ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାନୁଆରୀ ୧୨ ତାରିଖ ଦିନ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ବିକାଶ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ଓ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନେଇ ହେବ ଆଲୋଚନା
ଅଲିମ୍ପିଆନ ଓ ପାରା ଅଲିମ୍ପିଆନମାନଙ୍କ ସହ ଖୋଲା କଥାବାର୍ତ୍ତା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରବନ୍ଧ ‘ମେରେ ସପନୋ କା ଭାରତ’ ଏବଂ ଲୋକଲୋଚନ ଅନ୍ତରାଳରେ ରହିଯାଇଥିବା ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ବୀରଗାଥା ସମ୍ପର୍କିତ ପୁସ୍ତକର କରିବେ ଉନ୍ମୋଚନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏକ ଏମଏସଏମଇ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ପେରୁନଥାଲାୟଭାର କାମରାଜର ମଣିମଣ୍ଡପମ-ମୁକ୍ତାକାଶ ଥିଏଟର ସହ ଏକ ଅଡିଟୋରିୟମର ମଧ୍ୟ କରିବେ ଉଦଘାଟନ
10 JAN 2022 12:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତା ୧୨ ତାରିଖ ଦିନ ୧୧ଟା ବେଳେ ପୁଡୁଚେରୀଠାରେ ୨୫ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିବସକୁ ଏହି ଦିନ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଏହି ଉତ୍ସବ ଭାରତୀୟ ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କ ମନକୁ ସୁଗଠିତ କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ମିଳିତ ଶକ୍ତି କରି ଗଢ଼ି ତୋଳିଥାଏ । ସାମାଜିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ମେଧା ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂହତିର ଏହା ହେଉଛି ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ । ଏହା ଭାରତର ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ କରି ବାନ୍ଧିଥାଏ ।
କୋଭିଡ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୨-୧୩ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ରେ ଏହି ଉତ୍ସବକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି । ଉଦଘାଟନ ପରେ ପରେ ଚାରିଟି ଚୟନିତ ବିଷୟକୁ ନେଇ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଶିଖର ବୈଠକରେ ଏକ ଦଳଗତ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଯୁବ ବର୍ଗର ବିକାଶ ଓ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ଗଠନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଯେଉଁ ଚାରିଟି ବିଷୟ ବଛାଯାଇଛି ସେଗୁଡିକ ହେଲା ପରିବେଶ, ଜଳବାୟୁ ଓ ଏସଡିଜି ବା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଔଦ୍ୟୋଗିକତା ଓ ନବୀକରଣ, ଭାରତୀୟ ଓ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ, ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ର ଗଠନ, ଦେଶ ଗଠନ ଓ ଘରୋଇ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ।
ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା ଭିଡିଓ କ୍ୟାପସୁଲ ପୁଡୁଚେରୀ, ଅରୋଭିଲ ନଗର ଅଭିଜ୍ଞତା, ଭାରତୀୟ ଖେଳକୁଦ ଏବଂ ଲୋକ ନୃତ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ଅଲିମ୍ପିଆନ ଓ ପାରା ଅଲିମ୍ପିଆନମାନଙ୍କ ସହ ଖୋଲା କଥାବାର୍ତ୍ତା ସାଙ୍ଗକୁ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ସକାଳୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ଯୋଗଶ୍ରେଣୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହେବ ।
ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ମେରେ ସପନୋ କା ଭାରତ’ ଉପରେ ବଛା ବଛା ପ୍ରବନ୍ଧ ଓ ଭାତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅନ୍ତରାଳରେ ରହି ଯାଇଥିବା ବୀରମାନଙ୍କ ଗାଥା ଉପରେ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ଦୁଇଟି ବିଷୟ ବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ଲେଖା ମଧ୍ୟରୁ ଏହି ପ୍ରବନ୍ଧ ଗୁଡିକୁ ବଛାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଡୁଚେରୀଠାରେ ୧୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ମିତ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ପଦ୍ଧତି, ପରିପାଟୀ ଓ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବେସିତ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ପରିପୁଷ୍ଟ । ଏହା ବାର୍ଷିକ ୬୪୦୦ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କୁ କୌଶଳ ବିକାଶ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପେରୁନଥାଲାଭାୟର କାମରାଜର ମଣିମଣ୍ଡପମକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ମୁକ୍ତାକାଶ ରଙ୍ଗମଞ୍ଚ ପୁଡୁଚେରୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୨୩ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହା ପ୍ରାଥମିକ ଭାବେ ଶିକ୍ଷା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ଓ ଏଥିରେ ଏକ ହଜାର ବ୍ୟକ୍ତି ବସିପାରିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି ।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate 25th National Youth Festival on 12th January
Festival to incorporate discussion on themes in line with youth-led development and motivating youngsters to solve emerging issues and challenges
Open discussions with Olympians & Paralympians to also be held
PM to unveil selected essays on “Mere Sapno ka Bharat” and “Unsung Heroes of Indian Freedom Movement”
PM to also inaugurate an MSME Technology Centre and Perunthalaivar Kamarajar Manimandapam - an auditorium with open air theatre
10 JAN 2022 12:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the 25th National Youth Festival on 12th January, 2022 at 11 AM in Puducherry, via video conferencing. The day, being the birth anniversary of Swami Vivekananda, is observed as National Youth Day.
The Festival aims to shape the minds of India's youth and transform them into a united force for nation building. It is one of the biggest exercises in social cohesion and intellectual & cultural integration. It aims to bring diverse cultures of India and integrate them into a united thread of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.
This year, in view of the emerging Covid situation, the Festival has been scheduled to be held virtually from 12 - 13 January, 2022. The inauguration will be followed by the National Youth Summit wherein there will be panel discussions on four identified themes. In line with the youth-led development and motivating youngsters to solve the emerging issues and challenges, the themes will include environment, climate and SDG led growth; tech, entrepreneurship and innovation; indigeneous and ancient wisdom; and national character, nation building and home grown. Recorded video capsules of Puducherry, Auroville, Immersive City Experience, indigenous sport games & folk dances etc. will be shown to the participants during the Festival. There will also be open discussions with Olympians & Paralympians followed by live Performance in the evening. Virtual Yoga session will be organised in the morning.
During the event, the Prime Minister will unveil selected essays on “Mere Sapno ka Bharat” and “Unsung Heroes of Indian Freedom Movement”. These essays have been selected from submissions by over 1 lakh youth on the two themes.
Prime Minister will also inaugurate a Technology Centre of the MSME Ministry, established at Puducherry with an investment of about Rs. 122 crore. With focus on the Electronic System Design & Manufacturing (ESDM) Sector, this Technology Centre will be equipped with the latest technology. It will contribute towards skilling youth and will be able to train around 6400 trainees per year.
Prime Minister will also inaugurate the Perunthalaivar Kamarajar Manimandapam - an auditorium with open air theatre, constructed by Government of Puducherry at a cost of about Rs 23 crores. It would primarily be used for educational purposes, and can accommodate more than 1000 people.