kumbh in Prayagraj. Earlier, the identity of India's Kumbh Mela revolved around our sages. But the Kumbh held in Prayagraj was identified as Swachh (clean) Kumbh for the first time in Uttar Pradesh under the leadership of Yogi ji. It was discussed all over the world. The newspapers of the world wrote something or the other about it. It had a huge positive effect on my mind. I had so much gratitude for these sanitation workers that when I went to take a holy bath in the Kumbh Mela, I washed their feet after taking a bath and honored them. I also took their blessings.
Today, I pay my respectful salutations to each of my sanitation brothers and sisters of Indore from Delhi. I bow to them. Had you not continued this cleanliness campaign during the Corona period, we would have faced so many troubles. I salute you for saving the common man of this country and for his concern so that he did not have to visit the doctor.
Brothers and sisters,
With this, I end my speech. Once again all the people of Indore, especially my mothers and sisters of Indore, deserve appreciation because of their initiative not to throw garbage outside and segregate it and also my ‘Bal Sena’ (army of children) who do not allow anybody to throw garbage in homes and helped me a lot in making the cleanliness campaign success across the country. The children of three to four years old tell their grandfather not to scatter garbage. ‘If you have eaten chocolate, don't throw the wrapper anywhere.’ The efforts of the Bal Sena will strengthen the foundation of our future India. While commending all of them from my heart today, I also congratulate all of you on the Bio-CNG plant!
Many thanks! Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইন্দোৰত পৌৰ নিগমৰ কঠিন আৱৰ্জনা-আধাৰিত গোবৰ-ধন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া পাঠ
19 FEB 2022 4:11PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান মংগুভাই পেটেলজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান শিৱৰাজ সিং চৌহানজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীজী, ড০ বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰজী, কৌশল কিশোৰজী, মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়ক, ইন্দোৰকে ধৰি মধ্যপ্ৰদেশৰ বহুতো চহৰৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল যিসকল আজি উপস্থিত আছে।
যেতিয়া আমি সৰু আছিলোঁ, যেতিয়া আমি পঢ়ি আছিলো, ইন্দোৰৰ নাম শুনিলেই প্ৰথমে দেৱী অহল্যাবাই হোলকাৰ, মহেশ্বৰ আৰু তেওঁৰ সেৱাৰ কথা মনলৈ আহিছিল। সময়ৰ লগে লগে ইন্দোৰ সলনি হৈছিল, ভালৰ বাবে সলনি হৈছিল, কিন্তু দেৱী অহল্যাজীৰ অনুপ্ৰেৰণা কেতিয়াও ইন্দোৰে হেৰুওৱা নাছিল। দেৱী অহল্যাজীৰ সৈতে, আজি ইন্দোৰৰ নামটো অহাৰ লগে লগে মনলৈ আহে - পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা। ইন্দোৰৰ নাম মনলৈ অহাৰ লগে লগে - অসামৰিক কৰ্তব্য, ইন্দোৰৰ লোকসকল যিমানে ভাল হয়, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ চহৰখন সিমানেই ভাল কৰি তুলিছে। আৰু আপোনালোক কেৱল আপেলৰ প্ৰতিয়েই ইচ্ছুক নহয়, ইন্দোৰৰ লোকসকলে তেওঁলোকৰ চহৰখনক কেনেদৰে সেৱা কৰিব লাগে জানে।
আজি ইন্দোৰৰ পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযানক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ যোৱা হৈছে। সিক্ত আৱৰ্জনাৰ পৰা জৈৱ-চিএনজি তৈয়াৰ কৰিবলৈ ইন্দোৰে আজি লাভ কৰা গোবৰ্ধন প্ৰকল্পৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মই শিৱৰাজজী আৰু তেওঁৰ দলৰ বিশেষভাৱে প্ৰশংসা কৰিম যিয়ে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে এই কামটো সম্ভৱ কৰি তুলিছে। আজি মই সুমিত্ৰা তাইৰ প্ৰতিও কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিব বিচাৰো, যিয়ে ইন্দোৰৰ এজন সাংসদ হিচাপে ইয়াৰ পৰিচয়ক এক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছিল। মোৰ সতীৰ্থ ভাতৃ শংকৰ লালৱানীজী, ইন্দোৰৰ বৰ্তমানৰ সাংসদ, তেওঁ নিজৰ পদচিহ্নত নিৰ্ধাৰণ কৰা পথত ইন্দোৰক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে নিৰন্তৰ ভাৱে কাম কৰি আছে।
আৰু সতীৰ্থসকল,
আজি যেতিয়া মই ইন্দোৰৰ ইমান প্ৰশংসা কৰিছো, মই মোৰ সংসদীয় সমষ্টি বাৰাণসীৰ কথাও উল্লেখ কৰিম। মই সুখী যে কাশী বিশ্বনাথ ধামত দেৱী অহল্যাবাই হোলকাৰজীৰ এটা অতি সুন্দৰ মূৰ্তি ৰখা হৈছে। যেতিয়া ইন্দোৰৰ লোকসকলে বাবা বিশ্বনাথৰ দৰ্শন কৰিবলৈ যাব, তেওঁলোকে তাত দেৱী অহল্যাবাইজীৰ মূৰ্তিও দৰ্শন কৰিবলৈ পাব। আপুনি আপোনাৰ চহৰৰ বাবে অধিক গৌৰৱান্বিত হ'ব।
আৰু সতীৰ্থসকল,
আমাৰ চহৰবোৰ প্ৰদূষণমুক্ত ৰখা, আৰু সিক্ত আৱৰ্জনা নিষ্কাশন কৰাৰ বাবে আজিৰ প্ৰচেষ্টা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। চহৰখনৰ ঘৰৰ পৰা সিক্ত আৱৰ্জনা হওক, গাওঁখনৰ জন্তু আৰু পথাৰৰ আৱৰ্জনা হওক, এই সকলোবোৰ এক প্ৰকাৰে গোবৰ ধনেই। চহৰখনৰ আৱৰ্জনা আৰু পশুধনৰ পৰা গোবৰলৈকে, তাৰ পিছত গোবৰ ধনৰ পৰা পৰিষ্কাৰ ইন্ধন, তাৰ পিছত পৰিষ্কাৰ ইন্ধনৰ পৰা শক্তি ইন্ধন, এই শৃংখলাটোৱে জীৱন ৰক্ষাকাৰী সৃষ্টি কৰে। এই শৃংখলাটোৰ প্ৰতিটো সংযোগ কেনেদৰে ইটোৱে সিটোৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে তাৰ পোনপটীয়া প্ৰমাণ হিচাপে, ইন্দোৰৰ এই গোবৰ ধন প্ৰকল্পটোৱে এতিয়া আন চহৰসমূহকো অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
মই সুখী যে অহা দুবছৰত দেশৰ ৭৫ টা ডাঙৰ পৌৰ নিগমত এনে গোবৰ ধন জৈৱ-চিএনজি প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ কাম কৰা হৈছে। এই অভিযানে ভাৰতৰ চহৰসমূহক পৰিষ্কাৰ, প্ৰদূষণমুক্ত, পৰিষ্কাৰ শক্তি প্ৰদান কৰাত বহুদূৰ আগবাঢ়িব। আৰু এতিয়া, কেৱল চহৰতে নহয়, দেশৰ গাওঁবোৰতো হাজাৰ হাজাৰ গোবৰ ধন জৈৱ গেছ প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে। এইবোৰে আমাৰ গৰু পালকসকলক গোবৰৰ পৰা অতিৰিক্ত উপাৰ্জন দিয়াও আৰম্ভ কৰিছে। আমাৰ গাওঁবোৰত কৃষকসকলৰ নিৰাশ জন্তুৰ সৈতে থকা সমস্যাটোও এনে গোবৰ ধন উদ্ভিদতকৈ কম হ'ব। এই সকলো প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ জলবায়ু প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰাত সহায় কৰিব।
সতীৰ্থসকল,
গোবৰ ধন আঁচনিৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে যিমানে অধিক লোকে জানিব পাৰিব, অৰ্থাৎ আৱৰ্জনাৰ পৰা অমৃত উলিয়াবলৈ আমাৰ অভিযান, সিমানেই ভাল। গোবৰ ধন জৈৱ-চিএনজি প্ৰকল্পৰ পৰা, ইন্দোৰে প্ৰতিদিনে ১৭ ৰ পৰা ১৮ হাজাৰ কিলোগ্ৰাম জৈৱ-চিএনজি লাভ কৰিব, ইয়াৰ উপৰিও, দৈনিক ১০০ টন জৈৱিক সাৰো ইয়াৰ পৰা ওলাই আহিব। চি.এন.জি.-ৰ ফলত, প্ৰদূষণ হ্ৰাস হ'ব আৰু সেয়েহে জীৱন যাপনত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ সুবিধা বৃদ্ধি হ'ব। একেদৰে, ইয়াত প্ৰস্তুত কৰা জৈৱিক সাৰেও আমাৰ মাতৃ পৃথিৱীক এক নতুন জীৱন প্ৰদান কৰিব, আমাৰ পৃথিৱী পুনৰুজ্জীৱিত হ'ব।
অনুমান কৰা হৈছে যে এই প্ৰকল্পটোত নিৰ্মাণ কৰা চিএনজিয়ে ইন্দোৰ চহৰত প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৪০০ খন বাছ চলাবলৈ অনুমতি দিব। এই প্ৰকল্পটোৱে শ শ যুৱক-যুৱতীক কোনোবাটো নহয় কোনোবাটো ৰূপত নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব, অৰ্থাৎ ই গ্ৰীন জব বৃদ্ধিত সহায় কৰিব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ দুটা উপায় আছে। প্ৰথম উপায়টো হ'ল সেই প্ৰত্যাহ্বানটো তৎক্ষণাৎ সমাধান কৰা। দ্বিতীয়টো হ'ল সেই প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে এনেদৰে মোকাবিলা কৰা যাতে সকলোৱে এটা স্থায়ী সমাধান পায়। যোৱা সাত বছৰত আমাৰ চৰকাৰে যি আঁচনি প্ৰস্তুত কৰিছে, সেইবোৰে এক স্থায়ী সমাধান প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে, তেওঁলোকে একে সময়তে বহুতো লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ গৈ আছে।
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ কথাই চাওক। ইয়াৰ লগতে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা, ভগ্নীৰ মৰ্যাদা, ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা, গাওঁ আৰু চহৰৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধন আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি আদিৰ দৰে বহুতো বিষয় একেলগে সংঘটিত হৈছে। এতিয়া আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ঘৰৰ পৰা, ৰাস্তাৰ পৰা আৱৰ্জনা নিষ্কাশন কৰা, চহৰবোৰক আৱৰ্জনাৰ পাহাৰৰ পৰা মুক্ত কৰা। ইয়াৰ ভিতৰত, ইন্দোৰে এক মহান আৰ্হি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আপুনি এইটোও জানে যে য'ত এই নতুন কাৰখানাটো অৱস্থিত, তাৰে ওচৰৰ দেৱগুডাৰিয়াত আৱৰ্জনাৰ পাহাৰ আছিল। প্ৰতিজন ইন্দোৰিয়ানৰ ইয়াক লৈ এটা সমস্যা আছিল। কিন্তু এতিয়া ইন্দোৰ পৌৰ নিগমে এই ১০০ একৰৰ আৱৰ্জনাৰ স্থানটো সেউজীয়া অঞ্চললৈ ৰূপান্তৰ কৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
আজি কেইবা দশক ধৰি দেশৰ চহৰসমূহত লাখ লাখ টন আৱৰ্জনা, হাজাৰ হাজাৰ একৰ ভূমি আৱৰি আছে। ই চহৰসমূহৰ বাবে বায়ু প্ৰদূষণ আৰু পানী প্ৰদূষণ সম্পৰ্কীয় ৰোগৰ এক মুখ্য কাৰণ। সেয়েহে, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত এই সমস্যাৰ মোকাবিলা ৰখাৰ বাবে কাম কৰা হৈছে। লক্ষ্য হৈছে অহা ২-৩ বছৰত আমাৰ চহৰবোৰক আৱৰ্জনাৰ এই পৰ্বতবোৰৰ পৰা মুক্ত কৰা, সেইবোৰক সেউজীয়া অঞ্চললৈ পৰিৱৰ্তন কৰা।
ইয়াৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সকলো সম্ভৱ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। এইটোও এটা ভাল কথা যে ২০১৪ চনৰ তুলনাত, দেশত নগৰীয়া আৱৰ্জনা নিষ্কাশনৰ ক্ষমতা এতিয়া ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। দেশখনক এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিকৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ ১৬০০ তকৈও অধিক শৰীৰত সামগ্ৰী পুনৰুদ্ধাৰ সুবিধাও সৃষ্টি কৰা হৈছে। অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত দেশৰ প্ৰতিখন চহৰতে এনে ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাটো আমাৰ প্ৰয়াস। এনে ধৰণৰ আধুনিক ব্যৱস্থাই ভাৰতৰ চহৰসমূহত বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিকো এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
পৰিষ্কাৰ চহৰখনৰ পৰা আন এটা নতুন সম্ভাৱনাৰ উদ্ভৱ হয়। এইটো পৰ্যটনৰ এক নতুন সম্ভাৱনা। আমাৰ দেশত এনে কোনো চহৰ নাই য'ত কোনো ঐতিহাসিক স্থান নাই, কোনো পবিত্ৰ স্থান নাই। যিটো অভাৱ হৈছে সেয়া হ'ল পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা। যেতিয়া চহৰবোৰ পৰিষ্কাৰ হয়, আন ঠাইৰ লোকসকলেও তালৈ আহিবলৈ অনুভৱ কৰিব, অধিক লোক আহিব। য'ত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আছে, পৰ্যটন আছে, তাত এক সম্পূৰ্ণ নতুন অৰ্থনীতিও আছে।
সতীৰ্থসকল,
শেহতীয়াকৈ ইন্দোৰে পানীৰ যোগ হোৱাৰ কৃতিত্বও অৰ্জন কৰিছে। এইটোৱে আন চহৰসমূহকো দিশ দেখুৱাইছে। যেতিয়া এখন চহৰৰ জলাশয়বোৰ পৰিষ্কাৰ হয়, নলাৰ লেতেৰা পানী সেইবোৰত নপৰে, তেতিয়া সেই চহৰখনলৈ এক পৃথক জীৱন্ত শক্তি আহে। ভাৰতৰ অধিকসংখ্যক চহৰক পানী যোগ কৰাটো চৰকাৰৰ প্ৰয়াস। ইয়াৰ বাবে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এক লাখতকৈ কম জনসংখ্যাৰ পৌৰ নিগমসমূহত লেতেৰা পানীৰ দ্বাৰা হোৱা ৰোগৰ চিকিৎসাৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
যদি সমস্যাবোৰ চিনাক্ত কৰি সৎ প্ৰচেষ্টা কৰা হয়, পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ। আমাৰ তেলৰ কুঁৱা নাই, পেট্ৰ'লিয়ামৰ বাবে আমি বাহিৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকিব লাগে, কিন্তু আমাৰ ওচৰত জৈৱ ইন্ধনৰ সম্পদ আছে, ইথানল তৈয়াৰ কৰাৰ সংসাধন বছৰ বছৰ ধৰি বিদ্যমান। এই প্ৰযুক্তিটো বহু দিনৰ আগতে আহিছিল। এয়া আমাৰ চৰকাৰ যিয়ে এই প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল।
৭-৮ বছৰ আগতে, ভাৰতত ইথানল মিশ্ৰণ ১ শতাংশ, ১.৫ শতাংশ, ২ শতাংশৰ বাহিৰত খুব কমেই আগবাঢ়িছিল। আজি, পেট্ৰ'লত ইথানল মিশ্ৰণৰ শতাংশ ৮ শতাংশৰ ওচৰ চাপি আহিছে। যোৱা সাত বছৰত, মিশ্ৰণৰ বাবে ইথানলৰ যোগানো যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
২০১৪ চনৰ পূৰ্বে, মিশ্ৰণৰ বাবে দেশলৈ প্ৰায় ৪০ কোটি লিটাৰ ইথানল যোগান ধৰা হৈছিল। আজি ভাৰতলৈ মিশ্ৰণৰ বাবে ৩০০ কোটি লিটাৰতকৈও অধিক ইথানল যোগান ধৰা হৈছে। ক'ত ৪০ কোটি লিটাৰ আৰু ক'ত ৩০০ কোটি লিটাৰ! ইয়ে আমাৰ চেনী কলবোৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিছে আৰু কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
আন এটা বিষয় হ'ল পৰালি। আমাৰ কৃষকসকলেও পৰালিৰ দ্বাৰা অসুবিধাত পৰিছে আৰু চহৰবোৰত বাস কৰা লোকসকলো। আমি এই বাজেটত পৰালিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছো। এইটো সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে যে কয়লাচালিত শক্তি কাৰখানাবোৰতো পৰালি ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। ই কেৱল কৃষকৰ সমস্যাই আঁতৰ নহয়, কিন্তু কৃষকে খেতিৰ আৱৰ্জনাৰ পৰা অতিৰিক্ত উপাৰ্জনো লাভ কৰিব।
একেদৰে, আমি আগতে সৌৰ শক্তিৰ প্ৰতি কিমান উদাসীন আছিল সেয়াও দেখিছোঁ। ২০১৪ চনৰ পৰা, আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে সৌৰ শক্তিৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আজি সৌৰ শক্তিৰ পৰা বিদ্যুৎ প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বিশ্বৰ শীৰ্ষৰ-৫ খন দেশত স্থান লাভ কৰিছে। এই সৌৰ শক্তিৰ শক্তিৰ সৈতে, আমাৰ চৰকাৰে কৃষকসকলক অন্নদাতাৰ সৈতে শক্তি প্ৰদানকাৰী কৰি তুলিছে, দাতাসকল শক্তি প্ৰদানকাৰী হ'ব লাগে। সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলক লাখ লাখ সৌৰ পাম্পো প্ৰদান কৰা হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে ভাৰতে আজি যি অৰ্জন কৰিছে তাত ভাৰতীয়সকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰো এক বিশাল হাত আছে। এই কাৰণে আজি ভাৰতে সেউজীয়া আৰু পৰিষ্কাৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আমি আমাৰ যুৱ, আমাৰ ভগ্নী, আমাৰ লাখ লাখ অনাময় কৰ্মীৰ ওপৰত অটল বিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছো। ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই নতুন প্ৰযুক্তি, নতুন উদ্ভাৱনৰ লগতে জনজাগৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
মোক কোৱাৰ দৰে, ইন্দোৰৰ সচেতন ভগ্নীসকলে আৱৰ্জনাৰ ব্যৱস্থাপনাক এক পৃথক স্তৰলৈ লৈ গৈছে। ইন্দোৰৰ লোকসকলে আৱৰ্জনাবোৰ ৬ টা ভাগত পৃথক কৰে, যাতে আৱৰ্জনাবোৰৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পুনৰ্ব্যৱহাৰ সঠিকভাৱে কৰিব পাৰি। যিকোনো চহৰৰ জনসাধাৰণৰ এই মনোভাৱ, এই প্ৰচেষ্টাই স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানক সফল কৰাত সহায় কৰে। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ৰীতি-নীতিৰ লগতে পুনৰ্ব্যৱহাৰৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰাটো দেশৰ বাবে এক মহান সেৱা। এয়া হৈছে পৰিৱেশৰ বাবে জীৱন শৈলীৰ দৰ্শন।
বন্ধুসকল,
আজিৰ কাৰ্যসূচীত মই ইন্দোৰৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ অনাময় কৰ্মীৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিব বিচাৰো। শীতকাল হওঁক, গৰম হওঁক, আপোনালোকে আপোনালোকৰ চহৰখন পৰিষ্কাৰ কৰিবলৈ ৰাতিপুৱা সোনকালে বাহিৰলৈ ওলাই যায়। আনকি ক’ৰোনাৰ এই কঠিন সময়তো, আপোনালোকে দেখুওৱা সেৱাই বহুতো লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিছে। এই দেশখন ইয়াৰ প্ৰতিজন পৰিষ্কাৰকৰ্তা, ভাই-ভনীৰ ওচৰত যথেষ্ট ঋণী। আমাৰ চহৰবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰি ৰাখি, লেতেৰা পৰিষ্কাৰ কৰি, নিয়ম অনুসৰণ কৰি, আমি তেওঁলোকক সহায় কৰিব পাৰোঁ।
মোৰ মনত আছে, প্ৰয়াগৰাজৰ কুম্ভৰ সময়ত, আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে বিশ্বত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ কুম্ভ মেলা এক নতুন পৰিচয় হিচাপে বিবেচিত হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ কুম্ভ মেলাৰ পৰিচয় আছিল আমাৰ সাধু আৰু মহাত্মাসকলৰ পৰিচয়, তেওঁলোকৰ চাৰিওফালে আলোচনা হৈছিল। কিন্তু উত্তৰ প্ৰদেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে যোগীজীৰ নেতৃত্বত প্ৰয়াগৰাজত সংঘটিত কুম্ভক স্বচ্ছ কুম্ভ বুলি চিনাক্ত কৰা হয়। গোটেই পৃথিৱীত ইয়াৰ বিষয়ে আলোচনা হৈছিল। পৃথিৱীৰ বাতৰি কাকতবোৰে এই বিষয়ে লিখিছিল। এইটো মোৰ মনত এটা অতি ইতিবাচক প্ৰভাৱ। গতিকে যেতিয়া মই কুম্ভ মেলাত পবিত্ৰ স্নান কৰিবলৈ গৈছিলো, কুম্ভ মেলালৈ অহাৰ পিছত, স্নানৰ আগমনৰ পিছত, মই এই চাফাই কৰ্মীসকলৰ পৰা ইমান মৰম পাইছিলো যে মই তেওঁলোকৰ ভৰি ধুইছিলোঁ। তেওঁলোকক সন্মান কৰা হৈছিল। মই তেওঁলোকৰ পৰা আশীৰ্বাদ লৈছিলো।
আজি, মই দিল্লীৰ পৰা অহা মোৰ প্ৰতিজন চাফাই কৰ্মীক সন্মান সহকাৰে অভিবাদন জনাইছো। মই তেওঁলোকক নমস্কাৰ জনাইছো। এই ক’ৰোনা কালত, যদি আপোনালোক এই পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অভিযান অব্যাহত নাৰাখিলেহেঁতেন, তেন্তে আমি কিমান নতুন সমস্যাৰ সন্মুখীন হ'লোহেঁতেন নাজানো। এই দেশৰ সাধাৰণ মানুহক বচাবলৈ, চিকিৎসকৰ ওচৰলৈ যাতে যাব লগা নহয়, সেই চিন্তা কৰা বাবে মই আপোনালোকক নমস্কাৰ জনাইছো।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
ইয়াৰ সৈতে মই মোৰ ভাষণক বিৰতি দিও। আকৌ এবাৰ সকলো ইন্দোৰবাসী, বিশেষকৈ ইন্দোৰৰ মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, তেওঁলোক অভিনন্দনৰ পাত্ৰ আৰু বিশেষকৈ মোৰ শিশু সৈন্য যিয়ে কাকো ঘৰত আৱৰ্জনা পেলাবলৈ অনুমতি নিদিয়ে। মোৰ শিশু সেনাই মোক সমগ্ৰ ভাৰতত পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অভিযান সফল কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। তিনিৰ পৰা তিনি, চাৰি বছৰীয়া শিশুৱে তেওঁলোকৰ ককাকক কয়, "ইয়াত আৱৰ্জনা নিক্ষেপ নকৰিব।" শিশু-সেনাই কৰা কামে আমাৰ ভৱিষ্যত ভাৰতৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিব। মই আজি তেওঁলোক সকলোকে অন্তৰৰ পৰা অভিনন্দন জনাইছো আৰু জৈৱ-চিএনজি প্ৰকল্পৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো!
অশেষ ধন্যবাদ! নমস্কাৰ!