Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh launches Mobile COVID testing facility for Northeast, beginning with Mizoram from where the State Chief Minister Pu Zoramthanga joined the launching ceremony online
First of its kind Mobile Diagnostic Laboratory (I-LAB) for COVID Testing
Minister says, Mobile Lab Technology will be rolled out gradually in other States of North-East as the region has unique climatic and topographical conditions
I-LAB is dedicated to provide COVID testing access to rural and remote parts of North Eastern Region of India: Dr Jitendra Singh
Dr Jitendra Singh calls for linking the I-LAB with tele-consultation facility in accordance with disease profile of the people of the North-Eastern region
20 JAN 2022 4:49PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today launched Mobile COVID testing facility for Northeast, beginning with Mizoram from where the State Chief Minister Pu Zoramthanga joined the launching ceremony online.
The first of its kind Mobile Diagnostic Laboratory (I-LAB) is capable of performing both RT-PCR and ELISA.
Dr Jitendra Singh said, the Lab developed with the support from the Department of Biotechnology, Govt of India, is meant to provide COVID testing access to rural and remote parts of North Eastern Region of India. He said, the unit has bio-safety facility and is capable of performing both RT-PCR and ELISA tests and this facility can also be utilised for testing of other infectious diseases like TB, HIV, and therefore will remain relevant even in post-COVID times.
Exuding confidence that India will emerge triumphant from the current pandemic situation, Dr Jitendra Singh said that PM Narendra Modi is personally monitoring the COVID situation on a daily basis and taking effective steps for pandemic control activities.
Dr Jitendra Singh called for linking the I-LAB with tele-consultation facility in accordance with disease profile of the population of the North-Eastern region. He informed that tests like Mammography and Vision-testing can be added with the mobile laboratory and will prove hugely beneficial to the people of the region.
Dr Jitendra Singh said, ever since Narendra Modi took over as Prime Minister, he has accorded a special priority to the development of the North Eastern region of India and added that this facility is a testimony of that commitment. Dr Jitendra Singh informed that Mobile Lab Technology will be rolled out gradually in other States of North-East as the region has unique climatic and topographical conditions.
Dr Jitendra Singh acknowledged the efforts made by AMTZ (Andhra Pradesh MedTech Zone) team for building this unique, innovative facility through tireless, dedicated and committed efforts. DBT has also established manufacturing facility in AMTZ for indigenously manufacturing various healthcare technologies which are hugely imported, thereby helping us realise the vision of our Pradhan Mantriji on Make-in India, Make for India”.
Dr Jitendra Singh said, with these collective and cooperative efforts, India is now in the process of achieving self-sufficiency in healthcare technologies and in effectively catering to ensuring good health of our people in the country. He said, the efforts made towards testing and vaccination for Covid-19, under the leadership of Prime Minister has been unprecedented in India’s history since Independence. The Minister added, India not only met out huge needs for the large population but also helped many countries who did not have the requisite capabilities for research and manufacturing of healthcare technologies.
Speaking on the occasion, Chief Minister of Mizoram Pu Zoramthanga expressed his gratitude to Dr Jitendra Singh for the Mobile-Lab testing facility and said that this will help bridge the gap in COVID testing in border districts and remote areas lacking in RT-PCR testing facility.
In his address, Dr R. Lalthangliana, Health Minister of Mizoram said that pandemic has taken a huge toll on health infrastructure, particularly in the North-Eastern States. He said, the I-LAB will go a long way in reaching out to people of difficult and inhospitable terrain for COVID test and cure.
Dr Rajesh Gokhale, Secretary DBT said that Mobile Diagnostic Laboratory (I-LAB) will remain relevant round the year even after COVID for testing of infectious diseases like Tuberculosis, HIV.
MD, AMTZ, J.K. Sharma said that within a year, the premier medical technology park has emerged as one of world’s largest medical technology manufacturing cluster with over 100 companies working on research, development and production of life saving medical devices.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংনা মিজোরামদগী হৌদুনা নোর্থইস্তকীদমক্তা মোবাইল কোবিদ তেস্তিং ফেসিলিতী হৌদোকখ্রে, রাজ্য অদুগী মুখ্য মন্ত্রী পু জোরামথাঙ্গানা ওনলাইনগী খুত্থাংদা হৌদোকপগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি
কোবিদ তেস্তিং তৌনবগীদমক্তা অসিগুম্বা মখলগী খ্বাইদগী অহানবা মোবাইল দাইগ্নোস্তিক লেবোরেতরী (আই-লেব)
মন্ত্রীনা হায়খি, নোর্থ ইস্ত রিজন অসিগী তোপ-তোপ্পা ক্লাইমেতিক অমসুং তোপোগ্রাফিকেল কন্দিশনশিং লৈবনা মরম ওইরগা মোবাইল লেব তেক্নোলোজী অসি রিজনগী অতোপ্পা রাজ্যশিংদা তপ্না-তপ্না থাদোক্লগনি
আই-লেব অসি ভারতকী নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী খুঙ্গং অমসুং অথাপ্পা শরুকশিংদা কোবিদ তেস্তিং এক্সেস পীনবগীদমক্তা শেমখিবনি: দা. জিতেন্দ্র সিং
দা. জিতেন্দ্র সিংনা নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনগী মীশিংগী দিজীজ প্রোফাইল অদুগী মতুং ইন্না আই-লেবপু তেলি-কন্সলতেশন ফেসিলিতীগা লিঙ্ক তৌনবা হায়খ্রে
20 JAN 2022 4:49PM by PIB Imphal
কেনদ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); অর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস. পি.এম.ও., পার্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংনা ঙসি মিজোরামদগী হৌদুনা নোর্থইস্তকীদমক্তা মোবাইল কোবিদ তেস্তিং ফেসিলিতী হৌদোকখ্রে, রাজ্য অদুগী মুখ্য মন্ত্রী পু জোরামথাঙ্গানা ওনলাইনগী খুত্থাংদা হৌদোকপগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
অসিগুম্বা মখলগী খ্বাইদগী অহানবা মোবাইল দাইগ্নোস্তিক লেবোরেতরী (আই-লেব) অসি আর.তি.-পি.সি.আর. অমসুং এলিসা অনিমক পাংথোকপা ঙম্মি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ বায়োতেক্নোলোজীদগী মতেংগা লোইননা দিবেলপ তৌখিবা লাব অসি ভারতকী নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী খুঙ্গং অমসুং অথাপ্পা শরুকশিংদা কোবিদ তেস্তিং এক্সেস পীনবগীদমক্তা শেমখিবনি। মহাক্না হায়খি, য়ুনিৎ অসিদা বায়ো-সেফ্তী ফেসিলিতী য়াওই অমসুং আর.তি.-পি.সি.আর. অমসুং এলিসা তেস্ত অনিমক পাংথোকপা ঙম্মি অমসুং মসিগী ফেসিলিতী অসি অতোপ্পা ইনফেক্সিয়স দিজীজশিং খুদম ওইনা তি.বি., ঐচ.আই.ভি. তেস্ত তৌনবগীদমক্তা শিজিন্নবসু য়াগনি, অমসুং মরম অদুনা মসি কোবিদ লোইরবা মতুংদা ফাওবা মরু ওইগনি।
ভারতনা হৌজিক ওইরিবা লাইচৎকী ফিভম অসিদগী মাইপাকপা ঙমগনি হায়বগী থাজবা উৎলদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি মদুদি পি.এম. মোদী মশামক্না নুমিৎ খুদিংগী ওইনা কোবিদকী লৈরিবা ফিভম অসিবু য়েংশিল্লি অমসুং লাইচৎ অসিবু লাকশিন্নবগী থবক-থৌওংশিংগীদমক্তা কান্নগদবা খোংথাংশিং লৌখৎলি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনগী মীশিংগী দিজীজ প্রোফাইল অদুগী মতুং ইন্না আই-লেবপু তেলি-কন্সলতেশন ফেসিলিতীগা লিঙ্ক তৌনবা হায়খ্রে। মহাক্না মাম্মোগ্রাফী অমসুং ভিজন-তেস্তিংগুম্বা তেস্তশিংসু মোবাইল লেবোরেতরীদা হাপচিনবা য়াগনি অমসুং রিজন অসিগী মীশিংদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরগনি হায়না মহাক্না খঙহল্লকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইনা হেক পাইরকপদগী, মহাক্না ভারতকী নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী দিবেলপমেন্তকীদমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি অমসুং মসিগী ফেসিলিতী অসি মদুগী কমিৎমেন্ত অদুগী খুদমনি। দা. জিতেন্দ্র সিংনা খঙহল্লখি মদুদি নোর্থ ইস্ত রিজন অসিগী তোপ-তোপ্পা ক্লাইমেতিক অমসুং তোপোগ্রাফিকেল কন্দিশনশিং লৈবনা মরম ওইরগা মোবাইল লেব তেক্নোলোজী অসি রিজনগী অতোপ্পা রাজ্যশিংদা তপ্না-তপ্না থাদোক্লগনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা এ.এম.তি.জেদ. (অন্ধ্র প্রদেশ মেদতেক জোন) তীমবু অৱাবা লৈতনা, কত্থোকপগা লোইননা অমসুং থৱাই-হকচাং য়াওনা হোৎনদুনা মসিগী তোপ-তোপ্পা, ইন্নোভেতিব ফেসিলিতী অসি শাবগীদমক্তা মখোয়বু তৌবীমল খঙবা উৎখি। দি.বি.তি.নসু মপান লমদগী নম্না পুশিল্লকপা হেল্থকিয়র তেক্নোলোজীশিংবু লমদম অসিগী ওইবা মওংদা শাননবগীদমক্তা এ.এম.তি.জেদ.তা মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী লিংখৎখ্রে, অসুম্না প্রধান মন্ত্রীজিগী মেক-ইন-ইনদিয়া, মেক ফোর ইন্দিয়াগী ভিজন অদুবু মপুং ফাহনবদা মতেং পাংলি”।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, মসিগী কলেক্তিব ওইবা অমসুং কোওপরেতিব ওইবা এফর্তশিং অসিগী মপালনা, ভারত অসি হৌজিক্তি হেল্থকিয়র তেক্নোলোজীশিংগী মতাংদা সেল্ফ-সফিসিয়েন্সী ওইবা ঙম্লগনি অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী মীয়ামদা অফবা হেল্থ মতিকচানা পীবা ঙম্লগনি। প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা, কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবা অমসুং ভেক্সিনেশন তৌবগী মতাংদা হোৎনখিবশিং অদু নিং-খা তম্লবা মতুংদা ভারতকী পুৱারীদা মসিনা অহানবনি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতনা য়াম্লবা মীশিং অসিগী মথৌ তাবশিং অদুবু মপুং ফাহনবদা নত্তনা হেল্থকিয়র তেক্নোলোজীশিংগী রিসর্চ অমসুং মেন্যুফেকচরিংগীদমক্তা মথৌ তাবা কেপেবিলিতীশিং লৈতবা লৈবাকশিংদসু মতেং পাংখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, মিজোরামগী মুখ্য মন্ত্রী, পু জোরামথাঙ্গানা মোবাইল-লেব তেস্তিং ফেসিলিতী অসিগীদমক্তা দা. জিতেন্দ্র সিংদা তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং হায়খি মদুদি মসিনা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং ফেসিলিতী লৈতবা বোর্দর দিস্তরিক্তশিং অমসুং অথাপ্পা মফমশিংদা কোবিদ তেস্ত তৌবগী মতাংদা লৈরিবা অহাংবা অদু মেনশিনবদা মতেং পাংলগনি।
মহাক্কী ৱারোলদা, দা. আর. লালথাংল্যানা, মিজোরামগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইচৎ অসিনা মরু ওইনা নোর্থ ইস্তর্ন স্তেতশিংগী হেল্থ ইন্ফ্রস্ত্রকচরদা অৱাবা চৈথেং পীখি। মহাক্না হায়খি, আই.-লেব অসিনা য়াম্না ৱাবা অমসুং হোসপিতেবল ওইদবা মফমশিংগী মীশিংদা কোবিদ তেস্ত তৌনবা অমসুং লাইয়েংনবগীদমক্তা য়ৌশিন্নবা হোৎনবদা তুং কোইনা কান্নবা পীগনি।
দি.বি.তি.গী সেক্রেতরী, দা. রাজেশ গোখলেনা হায়খি মদুদি মোবাইল দাইগ্নোস্তিক লেবোরেতরী (আই.-লেব) অসি ত্যুবরকুলোসিস, ঐচ.আই.ভি.গুম্বা ইনফেক্সিয়স দিজীসশিংগী তেস্ত তৌনবগীদমক্তা কোবিদকী মতুংদা ফাওবা চহি চুপ্পা কান্নহন্দুনা অদুমক লৈখিগনি।
এম.দি., এ.এম.তি.জেদ., জে.কে. শর্মানা হায়খি মদুদি চহি অমগী মনুংদা, প্রিমিয়র মেদিকেল তেক্নোলোজী পার্ক অসিনা রিসর্চ , দিবেলপমেন্ত অমসুং পুনশি কনগদবা মেদিকেল দিভাইসশিংগী প্রোদক্সনতৌবগী মতাংদা থবক তৌবা কমপনী ১০০গী মথক্তা লৈবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মেদিকেল তেক্নোলোজী মেন্যুফেকচরিং ক্লস্তরগী মনুংদা অমা ওইরক্লি।