সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়রি, লায়চৎ অসি লান্থেংননবা রেলৱে কোচশিং, এ.সি. বসশিং, কোইশিন্দুনা লৈবা মফমশিংদা সি.এস.আই.আর.গী নৌনা শেমগৎলবা দিসইনফেক্সন তেক্নোলোজী ইন্সতোল তৌরে
রেলৱেজ, পার্লিয়ামেন্ত হাউস অমসুং এ.সি. বসশিংদা য়ু.ভি.-সি. দিসইনফেক্সন তেক্নোলোজীগী ত্রাইয়েল মায় পাক্না পাংথোকখ্রবা মতুংদা, মীয়াম পুম্বা শিজিন্ননবগীদমক জেনেরেল ওইনা হৌদোক্নবা হৌজিক হাংদোক্লে
সি.এস.আই.আর.-সি.এস.আই.ও. (সেন্ত্রেল সাইন্তিফিক ইন্সত্রুমেন্তস ওর্গানাইজেসন)গী খুত্থাংদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মন্ত্রালয়না শেমগৎপা য়ু.ভি.-সি. তেক্নোলোজীগী অসি এস.এ.আর.এস.-সি.ও.বি.-২না নুংশিৎনা পুবা লৌনগনবা লায়না হন্থহনবদা মপুং ফানা কান্নবা পী অমসুং কোবিদ মতুংগী মতমদসু মান্ননা কান্নবা ফংহনগনি
এস.এ.আর.এস.-সি.ও.বি.-২না শন্দোকপা লায়না হন্থহন্নবগীদমক সি.এস.আই.আর.না পীবা দিসইনফেক্সন তেক্নোলোজীগী গাইদলাইন মন্ত্রী অসিনা ফোংখ্রে
রাজ্য ৫দা এসেমব্লী পোল পাংথোক্নবা ফিজিকেল রেলীশিং অথিংবা থমখিবগী মনুংদা অকক্নবা কেপাসিতীগা লোয়ননা ইন্দোর মিতিং পাংথোকপদা হায়রিবা তেক্নোলোজী অসি শিজিন্ননবা ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসন্দা সি.এস.আই.আর.না অইবা অমা থাগদৌরি: দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ
17 JAN 2022 5:32PM by PIB Imphal
রাজ্যগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী; রাজ্যগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) আর্থ সাইন্স; এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রীবেন্সেস, পেন্সনস, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেস, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খি মদুদি লায়চৎ অসি লান্থেংননবা রেলৱে কোচেস, এ.সি. বসশিং, কোইশিন্দুনা লৈবা মফমশিংদা সি.এস.আই.আর.গী নৌনা শেমগৎলবা দিসইনফেক্সন তেক্নোলোজী ইন্সতোল তৌরে।
মন্ত্রী অসিনা পাউদমখি মদুদি সি.এস.আই.আর.-সি.এস.আই.ও. (সেন্ত্রেল সাইন্তিফিক ইন্সত্রুমেন্তস ওর্গানাইজেসন)গী খুত্থাংদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মন্ত্রালয়না শেমগৎপা য়ু.ভি.-সি. তেক্নোলোজীগী অসি এস.এ.আর.এস.-সি.ও.বি.-২না নুংশিৎনা পুবা লৌনগনবা লায়না হন্থহনবদা মপুং ফানা কান্নবা পী অমসুং কোবিদ মতুংগী মতমদসু মান্ননা কান্নবা ফংহনগনি। তেক্নোলোজী অসি রেলৱে কোচেস, এ.সি. বসশিং অমসুং পার্লিয়ামেন্ত হাউস ফাওবদা মায় পাংথোকখ্রে অমসুং মীয়াম পুম্বা শিজিন্ননবগীদমক জেনেরেল ওইনা হৌদোক্নবা হৌজিক হাংদোক্লে, হায়না মহাক্না হায়খি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা এস.এ.আর.এস.-সি.ও.বি.-২না শন্দোকপা লায়না হন্থহন্নবগীদমক সি.এস.আই.আর.না পীবা দিসইনফেক্সন তেক্নোলোজীগী গাইদলাইন ফোংখ্রবা মতুংদা ৱা ঙাংখি। দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা চেকশিন্নবা হায়খি মদুদি অদুম ওইনমক দিসইনফেক্সন তেক্নোলোজী অসি ইন্সতোল তৌরবসু মীপুম খুদিংমক্না কোবিদকী চৎন-কাংলোন হায়বদি ফেস মাক্স উপ্পা, মীওই অমগা-অমগা থাপ্না লৈনবা, মীয়াম পুনদবা অসিনচিংবশিং অসি য়েম্না চেকশিন্না ঙাকপিগদবনি হায়না পাউতাক পীখি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, তেক্নোলোজী অসি তঙাইফদবা ভেন্তিলেসনগী লৌখৎকদবা খোঙথাংশিং, তঙাইফদবা শোই ঙামদনবা অমসুং য়ুজর গাইদলাইন অমসুং তেস্তেৎ বাইও-সেফতী স্তেন্দার্দ অসিনচিংবশিং অসিগা লোয়ননা এরোসোল অমদা য়াওবা এস.এ.আর.এস.-সি.ও.বি.-২বু দিএক্তিবেসন তৌবদা চংবা তঙাইফদবশিং য়েংদুনা শেমগৎপনি। য়ু.ভি.-সি.না ২৫৪ এন.এম. য়ু.ভি. লাইত শিজিন্নদুনা চপ চাবা দোজগা লোয়ননা ভাইরসশিং, বেক্তরিয়া, ফঙ্গস অমসুং অতৈ বাইও-এরোসোলশিং অসিনচিংবশিং দিএক্তিবেৎ তৌই।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি রাজ্য ৫দা এসেমব্লী পোল পাংথোক্নবা ফিজিকেল রেলীশিং অমসুং রোদশো মতম খরগী ওইনা অথিংবা থমখিবগী মনুংদা অকক্নবা কেপাসিতীগা লোয়ননা ইন্দোর মিতিং পাংথোকপদা হায়রিবা তেক্নোলোজী অসি শিজিন্ননবা ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসন্দা সি.এস.আই.আর.না অইবা অমা থাগদৌরি। মহাক্না হায়খি, য়ু.ভি.-সি. এয়র দক্ত দিসইনফেক্সন সিস্তেম অসি ওদিতোরিয়ম, অচৌবা কনফরেন্স রুম, ক্লাস-রুম, মোল অসিনচিংবা হায়রিবা অসিনা হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিদা ইন্দোর এক্তিবিতীগীদমক হেন্না শাফবা মফমশিংদা শিজিন্নবা য়াই।
নিংশিংবা য়াই মদুদি ইলেক্সন কম্মিসন্না হন্দক্তা পোল বাউন্দ ওইরিবা রাজ্যশিংদা ইন্দোর মিতিংগীদমক য়াম্লবদা মীওই ৩০০গী কেপাসিতী অমসুং হোল নত্ত্রগা ওদিতোরিয়ম কেপাসিতীগী চাদা ৫০গী অয়াবা পীখিবনি, হায়রিবা অসিদা ইলেক্সন মনুংদা মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত অমসুং কোবিদ প্রোতোকোলশিং নিংথিনা চৎননবা হায়রি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা পাউদমখি মদুদি তেক্নোলোজী অসি হৌখিবা চহিদা পার্লিয়ামেন্তগী মুন্সুন সেসনগী মাংওইননা, জুলাইদা সেন্ত্রেল হোল, লোক সভা চেম্বর অমসুং কম্মিতী রুম ৬২ অমসুং ৬৩দা নুংশিৎতা লান্নবা লায়না এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি. -২ হন্থনবা ইন্সতোল তৌখিবনি। মন্ত্রীনা হায়খি, লাক্লিবা বজেৎ সেসন অসিগী মাংওইননা তেক্নোলোজী অসি ইন্সতোল তৌননবা রাজ্য সভাগী সেক্রেতরী জেনেরেলদা মহাক্না অইবা অমা থারগনি।
মন্ত্রীনা সাইন্তিফিক ওইবা অমা তান্নবদা সি.এস.আই.আর.গী লেগেসীদা অপাম্বা ফোংদোকখি অমসুং মীচম প্রজাগী নোংমগী পুন্সিগী তাঙ্কক কয়াদা ওর্গানাইজেসন অসিনা লৌরিবা থৌদাংশিং অসি উৎনবা কন্না হায়খি। সি.এস.আই.আর.না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা মালেমগী ওইনা অখন্নবা থাক অমদা থম্লি, হায়না মহাক্না হায়খি।
হাউসিং অমসুং আর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.)গী সেক্রেতরী শ্রী মনোজ জোশীনা হায়খি সি.এ.দবল্যু.দি.না সরকারগী অমসুং লনাইগী বিল্দিংশিংদা য়ু.ভি.-সি. এয়র দক্ত দিসইনফেক্সন সিস্তেম পাক-শন্না শন্দোকপা অমসুং লৌশিনবা মতমদা সি.এস.আই.আর.গা লোয়ননা থবক তৌগনি।
রেলৱে বোর্দকী এজিক্যুতিব দাইরেক্তর, এ.কে. মলহোত্রানা পাউদমখি মদুদি য়ু.ভি.-সি. দিসইনফেক্সন তেক্নোলোজী অসি কিলোমিতর ১০০০ অমগী অশাংবা ওইবা বন্দ্রাদগীনা চান্দিগর ফাওবগী রেলৱে কোচতা থা অমগী ওইনা মায় পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি আর.দি.এস.ও. (রিসর্স দিজাইনস এন্দ স্তেন্দার্দ ওর্গানাইজেসন), লখনৌনা তেক্নোলোজী অসি রেলৱে কোচশিংদা ফেজ নাইনা শিজিন্ননবা রিকম্মেন্দ তৌরি।
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱে মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী অমিত বরাদন্না হায়খি মদুদি য়ু.ভি. তেক্নোলোজী অসি উত্তর প্রদেশ স্তেত রোদ ত্রান্সপোর্ত কোর্পোরেসন (য়ু.পি.এস.আর.তি.সি.)গী এ.সি. বসশিংদা মায় পাক্না শিজিন্নখ্রে অমসুং পাউদমখি মদুদি মহাক্কী মন্ত্রালয়না পেসেঞ্জর ত্রান্সপোর্ত ভেহিকল পুম্বদা ফোর্ৱাদ পীবগী অপাম্বা থম্লি।
দি.জি. সি.এস.আই.আর. শ্রী শেখর সি. মান্দে, দাঃ রাজেশ গোখলে অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা সি.এস.আই.আর. লেবকী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা হায়ব্রিদ মোদতা থৌরম অসিবু শরুক য়াখি।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh says, CSIR's newly developed Disinfection technology is being installed to combat pandemic in railway coaches, AC buses, closed spaces etc.
After the successful trials of UV-C Disinfection Technology in Railways, Parliament House and AC Buses, it is now open for general roll-out for use by common masses
UV-C technology developed by the Ministry of Science & Technology through CSIR-CSIO (Central Scientific Instruments Organisation) is totally effective for mitigation of airborne transmission of SARS-COV-2 and will also remain relevant in post-COVID era
The Minister releases CSIR Guidelines on Disinfection Technologies for Mitigation of SARS-CoV-2 Transmission
CSIR to write to Election Commission of India for use of this technology for indoor meetings with limited capacity during the ensuing Assembly polls in 5 States in the wake of ban on physical rallies: Dr Jitendra Singh
17 JAN 2022 5:32PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said here today that CSIR's newly developed Disinfection technology is being installed to combat pandemic in railway coaches, AC buses, closed spaces etc.
The Minister informed that the UV-C technology developed by the Ministry of Science & Technology through CSIR-CSIO (Central Scientific Instruments Organisation) is totally effective for mitigation of airborne transmission of SARS-COV-2 and will also remain relevant in post-COVID era. The technology has been successfully tried in Railways, AC Buses and even the Parliament House and is now open for general roll-out for use by common masses, he said.
Dr Jitendra Singh was speaking after releasing the CSIR Guidelines on Disinfection Technologies for Mitigation of SARS-CoV-2 Transmission. However, Dr Jitendra Singh cautioned that even after installation of this disinfection technology, everybody is advised to strictly adhere to COVID appropriate behavior including use of Face Mask, maintaining social distance, avoiding crowds etc.
Dr Jitendra Singh said, the technology has been developed according to the requirements for deactivation of SARS COV-2 virus contained in an aerosol with necessary ventilation measures, necessary safety and user guidelines and tested Bio-safety standards etc. UV-C deactivates viruses, bacteria, fungus and other bio - aerosols etc. with appropriate dosages using 254nm UV light.
Dr Jitendra Singh said that CSIR will write to Election Commission of India for use of this technology during indoor meetings with limited capacity for the ensuing Assembly polls in 5 States in the wake of ban on physical rallies and roadshows for a specified period of time. He said, UV-C air duct disinfection system can be used in auditoriums, large conference rooms, class-rooms, malls etc. which provides a relatively safer environment for indoor activities in the current pandemic.
It may be recalled that the Election Commission has recently allowed indoor meetings in poll-bound States with a maximum capacity of 300 people or 50 percent capacity of the hall or auditorium, while adhering to the model code of conduct and COVID protocols during electioneering.
Dr Jitendra Singh informed that the technology meant for mitigation of airborne transmission of SARS-COV-2 was installed in the Central Hall, Lok Sabha Chamber and Committee Rooms 62 and 63 in July, last year ahead of the Monsoon session of Parliament. The Minister said, he will write to Secretary General of Rajya Sabha for installation of this technology ahead of the upcoming Budget Session.
The Minister commented on the legacy of CSIR in scientific pursuit and urged the scientists to highlight the role played by the organisation in different segments of the day-to-day life of the common man. CSIR enjoys a unique status globally in the field of science and technology, he added.
Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) Shri Manoj Joshi said on the occasion that CPWD will work along with CSIR for wider dissemination and adoption of UV-C air duct disinfection system in Government and Private Buildings.
A.K Malhotra, Executive Director, Railway Board informed that the UV-C Disinfection Technology has been successfully tested for one month in Railways coaches from Bandra to Chandigarh covering a distance of 1000 kilometres. He said RDSO (Research Designs and Standards Organisation), Lucknow has recommended for the use of this technology in all Railways coaches in a phased manner.
Shri Amit Varadan, Joint Secretary, Ministry of Road Transport & Highways said that the UV technology was successfully used in AC Buses of Uttar Pradesh State Road Transport Corporation (UPSRTC) and informed that his Ministry is eager to carry forward for all Passenger Transport Vehicles.
DG, CSIR, Shri Shekhar C Mande, Dr Rajesh Gokhale and senior officials of CSIR Labs across the country joined the event in Hybrid Mode.