সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা অগর্তালাদা মহারাজা বির বিক্রম(এম.বি.বি.) এয়রপোর্তকী অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাখ্রে
এম.বি.বি. এয়রপোর্তনা হৌজিক্তি চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর লাখ ৩০ পুথোক-পুশিন তৌরগনি
স্তেত-ওফ-আর্ত এয়রপোর্ত অসিনা ত্রিপুরাগী কল্চরেল হেরিতেজ অদু উৎলগনি
04 JAN 2022 5:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাজা বির বিক্রম (এম.বি.বি.) এয়রপোর্তকী অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাখি অমদি মুখ্যমন্ত্রী ত্রিপুরা গ্রাম সমৃধি য়োজনা অমদি বিদ্যজ্যোতি স্কুলশিংগী প্রোজেক্ত মিসন ১০০গুম্বা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিবশিং লোঞ্চ তৌখি৷ ত্রিপুরাগী রাজ্যপাল সত্যদিও নরেন আর্য, ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বিপ্লাব কুমার দেব, সিবিল এভিয়েসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং শ্রী জ্যোতির্অদিত্য সিন্দিয়া অমসুং শ্রীমতি প্রতিমা ভৌমিকশু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
মহাক্কী ৱারোলদা, ঙসিদি অনৌবা স্তেত-ওফ-আর্ত তর্মিনেল শঙ্গাদুনা ত্রিপুরাগী মঙাল লৈরবা পুৱারি অসিদা অনৌবা লৈমাই অমা হাপচিনখ্রে হায়না শ্রী সিন্দিয়ানা ফোংদোকখি৷ ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী মংলান অমসুং অচেৎপা ফিরেপকী খুদম অমা ওইরি৷ মসিনা রাজ্য অসিদা অমদি অৱাং নোংপোক লমদমদা চাওখৎপগী অনৌবা থোংশিং হাংলগনি৷
স্ক্বের মীতর ১০,০০০ হেন্না শন্দোকখিবা অগর্তালাগী এয়রপোর্ত অসি হৌজিক্তি স্ক্বের মীতর ৩০,০০০গী এরিয়াদা শাখ্রে, মসিনা ত্রিপুরাগী কল্চরেল হেরিতেজ অদু উৎলগনি৷ মহারাজা বির বিক্রম এয়রপোর্তনা চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ ১৩ পুথোক-পুশিন তৌরম্বা অদুগী মহুৎতা হৌজিক্তি চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর লাখ ৩০ পুথোক-পুশিন তৌবা ঙম্লগনি৷ কেন্দ্র সরকারগী কৃশি উদান ২.০ স্কিমগী মখাদা, এগ্রীকল্চরেল পোত্থোক্কী কে.জি. ৪৫০০দি ২০২১গী নবেম্বর থাদা মপান লমদা এক্সপোর্ত তৌখি, মসিগী মনুং চল্লিবা অদুদি ত্রিপুরাগী কিহোম অমদি থৈবোংনি৷
অগর্তালা এয়রপোর্ত অসি ত্রিপুরাগী কোনুংদা লৈরিবা অৱাং-নোংপোক লমদমগী মরু ওইবা এয়রপোর্তশিংগী মনুংদা অমা ওইরি৷ মসিনা এয়রক্রাফত ওপরেসনশিংগী ৪সি তাইপ চলাইবা ঙম্মী৷ ইন্দিগো, এয়র ইন্দিয়া, ফ্লাইবিগকুম্বা ওপরেতরশিং অসিনা কোলকতা, দিব্রুগর, গুৱাহতি, ইম্ফাল, শিল্লোং, লেঙ্গপুই, বেঙ্গলোর অমদি দিল্লী শম্নহন্দুনা হৌজিক হৌজিক চয়োল অমদা ফ্লাইত ২৩০ পাইরি৷
ফংলিবা অচৌবা ফেসিলিতীশিং:
• রনৱে (১৮/৩৬) দাইমেন্সন্স মি.২২৮৬ x মি.৪৫
• এপ্রোনদা অমুক্তদা সি তাইপ এ-৩২১ মশিং ০৪ অমদি এ.তি.আর.-৭২ তাইপ মশিং ১ পার্ক তৌবা য়াগনি৷
• চহি অমদা পেসেঞ্জর মিলিয়ন ১.৩গী এনুএল কেপাসিতী অমগা লোইননা মতম অমতদা পেক্স. ৫০০(চৎখিবা ২৫০+লাকপা ২৫০) চলাইবা ঙম্নবা তর্মিনেল বিল্দিং অসিদা স্ক্বের মীতর ১০৭২৫গী এরিয়া অমা লৈ৷
• ইন্সত্রুমেন্ত লেন্দিং সিস্তেম(আই.এল.এস.), দোপ্লর বেরী হাই ফ্রিক্বেন্সী ওমনি রেঞ্জ(দি.ভি.ও.আর.)গুম্বা এন.এ.ভি./কোম. এইদশিং ফংহল্লি৷
• সি.এ.তি.-VIIগী ফাইয়র স্তেসন অমদি তেক্নিকেল ব্লোক ওইবা য়াবা এ.তি.সি. কন্ত্রোল তৱার৷
• নুমিদাং লেন্দিং তৌবগী ফেসিলিতীশিং৷
• রেনিৱেবল ইনর্জীগীদমক মেগা ৱাত সোলর পেনেল ২
অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিল্দিং অসি স্ক্বের মীতর ৩০,০০০গী এরিয়া অমদা শাবা লোইশিনখিবনি অমদি মসিদা এম.পি.পি.এ. ৩গী এনুএল কেপাসিতী অমগা লোইননা পিক অৱর পেসেঞ্জর(পি.ঐচ.পি.) ১২০০গী কেপাসিতী চলাইবা ঙম্মী অমদি এ-৩২১ এয়রক্রাফত মখল অসিগীদমক অহেনবা পার্কিং বেজ ৬গী এপ্রোন লৈরি৷ অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসি লুপা কোতি ৪৫০(জি.এস.তি. য়াওদনা)গী শেনফম অমা থাদদুনা শেমগৎখিবনি৷
হেরিতেজ: লোকেল কল্চরেল/আর্কিতেকচরেল ইন্সপিরেসন
1. বিল্দিংগী দাইনামিক অমসুং আইকোনিক ফোর্ম অসি ত্রিপুরা রাজ্যগী চিংগী চিংশাং অদুদগী লৌথোকপনি৷
2. লমদম অসিগী উমুংশিং অমদি শংদুনা লৈরিবা মফমশিং অসিবু উৎলিবা ফ্লোরেল জালি পেতর্ন অমা শিজিন্নদুনা তর্মিনেল বিল্দিংগী মমাং থংবা শরুক্তা ৱাগী আর্কিতেকচর উৎলি৷
3. মনুং থংবা শরুকশিংদা উনাকোতি হিল্সকী লোকেল ত্রাইবেল স্তোন স্কল্পচরশিং অমদি লোকেল বেম্বু হেন্দিক্রাফতশিং শিজিন্নখ্রে৷
4. আর্তৱার্ক অমদি স্কল্পচরশিংগী খুৎথাংদা বিল্দিংগী মনুং থংবা শরুকশিংদা লোকেল কল্চর অমদি আর্কিতেকচর উৎখ্রে৷
অগর্তালা এয়রপোর্ততা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংগী ফোতোগ্রাফশিং
তর্মিনেল বিল্দিং সিতী-সাইদ ভ্যু
লেন্দস্কেপ এরিয়াদা লৈরিবা ফুদ কোর্ত
ৱাগী আর্তিফেক্তশিং উৎলিবা মনুং থংবা শক্তমশিং
ৱাগী আর্তিফেক্তশিং উৎলিবা মনুং থংবা শক্তমশিং

Ministry of Civil Aviation
Prime Minister inaugurates newly integrated terminal building of the Maharaja Bir Bikram(MBB) Airport at Agratala
MBB Airport to now cater to 30 lakh passengers every year
State-of-Art airport will showcase the cultural heritage of Tripura
04 JAN 2022 5:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the New Integrated Terminal Building of Maharaja Bir Bikram (MBB) Airport and launched key initiatives like Mukhyamantri Tripura Gram Samriddhi Yojana and Project Mission 100 of Vidyajyoti Schools. Governor of Tripura, Satyadeo Narain Arya, Chief Minister of Tripura Shri Biplab Kumar Deb, Union Civil Aviation Ministers Shri Jyotiraditya Scindia and Smt Pratima Bhoumik were among those present on the occasion.
In his address, Shri Scindia said that today a new chapter has been added to the glorious history of Tripura with the inauguration of the new State-of-Art terminal. The Integrated Terminal is an example of the vision and determination of the Prime Minister. This will open new doors of development in the state and North East Region.
The airport of Agartala, which was spread over 10,000 square meters, has now been built in an area of ​​30,000 square meters which will showcase the cultural heritage of Tripura. Maharaja Bir Bikram Airport will now be able to cater 30 lakh passengers every year instead of 13 lakh in a year. Under the Krishi Udan2.0 scheme of the Central Government, 4500 kg of agricultural products have been exported in the month of November 2021, which includes pineapple and jackfruit of Tripura.
Agartala Airport is one of the major Airports in North East Region situated in the capital of Tripura. It is capable of handling 4C type of Aircraft operations.Operators like Indigo, Air India, Flybig are presently operating 230 flights in a week, connecting Kolkata, Dibrugarh, Guwahati, Imphal, Shillong,Lengpui, Bangalore and Delhi.
Major facilities available:
• Runway (18/36) dimensions - 2286m x 45m
• Apron to park 04 nos. C Type A-321 and 1 no. ATR-72 type aircraft at a time.
• Terminal Building has an area of 10725 Sq. Mt. to handle 500 pax. (250 arriving + 250 departing) at a timewith an annual capacity of 1.3 Million Passengers Per Annum (MPPA).
• NAV/Comm. Aids like Instrument Landing System (ILS), Doppler Very High Frequency Omni Range (DVOR) etc. available.
• ATC Control Tower cum Technical Block and Fire Station of CAT-VII.
• Night Landing Facilities.
• 2 Mega Watt Solar Panels for Renewable Energy
New Integrated Terminal Building has been completed with an area of 30,000 sqm. and handling capacity of 1200 Peak Hour Passenger (PHP) having an annual capacity of 3 MPPA & Apron for 6 additional parking bays for A-321 type of aircrafts.The New Terminal building has been constructed at a cost of Rs 450Crore(excluding GST).
Heritage: Local Cultural / Architectural Inspiration
1. The dynamic and iconic form of the building is derived from the hilly terrain of the State of Tripura.
2. Bamboo architecture is represented in the façade of the terminal building by way of a floral jaali pattern depicting the forests and greens of the region.
3. Local tribal stone sculptures of the Unakoti Hills and local bamboo handicrafts have been extensively used in the interiors.
4. Local culture and architecture have been depicted in the interiors of the building by means of artwork and sculptures.
Photographs of New Terminal Building at Agartala Airport
Terminal Building City-side view
Food Court in Landscape Area
Interior View showing Bamboo Artefacts
Interior View showing Bamboo Artefacts