নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
পি.এম.না পুদুচেরীদা ২৫শুবা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল হৌদোকখ্রে
“ঙসিগী নহারোলশিংদা ‘ঐহাক তৌবা ঙম্মি’ হায়বগী ইথিল চেল্লিবা অসিনা মীরোন খুদিংদা ইথিল পীনবা হৌরকফম ওইরি: প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া প্রোগ্রামদা ইনোৎ হাপখিবা অসিনা ভারতপু মালেমগী স্তার্ত-অপকী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা চলহনখি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
12 JAN 2022 4:43PM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱারোলশিং:
• পুদুচেরীগী রাজ্যপাল দা. তামিলসাই সোন্দরারজন, পুদুচেরীগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী রঙ্গাস্বামী অমসুং ৱাই.এ.এস.কী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিতিশ প্রমানিকসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা পুদুচেরীদা ২৫শুবা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল হৌদোকখ্রে। ঙসি স্বামী বিবেকানন্দগী মপোক কুমওন অসি নেস্নেল য়ুথ দে হায়না পালন তৌরি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা “মেরে সপনো কা ভারত” অমসুং “অনসং হেরোজ ওফ ইন্দিয়ন ফ্রিদম মুফমেন্ত”গী মতাংদা খনগৎলবা ৱারেংশিং ফোঙখি। ৱারেংশিং অসি থিম অনি অসিদা নহারোল লাখ ১ হেনবনা পীশিল্লকখিবশিংদগী খনগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১২২গী ইনভেস্তমেন্ত তৌদুনা পুদুচেরীদা লিংখৎখিবা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়গী তেক্নোলোজী সেন্তর অমসু শঙ্গাখি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ২৩ চংনা পুদুচেরী সরকারনা শাখিবা ওপন-এয়র থিএতর ওইবা ওদিতোরিয়ম অমা - পেরুনথলাইবর কামরাজর মনীমন্দপমসু শঙ্গাখি। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর, শ্রী নরায়ন রানে, শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ ভর্মা অমসুং শ্রী নিতিশ প্রমানিক, পুদুচেরীগী রাজ্যপাল দা. তামিলসাই সোন্দরারজন, পুদুচেরীগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী রঙ্গাস্বামী, রাজ্যগী মন্ত্রীশিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তরিয়নশিং অমসুং য়ুথ এফিয়র্সকী সেক্রেতরি, শ্রীমতী উশা শর্মনা শরুক য়াখি।
মীতিন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা নেস্নেল য়ুথ দেগী য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে। স্বামী বিবেকানন্দদা কোক নোন্না খুরুম্লদুনা প্রধানমন্ত্রীনা চহি অসিগী আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসিদা মহাক্কী মপোক কুমওনতাবা অসিনা হেন্না ইথিল পীরি হায়না ফোঙদোকখ্রে। শ্রী ওরোবিন্দোগী ১৫০শুবামপোক কুমওন অমদি মহাকবী সুব্রমনিয়ম ভারতীগী ১০০শুবা লৈখিদবগী কুমওনঅসি চপ মান্ননা চহিদা তারকপদা চহি অসিগী মগুন হাপকৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “অথোইবা মীশক অনি অসি পুদুচেরীগা অখন্নবা মরী অমা লৈনৈ। মখোয় অনিমক্না অমনা অমগী লিতরেসী অমসুং স্পিরিচ্যুএল খোঙচৎতা খোঙলোয় ওইদুনা লাকখি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
অরিবা মতমগী লৈবাক অসিগী নৌরিবা প্রোফাইলগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ঙসি মালেম্না ভারত্তা আশা অমদি থাজবগী মীৎয়েংনা য়েংলি। মরমদি ভারতকী দেমোগ্রাফী অসি নৌরি, অমসুং ভারতকী ৱাখল্লোন অসিসু নৌরি। ভারতকী মতিক-ময়াই অমসুং মাগী মঙলানশিংদা নহা ওইবগী ৱাখল চেল্লি। ভারত অসি মাগী ৱাখল্লোন লোয়ননা ৱাখল খন্বা ঙম্বগী মতৌদসু নৌরি। ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং ফিলোসোফীদা মতম চুপ্পদা অহোংববু তরাম্না ওকই অমসুং মাগী এন্তিক্যুতীদা মোদর্নিতী য়াওরি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় লৈবাক অসিগী নহারোলগী মথৌ তারকপা মতমদা মতম পুম্বদা মখোয়না মাং থানা থোরকই। লৈবাক অসিগী কন্সিয়সনেসতা অকাইবা লাকপা মতমদা শঙ্করগুম্বা নহারোলনা থোরক্তুনা আদী শঙ্ক্রাচর্য়গুম্না অপুনবগী মরীনা লৈবাক অসিবু পুনশিনখি। মীওৎ-মীনৈ চত্থখিবা মতমশিংদা গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী সাহিবজাদেগুম্বা নহাশিংনা থৱায় কত্থোকখি। ভারতনা নীংতম্বা ফংনবা কত্থোকপা মথৌ তাখিবা মতমদা ভগত সিংহ, চন্দ্রশেখর আজাদ অমসুং নেতাজী সুভাসগুম্বা নহা ওইরিবা য়াওল্লোয়শিংনা মাং থানা থোরক্তুনা লৈবাক্কীদমক মখোয়গী থৱায় থাখি। লৈবাক অসিন স্পিরিচ্যুএল রিজেনরেসন মথৌ তারকপা মতমদা ওরোবিন্দো অমসুং সুব্রমনিয়ম ভারতীগুম্বা মশক নাইবা মীওইশিং থোরকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
ঙসিদি ভারতকী নহারোলশিংনা মালেমগী য়াইফনবা পথাপ অদু ইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। ভারতকী নহারোলশিং অসি মালেম পুম্বদা লৈরিবা য়ুনিকোর্ন ইকোসিস্তেমগী মনুংদা থাজবগী ফোর্স অমনি। ঙসিগী নহারোলশিং অসিদা চারোল শুরোল খুদিংমক্কী ইথিল পীনবগী হৌরকফম অমা ওইরিবা ‘কেন দু’গী থৌনা অদু লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী মপুংফাবা ৱারোল অদুগীদমক মখাগী লিঙ্ক অসিদা নম্বিয়ু https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1789347
মহাক্কী ৱারোলগী মনুংদা শ্রী অনুরাগ থাকুরনা প্রধান মন্ত্রীবু ঙসি নেস্নেল য়ুথ দেগী মরুওইরবা থৌরম অসিগী মনুংদা নহারোলশিংদা ৱা ঙাংখিবদগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্কী মপোক কুমওন জানুৱারী তাং ১২ অসিবু নেস্নেল য়ুথ দে হায়না পালন তৌরিবা স্বামী বিবেকানন্দ অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ইন্সপিরেসনগী অচৌবা হৌরকফম অমনি। ঐখোয়না ভারতকী পাউজেল পুরিবা অমসুং মালেমগী ফোরমদা ঐখোয়গী মিৎয়েং উৎলিবা অমসুং মালেমদা লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরক্লিবা স্বামী বিবেকানন্দ পুন্সি মহিংদবগী তমগদবা কয়ামরুম লৈরি মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা তৌবা ঙম্বা প্রধান মন্ত্রী সিগী লুচিং মখাদা মাংলোমদা চংশিল্লিঙৈ চৈরক অসিদা নহারো।শিংনা প্রধান মন্ত্রী অসিগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিদা অনৌবা পনখৈ অমা পীনবা শেম শারি।
ঐখোয়না নিংতম্বগী অমৃত মহোসব পাংথোক্লিবা অসিদা ঐখোয়না লৈবাক অসি মনীং তম্নবগীদমক্তা নহারোল লাখ কয়ানা থৱাই কৎখি হায়বসি ঐখোয়না কাউরোইদবনি হায়ন শ্রী থাকুরনা ফোঙদোকখি। মসিগী মতুং ইন্না ঐখোয়গী নিংতম্বগী চহি ১০০ শুরকপা মতম অদুদা লৈবাক অসিনা অনৌবা পনখৈশিং ফংনবা নহারোলশিংনা কন্না হোৎগদবনি।
শ্রী থাকুরনা মখা তারদুনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নহারোল করোর কয়াদা স্কিলশিং লৈহনবদা মতেং ওইখিবা স্কিল ইন্দিয়া থৌগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া প্রোগ্রামদা ইনোৎ হাপখিবা অসিনা ভারতপু মালেমগী স্তার্ত-অপকী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা চলহনখি। শ্রী থাকুরনা নহারোলশিংদা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিবু অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎনবা হোৎনরিঙৈ অসিনা ঐখোয় খুদিংমক্না অহোংবা পুরকপা পাম্বা লম অমা খন্দুনা অমদুং মদুদা থৱায় হকচাং য়াওনা হোৎনসি হায়না হায়খ্রে।
মন্ত্রীনা ঙসি ১৫০শুবা মপোক কুমওন পালন তৌরিবা কাবি, লৈবাকনীংবা, ফিলোসোফর, মহাঋশি, য়োগ গুরু ওইরিবা শ্রী ওরোবিন্দোগী অথোইবা মগুন অদু উৎলি ।
নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেলগী মতাংদা পল্লদুনা য়ুথ এফিয়র্স এন্দ স্পোর্তসকী মন্ত্রীনা হায়খি, “য়ুথ ফেস্তিবেল মনুংদা ওলিম্পিয়নশিং য়াওনা স্পোর্তস, এনভাইর্নমেন্ত, ক্লাইমেৎ, তেক্নোলোজী, স্তার্ত-অপশিংগী লুচিংবশিং য়াওনা ওন্তপ্রিনোর্শিপ, হিস্তরী, নেচরেল ফার্মিং অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা লমশিংদগী এক্সপর্তশিংনা নহারোলশিংবু লমজিংগী অমসুং মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অদু শিয়র তৌগনি”।
পুদুচেরীগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন রঙ্গসামীনা পুদুচেরীনা অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অমগী য়ুম্বু ওইবা ফংজবদা চাউথোকচবা পোকই অমসুং মহাক মশানা হকথেংননা মসিগী অচৌবা অনৌবা ভারত শেমগৎপগী থৌরমগী শরুক অমা ওইবদা নুংঙাইবা পোকই হায়না ফোঙদোকখি। “লমচৎ য়াওদবা এজুকেসন, মীগী মতেং তৌবা য়াওদবা লন…!! মোরেল য়াওদবা কম্মর্স, মীওইবগী মীনুংশিং য়াওদবা সাইন্স…!! হায়রিবা অসি কান্নফম খঙদবগা লোয়ননা মসি খুদোংথিনীংঙাই ওই…!!” হায়না মহাক্না মখা তাখি। লমচৎ, মীগী মতেং পাংবা, মোরেল লৈবা, মীওইবগী মীনুংশিং, প্রোবিতী অসি অফবা ভারতকী নহারোল অমগী মরু ওইবা ভেল্যুশিংনি অমসুং ‘সশক্ত য়ুবা’ অমদা গুন পুম্নমক অসি চেনগদবনি হায়না শ্রী রঙ্গসামীনা মখা তাখি।
মুখ্য মন্ত্রীনা পুদুচেরীনা নীংতম ইহৌগী মতমদা অথোইবা লুচিংবা কয়াবু ঙাকশেনখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাঋশি শ্রী ওরোবিন্দো, মহাকবী ভারতী, ভি.ভি.আই. আইয়রগুম্বা অথোইবা লুচিংবশিংনা ব্রিতিশকী তমথিরবা মীওৎ-মীনৈদগী নান্থোক্তুনা য়ু.তি., পুদুচেরীদা লৈখি। “পুদুচেরী অসি জ্ঞান ভুমি নত্ত্রগা ভেদা ভুমি হায়না খঙণরি। পুদুচেরী শেংলবা মফম অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ‘কামরাজ মনি মন্দপম’ শঙ্গবীবা অসি চাউথোকচনীংঙাই ওই,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
PM inaugurates 25th National Youth Festival in Puducherry
Today’s youth has a ‘Can Do’ spirit which is a source of inspiration for every generation: Prime Minister
Prime Minister’s thrust to Start-Up India has placed India among top three start-up nations of the world: Shri Anurag Thakur
12 JAN 2022 4:43PM by PIB Delhi
Key Highlights:
• Governor of Puducherry Dr. Tamilisai Soundararajan and Chief Minister of Puducherry Shri N. Rangaswamy and MoS YAS Shri Nisith Pramanik also graced the event
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 25th National Youth Festival in Puducherry, via video conferencing today. Today, being the birth anniversary of Swami Vivekananda is observed as National Youth Day. During the event, the Prime Minister unveiled selected essays on “Mere Sapno ka Bharat” and “Unsung Heroes of Indian Freedom Movement”. These essays have been selected from submissions by over 1 lakh youth on the two themes. The Prime Minister also inaugurated a Technology Centre of the MSME Ministry, established at Puducherry with an investment of about Rs. 122 crore. The Prime Minister also inaugurated the Perunthalaivar Kamarajar Manimandapam - an auditorium with an open-air theatre, constructed by the Government of Puducherry at a cost of about Rs 23 crores. Union Ministers Shri Anurag Singh Thakur, Shri Narayan Rane, Shri Bhanu Pratap Singh Verma and Shri Nisith Pramanik, Governor of Puducherry Dr Tamilisai Soundararajan, Chief Minister of Puducherry Shri N. Rangaswamy, State Ministers, Parliamentarians and Secretary, Youth Affairs Smt Usha Sharma were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the nation on National Youth Day. Bowing to Swami Vivekananda, the Prime Minister said his birth anniversary in this year of Azadi Ka Amrit Mahotsav is all the more inspiring. The Prime Minister noted the added significance of this period as the celebration of the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo and also the 100th death anniversary of Mahakavi Subramanya Bharathi is falling in the same period. “Both these sages have a special relationship with Puducherry. Both have been partners in each other's literary and spiritual journey”, the Prime Minister said.
Commenting on the young profile of the ancient country, the Prime Minister said today, the world looks at India with hope and faith. Because, India’s demography is young, and the mind of India is also young. There is youth in India’s potential, and in its dreams. India is young in its thoughts as well as in its consciousness. India’s thinking and philosophy have always accepted change and there is modernity in its antiquity, he said. The Prime Minister said that the youth of the country have always come forward in times of need. Whenever the national consciousness gets divided, youth like Shankar come and stitch the country in the thread of unity as Aadi Shankracharya. In times of tyranny, sacrifices of youth like the Sahibjaade of Guru Gobind Singh Ji guide us even today. When India needed sacrifice for its freedom, young revolutionaries like Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad and Netaji Subhas came forward to dedicate their lives to the country. Whenever the country needs spiritual regeneration, sages like Aurobindo and Subramnayan Bharathi come to the scene, the Prime Minister added.
The Prime Minister lauded that today, India’s youths are writing the code of global prosperity. The Indian youth is a force to be reckoned with in the unicorn ecosystem all over the world. The Prime Minister remarked that today's youth has a 'Can Do' spirit which is a source of inspiration for every generation.
Kindly click the link for Prime Minister’s full speech
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1789347
During his address, Shri Anurag Thakur thanked the Prime Minister for addressing the youth on the important occasion of Nation Youth Day today. Shri Thakur said that Swami Vivekananda is a great source of inspiration for all of us whose birth anniversary is celebrated as the National Youth Day on 12th January. We have a lot to learn from the life of Swami Vivekanand who presented India’s message and viewpoint at the international forum and strengthened country’s image in the world, the Minister elaborated. Shri Anurag Thakur further said that while our country is surging ahead under the able leadership of our Prime Minister, the youth are also fully prepared to give the country a new direction under the guidance of the Prime Minister.
Shri Thakur said that as we are celebrating Azadi ka Amrit Mahotsav, we must not forget that lakhs of youth sacrificed their lives for the freedom of the country. Accordingly, the youth now should work hard to ensure that the country achieves new heights by the time we reach 100th year of our Independence.
Shri Anurag Thakur reiterated that the Prime Minister has a special place for the sportspersons and the youth in his heart. Sportspersons have brought laurels for the country at Tokyo Olympics and Paralympics. At the same time, Prime Minister’s Fit India campaign, the mantra of Fitness Ka Dose Aadha Ghanta Roz and Khelo India programme have encouraged sports among youth in the country.
Shri Thakur further added that the Prime Minister Shri Narendra Modi has promoted Skill India which has helped to impart skills to crores of youth. Prime Minister’s thrust to Start-Up India programme has placed India among the top three start-up nations of the world. Shri Thakur requested the youth that while our Prime Minister is working to take the country to new heights, each one of us should choose and dedicate ourselves to one area where we want to bring change.
The Minister also highlighted the greatness of Sri Aurobindo, a poet, patriot, philosopher, maharishi, a yoga guru whose 150th birth anniversary is also being celebrated.
Giving highlights of the National Youth Festival, the Minister of Youth Affairs and Sports said, “During the youth festival, experts from different fields like Sports including Olympians, Environment, Climate, Technology, Entrepreneurship including leaders of start-ups, History, Natural farming will guide and share their experience with youth”.
The Chief Minister of Puducherry Shri N. Rangsamy said that Puducherry is feeling proud to host such a promising event and personally he feels honoured to be a part of this great young India building event. “Education without Character, Wealth without Charity…!! Commerce without Morality, Science without Humanity…!! Are not only useless, but also dangerous…!!” he added. Character, charity, morality, humanity, probity are nothing but the important values for an Ideal Indian Youth anda ‘Sashakt Yuva” will have all these characteristics, Shri Rangasamy added.
The Chief Minister said that Puducherry protected many great leaders during the freedom struggle. Great leaders like Maharishi Sri Aurobindo, Mahakavi Bharathi, VVS Iyer lived in the UT of Puducherry escaping the dreadful clutches of the British. “Puducherry is popularly known as Gnana Boomi or Veda Boomi. In this holiest place of Puducherry. We are honoured that Our Hon’ble Prime Minister is inaugurating the ‘Kamaraj Mani Mandapam’, he said.