জল শক্তি মন্ত্রালয়
অসম্না ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা ‘হর ঘর জল’ রাজ্য ওইনবগীদমক্তা অচুম্বা লম্বীদা চৎলি
হৌখিবা থা ৬কী মনুংদা ইমুং লাখ ৯দা থক্নবা তোতি ঈশিং য়ৌহনখি
কেন্দ্রনা জে.জে.এম.গী পান্দম ফংনবগীদমক্তা রাজ্যদা পীবা য়াবা তেংবাং খুদিংমক পীরিঃ সেক্রেতরী, দি.দি.দবল্যু.এস.
19 JAN 2022 5:58PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন (দি.দি.দবল্যু.এস.)গী সেক্রেতরী, শ্রীমতি বিনি মহাজন্না ঙসি অসমগী চীফ সেক্রেতরী, শ্রী জিশ্নু বরুৱাগা লোয়ননা জল জীবন মিসন অমসুং স্বচছ ভারত মিসনগী থবকশিং য়েংশিনখ্রে। শ্রীমতি মহাজন্না রাজ্যসিদা পায়খৎলিবা মরু ওইবা মিসন অনিগী ঙসিগী য়েংশিনবগী মীফমসিদা অসম্না খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা থক্নবা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা হৌজিক ফাওবদা মায় পাক্না থবক পায়খৎখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খিবদা, “অসম রাজ্যনা ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা য়ুম্থোং খুদিংদা থক্নবা তোতিগী ঈশিং অশেংবা ফংহনবগী পান্দম ফংনবা অচুম্বা লম্বীদা চৎলি অমসুং মসিগীদমক্তা কেন্দ্রনা রাজ্যসিদা পাংবা য়াবা মতেং খুদিংমক পীরি”। দি.দি.দবল্যু.এস.কী এদিস্নেল সেক্রেতরী, শ্রী অরুন বারোকা; এস.বি.এম. অমসুং জে.জে.এম. অসমগী এ.সি.এস. ইন-চার্জ, শ্রী অবাসি; অসমগী ফাইনান্স সেক্রেতরী, শ্রী সমির সিনহা অমসুং দি.দি.দবল্যু.এস.কী ওফিসিএলশিংসু ওনলাইন্দা পাংথোকখিবা ঙসিগী হঙ্গৎনা য়েংশিনবগী মীফমদা শরুক য়াখি।
শ্রী মহাজন্না মীফম হৌদোকপগী ৱারোলদা অসুম্না ফোংদোকখি, “জল জীবন মিসন অসি দিসেন্ত্রেলাইজ, অপাম্বনা শাফু পীবা, খুন্নাইনা শেন্নবা ঈশিং পীবগী স্কিম্নি অমসুং মসিনা য়ুম্থোং খুদিংদা থক্নবা অশেংবা ঈশিং ফংহন্দুনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং হেন্না ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। রাজ্য অসিনা হৌখিবা থা ৬কী মনুংদা পাংথোকখিবা থবকশিংবুসু ঐহাক্না থাগৎলি”।
শ্রীমতি মহাজন্না স্বচ্ছ ভারত মিসনবু থবক ওইনা পাংথোকপগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা অসুম্না হায়খি, “জিলাশিংনা মখোয়গী লমদমবু ওপন দিফিকেসন ফ্রী ওইরে হায়না লাউথোক্নখ্রবসু থৌওং অসি অমুক্তং পাংথোক্কদবা থৌওং নত্তে। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা খুঙ্গংশিংগী মতম পুম্বগী ওইগদবা ও.দি.এফ. স্তেতসপু তুং কোইনা ঙাক্তুনা থম্বা ঙম্নবা খুন্নাই অমসুং মশা-মশাগী লিচত্তা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরি”। রাজ্যসিগী স্কুল অমসুং অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিংদা অথুবা মতমদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা হোৎনবগী মতাংদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
ওগস্ত ১৫, ২০১৯দা জল জীবন মিসন লাউথোকখিবা মতমদা রাজ্যসিগী অপুনবা ইমুং লাখ ৬৩.৩৫গী মনুংদগী শুপ্নগী ইমুং লাখ ১.১১ (১.৭৬%) খক্তদা থক্নবা তোতি ঈশিং ফংলম্মি। থা ২৮গী চাউরাকপা মতমদা, ইমুং লাখ ১৭.৪৬তা থক্নবা তোতি ঈশিং অশেংবা ফংহনখি। মমাংগী থা ৬খক্তগী মনুংদসু, ইমুং লাখ ৮.৫ হেনবদা থক্নবা তোতি ঈশিং অশেংবা ফংহনখি।
অসমগী চীফ সেক্রেতরী, শ্রী জিশ্নু বরুৱানা রাজ্যগী থবক পাংথোকখিবগী ফিভম লান্থোকপা মতমদা “ঐখোয়না অৱাং নোংপোক্কী খ্বাইদগী চাউবা রাজ্যসিদা শুপ্নগী ১%গী চাংদা তোতি ঈশিং ফংদুনা মিসন হৌদোকখিবা অসি য়েংলুরগদি, ঐখোয়না মশক থোকপা পাংথোক্লে। ঐখোয়না মমাংগী থা ৬কী মনুংদা চাউনা মায় পাকখি। রাজ্যসিনা অপীকপা বেজকা লোয়ননা হৌখিবনা, প্রোগ্রাম অসিবু থবক্তা ওন্থোক্নবা থবক থৌরম কয়া পরিং নাইহন্নবা হোৎনবদা মতম খরা চঙখি। হৌজিক্তি, লেমহৌরিবা থবকশিং অসি পাক শন্না পায়খৎলগনি”।
জল জীবন মিসন্না ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী ৱাখল্লোন্দা থবক তৌদুনা “মীওই অমত্তা চিত্থদবা” হায়বা মোতো লৈখি অমসুং থক্নবা তোতি ঈশিংবু মীপুম খুদিংদা ফংহনবগী পান্দম থমখি। ইং ২০১৯দা মিসন অসি হৌদোকখিবদা, লৈবাক্কী অপুনবা ইমুং করোর ১৯.২০গে মনুংদগী শুপ্নগী করোর ৩.২৩ (১৭%)দা তোতি ঈশিং পুশিল্লম্মি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং লোকদাউন লৈখিবনা অপনবা কয়া পীরবসু, হৌখিবা থা ২৮গী মনুংদা জল জীবন মিসনগী থবকশিংনা খোঙজেল য়াঙনা চত্থদুনা ইমুং করোর ৫.৫৯দা তোতি ঈশিং য়ৌহনখি। হৌজিক্কী ওইনা, লৈবাক শিনবা থুংবগী ইমুং করোর ৮.৮৩ (৪৫.৮৮%)দা তোতি ঈশিং পুশিল্লে। গোৱা, তেলঙ্গানা, হরিয়ানা রাজ্য অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবার অমদি পুদুচেরীগা লোয়ননা দদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমসুং দামন এন্দ দ্যুনা খুঙ্গংগী লমদমশিংদা ১০০%গী চাংদা শোইদনা তোতি ঈশিং পুশিলহন্নবা কন্না হোৎনরি। হৌজিক হৌজিকসু, হায়রিবা লমদমশিং অসিগী জিলা ৯০ অমসুং খুঙ্গং লাখ ১.৩১ হেনবগী য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিংগী খুদোংচাবা য়ৌরে।
জল জীবন মিসনগী থবক পায়খৎপদা নুং পান ফাওনা উবা অমসুং থাজবগী থৌওং লৈহন্নবগীদমক্তা মিসন অসিগা মরী লৈনবা ই-পাউ খুদিংমক পব্লিক দোমেন্দা লৈরে অমসুং জে.জে.এম.গী দেশবোর্দসু মখাগী লিঙ্ক অসিদগী চঙবা য়াগনিঃ https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx

Ministry of Jal Shakti
Assam On Track To Become ‘Har Ghar Jal’ State By 2024
9 Lakh Homes Provided Tap Water Supply In Last 6 Months
Centre Providing Full Assistance To State To Achieve JJM Goal: Secretary, DDWS
19 JAN 2022 5:58PM by PIB Delhi
The Secretary, Department of Drinking water and Sanitation (DDWS) Smt. Vini Mahajan today reviewed the progress of Jal Jeevan Mission and Swachh Bharat Mission with Chief Secretary of Assam, Shri Jishnu Barua. Smt. Mahajan appreciated the progress made by Assam in providing tap water supply to rural homes during the review meeting on implementation of the two key missions in the State. She said “the State of Assam is well on track to achieve the target of providing clean tap water supply to every home by 2024 and the Centre is providing full assistance to the State to achieve the goal.” Shri Arun Baroka, Additional Secretary, DDWS, Shri S Abbasi, ACS in-charge SBM and JJM, Assam, Shri Samir Sinha, Finance Secretary, Assam and officers of DDWS were also present during the online review.
Smt. Mahajan in her opening remarks said, “Jal Jeevan Mission is a decentralized, demand-driven, community-managed water supply scheme which aims to improve the lives of rural people by providing clean tap water supply to every home. She appreciated the work carried out by the State in the past six months.”
Speaking on the implementation of Swachh Bharat Mission, Smt. Mahajan said, “While the districts have self-declared themselves Open Defecation Free, but this is not a one-time effort. Efforts under the programme are being made to bring about social and behaviour change for sustainability of the ODF status of villages at all times.” She also emphasized on urgent need to prioritize supply of tap water in all schools and anganwadi centres of the State.
At the announcement of Jal Jeevan Mission on 15th August, 2019, only 1.11 lakh (1.76%) households out of total 63.35 lakh households in the State had access to tap water supply. In about 28 months, 17.46 lakh households have been provided with clean tap water. In last six months alone, clean tap water supply has been provided to more than 8.5 lakh households.
Shri Jishnu Barua, Chief Secretary, Assam while presenting the state performance said, “good progress has been made if we look at the point from where we started with just 1% tap water coverage in the biggest north-eastern state. We progressed well in the last six months. As the State started on a low base it took time to streamline the procedure for implementation of the programme. Now the remaining work will be carried out expeditiously.”
Working in line with ‘Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’, Jal Jeevan Mission’s motto is ‘no one is left out’ and it aims at universal access to potable tap water supply. At the start of the mission in 2019, out of a total of 19.20 Crore rural households in the country, only 3.23 Crore (17%) had tap water supply. Despite Covid-19 pandemic and lockdowns disruptions, Jal Jeevan Mission has been implemented with speed and during the last 28 months, 5.59 Crore rural households have been provided with tap water supply. Presently, 8.83 Crore (45.88%) rural homes across the country have tap water supply. States of Goa, Telangana, Haryana and UTs of Andaman & Nicobar Islands and Puducherry, D&NH and D&D have ensured 100% household tap connection in rural areas. At present, every household in 90 districts and more than 1.31 lakh villages are receiving tap water supply in their homes.
To ensure transparency and accountability in implementation of Jal Jeevan Mission, all information about Jal Jeevan Mission is in public domain and the JJM dashboard can be accessed at https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx