ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୋଆ ମୁକ୍ତି ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତା ୧୯ତାରିଖରେ ଗୋଆ ଯିବେ
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ଅପରେସନ ବିଜୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନୀତ କରିବେ
ଗୋଆମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ପୁନର୍ବିକଶିତ ଆଗୁଆଡା ଫୋର୍ଟ ଜେଲ ମ୍ୟୁଜିୟମକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆରେ ୬୫୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶୁଭ ଦେବେ
ଦେଶର ସବୁ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି, ତଦନୁସାରେ ନିର୍ମିତ ଗୋଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ବ୍ଲକ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆର ନୂଆ ଜିଲ୍ଲା ହସ୍‌ପିଟାଲକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ
17 DEC 2021 4:34PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଚଳିତମାସ ୧୯ତାରିଖରେ ଗୋଆ ଗସ୍ତରେ ଯିବେ । ଗୋଆ ମୁକ୍ତିଦିବସ ଅବସରରେ ସେଠାକାର ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମାପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଆୟୋଜିତ ଉତ୍ସବରେ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୩ଟା ସମୟରେ ଯୋଗଦେବେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ‘ଅପରେସନ ବିଜୟ’ର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନୀତ କରିବେ ।
ଗୋଆକୁ ପର୍ତ୍ତୃଗୀଜ ଶାସନରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସେନା ୧୯୬୧ରେ ‘ଅପରେସନ ବିଜୟ’ ଆରମ୍ଭ କରି ଡିସେମ୍ବର ୧୯ରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା । ସେହି ଦିବସଟିକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଗୋଆର ମୁକ୍ତିଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇ ଆସୁଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ଓ ଶୁଭ ଦେବେ । ସେଥିମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ପୁନର୍ବିକଶିତ ଆଗୁଆଡା ଫୋର୍ଟର ଜେଲ ମ୍ୟୁଜିୟମ, ଗୋଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ସୁପର ସ୍ପେଶିଆଲିଟି ବ୍ଲକ, ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆର ନୂଆ ଜିଲ୍ଲା ହସପିଟାଲ, ମୋପା ବିମାନବନ୍ଦର ଉଡାଣ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର, ମାର୍‌ଗାଁଓର ଡାବୋଲିମ୍‌-ନାଭୋଲିମରେ ଏକ ଗ୍ୟାସ ଇନସୁଲେଟେଡ ସବ୍‌ଷ୍ଟେସନ । ସେ ମଧ୍ୟ ଗୋଆର ବାରକାଉନସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଟ୍ରଷ୍ଟର ନ୍ୟାୟିକ ଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଯୁନିଭରସିଟିର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ଦେଶର ସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ତାଙ୍କର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭିତ୍ତିରେ ଗୋଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ହସ୍‌ପିଟାଲର ୩୮୦କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ଏକ ସୁପରସ୍ପେଶାଲିଷ୍ଟ ବ୍ଲକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାହାକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ଗୋଆର ଏକମାତ୍ର ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍‌ପିଟାଲ । ଏହା ରୋଗୀଙ୍କୁ ଉନ୍ନତମାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଥିରେ ଆଞ୍ଜିଓପ୍ଲାଷ୍ଟି, ବାଇପାସ ସର୍ଜରୀ, ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ, କିଡ୍‌ନୀ ପ୍ରତିରୋପଣ ଓ ଡାଏଲିସିସ୍ ଭଳି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ । ଏହି ବ୍ଲକରେ ପିଏମ୍ କେୟାର୍ସ ପାଣ୍ଠିର ସହାୟତାରେ ୧୦୦୦ଏଲ୍‌ପିଏମ୍ ପିଏସ୍‌ଏ ପ୍ଳାଣ୍ଟ ରହିଛି ।
ନୂତନ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆ ଜିଲ୍ଲା ହସ୍‌ପିଟାଲଟି ୨୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ତିଆରି ହୋଇଛି ।ଏଥିରେ ୩୩ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓପିଡି ସେବା ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହି ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ପାଇଁ ରହିଛି । ଏହି ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ମଧ୍ୟ ୫୦୦ ଅକ୍ସିଜେନ ଜେନେରେଟେଡ ବେଡ୍‌, ୫୫୦ ଲିଟର ଏଲଏମ୍‌ଡି ଟ୍ୟାଙ୍କ ଓ ୬୦୦ଏଲପିଏମ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଦୁଇଟି ପିଏମ୍‌ଏ ପ୍ଲାଣ୍ଟରହିଛି ।
ଆଗୁଆଡା ଫୋର୍ଟ ଜେଲ ମ୍ୟୁଜିୟମକୁ ପୁନଃ ବିକଶିତ କରାଯାଇ ଏହାକୁ ‘ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ’ ଯୋଜନାରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ ଦର୍ଶନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ । ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ ୨୮କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଗୋଆ ମୁକ୍ତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପର୍ତ୍ତୃଗୀଜ ଶାସକମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ଜେଲରେ ପରିଣତ କରି ମୁକ୍ତିସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ସେଠାରେ ବନ୍ଦୀ କରି ରଖି ନିର୍ଯାତନା ଦେଉଥିଲେ ।
ଗୋଆର ମୋପା ଏୟାରପୋର୍ଟରେ ଯେଉଁ ନୂଆ ଉଡାଣ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଭିଏସନ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ସେଣ୍ଟର) ତିଆରି ହୋଇଛି ସେଥିରେ ୮୦୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ୧୬ଟି ବିଷୟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ତାଲିମ ଦେବାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଏଠାକାର ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ମୋପା ବିମାନବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲେ ସେଥିରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବେ । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଓ ବିଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟା ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ମିଳିବ ।
ମାର୍‌ଗାଓର ଡାଭୋରଲିମ୍‌-ନାଭେଲିମଠାରେ ଏକ ଗ୍ୟାସ ଇନ୍‌ସୁଲେଟେଡ୍ ସବ୍‌ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରାୟ ୧୬କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ତିଆରି ହୋଇଛି । ଶକ୍ତିମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମନ୍ୱିତ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ଏହା ନିର୍ମିତ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆଖପାଖର ଗାଁଗୁଡିକୁ ସ୍ଥିର ନିରନ୍ତର ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ ।
ଗୋଆକୁ ଉଚ୍ଚ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ହବ୍‌ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସେଠାରେ ଆଇନଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣାର ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ବାର କାଉନସିଲ୍ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଟ୍ରଷ୍ଟ ପକ୍ଷରୁ ଏହା ନିର୍ମିତ ହେଉଛି ।
ଏହି ଗସ୍ତ କାଳରେ ସେଦିନର ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତୀୟ ସେନା ଦ୍ୱାରା ଗୋଆ ମୁକ୍ତି ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜ ଶାସନରୁ ଗୋଆ ମୁକ୍ତି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଚିତ୍ରାବଳୀ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକଟିକଟରେ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଭାରତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜ ଗୋମମନ୍ତକ, ଶହୀଦ ହୋଇଥବା ସାତଣଜ ବୀର ନୌ-ସୈନିକଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ନିର୍ମିତ ଯୁଦ୍ଧସ୍ମାରକ ଆଦିର ଚିତ୍ର ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ।
‘ଅପରେସନ ବିଜୟ’ ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ “ମାଏଁ ଷ୍ଟାମ୍ପ’କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ଏଥିରେ ପତ୍ରାଦେବୀର ହୃତାତ୍ମା ସ୍ମାରକ ଚିତ୍ର ସ୍ଥାନିତ । ଏହି ସ୍ମାରକ ଗୋଆ ମୁକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପ୍ରାଣପାତ କରିଥିବା ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ସାଲ୍ୟୁଟ ଜଣାଉଥିବାର ଚିତ୍ର । ଏହାଛଡା ସେଦିନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ‘ମେଘଦୂତ’ପୋଷ୍ଟକାର୍ଡକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ଏଥିରେ ଗୋଆ ମୁକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ସମୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ ଘଟଣାର ଚିତ୍ର ସ୍ଥାନିତ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଦିନ ଗୋଆର ଶ୍ରେଷ୍ଟ ପୌରସଭା, ପଞ୍ଚାୟତ, ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମିତ୍ର ଆଦିଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଦିନ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୨ଟା ୧୫ମିନିଟ୍ ସମୟରେ ପାଣାଜିର ଆଜାଦ ମୈଦାନସ୍ଥିତ ଶହୀଦ ସ୍ମାରକକୁ ଯାଇ ଶ୍ରଞ୍ଚାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବେ । ଅପରାହ୍ନ ୨ଟା ୩୦ମିନିଟ୍‌ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଣାଜିର ମିରାମାରଠାରେ ସେଲ୍ ପରେଡ ଓ ଫ୍ଲାଏ ପ୍ଳାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗନେବେ ।

Prime Minister's Office
PM to visit Goa on 19th December and participate in Goa Liberation Day celebrations
PM to felicitate freedom fighters and veterans of ‘Operation Vijay’
In a tribute to freedom fighters of Goa Liberation, PM to inaugurate the redeveloped Aguada Fort Jail Museum
PM to inaugurate and lay foundation stone multiple development projects worth over 650 crore in Goa
Inauguration of Super Speciality Block at Goa Medical College and New South Goa District Hospital in line with PM’s vision to provide state-of-the-art medical infrastructure across the country
17 DEC 2021 4:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Goa on 19th December and attend the function marking Goa Liberation Day celebrations at Dr. Shyama Prasad Mukherjee Stadium in Goa at around 3 PM. Prime Minister will felicitate the freedom fighters and veterans of ‘Operation Vijay’ at the function. Goa Liberation Day is celebrated on December 19 every year to mark the success of ‘Operation Vijay’ undertaken by the Indian Armed Forces that liberated Goa from Portuguese rule.
Prime Minister will inaugurate multiple development projects including the renovated Fort Aguada Jail Museum, Super Speciality Block at Goa Medical College, New South Goa District Hospital, Aviation Skill Development Center at Mopa Airport and the Gas insulated Substation at Dabolim-Navelim, Margao. He will also lay the foundation Stone for India International University of Legal Education and Research of Bar Council of India Trust at Goa.
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to improve medical infrastructure and provide top class medical facilities across the country. In line with this vision, the Super Speciality Block at Goa Medical College & Hospital has been constructed at a cost of over Rs. 380 crore under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana scheme. It is the only state of the art superspeciality hospital in the entire state of Goa, providing high end super speciality services. It will provide specialized services like angioplasty, bypass surgery, liver transplant, kidney transplant, dialysis etc. The Super Speciality Block will also house a 1000 LPM PSA plant installed under PM-CARES.
The New South Goa District Hospital, built at a cost of around Rs.220 crores, is equipped with modern medical infrastructure including OPD services in 33 specialities, latest diagnostic and laboratory facilities and services like Physiotherapy, Audiometry etc. The hospital has 500 oxygenated beds, 5500 litre LMO tank and 2 PSA plants of 600 lpm.
The re-development of Aguada Fort Jail Museum as a Heritage Tourism destination under the Swadesh Darshan Scheme, has been done at a cost of over Rs. 28 crore. Before Goa’s liberation, Aguada Fort was used to incarcerate and torture the freedom fighters. The Museum will highlight the contributions and sacrifices made by the prominent freedom fighters who fought for liberation of Goa and will be befitting tribute to them.
The Aviation Skill Development Center at the upcoming Mopa Airport, built at a cost of around Rs. 8.5 crore, is aimed at providing training in 16 different job profiles. The trainees will be able to get job opportunities in the Mopa Airport project as it becomes operational, as well as at other Airports in India and abroad.
Gas Insulated Substation at Davorlim-Navelim, Margao has been constructed at a cost of around Rs.16 crores under Integrated Power Development Scheme of the Ministry of Power, Government of India. It will provide stable power supply to the villages of Davorlim, Nessai, Navelim, Aquem-Baixo and Telaulim.
The India International University of Legal Education and Research of Bar Council of India Trust, will be established in line with the focus of the government to transform Goa as a hub of higher and technical education.
Prime Minister will also release a Special Cover and Special Cancellation to mark the commemoration of Indian Armed Forces freeing Goa from Portuguese rule. This special episode of history is shown on the special cover, whereas the special cancellation depicts the war memorial at Indian Naval Ship Gomantak, constructed in memory of seven young gallant sailors and other personnel who laid down their lives in “Operation Vijay”. Prime Minister will also release 'My Stamp' depicting the Hutatma Smarak at Patradevi, which salutes the great sacrifices made by the martyrs of Goa Liberation Movement. A 'Meghdoot Post Card' depicting a collage of pictures of different events during the Goa Liberation Struggle will also be presented to the Prime Minister.
Prime Minister will also distribute awards to the best Panchayat/Municipality, Swayampurna Mitras and beneficiaries of Swayampurna Goa Programme.
During his visit, at around 2:15 PM, the Prime Minister will also pay Floral Tributes at Martyr’s Memorial, Azad Maidan, Panaji. At around 2:30 PM, he will attend the Sail Parade and Fly Past at Miramar, Panaji.