ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ପଞ୍ଜାବ ରାଜ୍ୟର ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
୨୦ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ (ରବିବାର) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ
17 JAN 2022 3:24PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ପଞ୍ଜାବ ରାଜ୍ୟର ବିଧାନସଭା ପାଇଁ ହେବାକୁ ଥିବା ନିର୍ବାଚନ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଉପଲବ୍ଧ ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟକୁ ବିଚାର କରିବା ପରେ, ପଞ୍ଜାବ ରାଜ୍ୟର ବିଧାନସଭା ପାଇଁ ୨୦୨୨ରେ ହେବାକୁ ଥିବା ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ୮ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ରେ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ଘୋଷଣା ଅନୁଯାୟୀ, ୨୧ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯିବା ସହିତ ୧୪ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ରେ ମତଦାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାନ୍ତା।
ତେବେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଗଠନ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କୁ କେତେକ ଅନୁରୋଧ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା ଯେ ୧୬ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ରବି ଦାସଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରାଯିବ। ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ପଞ୍ଜାବରୁ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ଭକ୍ତ ବାରାଣସୀ ଯାତ୍ରା କରିବେ। ଅନୁରୋଧରେ ଆହୁରି ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା ଯେ, ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହର ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଭକ୍ତ ବାରାଣସୀ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିଥାନ୍ତି। ଫେବୃଆରୀ ୧୪ ତାରିଖରେ ଭୋଟ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଦିନ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଗଲେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମତଦାତା ମତଦାନରୁ ବଞ୍ଚିତ ରହିବେ । ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମତଦାନର ତାରିଖକୁ ବଦଳାଇ ୧୬ ଫେବୃଆରୀ ଠାରୁ କିଛି ଦିନ ପରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା। ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ମତାମତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଏସବୁ ଅନୁରୋଧ – ପତ୍ର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନା, ପୂର୍ବରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଓ ପରିସ୍ଥିତି କାରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ନୂତନ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଚାର କରିବା ପରେ ଏବେ ଆୟୋଗ ପଞ୍ଜାବ ବିଧାନସଭାର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପୁଣିଥରେ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ନିମ୍ନମତେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି:
ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି ହେବାର ତାରିଖ : ୨୫ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ (ମଙ୍ଗଳବାର)
ପ୍ରାର୍ଥିପତ୍ର ଦାଖଲର ଶେଷ ତାରିଖ : ୧ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ (ମଙ୍ଗଳବାର)
ପ୍ରାର୍ଥିପତ୍ର ଯାଞ୍ଚର ଶେଷ ତାରିଖ : ୨ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ (ବୁଧବାର)
ପ୍ରାର୍ଥିପତ୍ର ପ୍ରତ୍ୟାହାର ତାରିଖ : ୪ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ (ଶୁକ୍ରବାର)
ମତଦାନ ତାରିଖ : ୨୦ ଫେବୃଆରୀ (ରବିବାର)
ଭୋଟ୍‌ଗଣତି ୧୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ (ଗୁରୁବାର) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।

Election Commission
General Elections to the Legislative Assembly of State of Punjab on 20th February 2022 (Sunday)
17 JAN 2022 3:24PM by PIB Delhi
After consideration of all facts made available, Election Commission has announced 2022 General Elections to the Legislative Assembly of State of Punjab on 8th January 2022 under which notification for the election is to be issued on 21st January 2022 and poll is to take place on 14th February 2022.
Commission has received several representations from State Government, Political Parties and other organizations drawing attention regarding movement of a large number of devotees from Punjab to Varanasi for participation in Sri Guru Ravidas Ji Jayanti celebrations, which is observed on 16th February 2022. They have also brought to the notice that a large number of devotees start moving for Varanasi around a week before the day of celebration and keeping the poll day on 14th February 2022 will deprive large number of electors from voting. In view of this, they have requested to shift the poll date few days after 16th February 2022. Commission has also taken inputs from State Government and Chief Electoral Officer, Punjab in this regard.
After considering these new facts emerging out of these representations, inputs from the State Government and Chief Electoral Officer, past precedence and all facts and circumstances in the matter, now Commission has decided to reschedule the General Elections to Legislative Assembly of Punjab in the following manner:
1. Date of Notification: 25th January 2022 (Tuesday)
2. Last date of Nomination: 1st February 2022 (Tuesday)
3. Date of Scrutiny: 2nd February 2022 (Wednesday)
4. Date of Withdrawal: 4th February 2022 (Friday)
5. Date of Poll: 20th February 2022 (Sunday).
Counting of Votes will be taken up on 10th March 2022 (Thursday).