প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তর প্রদেশকী মীরত্তা মেজর ধ্যান চন্দ স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীগী উরেপ উয়ুং তমখিবগী থৌরমদা পি.এমনা থমখিবা ৱারোল
02 JAN 2022 5:56PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
য়ু.পি.গী রাজ্যপাল শ্রীমতী অনন্দিবেন পতেলজী, মীয়াম্না পাম্নরবা অমসুং ইচং থৌরবা মফম অসিগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী জোগী অদিত্যনাথজী, উপ মুখ্য মন্ত্রী কেশব প্রসাদ মৌরিয়াজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা ঐহাক্কা পুন্না লৈমিন্নরিবা শ্রী সঞ্জীব বলিয়ানজী, ভি.কে. সিংহজী, মন্ত্রী শ্রী দিনেশ কাতিকজী, শ্রী উপেন্দ্র তিৱারিজী, শ্রী কাপিল দেব আগর্ৱালজী, পার্লিয়ামেন্ততা ঐহাক্কা পুন্না লৈমিন্নরিবা, শ্রী সত্যপাল সিংহজী, রাজেন্দ্র আগর্ৱালজী বিজয়পাল সিংহ তোমরজী, শ্রীমতী কান্তা কর্দমজী, এম.এল.এ. ভাই সোমেন্দ্র তোমরজী, সঙ্গীৎ সোমজী, জিতেন্দ্র সতৱালজী, সত্য প্রকাশ আগর্ৱালজী, মীরতকী জিলা পরিশদ প্রসিদেন্ত গৌরব চৌধরীজী, মুজফফরনগর জিলা পরিশদ প্রসিদেন্ত ভীরপালজী, মীরত-মুজফফরনগরগী মীহুৎ খুদিংমক অমসুং অরাপ্পা মফমদগী লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল ইনাও খুদিংমক ২০২২গী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
চহি হৌবা অসিদা মীরত্তা লাকপা অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না মরুওইনা লৌজৈ। ভারতকী পুৱারীদা মীরত অসি সহর অমখক নত্তনা চৎন-লোনচৎ অমসুং থৌনাগী শীংথানীংঙাই ওইরবা মফম অমনি। রাময়ন অমসুং মহাভারত মতমদগী জেন তীর্থকরশিং অমসুং পঞ্জ-প্যারশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা ভাই ধরম সিংহ ফাওবদা মীরতনা লৈবাক অসিগী থাজবদা থৌনা হাপলি।
মসিগী মফম অসিনা ইন্দস ভেলি সিভিলাইজেসন্দগী লৈবাক অসিগী অআনবা নীংতম ইহৌ ফাওবদা ভারতকী থৌনা অসি মালেমদা শক্তাকখি। ১৮৫৭দা বাবা ঔঘরনাথ লাইশঙদগী হৌরকখিবা নীংতম্বগী খোলাও অমসুং ‘দিল্লী চলো’গী খোলাওনা মীনাই নাইথাংগী অমম্বা মরক্তা লৈবাক অসিদা মৈরি ওইনা থোরকখি। মসিগী ইথিল অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিন্দুনা ঐখোয়না নীংতমখি অমসুং ঐখোয়গী নীংতম্বগী অমৃত মহোসব চাউথোকচবগা লোয়ননা পাংথোক্লি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈদা বাবা ঔঘরনাথ লাইশঙদা চৎপা ফংবগী খুদোংচাবা অমা ফংজবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ম্যুজিয়ম ওফ ফ্রীদম, অমর জৱান জ্যোতি অমসুং বাবা ঔঘর নাথজীগী লাইশঙগী ৱাখল্লোন অদু উবা ফংবদা ঐহাক্কী থমোয়দা নুংঙাইবা ফাওই।
ইচিল ইনাওশিং,
মীরত অমসুং মসিগী অকোইবদা লৈরিবা মফমশিংনা নীতম্লবা ভারত্তা অনৌবা লম্বেল অমা পীবদা লৌরিবা শীংথানীংঙাই ওইরবা থৌদাং অদুবু ফোঙদোকখি। মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিংনা লৈবাক অসি ঙাকপদা ঙমখৈদা থৱাই থারি অমসুং শান্নবুংদা লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরক্তুনা লাইবাক নীংবগী মৈররা অদু মতম চুপ্পদা মুৎহন্দনা থম্লি। নুপুরনা চৌধরী চরন সিংহজী শক্লোন লৌদুনা লৈবাক অসিদা ভিজনরী লীদরশীপকী থৌদাং লৌখি।
ইচিল ইনাওশিং,
মীরত অসি লৈবাক অসিগী মমিং লৈরবা মচানুপা অমা ওইরিবা মেজর ধ্যান চান্দজীগী হৌরকফমনি। থা খরগী মমাংদা কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিগী শান্ন-খোৎনবগী খ্বাইদগী চাউবা এৱার্দ অদু স্পোর্তিং আইকন অসিগী মমিং লৌদুনা থোনখি। মীরতকী স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী অসি মেজর ধ্যান চান্দদা কত্থোকচরে। অদুগা মসিগী য়ুনিভর্সিতী অসিগী মমিং অসি মেজর ধ্যান চান্দজীগা মরী লৈনবনা মহাক্কী থৌনা অদুনা ইথিল পীরি অদুগা মহাক্কী মমিংদা মেসেজ অমসু য়াওরি। মহাক্কী মমিংদা য়াওরিবা ‘ধ্যান’ হায়বা ৱাহৈ অসিনা পুক্নিং চংবা য়াওদনা কৈদৌনুংদা মাই পাকপা ঙম্লোই হায়বা তাক্লি। নহা ওইরিবা মীওইশিংনা ধ্যান চান্দগা মরী লৈনবা য়ুনিভর্সিতী অসিদা পুক্নিং চংনা থবক তৌদুনা লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরক্লগনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজবা থম্মি।
য়ু.পি.দা অহানবা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী অমা ফংবগী উত্তর প্রদেশকী নহারোলশিংবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। লুপা করোর ৭০০ চংনা শাগদৌরিবা মতম চুনরবা য়ুনিভর্সিতী অসি মালেমগী খ্বাইদগী ফবা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতিশিংগী মরক্তা অমা ওইরগনি। মফম অসিনা নহাশিংনা স্পোর্তসকা মরী লৈনবা ইন্তরনেস্নেল ফেসিলিতীশিং ফংবতা নত্তনা স্পোর্তস অসি কেরিয়র অমা ওইনা লৌনবা মথৌ তাবা স্কিলশিংসু শেমগৎকনি। মফম অসিগী চহি খুদিংগী ইচানুপা অমসুং ইচানুপী ১,০০০ হেনবনা খ্বাইদগী ফবা শান্নরোইশিং ওইনা থোরক্কনি। হায়বসি নীতম লান্মীশিংগী সহর অসিনা শান্নরোইশিংগী সহর অমা ওইদুনা মসিগী আইদেন্তিতীগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা ক্রিমিনেল অমসুং মাফিয়াশিংনা য়ু.পি.দা মখোয়গী ‘গেম্স’ শান্নরম্মি। মমাংদদি আইনগী ৱাংমদা লম লৌশিনবগা মরী লৈননা তোর্নামেন্তশিং পাংথোক্লম্মি অমসুং ইচানুপীশিংবু তাথী তাওইনা তৌবীবা মীওইশিং মনীংতম্না চৎলম্মি। মীরত অমসুং মসিগী অকোইবদা লৈরিবা মীওইশিংনা মীয়ামগী ময়ুম মৈ থাখিবা অদু কৈদৌনুংদা কাউরোই অমসুং মমাংগী সরকারশিংনা মসিগী ‘গেম্স’ অসিদা শরুক য়ারম্মি। মমাংগী সরকারগী ‘গেম্স’কী ফলনা মরম ওইরগা মীয়াম্না মখোয়গী মপা মপুগী লম থাদোক্তুনা চেন্নরম্মি।
মফম অসিদা মমাংদা করম্বা মখলগী গেম্স শান্নরম্বগে অমসুং অদুগুম্বা ক্রিমিনেলশিং অদুগা জোগী সরকারগা হৌজিক্তি ‘জেল-জেল’ শান্নরে। চহি মঙাগী মমাংদা মীরতকী ইচানুপীশিংনা নুমিৎ তাখ্রবা মতুংদা মখোয়গী ময়ুমদগী মপান থোকপা কিনরম্মি। ঙসিদি মীরতকী ইচানুপীশিংনা লৈবাক পুম্বগী মীংচৎ পুরক্লি। মীরতকী সোতিগঞ্জ বজার (হুরানবা কারশিংগী মমিং চৎপা)দা শান্নরম্বা ‘গেম’ অদু হৌজিক লোইশিল্লক্কদৌরে। হৌজিক্তি অশেংবা মশান্না অদু য়ু.পি.দা প্রমোত তৌরে অমসুং য়ু.পি.গী নহারোলশিংনা শান্ন-খোৎনবগী মালেমদা মখোয়গী স্কিল উৎথোক্নবা তাঞ্জা অমা ফংলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা হায়নবা অমা লৈ: महाजनो येन गताः पंथाः
হায়বদি মমিং লৈরবা মীওইশিংনা চৎখিবা লম্বেল অদু ঐখোবগী লম্বেলনি। অদুবু ভারত অসি অওনবা পুরক্লে; হৌজিক ঐখোয় ২১শুবা চহিচাদা লৈরে। অদুগা মসিগী ২১শুবা চহিচাগী অনৌবা ভারত অসিদা খ্বাদিগী মরুওইবা থৌদাংশিং অদু নহারোলশিংনা পাংথোক্কদবনি। মরম অদুনা মন্ত্র অসি হৌজিক হোংদোক্লে। ২১শুবা চহিচাগী মন্ত্রদি युवा जनो येन गताः पंथाःনি।
নহারোলশিংনা চৎলিবা লম্বেল অদু লৈবাক অসিগী লম্বেলনি। নহারোলশিংনা চৎপা খুদিং পন্থুংফম্না মথন্তনা তুং ইল্লক্কনি। নহাশিং অসি অনৌবা ভারতকী য়ুম্বী; নহাশিং অসি অনৌবা ভারতকী এক্সপান্সন্নি। নহাশিং অসি অনৌবা ভারতপু শেমগৎকদবনি; নহাশিং অসি অনৌবা ভারতকী লুচিংবসুনি। ঙসিগী ঐখোয়গী নহাশিংনা মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা চৎনবী অমসুং মোর্দরনিতীগী ৱাখল্লোন লৈ। মরম অদুনা নহাশিং অসিনা চৎকদবা মাইকৈদা ভারতসু চৎকনি। অদুগা ভারতনা চৎপা মাইকৈদা মালেম অসিসু চৎলগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
শান্ন-খোৎনবগী লমদা ঐখোয়গী নহারোলশিং অসি হান্ননা কম্পিতেন্ত ওইরে অমসুং মখোয়গী কন্না হোৎনবগী চাংদা অৱাৎপা লৈতে। ঐখোয়গী লৈবাক্তা স্পোর্তস কলচর অসি য়াম্না চাউখৎলি। ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা পাংথোকপা হরাউ কুহ্মৈশিংদা শান্ন-খোৎনবা হায়বসি য়াম্না মরুওইবা শরুক অমনি। মাইপাকপগী মনা ওইনা ঘী কোক্তা অমা অমসুং লদ্দু মহাউ তংনবা মীরত্তা কনানা রেস্তলিংগী বাউতশিং শান্ননীংদবগে? অদুবু স্পোর্তস অমসুং শান্নরোইশিংগী মাইকৈদা লৈরম্বা এতিচুদ অসি মমাংদা পাল্লম্বা সরকারশিংনা মরম ওইরগা য়াম্না তোঙাল্লম্মি হায়বসিসু অচুম্বনি। মমাংদদি নহা অমনা মশাবু শান্নরোই অমনি হায়না শক্তাক্লদুনা মহাক্কী মশান্না অদু পল্লুদুনা মহাক্না ফংজরকপা মনশিংগী মতাংদা ফোঙদোকপা মতমদা অতোপ্পশিংদগী করি পাউখুম ফংবগে? মখোয়না ‘নহাক শান্নৈ হায়বসি অফনি অদুবু নহাক করি তৌরিবগে? হায়না হংলম্মি। স্পোর্তসতা কনাগুম্বা অমত্তনা ইকাই খুম্নরমদে।
কনাগুম্বা অমনা মহাক অসি শান্নরোই অমনি হায়না খুঙ্গং অমদা মশক তাকপা মতমদা মহাক অসি আর্মি নত্ত্রগা পুলিসতা থবক অমা ফংনবা শন্নরিবা ওইগনি হায়না মীয়াম্না হায়নৈ। হায়বদি স্পোর্তসতা থম্লম্বা মীৎয়েং অসি য়াম্না লিমিতেদ ওইরম্মি। মমাংগী সরকারশিংনা মসিগী নহারোলশিংগী অসিগী তৌবা ঙম্বদা মীৎয়েং চংবীরমদে। সমাজ অসিনা স্পোর্তসতা থম্লিবা মিৎয়েং অসি হোংদোকহনবা হায়বসি সরকারগী থৌদাংনি। অদুবু মসিগী ওন্ন-তৈনবদা লৈবাক অসিদা স্পোর্তসতা থৌশাদবা পোকহল্লি। মসিগী ফল ওইনা মীনাই নাইথাংগী মতমদা মেজর ধ্যান চান্দগুম্বা তেলেন্তশিংনা হোকীদা ভারতকী মীংচৎ পুরক্লবসু ঐখোয়না মদুগী মেদলশিং অদু চহি দিকেদ কয়া ঙাইবা তাখি।
মালেমদা হোকী অসি নেচরেল ফিল্দগী এস্ত্রোতর্ফতা হোংখ্রে অদুবু ঐখোয়দি নেচরেল ফিল্দদা অদুমক লৈরি। ঐখোয়না মীকপ থোরকপা মতম অদুদদি মতম য়াম্না হৌজিনখ্রে। মসিগী মথক্তা নেপোতিজম অমসুং করপ্সন্না মমৈদগী মকোক ফাওবা, ত্রেনিংদগী তীম খনবা ফাওবা লৈরম্লে, থাক খুদিংমক্তা হন্থনা য়েংবীবা অমসুং ত্রান্সপেরেন্সীনা মফম অমত্তদা লৈরমদ্রে। মরুপশিং, হোকী অসিদি শুপ্নগী খুদম্নি মসিগী ৱারী অসিদি অতোপ্পা মশান্না খুদিংমক্তা লৈরম্মি। লৈবাক অসিদা লৈরম্বা মমাংগী সরকারশিং অসিনা হোংলক্লিবা তেক্নোলোজী, দিমান্দ অমসুং স্কিলশিং অসিগী খ্বাইদগী চুনরবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলমদে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা লৈরিবা মশিং থীঙমদ্রবা তেলেন্তশিং অসি সরকারনা মীৎয়েং চংবীদবনা মরম ওইরগা নমশিন্দুনা থম্বীরম্মি। ২০১৪গী মতুংদা মদুগী তেলেন্ত অদু ফুদোরক্নবা থাক খুদিংমক্তা ঐখোয়না অহোংবা পুরকখি। ঐখোয়গী সরকারনা শান্নরোইশিংগী পোতেন্সিএল হেনগৎহন্নবা তুল মরী পীরি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা রিসোর্সশিং, ত্রেনিংগী মতমগা চুনরবা ফেসিলিতীশিং, ইন্তরনেস্নেল এক্সপোজর অমসুং সেলেক্সনদা ত্রান্সপেরেন্সী হায়রিবা খুলাই মরি অসি ভারতকী শান্নরোইশিংদা ফংহল্লি। ঐখোয়না স্পোর্তস অসি ফিতনেস অমসুং এম্প্লোইমেন্তগা মরী লৈনহল্লে। তার্গেত ওলিম্পিক্স পোদিয়ম (তি.ও.পি.এস.) অসি অসিগুম্বা খোঙথাং অমনি।
ঙসিদি সরকার অসিনা মকোকথোংবা শান্নরোইশিংদা মখোয়গী মচি ওইবা চিঞ্জাক, ফিতনেস অমসুং ত্রেনিংদা লুপা মিলিয়ন কয়া চাদিং তৌরি। খেলো ইন্দিয়া অভিয়ান্না তেলেন্তশিং ঙন্না খংদোক্লি অমসুং মখোয়বু মালেমদা থাক্তা পুখৎনবা মতেং খুদিংমক ফংহল্লি। মসিগী হোৎনখিবশিং অসিগী মহৈনা ভারতকী শান্নরোই অমনা ঙসি মালেমগী এরেনা অমদা চংবা মতমদা মহাক্কী পর্ফোর্মেন্স অদু মালেম্না থাগৎনরি। হন্দক্তা পাংথোকখীবা ওলিম্পিক্স অমসুং পেরা ওলিম্পিক্সতা ভারতনা পীখীবা পর্ফোর্মেন্স অদু ঐখোয়না উরে। হন্দক্তা পাংথোকখীবা ওলিম্পিক্সতা ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী ইচানুপা অমসুং ইচানুপিশিংনা পুৱারীদা অমুক্তা থোক্ত্রিবা থবক অদু পাংথোক্তুনা উহনখ্রে। ভারত অসি শান্ন-খোৎনবগী লমদা নৌনা ফাওগৎলক্লে হায়না লৈবাক পুম্বনা ঙাংনখিবা মেদল কয়ামরুম পুরকখি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঙসিদি উত্তর প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দগী অপীকপা খুঙ্গং অমসুং সহরশিংদা লৈবা অচম্বা ইমুং মনুংশিংদগী ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিংনা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়াবা ঐখোয়না উরে। ঐখোয়গী ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিংনা ইনাক খুনবা ইমুং মনুংগী নহারোলশিংনা শরুক য়াবা ঙম্বা ইভেন্তশিংদা ফাওবা শরুক য়ানবা মাংলোমদা চংশিল্লি। মফম অসিদগী শান্নরোই কয়ামরুম্না ওলিম্পিক্স অমসুং পেরালিম্পিক্সতা লৈবাক অসিগী মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়াখ্রে। মসি খুঙ্গং খুদিংমক্তা সরকার অসিনা শেমগৎলিবা মতমগা চুনরবা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসিগী ফলননি। মমাংদদি অফবা স্তেদিয়মশিং অসি অচৌবা সহরশিংদা খক্তা লৈরম্মি; ঙসিদি মসিগী ফেসিলিতীশিং অসি খুঙ্গংদা লৈরিবা শান্নরোইশিংদসু ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অনৌবা ৱার্ক কলচর দিবেলপ তৌনবা হোৎনবা মতমদা, মসিদা পোৎ অহুম মথৌ তাই – এসোসিয়েশন, এপ্রোচ অমসুং রিসোর্স! স্পোর্তসকা ঐখোয়গা লৈনরিবা মরী অসি চহি চা কয়া শুরবনি। অদুবু স্পোর্তসকা ঐখোয়গা লৈনরিবা মরী অসিনা স্পোর্তসকী কলচর অমা শাগৎপদা চৎনবা ঙম্লোই। ঐখোয়না অনৌবা এপ্রোচ অমা মথৌ তাগনি। নহাশিংদা থাজহনবা অমা মথৌ তাই অমসুং স্পোর্তসপু প্রোফেসন অমা ওইহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা মথৌ তাই। মসি ঐগী অচেৎপা ৱারেপ অমসুং মঙলান্নি! ঐনা ঐখোয়গী নহাশিং অসিনা স্পোর্তসপু অতোপ্পা প্রোফেসনশিংগুম্না খলহনবা পাম্মি। ঐখোয়না মসিমদি খঙজিনবা মথৌ তাই মদুদি স্পোর্তস শান্নবা খুদিংমক ৱার্লদ নম্বর ৱান ওইগনি হায়বা লৈতে। স্পোর্তসকী ইকোসীস্তেম অসিনা শেম-শাবা লোইরবা মতমদা, তৌবা য়াবা কয়া অমা লৈগনি, স্পোর্তস মেনেজমেন্তগীনা স্পোর্তস রাইরিং অমসুং স্পোর্তস সাইকোলোজী ফাওবা। নহাশিংনা স্পোর্তস শান্নবা হায়বসি য়াম্না চুম্বা ৱারেপ্নি হায়বগী ৱাখল্লোন অসি তপ্না-তপ্না মসিগী খুনাই অসিদা ফাওবা হৌরক্কনি। মসিগুম্বা ইকোসীস্তেম অসি শেম্নবা রিসোর্সশিং মথৌ তাই। ঐখোয়না মথৌ তাবা রিসোর্সশিং অমসুং ইনফ্রস্ত্রকচর দিবেলপ তৌবা মতমদা, স্পোর্তস কলচর অসি মপাঙ্গল কনবা হৌরকই। করিগুম্বা স্পোর্তসকীদমক্তা মথৌতাবা রিসোর্সশিং লৈরবদি, স্পোর্তস কলচর অসিসু লৈবাক অসিদা মওং-মরিং নাইরক্কনি অমসুং চাউথোরক্কনি।
মরম অদুনা, অসিগুম্বা স্পর্তস য়ুনিভর্সিতীশিং অসি ঙসিদি বাম্না মরু ওইরে। মসিগী স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীশিং অসিনা স্পোর্তস কলচর চাউখৎহন্নবগীদমক্তা নর্সরীশিং ওইনা মথৌ তৌই। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসি নিং-খা তম্লবা মতুং চহি হুমদ্রাগী মতুংদা ২০১৮দা মনিপুরদা অহানবা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী লিংখৎখি। হৌখিবা চহি তরেত অসিদা স্পোর্তস এজুকেশন অমসুং স্কিলশিংগা মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুশন কয়া অমা লৈবাক শিনবা থুংনা মোদর্নাইজ তৌখ্রে। অমসুং ঙসি লৈবাক অসিনা মেজর ধ্যান চন্দ স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীগী মওংদা স্পোর্তসতা হায়র এজুকেশনগী য়াম্না ফরবা ইন্সতিত্যুত অমসু ফংলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না স্পোর্তসকী মালেমগী মতাংদা খঙজিনগদবা অমনা। অমসুং মীরুতকী মীয়াম্না হেন্না ফজনা খঙই। স্পোর্তসকা মরী লৈনবা সার্বিসশিং অমসুং পোৎলমশিং অসিগী মমল অসি গ্লোবেল মার্কেত্তা লুপা বিলিয়ন কয়া অমগী ওই। মীরুত্তগী স্পোর্তস পোৎলম কয়া অমা মালেমগী লৈবাক ১০০ হেন্নদা এক্সপোর্ত তৌরি। মীরুত অসি ভোকেল ফোর লোকেল ওইবদা নত্তনা লোকেলবু গ্লোবেলদসু ওন্থোকই। অসিগুম্বা স্পোর্তস ক্লস্তর কয়া অমসু ঙসিদি লৈবাক শিনবা থুংনা দিবেলপ তৌরক্লি। মসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিবু স্পোর্তসকী পোৎলমশিং অমসুং ইক্যুইপমেন্ত পুথোকপদা সেল্ফ-সুফিসিয়েন্ত ওইহন্নবি।
স্পোর্তস অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরক্লিবা অনৌবা নেস্নেল এজিকেশন পোলিসীদা য়াম্না মরু ওইহল্লি। স্পোর্তস অসি সাইন্স, কমর্স, মেথমেতিক্স, জিয়োগ্রাফী, নত্রগা অতোপ্পা হিরম কয়া অমগা মান্নবা কাংলুপ্তা থম্লি। হান্নদি স্পোর্তস অসি এক্সত্রা করিকুলর এক্তিবিতী অমা ওইনা লৌরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি স্পোর্তস অসি স্কুলশিংদা সবজেক্ত অমা ওইরগনি। মসি অতোপ্পা সবজেক্তশিংগা চপ মান্ননা মরু ওইগনি।
মরুপশিং,
য়ু.পি.গী নহাশিংদা লৈরিবা তেলেন্ত অসি অদুক্কী মতিক য়ামখ্রে মদুদি অতিয়া অসি ফাওবা পিক্কনি। মরম অদুনা ইঞ্জিন অনিগী সরকার অসিনা য়ু.পি.দা য়ুনিভর্সিতী কয়া অমা লিংখৎলগনি। গোরাখপুরদা মহায়িগী গুরু গোরাখনাথ আয়ুশ য়ুনিভর্সিতী, প্রয়াগরাজদা দা. রাজেন্দ্র প্রসাদ য়ুনিভর্সিতী ওফ লো, লখনৌদা স্তএত ইন্সতিত্যুত ওফ ফোরেন্সিক সাইন্স, আলিগরদা রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিং স্তেত য়ুনিভর্সিতী, সাআরানপুর মা শাকুম্বরি য়ুনিভর্সিতী অমসুং হৌজিক্না মীরুত্তা মেজর ধ্যান চন্দ স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী। ঐখোয়না পাম্লিবসি য়াম্না ময়েক শেংঙি মদুদি ঐখোয়গী নহাশিংনা রোল মোদেলশিং অমা ওইবদা নত্তনা মখোয়না মখোয়গী রোল মোদেলশিংবুসু মশক খঙদোকপদুবুনি।
মরুপশিং,
সরকারগী থৌদাং অসি অহল-লমনশিংগুম্বনি। অফবা হায়বসি য়োকখৎকদবনি অদুগা অমরোমদনা অশোইবা হায়বশিসু ‘নুপামচাশিংদা শোইখিবা য়াওই’ হায়দুনা লৈথোক্তুনসু চৎলোইদবনি। ঙসি য়োগী জিগী সরকার অসিনা মশিং য়াম্লবা নহাশিংদা সরকারগী থবক ফংহল্লি। আই.তি.আই.দগী ত্রেনিং লোইরবা নহা লিশিং কয়া অমা অচৌবা কমপনীশিংদা থবক পীরি। নহা মিলিয়ন কয়া অমা নেস্নেল অপ্রেন্তিসশিপ স্কীম নত্রগা প্রধান মন্ত্রী কোশল য়োজনাগী মখাদা কান্নবা পীখ্রে। য়ু.পি. সরকার অসিনসু অতল জিগী মপোক কুমওনদা মহৈরোইশিংদা তেব্লেতশিং অমসুং স্মার্তফোনশিং পীনবা কেমপেন হৌখ্রে।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারগী অতোপ্পা স্কীমশিংগী মতাংদা খংজিনবা হায়বসি য়ু.পি.গী নহাশিংগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। স্কীম অদুদি স্বমিত্বা য়োজনানি। মসিগী স্কীম অসিগী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা ‘ঘরাউনি’ পীরি, মসি খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈবা মীশিংদা প্রোপর্তীগী ওনরশিপকা মরী লৈনবা আইনগী ওইবা চে-চাংনি। ‘ঘরাউনি’ অসিগী মতেংনা খুঙ্গংগী নহাশিংনা মখোয়গী বিজনেস হৌদোক্নবগীদমক্তা বেঙ্কশিংদগী লোনশিং লৌবা য়াগনি। মসিনা হাউসৱাইফশিং, লাইরবশিং, নম্থদুনা লৈরবা কাংলুপশিং, নাথৈদুনা থম্বীরবা কাংলুপশিং, তোল্লবা কাংলুপশিং অমসুং সোসাইতীগী সেক্সন খুদিংমকপু মখোয়গী ময়ুম অদুবু আইননা য়াদবা মওংদা লৌশিনবদগী অৱাবা কোকহল্লগনি। য়োগী জিগী সরকার অসিনা ওনরশিপ স্কীম অসিবু য়াম্না য়াংনা খুমাং চাউশিনবা অসিদা ঐহাক য়াম্না হরাওই। য়ু.পপি.গী জিলা ৭৫দা ইমুং লাখ ২৩ হেন্না ‘ঘরাউনি’ অসি ফংহনখ্রে। য়োগী জিগী সরকার অসিনা ইলেক্সনগী মতুংদা মসিগী কেমপেন অসি হেন্না কনখৎহল্লগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
লমদম অসিগী নহা অয়াম্বা খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈ। ঐখোয়গী সরকার অসিনসু খুঙ্গং ইকোনোমী ফগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা কন্না হোৎনরি। ঙরাং খক্তদা, প্রধান মন্ত্রীগী কিসান সম্মান নিধিগী খুত্থাংদা বু.পি. লৌমী লাখ কয়া অমগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর কয়া অমা ত্রান্সফর তৌখ্রে। মসিনা লমদম অসিগী অপিকপা লৌমীশিংদসু কান্নহল্লি।
মরুপশিং,
মমাংদা শক্তি পাইরম্বা অদুনা নখোয়বু মতম শাংদুনা ঙাইহন্দুনা লৈহখি অমসুং চুগী মমল অদু ইন্সতোলমেন্তদা ওইনা পীখি। চু থাবা লৌমীশিংনা হৌখিবা সরকার অনিগী মতমদা ফংখিদবা শেনফম অদু য়োগী জিগী সরকারগী মখাদা ফংখি। নখোয়না ঐঙোন্দগী হেন্না খঙই মদুদি মমাংগী সরকারগী মতমদা সুগর মিলশিং অদু লেম্না পীবা য়াবা মমলদা য়োন্থোকখি। নখোয় খঙই নত্রগা খঙদে? সুগর মিলশিং অদু য়োনখি নত্রগা য়োনখিদে? স্কেম অদু থোকখি নত্রগা থোকখিদে? মিলশিংনা য়োগী জিগী সরকারগী মতমদা লোনবা থেংনদে, হৌজিক্তি মখোয়শিং অদু হেন্না চাউথোক্লে অমসুং অনৌবা মিলশিং হাংদোক্লে। হৌজিক্তি য়ু.পি.সু চুদগী শুংবা ইথানোলগী প্রোদক্সনদা য়াম্না য়াংনা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহি মরি মখাইদা য়ু.পি.দগী চাউরাক্না লুপা করোর ১২,০০গী ওইগদবা ইথানোল লৈখি। সরকার অসিনা এগ্রিকলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীশিং য়াম্না য়াংনা হেনগৎলক্লি। ঙসি, রুরেল ইনফ্রস্ত্রকচর , স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং অমসুং কোল্দ স্তোরেজতা লুপা করোর লাখ অমা শিজিন্নখ্রে।
ইচিল ইনাওশিং,
ইঞ্জিন অনি পানবা সরকার অসিনা নহাশিংগী পাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মসিগা লোইননা লমদম অসিগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। মীরুতকী ‘রেবদি-গাজক’, হেন্দলুম, ব্রাস বেন্দ অমসুং জেৱেলরী অসি লমদম অসিগী চাউথোকচনিংঙাইনি। মফম অসিদা অচৌবা ইন্দস্ত্রিশিংগী বেস শেম্নবা অমসুং লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগীদমক্তা অনৌবা মার্কেতশিং থম্নবা মীরুত অমসুং মুজাফরনাগরদা স্মোল অমসুং মাইক্রো ইন্দস্ত্রীশিং মখাতানা চাউথোকহন্নবগীদমক্তা থবক কয়া অমা হোৎনরি। মরম অদুনা লমদম অসিবু লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউখৎপা অমসুং খ্বাইদগী কনেক্তেদ ওইবা মফম অমা ওইনবা কন্না হোৎনরি। দিল্লী-মীরুত এক্সপ্রেসৱেনা মরম ওইরগা, দিল্লী য়ৌবদা পুং অমা খক্তমক চংলে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা হৌদোকখিবা গঙ্গা এক্সপ্রেৱেগী থবক অদুসু মীরুত্তগী হৌরগনি। মীরুতকী কনেক্তিবিতী অসিনা মীরুতপু য়ু.পি.গী অতোপ্পা সহরশিংগা মরী থম্বাদা মতেং পাংগনি। লৈবাক অসিগী অহানবা রিজনেল রেপিদ রেল ত্রাঞ্জিত সীস্তেম অদুসু মীরুত অমসুং লৈবাক অসিগী কেপিতলগা কনেক্ত তৌরগনি। মীরুত অসি মেত্রো অমসুং হাই স্পীদ রেপিদ রেল অনিমক পুন্না চেনবা লৈবাক অসিগী অহানবা সিতী ওইগদৌরিবনি। মমাংগী সরকারগী লাউথোকখিবা অমা খক্তমক ওইনা তাদুনা লৈরমবা, মীরুতকী আই.তি.পার্ক, অদুসু থবক ওইনা হৌদোকখ্রে।
মরুপশিং,
মসিগী অনিথোক্না কান্নবা, অনি থোক্না য়াংখৎপা অসি ইঞ্জিন অনি পানবা সরকার অমগী মশক্নি। মসিগী শক্লোন অসিবু মখাতানা হেন্না কনখৎহল্লগনি। নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী মীয়াম্না খঙই মদুদি য়োগী জিনা লখনৌদা অমসুং ঐহাক্না দিল্লীদা লৈবা হায়বসি খুৎনা তিংথোকপদা লাম্বা ফংবা মফম্নি। চাউখৎ-থৌরাংগী খোংজেল অসি হেন্না য়াংখৎহন্দবা য়াদে। ঐখোয়না অনৌবা ইথিলগা লোইননা অনৌবা চহি অসিদা খুমাং চাউশিল্লগনি। ঐগী নহা ওইরিবা কোমরেদশিং, ঙসি ভারত পুম্বনা মীরুতকী পাঙ্গল উরিবনি, নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী পাঙ্গল, নহাশিংগী পাঙ্গল. মসিগী পাঙ্গল অসি লৈবাক অসিগী পাঙ্গলনি অমসুং ঐখোয়না অনৌবা ৱাখল্লোনগা লোইননা মসিগী পাঙ্গল অসিবু মখাতানা য়োকখৎপগী মথৌ তাই। মেজর ধ্যান চন্দ য়ুনিভর্সিতীগীদমক্তা নখোয়দা অমুক্কসু হন্না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
ভারত মাতা কি, জয়! ভারত মাতা কি, জয়!
বন্দে মাতরম! বন্দে মাতরম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at laying the foundation stone of Major Dhyan Chand Sports University in Meerut, Uttar Pradesh
02 JAN 2022 5:56PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki, Jai!
Bharat Mata Ki, Jai!
Governor of UP Smt. Anandiben Patel ji, the popular and energetic Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Keshav Prasad Maurya ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Sanjeev Balyan and V.K Singh ji, Ministers in UP Shri Dinesh Khatik ji, Shri Upendra Tiwari ji and Shri Kapil Dev Aggarwal ji, my colleagues in Parliament Shri Satyapal Singh ji, Rajendra Agrawal ji, Vijaypal Singh Tomar ji and Smt. Kanta Kardam ji, MLAs Somendra Tomar ji, Sangeet Som ji, Jitendra Satwal ji and Satya Prakash Agarwal ji, Meerut Zilla Parishad President Gaurav Chaudhary ji, Muzaffarnagar Zilla Parishad President Veerpal ji, all the other people's representatives and my dear brothers and sisters who have come from Meerut and Muzaffarnagar, I wish you all a very Happy New Year 2022.
Visiting Meerut at the beginning of the year is very important to me in itself. In Indian history, Meerut has not just been a city but a significant center of culture and strength. Meerut has energized the faith of the country from the Ramayana and Mahabharata period to the Jain Tirthankaras and also by one of the five ‘Panj Pyare’ (five beloved ones) Bhai Dharam Singh.
This region has demonstrated India’s strength to the world from the Indus Valley Civilization to the country's first freedom struggle. The roar of independence from Baba Augharnath Temple in 1857 and the ‘Dilli Chalo’ call raged into a flame in the country in the dark tunnel of servitude. Moving forward with this inspiration of revolution, we became free and today we are proudly celebrating the Amrit Mahotsav of our freedom. I am fortunate to have had the opportunity to visit Baba Augharnath Temple before coming here. I also went to Amar Jawan Jyoti and the Freedom Struggle Museum where I felt the same feeling which was longing in the hearts of those who were ready to do anything for the freedom of the country.
Brothers and sisters,
Meerut and its surrounding areas have also made a significant contribution in giving a new direction to independent India. Whether it is sacrifices at the border for national security or honor for the nation on the playing field, this region has always kept the flame of patriotism alive. Nurpur also gave visionary leadership to the country in the form of Chaudhary Charan Singh ji. I salute this place of inspiration and greet the people of Meerut and the region.
Brothers and sisters,
Meerut has also been the workplace of Major Dhyan Chand ji, another great son of the country. A few months ago, the central government named the country's biggest sports award after Dadda. Today, Meerut Sports University is being dedicated to Major Dhyan Chand ji. And when the name of this university gets associated with Major Dhyan Chand ji, his prowess inspires no doubt, but there is also a message in his name. The word ‘Dhyan’ in his name suggests that success can never be achieved without focused activity. This is my firm belief that the young people, who will work with full attention at the university, whose name is associated with Dhyan Chand, will brighten the name of the country.
I congratulate the youth of Uttar Pradesh for the first Sports University of UP. Built at a cost of Rs 700 crore, this modern university will be one of the best sports universities in the world. The youth will not only get international facilities related to sports here, it will also build the skills required to adopt sports as a career. More than 1,000 sons and daughters will emerge as the best players from here every year. That is, the city of revolutionaries will also strengthen its identity as the city of sportsmen.
Friends,
In the previous governments, criminals and mafia used to play their ‘games’ in UP. Earlier, there used to be tournaments related to illegal land grabbing here and those passing lewd remarks on daughters used to roam openly. The people of Meerut and surrounding areas can never forget that people's houses were burnt down and the previous government was engaged in its ‘game’. It was the result of the ‘game’ of the previous governments that people were forced to flee their ancestral homes.
What kind of games used to be played here earlier and now Yogi ji's government is playing ‘jail-jail’ with such criminals. Five years ago, the daughters of Meerut were afraid to leave their house after evening. Today the daughters of Meerut are illuminating the name of the entire country. The ‘game’ being played at Meerut's Sotiganj Bazaar (infamous for stolen cars) is also coming to an end now. Now the ‘real game’ is being promoted in UP and the youth of UP are getting a chance to showcase their skills in the world of sports.
Friends,
There is a saying in our country: महाजनो येन गताः स पंथाः
That is, the path on which the great luminaries walked is our path. But India has transformed; now we are in the 21st century. And in this new India of the 21st century, the biggest responsibility lies with our youth. Therefore, the mantra has changed now. The mantra of the 21st century is युवा जनो येन गताः स पंथाः।
The path on which the youth walk in is the path of the country. Wherever the youth move, the destination follows automatically. The youth is also the helmsman of the new India; the youth is also the extension of the new India. The youth is also the controller of the new India; the youth is also the leader of the new India. Our youth today have a legacy of the old as well as a sense of modernity. Therefore, India will go where the youth will go. And the world is going to go where India goes. Today the youth of India are everywhere from science to literature, from start-ups to sports.
Brothers and sisters,
Our youngsters in the world of sports were already competent and there was no lacking in their hard work. Sports culture has also been very rich in our country. Sports is an important part of every festival in our villages. Who would not want to play the wrestling bouts in Meerut for the taste of cans of ghee and ‘laddus’ as the prize of victory? But it is also true that the attitude towards sports and players was very different because of the policies of the previous governments. Earlier, when a young man used to identify himself as a player and mention his discipline and speak of his achievements, what used to be the response of others? They used to say: “It’s fine that you play, but what do you do?” There was no respect for the sports.
If someone described himself as a player in the villages, then people would say that he must be playing for a job in the army or police. That is, the outlook towards sports was very limited. Earlier governments did not give importance to this potential of the youth. It was the responsibility of the governments to change the outlook of society towards sports. But on the contrary, apathy grew towards sports in the country. The result was that even in the era of servitude when talents like Major Dhyan Chand ji made the country proud in hockey; we had to wait for decades for medals.
Hockey in the world moved from the natural field to the astroturf, but we remained there. By the time we woke up, it was too late. Moreover, nepotism and corruption ruled from top to bottom, from training to team selection, discrimination was at every level and transparency was nowhere. Friends, hockey is just an example, this was the story of every other sporting event. The previous governments in the country could not prepare the best ecosystem for the changing technology, demand and skills.
Friends,
The immense talent of the youth of the country was confined due to government apathy. After 2014, we carried out reforms at every level to get it out of that grip. Our government has given four tools to increase the potential of the players. Players need resources, modern training facilities, international exposure and transparency in selection. Our government has given these four tools to the players of India in the past few years on a priority basis. We have linked sports with fitness and employment of the youth, self-employment and their careers. The Target Olympic Podium Scheme, i.e. TOPS, has been one such effort.
Today, the government is spending millions of rupees on the top players on their diet, fitness and training. Talent is being identified in every corner of the country at a very young age through the Khelo India campaign. Every possible help is being given to such players to make them athletes of the international level. It is because of these efforts that when an Indian player enters the international arena today, then his performance is appreciated by the world. We saw that in the Olympics and the Paralympics. What was never happened before in history was done by the heroic sons and daughters of my country in the last Olympics. There was such a volley of medals that the entire country spoke in unison that India has ushered in a new dawn in the field of sports.
Brothers and sisters,
Today we can see sons and daughters from ordinary families of many small villages and towns of Uttar Pradesh and Uttarakhand are representing India. Our sons and daughters are coming forward even in such events in which only the youth of rich families could take part. Many athletes from this region have represented the country in the Olympics and the Paralympics. This is the result of the modern sports infrastructure that the government is developing in every village. Earlier better stadiums were available only in big cities; today these facilities are being provided to the players in the villages.
Friends,
Whenever we try to develop new work culture, it requires three things - association, approach and resources! Our association with sports has been centuries old. But our old relationship with sports will not work to create a culture of sports. We also need a new approach. It is necessary to instill confidence in our youth and encourage them to make sports their profession. This is also my resolve and dream! I want our youth to see sports in the same way as other professions. We also have to keep in mind that not everybody who takes up sports will become world number one. When the sports ecosystem is ready, there are so many possibilities from sports management to sports writing and sports psychology. Gradually, this belief develops in society that it is the right decision for the youth to take up sports. Resources are needed to create such an ecosystem. When we develop the necessary resources and infrastructure, the sports culture begins to grow stronger. If there are necessary resources for sports, then the sports culture will also take shape and expand in the country.
Therefore, such sports universities are very important today. These sports universities act as nurseries for sports culture to flourish. Therefore, our government established the first National Sports University in Manipur in 2018 after seven decades of independence. In the last seven years, many institutions related to sports education and skills have been modernized across the country. And today the country has got another excellent institute of higher education in sports in the form of the Major Dhyan Chand Sports University.
Friends,
Another thing we have to remember about the world of sports. And the people of Meerut know it well. The global market for sports-related services and goods is worth billions of rupees. Sports goods are exported from Meerut to more than 100 countries. Meerut is not only vocal for local but is also turning local into global. Many such sports clusters are also being developed across the country today. The aim is to make the country self-sufficient in the manufacture of sports goods and equipment.
Sports have also been given priority in the new National Education Policy which is being implemented. Sports have been placed in the same category as science, commerce, mathematics, geography, or other studies. Earlier sports were considered as an extracurricular activity, but now sports will be a subject in schools. It will be as important as the rest of the subjects.
Friends,
There is so much talent in the youth of UP that the sky can become small. Therefore, the double engine government is setting up many universities in UP. Mahayogi Guru Gorakhnath AYUSH University in Gorakhpur, Dr. Rajendra Prasad University of Law in Prayagraj, State Institute of Forensic Sciences in Lucknow, Raja Mahendra Pratap Singh State University in Aligarh, Maa Shakumbari University in Saharanpur and now Major Dhyan Chand Sports University in Meerut. Our intent is clear that our youth should not only become role models, they should be able to identify their role models.
Friends,
Governments’ role is that of guardians. Merit should be promoted, but simultaneously, mistakes should not be overlooked by saying that ‘boys make mistakes’. Today, Yogi ji's government is making record government appointments of youth. Thousands of youths who have received training from ITI have been given employment in big companies. Millions of youth have been given the benefit under the National Apprenticeship Scheme or Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. The UP government has also started a campaign to give tablets and smartphones to the students on the birth anniversary of Atal ji.
Friends,
It is also important for the youth of UP to know about another scheme of the Central Government. This is Swamitva Yojana. Under this scheme, the Central Government is giving ‘Gharauni’, the legal papers related to the ownership of property, to the people living in the villages. With ‘Gharauni’, the youth of the villages will be able to get loans from banks to start their own business. It will also liberate the housewives, the poor, the oppressed, the deprived, the oppressed, the backward and every section of the society from the worries of illegal occupation of their house. I am happy that Yogi ji's government is advancing the ownership scheme very fast. More than 23 lakh households have been provided ‘Gharauni’ in 75 districts of UP. Yogi ji's government will intensify this campaign after the election.
Brothers and sisters,
Most of the youth in this region live in rural areas. Our government is also constantly working to strengthen the rural economy. Only yesterday, crores of rupees have been transferred to the bank accounts of lakhs of farmers of UP through the Prime Minister's Kisan Samman Nidhi. It is also benefiting the small farmers of this region.
Friends,
Those who were in power earlier made you wait for long and paid the price of sugarcane in installments. The sugarcane farmers did not get the amount during the previous two governments which they got under the Yogi ji’s government. You know better than me that sugar mills were sold at throwaway prices in the previous governments. Are you aware or not? Were the sugar mills sold or not? Whether the scam happened or not? Mills do not face closure in Yogi ji's government, now they are expanded and new mills are opened. Now UP is also moving fast in the production of ethanol made from sugarcane. Ethanol worth about Rs 12,000 crore has been purchased from UP in the last four-and-a-half years. The government is rapidly expanding agricultural infrastructure and food processing industries. Today, Rs one lakh crore is being spent on rural infrastructure, storage facilities and cold storage.
Brothers and sisters,
The double engine government is working to enhance the strength of the youth as well as the strength of this region. Meerut's ‘Revadi-Gajak’, handloom, brass band and jewellery are the pride of this place. Many more efforts are being made for further expansion of small and micro industries in Meerut and Muzaffarnagar to make a strong base of big industries here and to get new markets for agricultural products. Therefore, efforts are being made to make this region the most modern and most connected region of the country. Due to the Delhi-Meerut Expressway, Delhi is now an hour away. The work of the Ganga Expressway, which was launched a few days ago, will also start from Meerut. The connectivity of Meerut will help in developing ties with other cities of UP. The country's first regional rapid rail transit system is also connecting Meerut with the national capital. Meerut will be the first city in the country where Metro and High Speed ​​Rapid Rail will run simultaneously. The IT park of Meerut, which was left as a mere announcement of the previous government, has also been inaugurated.
Friends,
This double benefit, double speed is the identity of the double engine government. This identity has to be further strengthened. The people of western Uttar Pradesh know that Yogi ji in Lucknow and I am in Delhi are at an arm’s distance. The pace of development has to be further enhanced. We will move forward with new vigor in the New Year. My young comrades, today entire India is seeing the strength of Meerut, the strength of Western Uttar Pradesh, the strength of the youth. This strength is the strength of the country and we need to further promote this strength with a new belief. Congratulations to you once again for the Major Dhyan Chand Sports University!
Bharat Mata Ki, Jai! Bharat Mata Ki, Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.