Ministry of Health and Family Welfare
Steps taken to Ensure Access to Testing, Treatment and Vaccines
21 DEC 2021 3:06PM by PIB Delhi
Under National COVID-19 Vaccination Programme, COVID-19 vaccine is available free of cost for all citizens aged 18 years and above irrespective of their socio-economic status at all Government COVID-19 Vaccination Centres (CVCs). There is provision to facilitate vaccination of persons without prescribed identity cards such as migrants, seers, nomads, refugees, destitute, homeless people, beggars etc.through special sessions where 100% vaccination is done through on-site registration by the vaccinator under a prescribed procedure.
Government of India has issued advisory to all States/UTs for Near-to-Home COVID-19 Vaccination Centre (NHCVC) for elderly and differently abled citizens and for vaccination at the place of residence of persons who might be bed-ridden or have extremely restricted mobility or disability and/or special needs that may hamper their accessibility even to NHCVCs. From 3rd November 2021 ‘Har Ghar Dastak’ Teekakaran Abhiyan has been launched wherein missed beneficiaries for 1st dose and due beneficiaries for 2nd dose are identified and vaccinated through house-to-house activity.
Union Ministry of Health and Family Welfare has issued the national policy for admission of COVID patients to various categories of COVID facilities with the aim to ensure prompt, effective and comprehensive treatment of patients suffering from COVID-19.
Union Ministry of Health & Family Welfare has been in regular interaction with the States/UTs to seek continued support in terms of strict and persistent implementation of 5-fold strategy (Test-Track-Treat-Covid Appropriate Behaviour-Vaccinate) against COVID-19.
Government of India has also significantly increased the testing capacity for Covid-19 related tests. As on 14th December 2021, more than 3,000 operational laboratories are conducting Covid tests and reporting to Indian Council of Medical Research (ICMR) on RT-PCR, TruNat, CBNAAT and Other Molecular Nucleic Acid Tests for COVID-19.
Under PM-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) setting up of integratedpublic health laboratories in all districts and strengthening block public health unitsin 11 high focus states has been provisioned.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
তেস্ত তৌবা, লাইয়েং-চৎথবা অমদি ভেক্সিনশিং কাপথোকহন্নবগী খাংথাংশিং লৌখৎখ্রে
21 DEC 2021 3:06PM by PIB Imphal
নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী মখাদা, চহি ১৮ শুরবা নত্রগা হেল্লবা মীওইশিংগী সোসিও-ইকোনোমিক স্তেতস য়েংদনা সরকারগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন সেন্তর পুম্নমক্তা(সি.ভি.সি.শিং) লেম্না কোবিদ-১৯ ভেক্সিন ফংহল্লি৷ প্রেসক্রাইব প্রোসিদ্যোর অমগী মখাদা ভেক্সিনেতর অদুনা ওন-সাইত রেজিস্ত্রেসন তৌদুনা ১০০% ভেক্সিন কাপ্লিবা অখন্নবা সেসনশিংগী খুৎথাংদা মাইগ্রেন্তশিং, সীয়রশিং, নোমেদশিং, রেফ্যুজীশিং, দেস্তিত্যুত, ময়ুম-মকৈ লৈজদ্রবা মীওইশিং অমদি চাক্নিবশিংগুম্বা মীওইশfx অসিবু প্রেসক্রাইব আইদেন্তিতী কার্দশিং য়াওদনা ভেক্সিন লাইনা কাপথোকহনবগী প্রোভিজন লৈ৷
অহল ওইরবা অমদি মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগীদমক অমসুং ফমুংদা য়াতাদুনা লৈরিবা নত্রগা চৎথোক-চশিন তৌবা ঙমদ্রবা নত্রগা এন.ঐচ.সি.ভি.সি.শিং ফাওবা চৎপা ঙমদ্রদুনা অখন্নবা মীৎয়েং দরকার ওইরিবা মীওইশিংগী ইমুংশিংদা চৎতুনা ভেক্সিন কাপথোক্নবগীদমক ভারত সরকারনা নিয়র-তু-হোম কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন সেন্তর(এন.ঐচ.সি.ভি.সি.)গীদমক রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্তা এদভাইজরী ফোংখ্রে৷ ২০২১গী নবেম্বর ৩দগী হৌদুনা, অহানবা দোজ অমসুং অনিশুবা দোজ কাপ্পা ফংহৌদ্রবা মীওইশিংবু য়ুমথোং খুদিং চৎতুনা থিদোক্নবা অমদি ভেক্সিন কাপথোক্নবা ‘হর ঘর দস্তক’ তীকাকারন অভিয়ন হৌদোকখি৷
কোবিদ-১৯ নারিবা পেসেন্তশিংবু নিংথিনা অমদি ইফেক্তিব ওইনা লাইয়েং চৎথনবগী পান্দমদা কোবিদ ফেসিলিতীশিংগী তোঙান তোঙানবা কাংলুপশিংদা কোবিদ পেসেন্তশিং মমিং চন্নবগীদমক হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না নেস্নেল পোলিসী ফোংখ্রে৷
কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা অচম্বা থৌওং মঙা (তেস্ত-ত্রেক, ত্রিত-কোবিদকা চুনবা শাজৎ চৎপা-ভেক্সিন কাপ্প) অসি চেকশিন্না অমসুং লেপ্প-লৈতনা চৎনহন্দুনা মখাতাবা মতেং লৌনবা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লোইননা চাং-নাইনা ৱারি-শানখ্রে৷
ভারত সরকারনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেস্তশিংগী তেস্তিং কেপাসিতী চাওনা হেনগৎহনখ্রে৷ ২০২১গী দিসেম্বর ১৪ ফাওবদা, ওপরেস্নেল লেবোরেতরী ৩,০০০ হেনবনা আর.তি.-পি.সি.আর., ত্রুনেত, সি.বি.এন.এ.এ.তি., অমসুং কোবিদ-১৯গী অতোপ্পা মোলিকুলর ন্যুক্লিক এসিদ তেস্তশিং তৌরি অমদি ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্স(আই.সি.এম.আর.)দা রিপোর্ত থারি৷
পি.এম. অয়ুশমান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন(পি.এম.-এ.বি.ঐচ.আই.এম.)গী মখাদা, জিলা পুম্নমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেবোরেতরীশিং শেমগৎলকপা অমদি চাওনা মীৎয়েং চংবা দরকার ওইরিবা রাজ্য ১১গী ব্লোক পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎশিং হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা খঙহনখ্রে৷
ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভারতি প্রবিন পৱারনা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি৷