অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা নুপী সেলফ হেলপ গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.)কী মায় পাকপগী ৱারী
29 DEC 2021 12:22PM by PIB Imphal
দেনলাং এস.ঐচ.জি. অসি ২০১৪দা ‘সাহৈ ফাউন্দেসনগী খুৎথাংদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্ম্যুনিতী রিসোর্স মেনেজমেন্ত প্রোজেক্ত (এন.ই.আর.সি.ও.আর.এম.পি.)গী মতেংনা ঐচ. মখাও খুঙ্গংদা শেংগৎখিবনি। দেনলাং এস.ঐচ.জি. অসিদা প্রসিদেন্ত, সেক্রেতরী অমসুং ত্রেজরর য়াওনা মেম্বর ১৫ লৈরি। মেম্বর খুদিংমক্কী শেন্থাং লুপা ৪০/- খক্তা খায়দুনা এস.ঐচ.জি. মীফম থা অমদা অনিরক পাংথোক্লি অমসুং থাগী ওইনা শেন্থাং লুপা ৮০ ওইরি। এস.ঐচ.জি. অসিনা হেক হৌখিবদগী ঙসি ফাওবা নিংথিনা চংশিল্লি। ইনকম তানবতা নত্তনা, এস.ঐচ.জি. অসিনা খুঙ্গংসিদা দস্তবিন মচা কয়া অমা থমদুনা লম-তু নান্নবা অমসুং মেদিকেল ত্রিতমেন্তগী খুদোংচাবা পীদুনা থবক কয়া অমা পায়খৎলি।
ঐচ. মখাও খুঙ্গংদা দেনলাং এস.ঐচ.জি.
মমাং চহিদা ইনকম তাননবা লৌখৎখিবা থবকশিংদা চেঙ্গুম থাবা, মনা-মশিং থাবা, ফিশা-লোনশা অমসুং য়েন লোইবনচিংবা তৌখি। থবকশিং অসি এস.ঐচ.জি.না মীফমদা ৱারেপ লৌদুনা মশা মথন্তা চোংথোরক্তুনা হৌদোকখিবনি, অমদি থবক অসি তৌবদা লাকপা ইনকম অসিগী শেন্দোং কাংলুপ অসিগী একাউন্তদা চংলি, হায়রিবা অসিদা মখোয়গী গ্রুপকী খুৎথাংদা মীওই অমমমগী ওইনা কান্নবা ফংলি। তুংশিল্লিবা অসি মখোয়গীদমক্তনি হায়বা মখোয়না ময়েক শেংনা খঙলি।
দেনলাং এস.ঐচ.জি. অসি ২০১৪দা জেরো বেলেন্সতগী হৌদোকখিবনি অমদি অসুম্না মখোয়না হোৎনদুনা ২০২১দা মখোয়গী কোর্পস ফন্দা লুপা লাখ ২.৫০গী মথক্তা লৈরে। শেনফম অসি মেম্বর মনুংদা রিবোলবিং ফন্দ শেন্দোই চাদা ২ পীদুনা শিজিন্নরি। রিবোলবিং ফন্দ অসিনা ইকোনোমিক হেনগৎহনবা, ব্যুজিনেস এন্তর্প্রাইসেস মচা/মেদিয়ম হাংদোকপা অমসুং অথু-অকাই মতমদা সেক্যুরিতী ওইনা শিজিন্নবদা কান্নহল্লি।
দেনলাং এস.ঐচ.জি.গী মেম্বরনা ফীদ ব্লোক মেচিন থৌবা
• শ্রীমতি নেঙনৈবাহনা এস.ঐচ.জি.গী মেম্বর অমা ওইনা ২০১৫দা এস.ঐচ.জি.দগী লোন লৌখি। মহাক্না লুপা ৪০০০/- খক্তা লৌখি অমসুং য়েন লোইবগী ব্যুজিনেস মচা অমা হৌদোকখি, মহাক্কী মপুরোইবা ইমুং পুননবা মতিক চাবা থবক লৈরমদে অদুবু হৌজিক্তি মখোয় অনি পুন্না মায় পাক্না থবক তৌমিন্নরি। মখোয়না মখোয়গী ব্যুজিনেসসু চাউথোকহল্লে অমসুং হান্নদগী হেন্না শেলগী অৱাবা লৈত্রে, শেন্দোং অসিনা ইমুংম পুরী অমসুং ওক লোইবা হৌরে অমসুং হৌজিক মমল নিংথিনা ফংবা য়ারবা ওক ৪ লৈরে।
• শ্রীমতি লাম্নৈকিম, চহি ৩০ শুরবা এস.ঐচ.জি.গী মেম্বর অমা ওইরিবা মহাক্কী মচা ২০১৬দা য়াম্না কন্না নাখি। মহাক্না মহাক্কী মচাবু লায়েংনবা পৈশা লৈখিদে, মরম অদুনা মহাক্না এস.ঐচ.জি. অসিদগী লুপা ২০,০০০/- লৌদুনা মহাক্কী মচাবু লায়েংবদা শিজিন্নখি। মচা অদুবু লায়েংলবা মতুং নুমিৎ খরনিগী মতুংদা মশা ফগৎলকখি। থা ৩গী মতুংদা মহাক্না এস.ঐচ.জি.দা শেনফম অদু অমুক হন্না শিংখি।
• শ্রীমতি নেমখোকিম, এস.ঐচ.জি.গী মেম্বর অমা ওইরিবা মহাক্কী মপুরোইবা কন্সত্রক্সনগী মফম কয়াদা নোংমগী ওইবা থবক শুরী। মহাক্কী থবক অসিনা মহাক্কী ইমুং পুবা ৱাখি। ২০১৫দা, এস.ঐচ.জি.দগী মহাক্না লোন লৌখি অমসুং ফিশা-লোনশাগীদমক মচাক লৈবদা শিজিন্নখি। ফিশা-লোনশা অসিনা মহাক্কী শেন্থোক লম্বী অমা ওইখি। মসিগী মথক্তা মহাক্না অমুক লোন লৌখি অমসুং হায়রিবা অসিনা দাইরী ব্যুজিনেসতা থাদখি। চহি অনিগী মতমদা, মহাক্না ব্যুজিনেস অসিবু চাউথোকপা ঙমখি অমসুং য়ুমশা অসিনা মহাক্কী মফমদা মরুওইবা লল অমা ওইখি। মহাক্কী মপুরোইবসু ব্যুজিনেস অসিদা শরুক য়ারি।
• মহাক্না মখা তাবা লোন লৌদুনা মখোয়না শিং থাবা হৌখি। লৌরোক পান্থা লোইরকপদা মখোয়না মসি য়োন্দুনা শেন্দোং য়াম্না ফংখি। এস.ঐচ.জি.না পীরিবা লোনশিং অসিগী মতেংনা শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না চাউনা কান্নবা ফংলি।
এস.ঐচ.জি.না মথৌ নিংথিনা পাংথোক্তুনা কস্তমরশিংদা মতেং পাংদুনা মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী ওইবা শেন্মিৎলোন্দা পুক্নিং থৌগৎলি। মীওই অমগী থাক্তা, মেম্বরশিংনা চিংনবা লৈতনা পৈশাশিং অসি শিজিন্নৈ অমসুং মখোয়দা কান্নগদবা মওংদা থবকশিং পায়খৎলি। পৈশাশিং অসি পীথোকপা, এল্লোকেসন তৌবা, শেন্দোই, অমুক হন্না পৈশাশিং পীথোকপা অমসুং য়েন্থোকপদা কাংলোন নিংথিনা পায়খৎলি।
শেল-থুমগী তঙাইফদবা অমসুং শেন্মিৎলোনগী মতেং পীবদা নত্তনা এস.ঐচ.জি.না মেম্বরশিং অসিগী মরক্তা মখোয়গী অৱা-অনা লিথোক্নদুনা হেন্না ফবা মীরক তিন্নবগী তাঞ্জা অমা পীরি। এস.ঐচ.জি.না হান্না লৈরিবা ইন্সতিত্যুসনশিং হায়বদি চর্চ, খুঙ্গংগী ওথোরিতী, এন.এ.আর.এম.-জি.নচিংবা অসিদা মতেং পীরি, এস.ঐচ.জি.গী মেম্বর অমনা মখা তানা হায়খি মদুদি ইমুংগী থবক য়াম্না চিল্লবসু মখোয়গী মপুরোইবশিংনা হেন্না মতেং পাংবিদুনা মীফমশিং অমসুং থবকশিং অসি তৌবদা হেন্না নিং তম্বা ওইরি।

Ministry of Development of North-East Region
Success Story of Women Self Help Group (SHG) under the Ministry of Development of North Eastern Region
29 DEC 2021 12:22PM by PIB Delhi
Denlang SHG was formed at H MAKHAO Village in 2014 help of North Eastern Region Community Resource Management Project(NERCORMP) through 'Sahei Foundation. there are 15 members including President, Secretary and Treasurer in Denlang SHG. SHG Meeting hold twice in a month where each member contribution is a sum of Rs.40/- only and in each month they contribution Rs.80. Since its inception the SHG good progressing without any constrains. Apart from earning income, many activities like maintaining cleanliness and medical treatment facilities are being conducted through this self-help group in the village by putting small dustbins.
Denlang SHG at H MAKHAO Village
Some of the group income generating activity which was done in the previous years was Mushroom culture, cultivating leafy vegetables, weaving, and poultry. These activities were voluntarily initiated by the SHG after resolution were passed in meeting, the income generating activity profit goes in their group account, which mean the group activity were meant to benefit individuals through their group. They clearly understood that all these savings were meant for them.
Denlang SHG was formed with Zero balance in 2014 but as they progress, in 2021 they have more than Rs2.50 lakhs only as their corpus fund. These amounts were used as revolving fund among the members at 2 percent rate of interest. The revolving fund benefits in economic upliftment, opening of small/ mediumbusiness enterprises and as a security in times of shocks and emergency.
Denlang SHG members operating Feed Block Machine
• Mrs Nengneivah a SHG member, who took loan from SHG in 2015. She took Rs. 4000/- only and uses the money for starting small poultry business, her husband doesn’t have a permanent work to support the family but now both of them work together and became successful. They also expanded their business and become financially more independent than before, with those profits she manages the family needs and start piggery and now she has 4 pigs which can be sold at a good price.
• Mrs Lamneikim, 30 years who is a member of the SHG, in 2016 her child became severely sick. She didn’t have any money to treat her child, so she took an amount of Rs. 20,000/- only from the SHG and used the money for treating her child. The child was given treatment and after few days, the child regains his health. After 3 months she repays the money to the SHG.
• Mrs Nemkhokim, a member of the SHG, and her husband were engaged in manual labour at various construction site. But the manual labour work hardly provided any social security to her family. In the year 2015, she took loan from the SHG and invested them towards buying the raw materials for weaving.The weaving turned out to be a profit makingactivity. Moreover she took a loanagain and ventured out in dairy business.Within a span of two years, she was able to expand her business and the livestock has become a valuable asset for them. Her husband is also participating in the business.
• She took a further loan with which they started a ginger plantation. At the end of the season they sold the harvest at a good profit. It has enabled them to gain greater financial independent through the loan provided by SHGs.
The SHG functions as a valuable bank that supports the customers to promote their daily income based activity. At individual level, the members used the money without any hesitation and initiate ventures that could benefit them. Moreover, at the low interest of 2 per cent, they could repay the loan. The rules and regulation were properly followed in distribution, allocation, interest, repayment and disbursement of money.
Apart from financial needs and economic support SHG also provides more rigid social bonding among the members by sharing their problems and helping each other in times of need. The SHG becomes an assets for the village in supporting the existing institutions like the Church, village authority, NaRM-G, A member of the SHG added that their status were more independent as their husbands wouldn’t give any complaint in meetings and activity which they are engaged in instead they gives us support when we are too busy with their household work.