Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya reviews Public Health Preparedness to COVID19 and National COVID19 Vaccination Progress with 6 Western States/UTs
Reiterates Importance of Test, Track, Treat, Vaccinate and Adherence to COVID Appropriate Behaviour against Covid-19
“Let there be no Lapses in our Preparedness; Holistic Synergy between Centre and State vital for Seamless and Effective Pandemic management”
States advised to Undertake Regular Review of Health Infrastructure Strengthening, Establish Tele-consultation Hubs in every district and focus on Widespread Awareness regarding available Infrastructure and Healthcare Services
10 JAN 2022 7:07PM by PIB Delhi
“Let there be no lapses in our preparedness as we battle this surge of the pandemic. Holistic synergy between Centre and States is most vital for seamless and effective pandemic management”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare today as he virtually interacted with State Health Ministers and Principal Secretaries/ Additional Chief Secretaries and Information Commissioners of six Western States/UTs of Maharashtra, Madhya Pradesh, Rajasthan, Gujarat, Goa, Dadra & Nagra Haveli and Daman & Diu. The virtual meeting was held to review the public health preparedness for contain and and management of COVID19 and progress of national COVID19 vaccination campaign in the presence of Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health.
State Health Ministers who joined the high level review meeting included Shri Rushikesh Ganeshbhai Patel (Gujarat), Dr. Prabhuram Choudhary (Madhya Pradesh), Shri Parsadi Lal Meena (Rajasthan) and Shri Rajesh Tope (Maharashtra). The State Health Ministers thanked the Union Health Minister for the continued support from Government of India in the collaborative and collective fight against COVID-19.
The granular status and analysis of COVID in the six States/UT was made by the Health Ministry officials covering the trajectory of total and new cases, active cases, weekly and daily positivity, weekly tests conducted with proportion of RT-PCR and RAT testing, deaths, Cases per Million (CPM), Tests per Million (TPM) and omicron case status. This was followed by a comprehensive and detailed discussion on various aspects of COVID management including effective implementation of surveillance and containment activities, ramping up of hospital infrastructure; increased testing; enforcement of stringent restrictive measures for breaking the chain of transmission; and stress on COVID Appropriate Behaviour among the masses.
Reiterating that the Centre is dedicated to supporting states in containing COVID, Dr Manuskh Mandaviya said that Govt of India has provided support under ECRP-II for strengthening the health infrastructure across the country. He urged the states to make robust preparation in terms of physical infrastructure and efficiently utilize the approved funds under ECRP-II. He requested the State Health Ministers to review the implementation of physical activities under ECRP-II. It was also suggested that operational status of infrastructure like beds, PSA plants, oxygen equipments be filled in by States on the national portal- https://covid19.nhp.gov.in/. They must be operationalised and kept in functional state to meet any evolving situation in future. It was emphasized that for real time data-driven analysis and information-based decisions in the fight against Covid, States/UTs were requested to update their respective data on the monitoring portals. This would help in planning and assessing preparedness at several levels. He also advised them to review the buffer stock of essential medicines and ensure the shortages, if any, are replenished through timely purchase orders.
The Union Minister advised the States to increase vaccination of all eligible population, especially in low vaccination coverage areas/districts. He stated that “vaccination against COVID results in low hospitalisation and severity, as is seen globally”. He emphasised on administration of ‘precaution dose’ for the identified categories commencing from today and urged the States to ensure full coverage of the vulnerable population. He also requested States/UTs to expedite full coverage of the eligible age group of 15-18 years at the earliest.
Dr. Mandaviya said that irrespective of the COVID variants, ‘Test-Track-Treat-Vaccinate & Adherence to COVID Appropriate Behaviour’ continue to form the pivotal foundation for COVID management. He urged the states to re-invigorate their teams to work at the ground level and strengthen monitoring and containment mechanisms. States were advised to hold regular meetings with regional officers of ICMR, NCDC, Airport Public Health Officers (APHOs) and the State Surveillance Officers.
Dr Mandaviya highlighted the importance of tele-consultation through platforms such as eSanjeevani. He advised the States to establish tele-consultation hubs in every district. “They should work round the clock such that those who seek expert advice do not have to travel to the district but can be advised at the block levels, through a hub and spoke model.
“It is important that people know about the available health infrastructure and healthcare services available at various levels starting from the block level, such as hospital beds, testing facilities, ambulance services etc. States need to publicize their availability in public domain through various means and also establish Control Rooms to monitor them”, the Union Health Minister stated. Easy availability of information in public domain will result in avoiding clogging of beds by patients due to panic, he added. Various SOPs, Guidelines and Advisories shared by the Centre with states also need to be publicized for widespread awareness regarding.
Union Minister of State for Health, Dr. Bharati Pravin Pawar stressed on the need for strictly following home isolation guidelines in view of the rising number of mild COVID-19 cases. She also urged the states to ensure that the healthcare workers are trained for monitoring of those in home isolation.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Dr. Manohar Agnani, AS (Health Ministry), Smt. Arti Ahuja, AS (Health Ministry), Shri Lav Agarwal, JS (Health Ministry), Dr. Sujeet Kumar Singh, Director (NCDC), Dr Randeep Guleria, Director, AIIMS New Delhi and senior officials of ICMR were present in the meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. মন্সুখ মান্দভিয়ানা কোবিদ-১৯গী পব্লিক হেল্থ প্রিপেয়র্দনেস অমসুং নোংচুপ থংবা ভারতকী রাজ্য/য়ু.তি. ৬কী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশন প্রোগ্রেস য়েংশিনখ্রে
কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা তেস্ত, ত্রেক, ত্রীত, ভেক্সিনেত অমসুং কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়রগী মরু ওইবা অদুগী মতাংদা তৌইনা পনখি
“ঐখোয়গী প্রিপেয়র্দনেসতা অহাংবা অমত্তা লৈহনগুমসি; সীমলেস অমসুং ইফেক্তিব ওইবা পেন্দেমিক মেনেজমেন্তকীদমক্তা সেন্তর অমসুং স্তেতকী মরক্তা হোলিস্তিক সীনর্জী লৈহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই”
রাজ্যশিংদা হেল্থ ইনফ্রস্ত্রকচর ফগৎহনবগী মতাংদা তোইনা রিভ্যু তৌনবা, জিলা খুদিংমক্তা তেলি-কন্সল্তেশন হবশিং লিংখৎনবা অমসুং লৈরিবা ইনফ্রস্ত্রকচর অমসুং হেল্থকেয়রগী মতাংদা পাকশন্না এৱেয়রনেস পীবদা মীৎয়েং থম্নবা হায়খ্রে
10 JAN 2022 7:07PM by PIB Imphal
“হেনগৎলক্লিবা লাইচৎ অসিগা ঐখোয়না লান্থেংনবদা ঐখোয়গী প্রিপেয়র্দনেসতা অহাংবা অমত্তা লৈহনগুমসি। সীমলেস অমসুং ইফেক্তিব ওইবা পেন্দেমিক মেনেজমেন্তকীদমক্তা সেন্তর অমসুং স্তেতকী মরক্তা হোলিস্তিক সীনর্জী লৈহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই”। হায়রিবা অসি কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রী, দা. মন্সুখ মান্দভিয়ানা ঙসি নোংচুপ থংবা ভারতকী রাজ্য/য়ু.তি. তরুক, মহারাস্ত্র, মধ্য প্রদেশ, রাজস্থান, গুজরাত, গোৱা, দাদ্রা অমসুং নাগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যুগী স্তেত হেল্থ মিনিস্তরশিং অমসুংপ্রিন্সিপাল সেক্রেতরিশিং/এদিস্নেল চিফ সেক্রেতরীশিং অমসুং ইনফোর্মেশন কমিশনরশিংগা ভর্চুৱল ওইনা ৱারি শানবা মতমদা হায়খি। ভর্চুৱলগী ওইবা মীফম অদু য়ুনিয়ন মিনিস্ত্র ওফ স্তেত ফোর হেল্থ, দা. ভারতি প্রভিন পাৱরগা লোইননা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা অমসুং মেনেজমেন্তকী পব্লিক হেল্থ প্রিপেয়র্দনেসকী মতাংদা অমসুং লৈবাক অসিগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশন কেমপেনগী প্রোগ্রেস য়েংশিন্নবা পাংথোকখিবনি।
অৱাংবা থাক্কী রিভ্যু মীতিং অদুদা শরুক য়াখিবা রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিং অদুদা শ্রী রুশিকেশ গানেশভাই পতেল (গুজরাত), দা. প্রভুরাম চৌধরী (মধ্য প্রদেশ), শ্রী পর্সাদি লাল মীনা (রাজস্থান) অমসুং শ্রী রাজেশ তোপে (মহারাস্ত্র) য়াওখি। রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিং অদুনা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীবু কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা খুশম্নদুনা অমসুং পুন্না লান্থেংনবদা ভারত সরকারদগী লেপ্তনা মতেং পাংবীরকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি।
রাজ্য/য়ু.তি. তরুক্তা কোবিদকী গ্রেন্যুলর স্তেতস অমসুং এনালিসিস অদু অপুনবা অমসুং অনৌবা কেসশিং, এক্তিব কেসশিং, চয়োলগী অমসুং নুমিৎ খুদিংগী ওইবা পোজিতিব, আর.তি.-পি.সি.আর. অমসুং আর.এ.তি. তেস্তিংগী প্রোপোর্শনদা চয়োলগী ওইনা পাংথোকখিবা তেস্তশিং, শিকীবশিং, কেস পর মিলিয়ন (সি.পি.এম.), তেস্ত পর মিলিয়ন (তি.পি.এম.) অমসুং ওমিক্রোন কেস স্তেতসকী ত্রাজেক্তরী য়াওনা হকশেল মন্ত্রালয়গী ওফিসিয়েলশিংনা শেমখিবনি। মসিগী মখা তারকপা ওইনা সর্ভিলেন্স অমসুং কন্তেনমেন্ত এক্তিবিতীশিং মাইপাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, হোসপিতালগী ইনফ্রস্ত্রকচর ফগৎহনবা; তেস্তিং তৌবা হেনগৎপা; ত্রান্সমিশনগী চেন থুগাইনবা অহকপা রেস্তরিক্তিব ওইবা পাম্বৈশিং শিজিন্নবা; মীয়ামদা কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়র ঙাক্না চৎপা য়াওনা কোবিদ মেনেজমেন্তকী হীরম কয়া অমদা য়াম্না মপুং ফাবা অমসুং অকুপ্পা মরোল পুম্নমক য়াওরবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা পাংথোকখি।
সেন্তর অসিনা কোবিদ লাকশিন্নবা হোৎনবদা রাজ্যশিংবু মতেং পাংনবগীদমক্তা কত্থোক্লি হায়না অমুক্কসু পল্লদুনা, দা. মন্সুখ মান্দভিয়ানা হায়খি মদুদি ভারত সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবগীদমক্তা ই.সি.আর.পি.-II তেংবাং পীখি। মআক্না রাজ্যশিংদা ফিজিকেল ইনফ্রস্ত্রকচরগী মতাংদা য়াম্না রোবস্ত ওইবা প্রিপ্যরেশন তৌনবা তকশিনখ্রে অমসুং ই.সি.আর.পি.-IIগী মখাদা অয়াবা পিখ্রবা ফন্দশিং অদু নিংথিজনা খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা শিজিন্নবা হায়খ্রে। মহাক্না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিংদা ই.সি.আর.পি.-IIগী মখাদা ফিজিকেল এক্তিবিতীশিং ইমপ্লিমেন্তেশন তৌবা অদু রিভ্যু তৌনবা হায়রকখ্রে। মসিদা ইনফ্রস্ত্রকচর খুদম ওইনা ফমুংশিং, পি.এস.এ. প্লান্তশিং, ওক্সিজেন ইক্যুইপমেন্তশিংগী ওপরেশনেল স্তেতস অদু রাজ্যশিংনা নেস্নেল পোর্তল https://covid19.nhp.gov.in/দা মেনশিন্নবা তাক্লখ্রে। মখোয়শিং অদু তুংদা ফিভমদা অহোংবা লাকপা মতমদা মায়োক্নবা ঙম্নবা নিংথিজনা মথৌ তৌহন্দুনা থবক পাংথোকপা ঙমগদবা মওংদা থমগদবনি। কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা রিয়েল তাইম দেতা-দ্রিবন এনালিসিস অমসুং ইনফোরমেশনদা য়ুমফম ওইবা দিসিজনশিংগীদমক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মখোয়গী মশা-মশাগী ওইবা দেতা অদু মোনিতরিং পোর্তলদা অপদেৎ তৌনবা খঙহনখ্রে। মসিনা থাক কয়া অমদা প্রিপেয়র্দনেস থৌরাং তৌবদা অমসুং য়েংশিনবদা মতেং ওইগনি। মহাক্না তঙাইফদনা চংবা হিদাক-লাংথক্কী অহেনবা স্তোকশিং অদু য়েংশিন্নবা অমসুং করিগুম্বা অৱাৎপা লৈরবদি মখোয়শিং অদু মতম চানা পর্চেজ ওর্দর পীদুনা অৱাৎপশিং অদু মেনশিন্নবসু তাক্লকখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা মরু ওইনা ভেক্সিনেশন কোভরেজ নেম্বা মফমশিং/জিলাশিংদা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মীওইশিংদা ভেক্সিনেশন তৌবা হেনগৎনবা হাবরকখ্রে। মহাক্না হায়রকখি মদুদি “কোবিদকী মায়োক্তা ভেক্সিনেশন তৌবনা হোসপিতালাইজেশন অমসুং সেভ্যরিতী হন্থহল্লি, হায়রিবা অসি মালেম্না খঙনরবা ৱাফম্নি”। ঙসিদগী হৌরগা মশক খঙদোক্লবা কাংলুপশিংগীদমক্তা ‘প্রকোশন দোজ’ কাপথোক্নবা মহাক্না মরু ওইনা পনখি অমসুং খ্বাইদগী হেন্না খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা মীশিংদা ফুল কোভরেজ পীনবা রাজ্যশিংদা তকশিনখ্রে। মহাক্না রাজ্যশিং/বু.তি.শিংদা অথুবা মতমদা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা চই ১৫-১৮গী কাংলুপকী ফুল কোভরেজ পীনবা হায়রকখ্রে।
দা. মান্দভিয়ানা হায়খি মদুদি কোবিদকী মখল কয়া থোরক্লবসু, ‘তেস্ত-ত্রেক-ত্রীত-ভেক্সিনেত অমসুং কোবিদকী ওইবা মতিক চাবা চৎনা কাংলোনশিং ঙাক্তুনা চৎপনা’ কোবিদপু মেনেজ তৌনবগী মরু ওইবা ফাউন্দেসন ওইদুনা লাক্লি। মহাক্না রাজ্যশিংদা মখোয়গী তীমশিংবু গ্রাউন্দ লেভেলদা থবক শুনবা অমসুং অমুক্কসু চেকশিন্না মোনিতর তৌনবা অমসুং কন্তেনমেন্ত তৌবগী থৌরাংশিংবু নৌহৌননা য়েংশিন্নবা হায়খ্রে। আই.সি.এম.আর., এন.সি.দি.সি., এয়রপোর্ত পব্লিক হেল্থ ওফিসর (এ.পি.এচ.ও.)শিং অমসুং স্তেত সর্ভিলেন্স ওফিসরশিংগা তত্তনা মীতিং তৌনবসু খংহনখ্রে।
দা. মান্দভিয়ানা তেলি-কন্সল্তেসনগী মরু-ওইবা অদুবু ই-সঞ্জিৱনিগুম্বা প্লেতফোর্ম অসিগী খুত্থাংদা উৎখি। মহাক্না রাজ্যশিংদা দিস্ত্রিক্ত খুদিংগী তেলি-কন্সল্তেসন হবশিং হাংদোক্নবশু হায়খ্রে। “এক্সপর্ত এদভাইস পাম্লিবশিংনা দিস্ত্রিক্ত ফাওবা লাকপগী মহুত্তা হব নত্রগা স্পোক মোদেলগী খুত্থাংদা ব্লোক লেভেলদগী ওইনা এদভাইস ফংহন্নবগীদমক মখোয়না পুং ২৪ থবক তৌগদবনি।”
“মীয়াম্না ব্লোক লেভেলদগী হৌরগা, হোস্পিতালদা লৈরিবা ফমুং, তেস্তিং ফেসিলিতী, এম্বুলেন্স সার্বিসনচিংবা লেভেল কয়াদা ফংলিবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হেল্থকেয়র সার্বিসশিংগী মরমদা খঙবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। রাজ্যশিংনা পাম্বৈ কয়া অমগী খুথাংদা হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসিগী এভেলেবিলিতীগী মতাংদা মীয়মদা খঙহনগদবনি অমসুং মদুবু য়েংশিন্নবা কোন্ত্রোল রুমসু শেমগদবনি”, হায়না য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি। হায়রিবা ইনফোর্মেশনশিং অসি পব্লিক দোমেনদা য়াম্না কোম্না ফংহনবা তারবদি পেসেন্তশিংনা পাখত্তুনা হোস্পিতালগী ফমুং অহাংবা লৈতবগী ৱাফম লৈরোই হায়নসু মহাক্না মখা তারকখি। সেন্তরনা রাজ্যশিংদা পীরকপা তোঙান-তোঙানবা এস.ও.পি.শিং, গাইদলাইনশিং অমসুং এদভাইজরীশিং অদুগী মতাংদা পাকশন্না খংহন্নবগীদমক্তা মসিবু মীয়ামদা খঙহনবা মথৌ তাই।
য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ স্তেত ফোর হেল্থ, দা. ভারতি প্রভিন পাৱরনা মাইলদ কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা হোম আইসোলেশন গাইদলাইনশিং চেকশিন্না ইন্নবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা হায়খি। মহাক্না রাজ্যশিংদা হেল্থকেয়র ৱার্করশিং অদুনা হোম আইসোলেশনদা লৈরিবশিং অদুবু মোনিতর তৌনবগীদমক্তা নিংথিনা ত্রেন তৌরবা ওইগদবনি হায়নসু তকশিনখি।
কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন, এ.এস. (হেল্থ মিনিস্ত্রী), দা. মনোহর অগনানি, এ.এস. (হেল্থ মিনিস্ত্রী), শ্রীমতি আর্তি অহুজা, জে.এস. (হেল্থ মিনিস্ত্রী), শ্রী লব আগরৱাল, দাইরেক্তর (এন.সি.দি.সি.), দা. সুজীত কুমার সিং, এ.আই.আই.এম.এস. ন্যু দিল্লীগী দাইরেক্তর, দা. রন্দীপ গুলেরিয়া অমসুং আই.সি.এম.আর.গী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি।