লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
কোবিদকী কেসশিং হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী মতাংদা লৌখৎলিবা খোঙথাংগী ফীভম য়েংশিন্না রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা মীফম পাঙথোকখ্রে
শিন্মীশিং, মরু ওইনা মাইগ্রেন্ত শিন্মী পাকশন্না থাদোক্তুনা চৎখিবগী ৱাফম লৈতে – স্তেৎ লেবর কম্মিস্নরশিং
ই-শ্রমদা অনওর্গনাইজ শিন্মী করোর ২১ হেন্না রেজিস্তর তৌখ্রে – সেক্রেতরী, লেবর এন্দ ইম্প্লোইমেন্ত
লৈবাক শিনবা থুংবদা মোনিতরিং সেন্তর কুনমাথোই এক্তিবেৎ তৌখ্রে
13 JAN 2022 5:10PM by PIB Imphal
ওমিক্রোন ভেরিএন্তনা থোকহল্লিবা হৌজিক ওইরিবা লাইচৎকী ফীভম অসি য়েংলআ লেবর এন্দ ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী সুনি বার্থৱালনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ১২.০১.২০২২দা মপুং ওইনা শিন্মীশিংগী অমসুং মরু ওইনা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগা মরী লৈননা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা লৌখৎলিবা খোঙথাং অদু য়েংশিন্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা কো-ওর্দিনেতিং মীতিং অমা পাঙথোকখ্রে। মীফম অদুদা এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিং, প্রিন্সিপল সেক্রেতরীশিং, স্তেৎ লেবর বিভাগশিংগী সেক্রেতরীশিং অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী লেবর কম্মিস্নরশিং অমসুং রেলৱে অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি।
রাজ্য সরকারশিংনা কোবিদকী কেসশিং ৱাংখৎলক্লিবা রাজ্য/য়ু.তি. খরগী মফম খরদা নুমিদাংগী কার্ফিয়ু অমসুং ৱীকএন্দ কার্ফিয়ু থম্বা নত্তনা, লৈবাক অসিদা কনস্ত্রক্সনগী থবক-থৌরমশিং, ললোন-ইতিক্কী থবক-থৌরমশিং, দুকানশিং হাংবা অমদি ইন্দস্ত্রিএলগী থবক-থৌরমশিংদা অথিংবা অমত্তা লৈতে হায়না ফোঙদোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা সরকারশিংনা থম্লিবা অকক্নবা অথিংবশিং অসিনা মরম ওইরগা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী মহৌশাগা মান্নদবা মওংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবগী রিপোর্ত অমত্তা লৈতে। মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংনা মখোয়গী মশাগী রাজ্যদা পাক শন্না হন্নবগী চৎথোক-চৎশিন তৌরে হায়না মীদিয়াগী রিপোর্তশিং অসি অরানবনি অমসুং অসিগুম্বা পাউদম অসি অরিবা ফোতোগ্রাফশিংদা য়ুম্ফম ওই হায়বা খঙবসু ঙমখি। য়েংশিনখিবা নুমিৎ অসিদা, মফম খরদা লৈবা ৱর্কফোর্সতা অথিংবা ৫০% খক্তা লৈবতা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংবদা ললোন-ইতিক তৌবগী ফীভম মহৌশাগী ফীভমদা লৈখি।
কেন্দ্র লোয়ননা রাজ্য সরকারশিংনা ফীভম অসি কুপ্না য়েংশিল্লি অমসুং ফীভমগী মতুং ইন্না লাকপা দিমান্দ অদু লাকশিন্নবা মপুং ফানা শেম শাদুনা লৈ। রাজ্য সরকার খরনা লায়রবা করিগুম্বা মথৌ তারবদি দ্রাই রাসনশিং য়েন্থোক্নবা থৌরাংশিংসু হান্নদগী তৌদুনা লৈখ্রে। খরা অমনা রাজ্যশিংদা লৈরিবা বিল্দিং এন্দ অদর কনস্ত্রক্সন ৱর্করস (বি.ও.সি.দবল্যু.) সেস ফন্ফ অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতী ফন্দদগী শেলগী মতেং পীনবা শেম-শাদুনা লৈরি। রেলৱেজনা মরু ওইনা মুম্বাই, দিল্লী, চেন্নাই, কোলকাতা, বেঙ্গলোর, অমসুং সিকন্দ্রবাদকুম্বা মরু ওইবা রেলৱে স্তেসনশিংদা ফীভম অসি য়াম্না কুপ্না য়েংশিল্লি অমসুং ফীভমনা য়াদ্রবদি অখন্নবা ত্রেনশিং চেলহন্নবা শেম শাদুনা লৈ। রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা লোকেল রেলৱে ওথোরিতীশিংগা লোয়ননা মতেং পাংনদুনা য়েংশিন্নবা পাউতাক পীখ্রে।
স্তেৎ লেবর কম্মিস্নরশিংনা কনস্ত্রক্সন সাইৎশিং, ফেক্তরীশিং অমসুং ইস্তব্লিশমেন্তদা অপনবা থোকপা লৈতে অমসুং শিন্মীশিং মরু ওইনা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংনা মখোয়গী মশাগী রাজ্যদা হন্নবা পাক শন্না থদোক্তুনা চৎখিবা লৈতে হায়না কনফর্ম তৌখ্রে। রাজ্য সরকারশিংনা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী অপাম-পামদশিং কুপ্না য়েংশিল্লি অসুং শিন্মীশিংনা থেংনগদবা অৱা মখল অমা হেক্তা ঙাকথোক্নবা মতেং পুম্বা ফংহন্নবা মপুং ফানা শেম শাদুনা লৈ। করিগুম্বা মথৌ তারক্লবদি মাইগ্রেন্ত শিন্মীগী ওইবা সমস্য অমা হেক্তা লাকশিন্নবা লেবর সপ্লাই তৌরিবা রাজ্যশিং অমসুং লেবর রিসিব তৌরিবা রাজ্যশিং অনিমক্কী মরক্তা মতেং পাংননবা সেক্রেতরীদা পাউতাক পীখি।
ই-শ্রম পোর্তেলদা অনওর্গনাইজ শিন্মী করোর ২১ হেনবনা মশাবু রেজিস্তর তৌখি হায়না সেক্রেতরীনা ফোঙদোকখি। মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী রেকোর্দ অমা থম্নবা মেকানিজম অমা পাইখৎনবা অমসুং ই-শ্রম পোর্তেলদা মশাবু রেজিস্তর তৌদ্রিবা লেমহৌরিবা শিন্মীশিং রেজিস্তর তৌনবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকার পুম্নমক্তা খঙহনখি। মসিনা রাজ্য সরকারশিংনা শেলগী মতেং অমসুং অতোপ্পা কান্নবশিং মখোয়দা মতম চানা ফংহন্নবা থৌরাং তৌবদা মতেং ওইরগনি।
ওফিস ওফ চীফ লেবর কম্মিস্নর (সেন্ত্রেল)না লৈবাক শিনবা থুংনা মোনিতরিং সেন্তর কুনমাথোই এক্তিবেৎ তৌখ্রে। রাজ্যশিংনা তোল ফ্রী হেল্পলাইনশিংসু হাংদোকখ্রে। দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী দিরেক্তরনা রাসন লৌবগী মতাংদা ৱন নেসন ৱন রাসন কার্দকী মখাদা মহৌশাগা মান্নদবা চরাংনবা থোকপা লৈতে হায়না ফোঙদোকখি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা করিগুম্বা থেংনরবদি রিতর্নী মাইগ্রেন্তগী রেকোর্দশিং থম্নবসু হায়খি। রাজ্যশিংদা পাক শন্না থাদোক্তুনা চৎখিবগী তোক্ঙা শন্দোক্লিবা অসিদগী চেকশিন্নবা অমসুং অসিগুম্বা তোক্ঙা লাকশিনবা খোঙথাং খোঙজেল য়াংনা পাইখৎনবা খঙহনখ্রে। মখোয়দা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং শাফনা থম্নবা, ঙাকশেল পীনবা অমসুং হিংনবগী পাম্বৈ ফংহন্নবগী মতাংদা অমুক হন্না থাজবা পীনবা পাউতাক পীখ্রে।

Ministry of Labour & Employment
Meeting with States/UTs to review the status of preparedness in respect of migrant workers keeping in view of the surge in cases of Covid
There is no exodus of workers, especially migrant labour- State Labour Commissioners
Over 21 crore unorganized workers registered on e-Shram – Secretary, Labour & Employment
Twenty one Monitoring Centers have been activated across the country
13 JAN 2022 5:10PM by PIB Delhi
In view of the prevailing pandemic situation arising out of Omicron variant, Shri Sunil Barthwal, Secretary, Ministry of Labour & Employment chaired a Co-ordination Meeting with States/UTs on 12.01.2022 through video conferencing, to take stock of the preparedness of the States/ UTs in respect of workers in general & Migrant Workers in particular. Additional Chief Secretaries, Principal Secretaries, Secretaries of State Labour Departments and Labour Commissioners of all the States/UTs and officers of Ministry of Railway and Department of Food and Public Distribution participated in the meeting.
State Governments informed that barring night curfews and weekend curfews at few places in some States/UTs where the number of Covid cases are rising, there were no restrictions on construction activities, business activities, running of shops and industrial activities in the country. So far, there is no report of unusual movement of migrant workers at present owing to the limited restrictions imposed by the Governments. Some media reports of mass exodus regarding movement of migrant workers to their home States were found to be untrue and it was also noticed that such reporting was based on old photographs. As on the day of review, the business situation is normal throughout the country except 50% restrictions on workforce at some places.
The Central as well as the State governments are keeping a close watch on the situation and fully ready and prepared to tackle the situation as per demand of the situation. Some State Governments have already made plans for distributing dry rations to the needy labourers, if required. Some have made preparations to provide financial assistance from the Building and Other Construction Workers (BOCW) cess fund and Social Security fund available with the States. Railways is also keeping a very close watch on the situation particularly at the major railway stations like Mumbai, Delhi, Chennai, Kolkata, Bangalore and Secundrabad etc. and ready to provide special trains in case the situation demands. All the States/UTs have been advised to keep a close liaison with the local Railway Authorities.
State Labour Commissioners confirmed that the functioning at construction sites, factories and establishment has remained undisrupted and there is no exodus of workers, especially migrant workers, back to their home states. The State Governments are keeping a close watch to look after the interests of the migrant workers and are fully ready to provide all assistance to prevent any hardships to the workers. Both the labour supplying states and the labour receiving States were advised by the Secretary to work in close coordination to tackle any migrant workers’ situation if need arises.
It was also pointed out by Secretary, that over 21 crore unorganised workers have registered themselves on e-Shram Portal. All the State/UT Governments were requested to put in place a mechanism to maintain a record of the migrant workers and register all the remaining workers who have not registered themselves on the e-Shram Portal as yet. This will facilitate the State Governments to plan and deliver financial and other benefits to them at appropriate time.
Twenty one Monitoring Centers have been activated across the country by Office of Chief Labour Commissioner (Central). Toll free helplines have been opened by the States. Director of the Department of Food and Public Distribution informed that there is no unusual spurt seen under One Nation One Ration Card as far as ration pick up is concerned. The States/ UTs were also requested to maintain records of returnee migrant workers, if any. The States have also been asked to be wary of rumour mongering on exodus and take quick steps to counter such rumours. They were advised to reassure migrant workers regarding their safety, security and livelihood.