হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ মনসুখ মন্দাবিয়ানা কোবিদ-১৯গী পব্লিক হেলথ প্রিপেয়র্দনেস অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিং ৯গী নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী চংশিল্লিবা থবকশিং য়েংশিনখ্রে
ই-সঞ্জীবানিগুম্বা তেলে-কন্সল্তেসন্দা মিৎয়েং চংবা অমসুং য়ুমদা আইসোলেসন তৌদুনা লৈরিবশিং নিংথিনা য়েংশিন্নবা মখোয়দা কন্না হায়খ্রে
ই-সঞ্জীবানিগুম্বা তেলে-কন্সল্তেসনগী থবকশিংনা নাগরীকশিংদা য়াম্না লায়না অমসুং হোংনা হেলথকেয়র পীবদা গেম চেঞ্জর ওইবা য়াই: দাঃ মনসুখ মন্দাবিয়া
রাজ্যশিংবু হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎনবা ই.সি.আর.পি.-IIগী মখাদা য়েংশিন্নবা অমসুং থবকশিং য়াংশিন্নবা পাউতাক পীখ্রে; মরুওইনা মশিং নেম্না কভরেজ তৌরিবা দিস্ত্রীক্তশিংদা মপুং ফানা ভেক্সিনেসন শোইদনা কাপথোকহনগদবনি অমসুং আর.তি.পি.সি.আর.গী খুত্থাংদা তেস্তিং হেনগৎহনগদবনি
25 JAN 2022 3:59PM by PIB Imphal
“হোম আইসোলেসন্দা লৈরিবা কোবিদ১৯দগী ফগৎলক্লবশিং লৈবাক শিনবা থুংনা এক্তিব কেস মশিং য়াম্না চাউনা হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা, বেনিফিসরীশিংদা মতম চানা অফবা হেলথকেয়র পীনবগীদমক তেলে-কন্সল্তেসন য়ৌহন্নবগী থবকশিং হেন্না চাউথোকহন্নবা মসিদা মিৎয়েং চংবা মরু ওইরি”। মসি হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দাঃ মনসুখ মন্দাবিয়ানা ঙসি রাজ্যগী হেলথ মন্ত্রীশিং অমসুং প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং/এদ্দিসনেল চীফ সেক্রেতরীশিং, অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিং মাপল (জম্মু অমসুং কশ্মির, হিমাচল প্রদেশ, পঞ্জাব, চান্দিগর, উত্তরাখন্দ, হারিয়ানা, দিল্লী, লদাখ অমসুং উত্তর প্রদেশ)কী এদমিনিস্ত্রেতরশিং অমদি হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী রাজ্যগী মন্ত্রী দাঃ ভারতী প্রবিন পাৱর অমসুং এন.আই.তি.আই. আয়োগকী মেম্বর (হেলথ), দাঃ ভি. কে. পোলগা লোয়ননা উনদুনা ৱারী শানবদা হায়খিবনি। মহাক্না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা হব অমসুং স্পোক মোদেল থম্নবা অমসুং তেলে-কন্সল্তেসনগী সেন্তর হেন্না হাংদোক্নবা কন্না হায়খি। হায়রিবা অসিনা বেনিফিসরীশিংদা দিস্ত্রীক্তকী হবশিংদা লৈরিবা এক্সপার্ত স্তেসন্দগী এক্সপার্ত ওইবা পাউতাকশিং ফংবা ঙমগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ই-সঞ্জীবানিনা বেনিফিসরী করোর ২.৬ হেন্না মখোয়না য়ুমদা লৈনা-লৈনা মেদিকেলগী ওইবা পাউতাকশিং ফংবা ঙমহল্লি। “হায়রিবা অসিনা য়ৌশিনবদা ৱাবা অমসুং থাপ্না লৈবা মরুওইনা হৌজিক ওইরিবা নিংথমথাগী পান্থা অসিদা অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিংদা গেম চেঞ্জর অমসুং য়াম্না মরুওইবা অমগী খুদম অমা তাক্লগনি” হায়না মহাক্না উৎখি। “রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা সেন্তরশিং অসি ২৪X৭ শোইদনা থবক তৌহনগদবনি অমসুং হায়রিবা অসি মীচম প্রজা অমসুং হেলথ এক্সপার্তশিং অনিমক খুদোংচাবা পীগদবনি। খুদোংচাদবা অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী অৱাবা হন্থনবাস অসিগুম্লবা এক্সপার্ত পাউতাকশিং অসি ব্লোক্কী থাক, সেকেন্দরী নত্ত্রগা প্রাইমারী হেলথ সেন্তরগী থাক্তকী খুলায়শিংদা পীনবা হায়খি। মহাক্না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা শোইদনবা হায়খি মদুদি নেস্নেল গাইদলাইন্দশিংগী মতুং ইন্না য়ুমদা আইসোলেসন তৌদুনা লৈরিবশিং কুপ্না য়েংশিনগদবনি। মসিনা য়ুমদা আইসোলেসন তৌদুনা লৈরিবা ওক্তিব কেসকী খুদোংথিনিঙাই ওইরবা কেতগরীশিংদা মতম চানা তঙাইফদবা মেদিকেলগী মতেংশিং শোইদনা ফংবা ঙম্লগনি।
ভর্চুএল মিতিং অসি কন্তেনমেন্ত অমসুং কোবিদ ১৯গী মেনেজমেন্ত অমসুং নেস্নেল কোবিদ১৯ ভেক্সিনেসন কেম্পেইনগী চংশিল্লিবা থবকশিংগী পব্লিক হেলথ প্রিপেয়র্দনেস য়েংশিন্নবা পাংথোকপনি। অৱাংবা থাক্কী রিভ্যু মিতিং অসিদা য়াওখিবা রাজ্যগী হেলথ মন্ত্রীশিং অদুদি শ্রী অনিল ভিজ (হারিয়ানা) অমসুং দাঃ ধন সিংহ রাৱত (উত্তরাখন্দ) নি। রাজ্যগী হেলথ মন্ত্রীশিংনা কেন্দ্রগী হেলথ মন্ত্রীবু কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসি লান্থেংনবদা কেন্দ্রগী মাইকৈদগী লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংবিরকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
কন্তেনমেন্ত অমসুং কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগীদমক রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু মতেং পাংবদা কেন্দ্রনা কন্না হোৎনরিবা অসি পল্লদুনা, দাঃ মনসুখ মন্দাবিয়ানা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিং ৯বু হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎনবা ই.সি.আর.পি.-II পেকেজকী মখাদা থবক থৌরমশিং য়েংশিন্নবা অমসুং থবকশিং য়াংশিন্নবা হায়খি। মহাক্না হেলথ মন্ত্রীশিং অমসুং স্তেত ওথোরিতীশিংদা ইনফ্রা প্রোজেক্ত কয়াগীদমক থাদখিবা শেনফমশিং মফম চানা নিংথিনা শিজিন্নবা কন্না হায়খি। “হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর কনখৎহনবগা লোয়ননা, ঐখোয়না হেলথ ইমর্জেন্সী অমসুং পব্লিক হেলথ ক্রাইসিস অসি হেন্না ফবা শেম-শাবা অমগা থেংনবা ঙমগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি। হোস্পিতালগী বেদশিং, পি.এস.এ. প্লান্তশিং, ওক্সীজেন ইক্যুপমেন্তশিং লৈরিবা, ওকুপেন্সী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শিজিন্নবগী অপদেৎ অসি কোবিদ-১৯ পোর্তেল - https://covid19.nhp.gov.in/ দা চাং নাইনা থাগৎনবা পাউতাক পীখি। মসিদা পল্লি মদুদি মসিগী অপদেৎ অসিনা হেন্না চাউবা পিকচর অমা ফংবদা মতেং ওইগনি অমসুং হেন্না ফবা পব্লিক হেলথ রেস্পোন্সকী থাক কয়াদা দেতা দ্রাইবনগী ৱারেপ লৌবদা মতেং ওইহল্লগনি।
কেন্দ্রগী হেলথ মন্ত্রীনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা তেস্তিং মশিং হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা লৈ হায়না অমুক হন্না মরুওইবা পীখি। আর.তি.পি.সি.আর. তেস্তিংদা মশিং য়ামদনা লৈরিবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা আর.তি.পি.সি.আর.গী খুত্থাংদা তেস্ত মশিং হেনগৎহন্নবা হায়খি। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংবুসু রাজ্যদা হৌজিক ওইরিবা হোস্পিতালাইজ তৌবগী কেসশিং লোয়ননা অশি-অনা য়েংশিন্নবা অমসুং থোক্লক্লিবা ক্লস্তরশিং অমসুং হোতস্পোতশিং কুপ্না য়েংশিন্নবসু নিংশিংখি।
দাঃ মন্দাবিয়ানা মরুওইবা পীখি মদুদি “ভেক্সিনেসন অসিনা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা অমত্তা ঙাইরবা খুলায় অমা ওইরি। ভেক্সিন কাপথোক্লবা মীওইশিং ভারত অমসুং মালেমগী ওইনা য়াম্না শাথিনা নাবা অমসুং হোস্পিতালাইজেসন হন্থনা উবা ফংলি। ভেক্সিন কাপ্তবা মীওইশিংদা হোস্পিতালাইজেসন হেন্না তৌবা উবা ফংলি অমসুং মরম অদুনা ভেক্সিন কাপত্রিবশিং ভেক্সিন কাপথোকপা অসি য়াম্না মরু ওই”। মহাক্না রাজ্যশিংদা চহি ১৫-১৮গী কাংলুপ্তা ভেক্সিন কাপথোক্নবগী পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং অহানবা অমসুং অনিশুবা দোজ নেম্না কভরেজ লৈরিবা দিস্ত্রীক্তশিং মপুং ফানা কভরেজ তৌনবা হায়খি।
দাঃ মন্দাবিয়ানা হায়খি মদুদি হৌখিবদা ঐখোয়না থেংনখিবগা লোয়ননা, ‘তেস্ত-ত্রেক্ত-ত্রীত-ভেক্সিনেৎ অমসুং কোবিদকী চৎন-কাংলোন ইনবা’ লোয়ননা কেসশিং য়েংশিনবা অসিনা কোবিদ মেনেজমেন্তকী খ্বায়দগী মরুওইবা ওইরি।
হেলথকী রাজ্যগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দাঃ ভারতী প্রবিন পৱারনা হৌজিক লায়না অসিনা কন্না হেনগৎলক্লিবা মনুং অসিদা মিকুপ নাহুম শিংনা লৈবা মথৌ তাই হায়না মরুওইবা পীখি। মহাক্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ওইরকপা য়াবা ফীভম অমগীদমক তঙাইফদনা চংদবা য়াদ্রবা হিদাক লাংথক মরাং কাইনা থম্নবা অমসুং করিগুম্বা অৱাৎপা লৈরকপদা মতম চানা লৈনবগী ওর্দর শোইদনা তৌনবা কন্না হায়খি।
রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ ত্রাজেক্তরী, হোস্পিতালাইজেসন, লৈরিবা বেদ, তেস্তিং অমসুং ভেক্সিনেসন দেতাগী মথক্তা কোবিদ মেনেজমেন্ত অমসুং কোবিদ মেনেজমেন্তগী তৌখিবা খ্বায়দগী ফবা থবকশিংগী লৌখৎখিবা এক্তিবিতীশিংগী স্নেপসোত অমা শিয়র তৌখি। উত্তর প্রদেশগুম্বা রাজ্যনা হোম আইসোলেসন্দা লৈরিবশিংগী য়ুম্থোং খুদিং চৎতুনা য়েংশিনবা নিগ্রানি সমিতিসকী মরমদা পাউদমখি। লদাক্কী য়ু.তি.না হোম আইসোলেসন্দা লৈরিবা অনাবশিংদা হিদাক-লাংথক, ন্যুত্রিসন সপ্লিমেন্ত অমসুং ইম্ম্যুনিতী বুস্তর ফংহনখি।
কেন্দ্রগী হেলথ সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন, আই.সি.এম.আর.গী দি.জি. দাঃ বলরাম ভার্গবা, এ.এস. (হেলথ মিনিস্ত্রী), দাঃ মনোহর অঙানি, এ.এস. (হেলথ মিনিস্ত্রী) শ্রীমতি আর্তি অহুজা, জে.এস. (হেলথ মিনিস্ত্রী), শ্রী লব আগরৱাল, দাইরেক্তর (এন.সি.দি.সি.), দাঃ সুজীত কুমার সিংহ, এ.আই.আই.এম.এস. নই দিল্লীগী, দাইরেক্তর, দাঃ রন্দীপ গুলেরিয়া অমসুং রাজ্যশিংগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু মিতিং অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya reviews Public Health Preparedness to COVID19 and National COVID19 Vaccination Progress with 9 States/UTs
Urges them to focus on Tele-consultation like eSanjeevani, and efficient monitoring of those in Home Isolation
Tele-consultation services like eSanjeevani can be a game changer in providing accessible and affordable healthcare to citizens: Dr. Mansukh Mandaviya
States advised to Review and Expedite progress under ECRP-II to strengthen health infrastructure; ensure Full Vaccination especially in low coverage districts, and ramp up testing through RTPCR
25 JAN 2022 3:59PM by PIB Delhi
“In view of a substantial number of Active Cases across the country recuperating from COVID19 in home isolation, it is important to focus on expanding the reach of tele-consultation services for providing timely quality healthcare to the beneficiaries”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare today as he interacted with State Health Ministers and Principal Secretaries/ Additional Chief Secretaries, and Administrators of nine states/UTs (Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab, Chandigarh, Uttarakhand, Haryana, Delhi, Ladakh and Uttar Pradesh) in the presence of Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare and Dr V K Paul, Member (Health), NITI Aayog. He urged the States and UTs to adopt the hub and spoke model and ensure that more and more centre of tele-consultation are opened. This will enable beneficiaries to access expert advice from experts stationed at the district hubs. He added that eSanjeevani has been able to provide services to more than 2.6 crore beneficiaries where people can seek medical advice from the confines of their homes. “This will prove to be a game-changer and will be of immense value and importance for the hard-to-reach and far flung areas, and especially in the northern regions in the current winter season”, he highlighted. “States/UTs need to ensure that these centres work 24X7 and ensure convenience for both the common public and health experts. To ensure minimum hassle and travelling, such expert advice can be provided at the block levels, secondary or primary health centre levels too”, he stated. He advised states and UTs to ensure that those in home isolation are efficiently monitored in line with the National Guidelines. This will ensure that the vulnerable categories of active cases in home isolation get the required medical help in a timely manner.
The virtual meeting was held to review the public health preparedness for containment and management of COVID19 and progress of national COVID19 vaccination campaign. State Health Ministers who joined the high level review meeting included Shri Anil Vij (Haryana) and Dr. Dhan Singh Rawat (Uttarakhand). The State Health Ministers expressed their gratitude to the Union Health Minister for the continued support from the Centre in the fight against the COVID-19 pandemic.
Reiterating that the Centre is dedicated to supporting States/UTs in containment and management of COVID-19, Dr Mansukh Mandaviya requested the 9 States and UTs to review and expedite implementation of activities under ECRP-II package for strengthening the health infrastructure. He urged the Health Ministers and the State authorities to plug the existing gaps by efficiently utilizing the amount sanctioned for various infra projects. “With strengthened health infrastructure, we can meet any health emergency and public health crisis with better preparedness”, he said. States were advised to ensure regular updation of availability, occupancy and use of infrastructure like hospital beds, PSA plants, oxygen equipments on the COVID-19 portal- https://covid19.nhp.gov.in/. It was noted that this updation would help in obtaining a bigger picture and taking data-driven decisions at several levels for efficient public health response.
The Union Health Minister re-emphasised the need for ramping up testing in the states and UTs. Those states/UTs that are showing a lower share of RTPCR testing were requested to ramp up tests through RTPCR. States and UTs were also reminded to keep a close watch on the emerging clusters and hotspots and monitor the trend of hospitalised cases along with the deaths in the state.
Dr Mandaviya stressed that “Vaccination remains a potent tool to fight COVID-19. Vaccinated people are less prone to severity and hospitalisation as seen in India and globally. Higher hospitalisation is being seen in unvaccinated people and hence it becomes crucial to vaccinate the unvaccinated.” He also requested States to promote vaccination among 15-18 yrs age group and ensure full coverage in the districts that have shown a lower coverage of the first and second doses.
Dr. Mandaviya said that with our past experience, ‘Test-Track-Treat-Vaccinate & Adherence to COVID Appropriate Behaviour’ along with monitoring of cases remains crucial for COVID management.
Union Minister of State for Health, Dr. Bharati Pravin Pawar stressed on the need for vigilance and alertness during the ongoing upsurge. She urged the states/UTs to ensure availability of essential medicines for any evolving situation and ensure timely purchase orders in case of shortages.
The States and UTs shared a snapshot of activities being undertaken for COVID management and best practices for COVID management in addition to trend of COVID trajectory, hospitalisation, bed occupancy, testing and vaccination data. States like Uttar Pradesh mentioned about the Nigrani Samitis for door-to-door monitoring of those in home isolation. UT of Ladakh is providing medicines, nutrition supplements, and immunity boosters to patients in home isolation.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Dr Balram Bhargava, DG ICMR, Dr. Manohar Agnani, AS (Health Ministry), Smt. Arti Ahuja, AS (Health Ministry), Shri Lav Agarwal, JS (Health Ministry), Dr. Sujeet Kumar Singh, Director (NCDC), Dr Randeep Guleria, Director, AIIMS New Delhi, and senior officials from states were present in the meeting.