সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
কৃশি উরান ২.০ স্কিমগী মখাদা রাজ্য ২৯ কোন্সিল্লে
কৃশি উরান স্কিম ২.০ অসি হোর্তিকলচর, ফিসরী, লাইবস্তোক অমসুং প্রোসেস প্রদক্তাশিংগুম্বা এগ্রী পোত্থোক্কী এয়র কেরিএজগী শেয়র হেনগৎহন্নবনি
10 FEB 2022 3:46PM by PIB Imphal
কৃশি উরান স্কিম ২.০ অসি চিংগী লমদমশিং, অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং অমসুং ত্রাইবেল এরিয়াশিংদগী কুইনা থম্বা য়াদবা ফুদ প্রদক্তশিং ত্রান্সপোর্ত তৌবদা মরুওইনা মীৎয়েং থমদুনা লৈরিবা প্রোভিজনশিং হেনগৎহন্দুনা ২০২১গী ওক্তোবর ২৭তা লাউথোকখি। এয়র ত্রান্সপোর্তেসন্না এগ্রী পোত্থোকশিংগী ফেসিলিতেতিং অমসুং ইন্সেন্তিবাইজিং মুবমেন্তগীদমক এয়ারপোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এ.এ.আই.)না অৱাং নোংপোক, চিংগী লমদম অমসুং ত্রাইবেল রিজন অমদি অতোপ্পা রিজনশিং/এরিয়াশিংদা লৈরিবা এয়ারপোর্ত ২৮দা মীৎয়েং থমদুনা মরুওইনা এয়ারপোর্ত চাউরাক্না ২৫দা ভারতকী পোৎ হোনবশিং অমসুং পি২সি (পেসেঞ্জর তু কার্গো) এয়ারক্রাফশিংগীদমক লেন্দিং, পার্কিং, তর্মিনেল নেভিগেসন্নেল লেন্দিং চার্জেস (তি.এন.এল.সি.) অমসুং রুত নেভিগেসন ফেসিলিতী চার্জেস (আর.এন.এফ.সি.)দা মপুং ফানা থাদোক্লি।
কৃশি উরান স্কিম অসি কনভর্জেন্স স্কিম অমনি মসিদা মিনিস্ত্রী/দিপার্তমেন্ত নিপান হায়বদি সিভিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরীয়িং বিভাগ, ফিসরিজ বিভাগ, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রালয়, কম্মর্স বিভাগ, ত্রাইবেল এফিয়ার্স মন্ত্রালয়, দোনর মন্ত্রালয়না লৌউ-শিংউ পোত্থোক্কী ত্রান্সপোর্তেসনগী লোজিস্তিকশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হৌজিক লৈরিবা মখোয়গী স্কিমশিং হেনগৎহনগনি। স্কিমগী মখাদা কৃশি উরানগীদমক অকক্নবা বজেৎ লৈত্রি।
কৃশি উরান ২.০ স্কিমগী মখাদা রাজ্য ২৯ কোনশিল্লি মখোয়শিং অদুদি, অন্দমান অমসুং নিকোবার, আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, বিহার, চান্দিগর, ছতিশগর, গৱা, গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মীর, ঝার্খন্দ, কেরলা, লদাখ, লক্ষদ্বীপ, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, মনিপুর, মেঘালায়া, মিজোরাম, নগালেন্দ, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, তমিল নাদু, ত্রিপুরা, ফত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনি।
অসাম য়াওনা অৱাং নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংদা লৈরিবা এয়ারপোর্ত পুম্নমক স্কিম অসিগী মখাদা কোন্সিল্লি। কৃশি উরান স্কিম ২.০গী মরুওইবা পান্দমদি লৌউ-শিংউবগী পোত্থোক্কী ত্রান্সপোর্তেসনগীদমক মোদেল মিক্সতা এয়র কেরিয়েজকী শেয়ার হেনগৎহনবনি, মদুদা হোর্তিকলচর, ফিসরী, লাইবস্তোক অমসুং প্রোসেস প্রদক্তশিং য়াওরি।
স্কিম অসিনা অখন্ননা অৱাং নোংপোক (অসাম য়াওনা), লৈবাক অসিগী চিং অমসুং ত্রাইবেল লমদমশিংদগী ওরিজিনেত তৌরকপা লৌউ-শিংুবগী পোত্থোক পুম্নমক্কীদমক লংদায় য়াওদবা, কোস্ত-ইফেক্তিব, তাইম-বাউন্দ এয়র ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং এসোসিএতেদ লোজিস্তিকশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা সিভিএ এভিয়েসন মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিনদিয়ানা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।

Ministry of Civil Aviation
29 States covered under the Krishi Udan 2.0 Scheme
Krishi Udan Scheme 2.0 is to increase the share of air carriage of Agri-produce like horticulture, fishery, livestock and processed products.
10 FEB 2022 3:46PM by PIB Delhi
Krishi Udan Scheme 2.0 was announced on 27 October 2021 enhancing the existing provisions, mainly focusing on transporting perishable food products from the hilly areas, North-Eastern States and tribal areas. For facilitating and incentivizing movement of agri-produce by air transportation Airports Authority of India (AAI) provides full waiver of Landing, Parking, Terminal Navigational Landing Charges (TNLC) and Route Navigation Facility Charges (RNFC) for Indian freighters and P2C (Passenger-to-Cargo) Aircrafts primarily around 25 airports focusing on North Eastern, Hilly and Tribal region and 28 airports in other regions/areas.
Krishi Udan Scheme is a convergence scheme where eight Ministries/Departments namely Ministry of Civil Aviation, Department of Agriculture & Farmers' Welfare, Department of Animal Husbandry and Dairying, Department of Fisheries, Ministry of Food Processing Industries, Department of Commerce, Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Development of North-eastern Region (DoNER) would leverage their existing schemes to strengthen the logistics for transportation of Agri-produce. There is no specific budget for Krishi Udan under the Scheme.
29 States are covered under the Krishi Udan 2.0 Scheme namely, Andaman & Nicobar, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Jharkhand, Kerala, Ladakh, Lakshadweep, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Tripura, Uttar Pradesh, Uttarakhand and West Bengal.
All the airports in NER States including Assam are covered under the Scheme. The main objective of the Krishi Udan Scheme 2.0 is to increase the share of air carriage in the modal mix for transportation of Agri-produce, which includes horticulture, fishery, livestock and processed products.
The Scheme aims to ensure seamless, cost-effective, time-bound air transportation and associated logistics for all Agri-produce originating especially from North East (including Assam), hilly and tribal regions of the country.
This information was given by the Minister of Civil Aviation Shri Jyotiraditya M. Scindia in a written reply to a question in Lok Sabha today.