প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫ জানুৱাৰীত পঞ্জাৱ ভ্ৰমণ কৰিব আৰু ৪২,৭৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
দিল্লী-অমৃতসৰ-কাটৰা এক্সপ্ৰেছৱেৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব; ইয়াৰ ফলত দিল্লীৰ পৰা অমৃতসৰ আৰু দিল্লীৰ পৰা কাটৰালৈ যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাস পাব
প্ৰধান ধৰ্মীয় স্থানসমূহৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি শিখসকলৰ প্ৰধান ধৰ্মীয় স্থানসমূহৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ উন্নতি সাধন কৰা হ’ব; বৈষ্ণো দেৱী মন্দিৰলৈ যাত্ৰা আৰু সহজ হৈ পৰিব
চাৰিটা প্ৰধান ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ সংযোগ কৰিবলৈ
অমৃতসৰ-উনা শাখা ৪ লেন বিশিষ্ট কৰা হ’ব
কৌশলগত দিশৰ ফালৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ মুকেৰিয়ান-তালৱাৰা নতুন ব্ৰডগজ ৰে’ল লাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব; ইয়াৰ ফলত অঞ্চলটোত সকলো বতৰৰ উপযোগী যোগাযোগ ব্যৱস্থা গঢ়ি উঠিব
দেশৰ সকলো প্ৰান্ততে বিশ্বমানৰ চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশস্বৰূপে অঞ্চলটোত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ বৃদ্ধি হ’ব
ফিৰোজপুৰত পিজিআই উপগ্ৰহ কেন্দ্ৰ আৰু কাপুৰথালা আৰু হোচিয়াৰপুৰত দুখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব
03 JAN 2022 3:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৫ জানুৱাৰী, ২০২২ তাৰিখে পঞ্জাৱৰ ফিৰোজপুৰ ভ্ৰমণ কৰিব আৰু দুপৰীয়া প্ৰায় ১ বজাত ৪২,৭৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পবোৰৰ ভিতৰত আছে দিল্লী-অমৃতসৰ-কাটৰা এক্সপ্ৰেছৱে; অমৃতসৰ-উনা শাখা চাৰি লেনযুক্ত কৰা; মুকেৰিয়ান- তালৱাৰা নিউ ব্ৰডগজ ৰেলপথ; ফিৰোজপুৰৰ পিজিআই উপগ্ৰহ কেন্দ্ৰ আৰু কাপুৰথালা আৰু হোচিয়াৰপুৰত দুখন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়।
সমগ্ৰ দেশতে যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰ ফলত পঞ্জাৱত একাধিক ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ উন্নয়নৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ৰাজ্যখনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য ২০১৪ চনৰ প্ৰায় ১৭০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ২০২১ চনত ৪১০০ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক বৃদ্ধি হৈছে। প্ৰধান পথ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে যি প্ৰয়াস অব্যাহত আছে তাৰ সৈতে পঞ্জাৱত আৰু দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পথ কৰিডৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব। গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় স্থানসমূহলৈ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ মানোন্নয়নত এই প্ৰয়াসে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দূৰদৃষ্টিক বাস্তৱায়িত কৰিব।
৬৬৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দিল্লী-অমৃতসৰ-কাটৰা এক্সপ্ৰেছৱে মুঠ প্ৰায় ৩৯,৫০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হ’ব। ই দিল্লীৰ পৰা অমৃতসৰ আৰু দিল্লীৰ পৰা কাটৰালৈ যাত্ৰাৰ সময় আধা কৰিব। গ্ৰীণফিল্ড এক্সপ্ৰেছৱেটোৱে শিখসকলৰ প্ৰধান ধৰ্মীয় স্থানসমূহ যেনে- চুলতানপুৰ লোধি, গইন্দৱাল চাহিব, খাদুৰ চাহিব, টাৰ্ন তৰণ আৰু কাটৰাৰ হিন্দুসকলৰ পবিত্ৰ বৈষ্ণো দেৱী মন্দিৰৰ সৈতে যোগাযোগ গঢ়ি তুলিব। ইয়াৰোপৰি এক্সপ্ৰেছৱেটোৱে আম্বালা চণ্ডীগড়, মোহালি, চাংৰুৰ, পাটিয়ালা, লুধিয়ানা, জলন্ধৰ, কাপুৰথালা, কাঠুৱা আৰু চাম্বাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰসমূহৰ সৈতে যোগাযোগ গঢ়ি তুলিব।
অমৃতসৰ-উনা শাখাৰ চাৰি লেনৰ অংশটো অমৃতসৰৰ পৰা ভোটা কৰিডৰৰ অংশ। প্ৰায় ১৭০০ কোটি ব্যয়েৰে কৰা নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। চাৰিলেন বিশিষ্ট এই শাখাটিয়ে চাৰিটা মুখ্য ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সৈতে যোগাযোগ স্থাপন কৰিব। এই চাৰিটা মুখ্য ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ হৈছে-অমৃতসৰ-ভাটিণ্ডা-জামনগৰ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ, দিল্লী-অমৃতসৰ-কাটৰা এক্সপ্ৰেছৱে, উত্তৰ-দক্ষিণ কৰিডৰ আৰু কাংৰা-হামিৰপুৰ-বিলাসপুৰ-ছিমলা কৰিডৰ। ইয়াৰ ফলত ঘোমান, শ্ৰী হৰগোবিন্দপুৰ আৰু পুলপুক্টা টাউনৰ(বিখ্যাত গুৰুদ্বাৰা পুলপুক্টা চাহিবৰ ঘৰ) ধৰ্মীয় স্থানসমূহৰ যোগাযোগ উন্নত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকেৰিয়ান আৰু তালৱাৰাৰ মাজত প্ৰায় ২৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন ব্ৰডগজ ৰে’লপথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব, যিটো ৪১০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ৰে’লপথটো নাংগল বান্ধ-দৌলতপুৰ চক ৰে’ল শাখাৰ সম্প্ৰসাৰণ হ’ব। ইয়াৰ ফলত এই এলেকাত সকলো বতৰ উপযোগী পৰিবহন ব্যৱস্থা গঢ় লৈ উঠিব। নতুন এই ব্ৰডগজ শাখাটো কৌশলগত দিশৰ ফালৰ পৰাও গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ উঠিব, কাৰণ ই জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ বাবে এক বিকল্প পথ হিচাপে কাম কৰিব। পঞ্জাৱৰ হোচিয়াৰপুৰ আৰু হিমাচল প্ৰদেশৰ উনাৰ লোকসকলৰ বাবে ই বিশেষভাৱে লাভজনক প্ৰমাণিত হ’ব। ই অঞ্চলটোত পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত এক উৎসাহ যোগাব, আৰু পাহাৰীয়া কেন্দ্ৰসমূহৰ লগতে ধৰ্মীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানসমূহলৈ যাতায়াতৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
দেশৰ সকলো প্ৰান্ততে বিশ্বমানৰ চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পঞ্জাৱৰ তিনিখন চহৰত নতুন চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব। ফিৰোজপুৰৰ ১০০খন বিছনাযুক্ত পিজিআই উপগ্ৰহ কেন্দ্ৰটো ৪৯০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ই আভ্যন্তৰীণ ঔষধ, সাধাৰণ অস্ত্ৰোপচাৰ, অৰ্থোপেডিক, প্লাষ্টিক চাৰ্জাৰী, নিউৰোচাৰ্জাৰী, প্ৰসূতি আৰু স্ত্ৰীৰোগ, শিশু ৰোগ, চকুবিজ্ঞান, ইএনটিকে ধৰি ১০ টা বিভাগত সেৱা প্ৰদান কৰিব। উপগ্ৰহ কেন্দ্ৰটোৱে ফিৰোজপুৰ আৰু ওচৰৰ অঞ্চলসমূহত বিশ্বমানৰ চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
কাপুৰথালা আৰু হোচিয়াৰপুৰৰ দুখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় প্ৰায় ৩২৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে আৰু প্ৰায় ১০০খন আসনৰ ক্ষমতাৰে উন্নত কৰা হ’ব। এই মহাবিদ্যালয়সমূহক কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতাত দিয়া আঁচনি ‘জিলা/ৰেফাৰেল চিকিৎসালয়ৰ সৈতে সংলগ্ন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন’ৰ তৃতীয় পৰ্যায়ত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত পঞ্জাৱৰ বাবে মুঠ তিনিখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় অনুমোদিত হৈছে। প্ৰথম পৰ্যায়ত পঞ্জাৱৰ এছএএছ নগৰত এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়খন ইতিমধ্যে কাৰ্যক্ষম হৈছে।

Prime Minister's Office
PM to visit Punjab on 5th January and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 42,750 crore
Foundation stone of Delhi-Amritsar-Katra Expressway to be laid; will halve the travel time for Delhi to Amritsar and Delhi to Katra
In line with PM’s vision to enhance accessibility to major religious centres, key Sikh religious sites to get improved connectivity; reaching Vaishno Devi to also become easier
4 lane upgradation of Amritsar – Una section to be done; to connect four major national highways
Foundation stone of strategic Mukerian - Talwara new Broad Gauge rail line to be laid; to provide all - weathered connectivity in the area
Health infrastructure to get major boost in the region - in line with PM’s endeavour to provide world class medical facilities in all parts of the country
Foundation stone of PGI Satellite Centre at Ferozepur and two medical colleges at Kapurthala and Hoshiarpur to be laid
03 JAN 2022 3:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Ferozepur, Punjab on 5th January, 2022 and at around 1 PM, will lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 42,750 crore. These projects include Delhi-Amritsar-Katra Expressway; four laning of Amritsar – Una section; Mukerian - Talwara New Broad Gauge railway line; PGI Satellite Centre at Ferozepur and two medical colleges at Kapurthala and Hoshiarpur.
The consistent endeavour of the Prime Minister to improve connectivity all across the country has led to multiple national highway development initiatives being taken up in the state of Punjab. It has resulted in more than doubling the total length of National highways in the state from about 1700 kilometre in 2014 to more than 4100 kilometres in 2021. In continuation of such efforts the foundation stone of two major road corridors will be laid in Punjab. This will also be a step towards fulfilling the Prime Minister’s vision to enhance accessibility to major religious centres.
The 669 kilometre long Delhi-Amritsar-Katra Expressway will be developed at a total cost of about Rs 39,500 crore. It will halve travel time from Delhi to Amritsar and Delhi to Katra. The Greenfield Expressway will connect key Sikh religious sites at Sultanpur Lodhi, Goindwal Sahib, Khadoor Sahib, Tarn Taran and the holy Hindu shrine of Vaishno Devi in Katra. The expressway will also connect key economic centres like Ambala Chandigarh, Mohali,Sangrur, Patiala, Ludhiana, Jalandhar, Kapurthala, Kathua and Samba in the states/UTs of Haryana, Chandigarh, Punjab and Jammu and Kashmir.
The four-laning of Amritsar – Una section will be done at the cost of around 1700 crore. The 77 kilometre long section is part of the larger Amritsar to Bhota corridor spanning across the longitudinal expanse of Northern Punjab and Himachal Pradesh, connecting four major national highways, namely Amritsar-Bhatinda-Jamnagar Economic Corridor, Delhi–Amritsar–Katra Expressway, North-South Corridor and Kangra-Hamirpur-Bilaspur-Shimla Corridor. It will help in improving the connectivity of religious sites at Ghoman, Shri Hargobindpur and Pulpukta Town (home to the famous Gurudwara Pulpukta Sahib).
Prime Minister will lay the foundation stone of a new Broad Gauge railway line between Mukerian and Talwara of around 27 Km in length, to be built at a cost of over Rs 410 crore. The railway line will be an extension of Nangal Dam-Daulatpur Chowk railway section. It will provide an all - weathered means of transportation in the area. This project also holds strategic importance as it will serve as an alternative route to Jammu and Kashmir, joining the existing Jalandhar-Jammu Railway line at Mukerian. The project will prove especially beneficial for the people of Hoshiarpur in Punjab and Una in Himachal Pradesh. It will give a boost to tourism in the region, and provide ease of connectivity to hill stations as well as to places of religious importance.
In line with the Prime Minister’s endeavour to provide world class medical facilities in all parts of the country, foundation stone of new medical infrastructure in three towns of Punjab will be laid. The 100 Bedded PGI Satellite Centre at Ferozepur, will be built at a cost of more than Rs 490 crore. It will provide services in 10 specialities including Internal Medicine, General Surgery, Orthopedics, Plastic Surgery, Neurosurgery, Obstetrics & Gynaecology, Paediatrics, Ophthalmology, ENT and Psychiatry-Drug De-addiction. The satellite centre will provide world class medical facilities at Ferozepur and the nearby areas.
Two Medical colleges at Kapurthala and Hoshiarpur will be developed at a cost of around Rs 325 crore each and with a capacity of about 100 seats. These colleges have been approved in Phase-III of the Centrally Sponsored Scheme ‘Establishment of new medical colleges attached with district/ referral hospitals’. A total of three Medical Colleges have been approved for Punjab under this Scheme. The college approved at SAS Nagar in Phase-I is already functional.