ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରାୟତଃ ପଚରା ଯାଉଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ (ଏଫଏକ୍ୟୁ)
27 JAN 2022 7:18PM by PIB Bhubaneshwar
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ପ୍ରଶ୍ନ
ଉତ୍ତର
1
ଆରଆରବି କ’ଣ? ଏହାର ଭୂମିକା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କ’ଣ?
ରେଳବାଇ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ (ଆରଆରବି) ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଗ୍ରୁପ ‘ସି’ ପାହ୍ୟାର କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାକୁ ଦାୟୀ।
ଦେଶରେ ୨୧ଟି ଆରଆରବି ରହିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆରଆରବିରେ ଜଣେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଏବଂ ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ଜଣେ ସହାୟକ ସଚିବ ଓ ସହାୟକ ଅଣ ଗେଜେଟେଡ୍‌ କର୍ମଚାରୀ ରହିଥାନ୍ତି।
2
ପୂର୍ବ ଆରଆରବିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ବାରା କରାଯାଇଥିବା ନିଯୁକ୍ତି
୨୦୧୮ ପରଠାରୁ ଆରଆରବିଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ ୨ ଲକ୍ଷ ୮୩ ହଜାର ୭୪୭ଟି ଖାଲି ପଦବୀ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଏବଂ ୧.୩୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି। ଅବଶିଷ୍ଟ ପଦବୀ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରହିଛି। କୋଭିଡ ୧୯ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ବେ ଗତ ସାଢ଼େ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆରଆରବିଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୪ କୋଟି ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆଧାରିତ ପରୀକ୍ଷା (ସିବିଟି) ଆୟୋଜନ କରିଛି।
3.
ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆଧାରିତ ପରୀକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା କାହିଁକି କରାଗଲା?
ନିଯୁକ୍ତି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ୧ କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବ ହୋଇଥିଲେ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସିବିଟି କରିବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥାଏ। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ହେଉଥିବା ସିବିଟି ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଚୟନରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ସୀମିତ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନେଇ ହୋଇଥାଏ ଯାହାଫଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଧିକ ସ୍ବାଭାବିକ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ତାଲିକା ଅଧିକ ଉଚିତ୍‌ ଓ ସ୍ବଚ୍ଛ ହେବ।
4.
ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆଧାର କ’ଣ?
୨୦୧୫ର ରେଳବାଇ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ମାନୁଆଲ ଅନୁଯାୟୀ, ଅଣ ବୈଷୟିକ ଲୋକପ୍ରିୟ ବର୍ଗ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବା ଖାଲି ପଦବୀର ଦଶ ଗୁଣା ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ପାଇଁ ଚୟନ କରାଯିବ। ଏହା ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ ଶିଫ୍ଟରେ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କର ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରାଥମିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ପରେ ବଛା ହୋଇଥିବା ଯଥେଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ମେରିଟ୍‌ ଆଧାରରେ ଚୟନ କରାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହାୟକ ହୁଏ। ଏହି ନିୟମକୁ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ବିଜ୍ଞପ୍ତି (ସିଇଏନ) 02/2010 (ସ୍ନାତକମାନଙ୍କ ପାଇଁ) ଏବଂ (ସିଇଏନ) 04/2010 (10+2)ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଗୁ ହୋଇଥିଲା। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଖାଲି ପଦବୀର ୧୦ ଗୁଣା ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ପାଇଁ ଡକାଯାଇଥିଲା। ପରେ ସିଇଏନ 03/2015 (ସ୍ନାତକ)ରେ ଏହାକୁ ୧୫ ଗୁଣା କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା।
5.
ଏନଟିପିସି ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ଲାଗି କେତେଜଣ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି?
ସିଇଏନ ୦୧/୨୦୧୯ ପାଇଁ, ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟିକୁ ସମସ୍ତ ସ୍ନାତକ ଏବଂ 10+2 ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଥିଲା। ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପିତ ଖାଲି ପଦବୀର ୨୦ ଗୁଣା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଡାକିବା ନିମନ୍ତେ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିଲା। ଯାହାଫଳରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ଜରିଆରେ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଚୟନ ପରେ ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟିରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷାରେ ବସିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
6.
୭ ଲକ୍ଷ ରୋଲ ନମ୍ବର ନୁହେଁ ୭ ଲକ୍ଷ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ତାଲିକାରେ ସାମିଲ କରିବା ଉଚିତ୍‌?
ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ପାଇଁ ୭ ଲକ୍ଷ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନିତ କରାଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସିଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇନାହିଁ। ଯେହେତୁ ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟିରେ ପାଞ୍ଚଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ତର ରହିଛି ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟତା, ମେରିଟ୍‌ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଆଧାରରେ ଜଣେ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଏକାଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ତାଲିକାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇପାରିବ, ୭ ଲକ୍ଷ ରୋଲ ନମ୍ବରର ତାଲିକା ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ନାମ ଏକାଧିକ ଥର ଉଲ୍ଲେଖ ରହିବା ସ୍ବଭାବିକ।
7.
ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ପ୍ରକାଶିତ ଖାଲି ପଦବୀର ୪-୫ ଗୁଣା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଆରଆରବିଗୁଡ଼ିକ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି।
ବିଜ୍ଞପ୍ତିର ଅନୁଚ୍ଛେଦ ୧୩ରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ଭଳି ବିଜ୍ଞପିତ ଖାଲି ପଦବୀର ୨୦ଗୁଣ ହାରରେ ପଦବୀ/ସ୍ତର ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ତାଲିକାରେ ୭ ଲକ୍ଷ ୫ ହଜାର ୪୪୬ଟି ରୋଲ ନମ୍ବର ରହିଛି ଯାହାକି ବିଜ୍ଞପିତ ଖାଲି ପଦବୀ ୩୫,୨୮୧ ଗୁଣା ଅଧିକ।
8.
ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ପଦବୀ ପାଇଁ ଦଶ ଜଣ ପ୍ରାର୍ଥୀ ପ୍ରତିଦ୍ବନ୍ଦ୍ବିତା କରୁଥିଲେ ଏବେ ଦଶଟି ପଦବୀ ପାଇଁ ଜଣେ ପ୍ରାର୍ଥୀ ପ୍ରତିଦ୍ବନ୍ଦ୍ବିତା କରିବେ।
ଶେଷରେ, ୩୫,୨୮୧ ଜଣ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯିବ ଏବଂ ଜଣେ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ମେରିଟ୍‌ ଓ ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ଗୋଟିଏ ପଦବୀରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ। ତେଣୁ କୌଣସି ପଦବୀ ଖାଲି ପଡ଼ିବ ନାହିଁ।
9.
ଉଭୟ ସ୍ନାତକ ଏବଂ 10+2 ସ୍ତରର ପଦବୀ ପାଇଁ ସ୍ନାତକ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ଅନୁଚିତ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ଭଳି ସ୍ନାତକ ଏବଂ 10+2 ସ୍ତରର ପଦବୀ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା।
ସମୟ, ସମ୍ବଳ ଓ ପ୍ରୟାସକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସ୍ନାତକ ଓ 10+2 ସ୍ତରର ପଦବୀ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକି କୋଭିଡ ୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ବେଶ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି। ଆହୁରି, ସିବିଟି ୧ର ମାନକକୁ 10+2 ସ୍ତରରେ ରଖାଯାଇଥିଲା ଯାହାଫଳରେ 10+2 ଶ୍ରେଣୀର ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯିବେ ନାହିଁ। କେବଳ ସିବିଟି ୨ରେ ମାନକଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତର ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଥିଲା।
10.
ଏନଟିପିସି ଫଳାଫଳ ବିରୋଧରେ ପ୍ରତିବାଦ କରୁଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ ରେଳବାଇ କ’ଣ କରିଛି?
ଆରଆରବିଗୁଡ଼ିକ ଏନଟିପିସିର ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟି ଏବଂ ଲେଭଲ ୧ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟିକୁ ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଚୟନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ ନକରି ଏନଟିପିସି ପରୀକ୍ଷାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆଧାରିତ ପରୀକ୍ଷା (ସିବିଟି) ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ଆଣିଥିବା ଆପତ୍ତି ଓ ଅଭିଯୋଗର ଶୁଣାଣି ପାଇଁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସିଇଏନ ଆରଆରସି 01/2019ରେ ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପ୍ରଚୟନ କରାଯାଇଛି।
11.
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସମିତି ନିକଟରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଯୋଗ କିଭଳି ଦାଖଲ କରିପାରିବେ?
rrbcommittee@railnet.gov.in ଇମେଲ ଆଇଡିରେ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ସମିତି ନିକଟରେ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅଭିଯୋଗ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ଆରଆରବିଗୁଡ଼ିକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିବା ଲାଗି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ଜୋନ ଏବଂ ଡିଭିଜନାଲ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟ ଜନ ସମ୍ପର୍କ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
12.
ସମିତି ନିକଟରେ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖ କେତେ?
ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ୧୬.୦୨.୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ତିନି ସପ୍ତାହ ସମୟ ଦିଆଯାଇଛି।
ସମିତି ଅଭିଯୋଗ ଶୁଣାଣି କରିବାର ସମୟସୀମା କେତେ?
ଏହି ସମିତି ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କର ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପରେ ୪ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ନିଜର ସୁପାରିସ ଦାଖଲ କରିବ।
14.
ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବିଳମ୍ବ ହେଉଛି କାହିଁକି?
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୦ ପରଠାରୁ କୋଭିଡ ୧୯ ମହାମାରୀ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କଟକଣା ଯୋଗୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଛି। ସାମାଜିକ ଦୂରତା ନିୟମ ପାଳନ କାରଣରୁ ପରୀକ୍ଷା ଆୟୋଜନର ଶିଫ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହାଫଳରେ ସିବିଟି ପାଇଁ ଯେଉଁ କ୍ଷମତା ଉପଯୋଗ କରାଯାଇ ପାରିଥାନ୍ତା, ତାହା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ସିଇଏନ ୦୧/୨୦୧୯ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିବିଟିରେ ୧୩୩ଟି ଶିଫ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।

Ministry of Railways
Frequently Asked Questions (FAQs) on Recruitment Process
27 JAN 2022 7:18PM by PIB Delhi
S.No.
Question
Answer
1
What is RRB?
What is its role and function?
Railway Recruitment Board (RRB) functions under the Ministry of Railways, Government of India. It is primarily responsible for recruiting the group 'C' staff.
There are 21 RRBs in the country.
Each RRB has a Chairman, and a Member Secretary and an Assistant Secretary and supporting non-gazetted staff.
2
Recruitments done earlier by RRBs
RRBs have notified 2,83,747 vacancies since 2018 and have given appointments to more than 1.32 lakh candidates. Recruitment of remaining vacancies is under process. RRRs have conducted CBTs for about 4 crore candidates in last three and half years despite COVID 19 pandemic.
3.
Why recruitment is conducted with two stages Computer Based Test (CBT) ?
In case the number of candidates who have applied against the notification are large in number and are more than one crore, then, it is advisable to conduct CBT in two stages with 1st Stage being used to screen the candidates for 2nd Stage and 2nd Stage CBT conducted with limited candidates so that extensive normalization is not involved and the final merit is more just and fair.
4.
What is the basis of shortlisting candidates for 2nd Stage CBT ?
As per Railway Recruitment Board manual of 2015, candidates 10 times the notified vacancies are to be called for 2nd Stage CBT for Non Technical Popular Categories (NTPC). This is to ensure that the number is limited to the extent that the same can be managed in one or limited shifts to avoid extensive normalization as well as to ensure that adequate candidates are available for deciding the merit after initial screening done through 1st Stage CBT. This same was followed in earlier Centralized Employment Notification (CEN) 02/2010 (for Graduates) and CEN 04/2010 (for 10+2) where candidates 10 times the vacancies were called for 2nd Stage CBT before increasing the same to 15 times for CEN 03/2015 (Graduates).
5.
How many candidates are shortlisted for 2nd Stage CBT for NTPC Exam?
For CEN 01/2019, the 1st stage CBT has been made common for Graduates and 10+2 pass candidates, it has been prescribed in the CEN that candidates20 timesthe notified vacancies will be called for 2nd Stage CBT so that adequate candidates are given opportunity to appear in 2nd Stage CBT after screening through 1st Stage CBT.
6.
Short listing should be done for 7 lakh candidates not 7 lakh roll numbers?
Nowhere was it mentioned that 7 lakh distinct candidates will get shortlisted for 2nd stage CBT. Since a 2nd Stage consists of CBT of five different levels and a candidate can be shortlisted for more than one level as per eligibility, merit and option, the lists of 7 lakh roll numbers will have some names appearing in more than one list.
7.
RRBs have shortlisted candidates only 4-5 times of notified vacancies.
The short listing has been done level/post wise at the rate of 20 times notified vacancies as elaborated in para 13 of notification. The lists contain 7,05,446 roll numbers which is 20 times notified vacancies of 35281.
8.
Ten candidates used to fight for one post now one candidate will fight for 10 posts.
Finally, 35281 distinct candidates will be selected and one candidate will be appointed against only one post depending upon merit and preference. Hence no post will remain vacant.
9.
Graduate candidates are getting undue benefit of becoming eligible for both Graduate and 10+2 level posts. Had there been different notifications for Graduate and 10+2 level posts as used to be done earlier, they would have to succeed in two different exams.
The integration of recruitments for Graduate and 10+2 level posts have been done to save time, energy and effort which has been proved useful during COVID 19 pandemic. Also, standards of CBT 1 have been kept of 10+2 level so as to not to put disadvantage to 10+2 level students and it is only in CBT 2 that standards will be different across levels.
10.
What has Railways done for protesting candidates against NTPC Results?
RRBs have postponed the 2nd Stage CBT of NTPC and 1st Stage CBT of Level one.
A high power committee comprising senior officials has been formed to look into the concerns and doubts raised by candidates in regard to the results of 1st Stage Computer Based Test (CBT) of NTPC exam without affecting existing shortlisted candidates and Introduction of 2nd Stage CBT in CEN RRC 01/2019.,
11.
How can Students lodge their grievances to the committee?
The candidates can lodge their concerns and suggestions to the committee at following email id: rrbcommittee@railnet.gov.in
All Chairpersons of RRBs have also been directed to receive the grievances of candidates. Outreach Camps are being organized at various Zonal and Divisional HQs all over country to facilitate lodging of concerns.
12.
What is the last date for registering grievance to the committee?
Candidates are given three weeks time upto 16.02.2022 to submit their concerns.
13.
What is the timeline for the committee to address the grievances?
The committee after examining these concerns will submit their recommendations by 04th March, 2022.
14.
Why has there been delay in recruitment process?
The recruitment process has got delayed due to COVID 19 pandemic since March 2020 and various restrictions imposed on that account by various states. The capacity that can be utilized for CBT has also got impacted because of social distancing norms leading to increase in number of shifts. 1st Stage CBT of CEN 01/2019 involved 133 shifts.